Jump to content

Inmatricularea autovehiculului

SYNDROM3
 Share

Postare recomandată

Daca masina are norma de poluare  euro 6 mai este obligatoriu de mers la ANAF ?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

• Administrator

Conform legii, nu conteaza norma de poluare/anul de productie/etc.

Pentru orice inmatriculare trebuie Adeverinta de la ANAF.

Link către comentariu

• 2 weeks later...

Trebuie specificat undeva daca masina este condusa si de altcineva inafara de acea persoana din contractul de vanzare-cumparare (care poate nici nu are permis) ?

Din cate am inteles acuma trebuie mers la ANAF dupa care la taxe si impozite si dupa in pipera impreuna cu taxele platite la CEC.

Modificat de Serban F
Link către comentariu

Confirm, pentru EU6 nu mai este obligatoriu de mers la ANAF.

Link către comentariu

• 2 weeks later...

Va salut colegi ! Dupa schimbarea adresei si implicit a cartii de identitate am si eu o mica nelamurire in ceea ce priveste schimbarea talonului si a cartii masinii. Noua adresa este tot in Bucuresti, sector 6, vechea adresa este in sectorul 5. Am inteles ce acte si ce taxe trebuie sa am pregatite dar nu inteleg ce trebuie de la administratia financiara "fişa de înmatriculare a vehiculului, vizată de organul fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale numai în cazul modificărilor ce se referă la schimbarea: domiciliului titularului". Despre ce este vorba, de la ce adm financiara? De la sectorul 5 sau sectorul 6 ? Am cautat pe mai multe site-uri, unele zic ca trebuie, altele ca nu.

Link către comentariu

• Administrator

Odata cu schimbarea domiciliului dintr-un oras/sector in alt oras/sector, se schimba si arondarea de la un serviciu public de impozite si taxe la un alt serviciu public de impozite si taxe.

In cazul tau, de la sectorul 5 la sectorul 6.

Fisa de inmatriculare a vehiculului trebuie vizata de vechiul serviciu de impozite si taxe (se solicita in sensul de a nu pleca de la adresa x la adresa y, lasand in urma debite restante la adresa x, debite restante insemnand tot ce trebuie platit la zi in ziua emiterii chiar daca nu are de-a face cu vehiculul in sine, ex. impozit locuinta, etc) pentru ca fara ea nu te primesc cei de la noul serviciu de impozite si taxe ca sa fii luat in evidenta.

Fisa se cumpara de la un birou de copiat acte sau de la unul de inmatriculari auto se completeaza si cu ea mergi la serviciul impozite si taxe de unde ai locuit, recte sectorul 5.

Dupa ce o capeti semnata si stampilata mergi la sectorul 6 si gata... esti bun de plata. :)

LE:

Atentie, asa cum am specificat mai sus, serviciile publice de impozite si taxe apartin de primarii, NU de ANAF, deci n-ai ce cauta la ANAF. :D

Cam asa arata fisa de inmatriculare.

fisa-inmatriculare.pdf

Link către comentariu

Multumesc frumos, aryes13 ! Chiar nu intelegeam despre ce act era vorba.

Link către comentariu

Scz k postez aici dar am cred o problema : Intrebare : Astazi am primit prin posta certificatul fiscal de la cel care mi.a vandut masina. Intrebarea mea este : in certificat la serie de sasiu este trecut doar W216855 iar in cartea masinii WVWZZZ1J3W216855 . Asa trebuie sa apara ? Adica este ok ? Multumesc

Link către comentariu

Salutare,

Mi-am vandut masina in Iunie 2014 catre cineva din jud. AG, cu mentiunea din CI "se instraineaza catre...la data..." corect completata. Cand am vandut-o am platit taxa pt. retinerea numerelor preferentiale, asa ca dupa cateva luni m-am dus la Serviciul Inmatriculari sa-mi iau numarul retinut anterior de pe vechea masina si sa-l pun pe noua masina recent achizitionata, dar am aflat ca inca nu fusese efectuata transcrierea pe noul proprietar la vechea masina; nu m-am impacientat, mi-am zis ca omul nu a gasit suma necesara pt. plata timbrului de mediu (vreo 900 EUR), asa ca am stat cuminte.

Problema reala a aparut insa ieri cand m-a sunat un broker de asigurari si m-a intrebat daca nu cumva doresc si CASCO la un pret foarte avantajos (pentru masina pe care-am vandut-o eu in Iunie 2014), pe langa RCA-ul proaspat incheiat in Noiembrie 2014. :tuktuk: Deci da, cineva in Noiembrie 2014 a incheiat o polita RCA in numele meu, in judetul BR, pentru masina pe care eu o vandusem in judetul IS in luna Iunie 2014 cuiva din judetul AG. Frumos, nu? Si tocmai acum de sarbatori :icon_rendeer: eu trebuie sa merg la Politie si posibil si la Tribunal. :(

Celor care isi vand masina:

- nu uitati sa completati rubrica "se instraineaza catre... la data...";

- mergeti la Serviciul Inmatriculari Auto si solicita mentionarea instrainarii in registrele Serviciului de Inmatriculari, in baza actelor de vanzare – cumparare (vezi http://www.servicii-inmatriculare.ro/probleme-vanzare-cumparare/);

- solicitati catre asiguratorul dvs. al politei RCA anularea politiei RCA si restituirea sumei de bani pt. diferenta de timp ramasa pana la expirarea acesteia;

- verificati in baza de date CEDAM daca nu cumva pt. auto vandut s-a incheiat polita in numele dvs. (http://www.asfromania.ro/consumatori/baza-de-date-cedam/interogare-polite-rca).

Stima!

Link către comentariu

Pai nu te duci la tribunal, le ceri celor de la inmatriculari sa-ti dea numerele vechi,pastrate de tine. Iar Politia se duce si-i ia numerele de pe masina. Asta stiu ca e procedura,sper sa nu gresesc.

Link către comentariu

• Administrator

Salutare,

Ca sa fii sigur ca iti raman numerele preferentiale, trebuia ca INAINTE de predarea efectiva a auto sa mergi cu numerele (fizice) si contractul de vanzare la serviciul rutier si sa soliciti pastrarea celor vechi si eliberarea unora noi pentru auto vandut.

In acest moment cei de la rutiera au dreptate sa nu iti poata da numerele deoarece ele sunt deja in folosinta pe auto vandut.

Faptul ca ai platit retinerea lor, fara a putea beneficia de ele, e una din multele lacune ale legii.

Deh... traim in rromanica...

Pai nu te duci la tribunal, le ceri celor de la inmatriculari sa-ti dea numerele vechi,pastrate de tine. Iar Politia se duce si-i ia numerele de pe masina. Asta stiu ca e procedura,sper sa nu gresesc.

Cei de rutiera NU pot elibera numerele pentru care el a platit pastrarea pentru ca ele NU au fost predate la rutiera ci doar s-a platit pentru pastrarea lor in ideea in care sa ramana inactive timp un an de zile dupa ce cumparatorul incerca sa inmatriculeze auto pe numele sau, acestuia eliberandu-i-se numere noi.

Faptul ca, cumparatorul nu a solicitat inmatricularea si a vandut masina mai departe ii pune pe cei de la rutiera in imposibilitatea de a-i elibera numerele.

Link către comentariu

Si cei de la Rutiera nu pot sa opreasca in trafic masina si sa-i ceara aluia talonul pe care scrie ''instrainat catre....'' si cum au trecut cele 30 zile legale in vederea inmatricularii....harst talonul si numerele confiscate! Pai unde-i lege nu-i tocmeala!

Sau se poate lua legatura cu brokerul rca si se solicita anularea politei rca, mi-a explicat un broker ca nu ai voie sa faci rca pe numele altuia, doar actele din talon sunt luate in calcul si buletinul, nu faci rca cu masina pe numele altuia.

Link către comentariu

• Administrator

Si cei de la Rutiera nu pot sa opreasca in trafic masina si sa-i ceara aluia talonul

Ba da, dar iti dai seama ce inseamna sa dai in consemn o masina?

Care e probabilitatea sa-l gaseasca in timp util politia in trafic si sa-l opreasca? :D

Link către comentariu

daca ai facut mentionarea la serviciul rutier sansele sunt mult mai mari.

ala caruia i-ai vandut masina de multe ori nu arata talonul la control si politistul nu are de unde sa stie ca masina e instrainata decat daca verifica pe statie.

sau il arata si majoritatea politistilor ii iarta pt ca au depasit termenul de 30 de zile.

nu stiu ce masina ai vandut dar sa stii ca si ala care a cumparat-o foarte probabil a cumparat-o stiind ca nu ii va plati taxa si o sa mearga asa cu ea. sau sunt si vanzatori care "ard" cumparatorii si nu le spun ca masina are taxa neplatita si in final se intoarce asupra lor cu amenzi de roviniete etc.

sau cumparatori care ard vanzatorii, lasa-mi la pret ca tre sa ii platesc timbrul. dar ei nu platesc nimic :)).

sau masina a intrat intr-un circuit de oameni cu o moralitate mai "scazuta" care pur si simplu niciodata nu isi trec masinile pe numele lor. le schimba la 2-3 luni si nu mai are rost sa le treaca pe fiecare pe numele lor. in cazul nici nu mai stii la cine a ajuns masina :). in general asta se intampla cu masinile ieftine 2000euro.

asadar cand vinzi o masina ieftina, daca are si taxa neplatita riscul sa ajungi in situatia descrisa mai sus de colegul nostru este enorm. tot ce poti sa speri in prima faza este ca nu vei primi amenzi de rovinieta. ca va trebui sa deschizi proces pentru fiecare amenda.

solutia cu datul in judecata este una de lunga durata. dureaza destul si de ex daca il dai in judecata pe ala caruia i-ai vandut masina, ala poate sa vina cu un contract ca i-a vandut-o altuia si schimba procesul. da-l in judecata pe celalalt.

Modificat de bossake
Link către comentariu

Merci de raspunsuri.

Azi ma duc la Serviciul Inmatriculari Auto si depun si acolo o cerere de notificare prin care ii voi anunta despre faptul ca am instrainat masina si le voi da si datele de identificare ale cumparatorului. Sper ca acest lucru sa faca orice amenda sa nu mai ajunga la mine, inclusiv cele de la Roviniete ("...CNADNR nu are niciun drept in aplicarea sanctiunilor altor persoane, decat celor inscrise in certificatul de inmatriculare ca detinatori sau ca utilizatori in baza unui drept legal...").

Catre megamotoreta si aryes13 (si nu numai): o masina odata inmatriculata in RO cu anumite numere (placute) asa ramane pana la transcrierea pe noul proprietar, exceptie facand daca noul proprietarul e din alta tara, caz in care se dau nr. rosii temporare. Ceea ce spuneti voi era valabil mai demult, cand se puneau numere rosii dupa fiecare procedura de vanzare/cumparare. Ceea ce am platit eu la Inmatriculari a fost o rezervare de numere + contravaloarea placutele din tabla, dar nicidecum nu il pot obliga pe noul proprietar sa dea jos placutele de pe masina pe baza unei chitante de retinere a numarului; trebuie sa astept pana acesta va transcrie masina pe numele lui sau il pot da in judecata in vederea obligativitatii radierii masinii, lucru pe care-l voi face in Ianuarie daca nu rezolva pana atunci Politia.

Eu sper ca noul proprietar sa fie identificat in trafic de catre Politia Rutiera si sa ii fie substituite placutele, certificatul si C.I.

Momentan inca ma mai "lupt" cu firma de asigurari sa-mi anuleze polita RCA, pe motiv ca au folosit datele mele personale fara acordul meu, in vederea incheierii asigurarii. Voi urmari lunar baza de date CEDAM si la fiecare polita nou incheiata o voi anula la cerere, intrucat am actele doveditoare ca am instrainat masina.

bossake, ai 110% dreptate!

Masina am vandut-o relativ ieftin si a intrat intr-un astfel de "circuit de baieti buni" care n-au luat bac-ul nici macar din a 2-a incercare, dar am gasit deja o firma de avocatura cu experienta in asta. Costurile estimate cu procesul sunt intre 1.200-1.500 lei, iar termenul de judecare este estimat undeva intre 12-18 luni. La final voi avea o decizie judecatoreasca ce va atesta legal contractul de vanzare cumparare si va obliga paratul sa radieze masina, urmand ca eu sa primesc intr-un final placutele si dreptul de a mi le monta pe masina.

In acest moment, cand ma duc la Inmatriculari sa-mi iau numerele preferentiale pe care le-am platit acum 6 luni ca sa le pun pe noua masina mi se spune de fiecare data ca masina pe care am vandut-o inca mai figureaza in baza de date ca fiind in continuare inmatriculata pe numele meu, cu numerele preferentiale si ca nu se poate face nimic decat in Instanta.

Stima si bafta!

Modificat de trl
Link către comentariu

• Administrator

Catre megamotoreta si aryes13 (si nu numai) 

[.....]

Ceea ce spuneti voi era valabil mai demult, cand se puneau numere rosii dupa fiecare procedura de vanzare/cumparare.

Sau nu.

Se pare ca nu ai citit atent ceea ce am scris eu.

Ca sa fii sigur ca iti raman numerele preferentiale, trebuia ca INAINTE de predarea efectiva a auto sa mergi cu numerele (fizice) si contractul de vanzare la serviciul rutier si sa soliciti pastrarea celor vechi si eliberarea unora noi pentru auto vandut.

In acest moment cei de la rutiera au dreptate sa nu iti poata da numerele deoarece ele sunt deja in folosinta pe auto vandut.

Faptul ca ai platit retinerea lor, fara a putea beneficia de ele, e una din multele lacune ale legii.

Deh... traim in rromanica...

Aceasta este procedura legala prin care poti ramane cu numerele preferentiale si poti fi sigur ca nu mai stai la mana cumparatorului.

Prima oara cand m-am lovit de o problema ca si a ta (eu am depistat in timp de cateva zile ca omul nu voia sa mai treaca masina pe numele lui ci sa o revanda) si instruit fiind asupra procedurii de catre cineva din interiorul biroului inmatriculari, am uzat de unele "ajutoare" ca sa-l conving sa accepte varianta de mai jos si am reusit.

Ulterior eu am uzat de aceasta procedura de mai multe ori in ultimii doi ani si stiu sigur ca e asa cum spun. :)

Procedura NU necesita eliberarea de numere rosii.

Pasii sunt:

1. intocmit acte vanzare cumparare.

2. Cu actele originale: contract vanzare cumparare, + certificat inmatriculare, + carte identitate auto, + cerere eliberare numere noi, + cerere pastrare numere preferentiale, + taxa preschimbare certificat inmatriculare, + taxa eliberare numere noi, + taxa pastrare numere preferentiale + copii, mergi la serviciul rutier.

Ti se retin toate..

3. Ti se elibereaza noi placute cu numere la rand in cateva ore (plus cartea de identitate a auto modificata cu numerele noi), iar cand mergi sa le ridici pe cele noi, poti fie sa le predai pe cele vechi (cele preferentiale), fie le poti pastra acasa, dupa ce declari asta in scris.

4. In termen de maxim 7 zile primesti acasa prin curierat noul talon pe care apoi il dai cumparatorului.

Si cu asta basta.

Costa ceva mai mult dar merita.

Trust me! :)

LE:

Stiu, o sa spui ca trebuie si acordul cumparatorului in toata aceasta procedura.

E ok, ai dreptate.

Ii explic situatia INAINTE de intocmirea actelor de vanzare cumparare.

Daca o accepta e ok, daca nu... nu-i vand masina. Corect?

N-am chef sa alerg prin toata tara dupa vreun asemenea specimen si sa pierd timp si sa cheltuiesc bani prin tribunale. :)

Link către comentariu

Te avantajeaza doar ca iti pastrezi numerele, tu cand pui alte numere pe masina tot numele tau ramane pe noul talon. Eu daca nu inscriu masina tot tie iti vin amenzile. E fix acelasi lucru doar ca esti sigur ca vei pastra vechile numere, dar eu tot cu masina pe numele tau voi merge.

problema principala in astfel de cazuri nu este ca a ramas ala cu numerele tale, problema este ca inca merge cu masina pe numele tau si poti lua f usor multe amenzi sau alte batai de cap.

Modificat de bossake
Link către comentariu

• Administrator

Eu vorbeam strict de numere preferentiale.

Restul... lacune legislative. :D

Legal, daca ai scris in CI la rubrica mentionata (instrainat catre... ) si daca urmezi pasii postati de mine mai sus si odata cu solicitarea schimbarii numerelor depui si o notificare prin care sesizezi ca ai vandut auto, ai scapat de amenzi de circulatie la tine acasa. In plus, In ceea ce priveste amenzile la regimul circulatiei, astea sunt considerate taxe locale, se dau pe numele celui amendat si merg direct la serviciul public de impozite si taxe unde este arondat amendatul, nicidecum nu vin la adresa proprietarului masinii.

Singurele amenzi pe care le vei primi acasa sunt cele ale CNADR care conform legii aplica amenda proprietarului din CI al auto, nicidecum

celui de la volan. :(

Link către comentariu

Multumesc aryes13, am inteles acum ce vrei sa spui si ai perfecta dreptate, dar in cazul meu nu e problema numerelor in sine ci faptul ca masina a ramas inmatriculata tot pe numele meu, iar o societate de asigurari din RO a intocmit o polita RCA pe numele meu, ceea ce e complet ilegal. Referitor la pct. 4, atata timp cat masina este pe numele meu in ziua vanzarii, urmatorul cert. de inmatriculare aferent noilor placute cu numere noi va fi tot pe numele meu, deci nu prea m-ar fi ajutat dpdv legal (cum zice si bossake dealtfel), ci doar ca as fi avut numerele mele vechi inapoi. :(

aryes13, referitor la postul precedent, amenzile de rovinieta am rezolvat: mers la Inmatriculari cu cerere scrisa ca masina are un nou proprietar, copie dupa toate actele etc. Am fost si la Rutiera pentru a-i anunta ca trebuie sa ii retina placutele, cert. inmatriculare si cartea de identitate a vehiculului in caz ca-l opreste careva in trafic.

Oricum, in caz ca posesorului i se deshide dosar penal (accident cu victime, alcool etc.) eu voi fi oricum chemat in fata instantei, intrucat in certificat e trecut totusi numele meu. Sper sa nu fie cazul de astfel de complicatii...:(

Link către comentariu

societatile de asigurari fac asigurare oricui plateste si are datele masinii , nu ii intereseaza altceva

Link către comentariu

Da-mi voie sa te contrazic partial, @tavitara, eu am patit ca brokerul sa verifice atent actele si sa-mi atraga atentia ca talonul nu era pe numele meu si ca depasisem perioada de 30 zile de inscriere. I-am arata ca figuram pe spatele talonului, s-a interesat in regulamente,acte,etc, apoi mi-a facut rca pe numele meu in vederea inmatricularii, a strambat iar din nas...

Alt broker mi-a explicat clar ca pentru el nu conteaza contractele de v-c, copiile dupa talon si explicatiile, ci doar talonul original, proprietarul din talon. A spus ca refuza sa faca rca la chestii d-astea dubioase, pe numele altuia, deoarece IN CAZ DE ACCIDENT, POLITA RCA SE POATE ANULA LA VERIFICAREA DOSARULUI DE DAUNA.

Deci este vorba despre o polita Rca intocmita fraudulos, iar politaiul care-l opreste se uita pe talon si vede ca este instrainata masina, rca pe numele vechiului proprietar, si HARST numerele si talonul! Plus licenta brokerului!!!

Modificat de megamotoreta
Link către comentariu

si daca e facuta pe internet???

eu cred ca asiguratorul nu are nici cea mai mica vina ci cel mult brokerul sau mai bine zis persoana care a incheiat asgurarea.

spun cel mult, pt ca nu am consultat normele interne pe care trebuie sa le respecte cei ce vand rca=uri. ganditi-va ca daca s-ar respecta la sange nu poti sa faci rca nici pe masina tatalui, trebuie sa se duca doar el sa faca.

nu m-as mira sa nu existe o specificatie clara ca trebuie sa fie prezent doar si doar titularul din talon.

asta nu inseamna ca acea asigurare nu este facuta fara incalcarea legii (posibil fals sau ceva de genul asta). dar tot ce vreau sa spun ca e ca pt acel fals de vina este ala care l-a solicitat si nu aia care au vandut asigurarea.

interesant este ca in legea dupa care functioneaza asigurarile avem urmatorul paragraf:

(2) În cazul înstrăinării unui vehicul în baza unor acte civile sub semnătură privată, pentru care există o asigurare obligatorie RCA valabilă, această asigurare rămâne în vigoare până la data dobândirii calităţii de titular al înmatriculării/înregistrării vehiculului de către noul proprietar. În cazul în care noul proprietar deţine o asigurare obligatorie RCA pe numele său, aceasta va fi considerată valabilă chiar dacă nu s-a efectuat procedura de înmatriculare/înregistrare pe numele său.

deci daca ala isi facea rca pe numele lui, acel rca despagubeste 100% chiar daca masina ramane pe numerele si talonul vechi. chiar si daca au trecut 30 de zile de la vanzare acel nou rca pe numele noului proprietar este valabil.

se poate discuta si prima parte din articol care mi se pare interpretabila. se poate chiar interpreta ca si un rca facut pe vechiul proprietar este la fel de valabil.

Modificat de bossake
Link către comentariu

pe internet ma refeream

se face asigurare oricui da banul si are datele complete ptr masina si proprietar

Link către comentariu

Am achizitionat de curand o masina care are teoretic 2 proprietari.

Ce acte am primit:

-CI a masinii in care e trecut doar primul proprietar;

-talon in care e trecut primul prorietar si pe spate are instrainat catre unde e trecut al doilea proprietar fara sa fie inscrisa vreo data;

-asigurare pe primul propietar;

-contract de vanzare intre primul si al doilea propietar si intre al doilea si mine;

-fiscalul de la primarie de la primul si al doilea propietar.

Acum nelamuririle mele:

1. Pe talon nu ar fi trebuit sa fie trecut numele meu?

2. Al doilea propietar (daca a fost) cum a circular cu ea pana acum?

3. Care din aceste acte (pe langa RAR, ANAF) trebuie sa le iau cand ma duc sa o inmatriculez pe numele meu?

4. Daca au trecut mai mult de 30 zile de cand am facut contractul V-C si nu am inmatriculat-o pe numele meu, care e amenda ce trebuie platita avand in vedere ca e scoasa de la primarie?

5.Cat sunt valabile chestiile de la fiscal?

Va multumesc! :)

Link către comentariu

al 2-lea proprietar a circulat la risc cu ea,din momentul in care ai cumparat masina, tu trebuia sa o inregistrezi fiscal la tine la primarie.,,"chestiile de la fiscal" sunt valabile luna in curs,daca expira,ai nevoie de alt certificat fiscal de la fostul proprietar.

Link către comentariu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

• Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Create New...

Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!