Jump to content

Cumparare masina din Germania


barton
 Share

Postare recomandată

Mai ca as pune pariu.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Daca citesti cu atentie ce a scris livescu si apoi eu, nu cred ca mai vrei sa faci pariu ;)

Iar daca nu e de-ajuns, cumpara o masina noua de la un dealer din Germania, vino cu ea in Romania si o sa vezi atunci.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

EU nu ma refeream la masini noi.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Salutare, 

 

Am si eu o intrebare putin "off topic" dar poate s-a lovit cineva de acesta pb.

Vreau sa aduc o barca si peridocul aferent. Neamtul tine peridocul cu TUV facut dar cu numere temporare ( verzi ca in poza).

Ce trebuie sa fac eu acolo ca sa nu am probleme pe drum cu "atelajul" si cam care ar fi costurile (asig + nr temporare ) pt el ?

 

Multumesc,

post-3887-0-09349900-1434735259_thumb.jp

Modificat de bluewave
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • Administrator

1. Autoturism nou sau second hand = definitie conform cod fiscal:

art. 125.1 din codul fiscal un autovehicul nou =

- sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune,

sau

- sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km.

Conditiile NU sunt cumulative!

Autoturismele second-hand sunt cele care nu indeplinesc nici una din aceste conditii.


2. TVA la autoturismele noi

Potrivit art. 126 alin. (3) lit.b) din Codul Fiscal, in cazul in care orice persoana (persoana juridica inregistrata sau neinregistrata in RO in scopuri de TVA sau persoana fizica) achizitioneaza un autoturism nou (indiferent de valoare) dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, persoana respectiva va datora 24% TVA in Romania.
Persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA nu va plati efectiv TVA deoarece va aplica TVA prin mecanismul taxarii inverse, astfel TVA se inregistreaza numai in contabilitate.

Persoana neinregistrata in Romania in scopuri de TVA sau persoana fizica trebuie sa depuna la organul fiscal competent un Decont special de TVA (formular 301) si sa plateasca efectiv TVA-ul inainte de inmatricularea in Romania a autoturismului nou, dar nu mai tarziu de data de 25 a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de astfel de mijloace de transport.

De retinut ca pentru achizitiile de vehicule cu o greutate sub 3,5 tone destinate exclusiv transportului de persoane sunt in vigoare limitari speciale ale dreptului de deducere, potrivit carora nu se mai permite, in anumite conditii, deducerea integrala a taxei pe valoarea adaugata aferenta acestor achizitii.

Astfel, in cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, se deduce 50% din taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor acestor vehicule, cu exceptia vehiculelor care se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;
d) vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii.

In cazul achizitiilor intracomunitare de vehicule, daca TVA este partial nedeductibila rezulta ca partea nedeductibila este o taxa nerecuperabila si devine parte a costului de achizitie.

3. TVA la autoturismele second-hand

In cazul achizitiei de mijloace de transport care nu sunt noi sunt aplicabile reglementari specifice si se vor trata diferentiat in functie de regimul care s-a aplicat in celalalt stat membru.

A. In cazul in care mijlocul de transport care nu este nou a fost vandut de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in alt stat membru si care nu a aplicat regim second-hand.

In acest caz se aplica acelasi tratament ca si in cazul achizitiei de mijloace de transport noi:


  • persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania va comunica codul sau de TVA furnizorului, care va scuti de TVA livrarea intracomunitara.
  • furnizorul va emite o factura fara TVA in care va mentiona ca s-a aplicat scutirea de TVA pentru livrarea intracomunitara;
  • in Romania cumparatorul va avea obligatia de plata a TVA pentru achizitia intracomunitara de mijloace de transport prin mecanismul taxarii inverse;
  • cumparatorul va raporta in declaratia recapitulativa operatiunea.

Este important de retinut ca, la revanzarea acestor bunuri, cumparatorul din Romania nu va putea aplica regimul special pentru bunuri second-hand prevazut la art. 152² din Codul fiscal.

B. In cazul in care mijlocul de transport care nu este nou a fost vandut de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in alt stat membru dar care a aplicat regimul special pentru bunuri second-hand sau de o persoana care a aplicat similarul din alt stat membru al scutirii de TVA prevazut la art. 141 (2) g) din Codul fiscal (art. 136 din Directiva 112/2006/CE).

In aceasta situatie achizitia intracomunitara nu este impozabila in Romania, deci nu se datoreaza TVA, conform art.126, alin.(8), lit.c) din Codul Fiscal: "(…) nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri second-hand (....) atunci cand vanzatorul este o persoana impozabila revanzatoare, care actioneaza in aceasta calitate, iar bunurile au fost taxate in statul membru de unde sunt furnizate, conform regimului special pentru intermediarii persoane impozabile, in sensul art. 313 si 326 din Directiva 112/CE/2006".

Prin urmare:

  • Nu se va datora si plati TVA;
  • Nu se va aplica taxare inversa;
  • Achizitia nu se va declara in Declaratia recapitulativa;
  • Tranzactia se declara in decontul de TVA la randul 26.

Pentru bunurile astfel achizitionate o persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA in Romania, va putea aplica la vanzare regimul special pentru bunuri second hand prevazut de art. 152² din Codul fiscal, cu conditia obligatorie ca pe factura emisa de furnizor sa existe o mentiune din care sa rezulte regimul aplicat ( cele prevazute mai sus).

In acest caz persoana impozabila revanzatoare din Romania va datora TVA in Romania. Astfel va calcula TVA datorata pe marja sa de profit mai putin suma TVA aferenta acestei marje. Marja profitului este diferenta dintre pretul de vanzare aplicat de persoana impozabila revanzatoare si pretul de cumparare. De asemenea trebuie sa respecte toate regulile privind aplicarea regimului de second-hand si sa detina documentatia aferenta : jurnal de cumparari special, jurnal de vanzari special, registru comparativ si evidenta stocurilor.

 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

@bluewave alea nu sunt numere temporare, sunt numere scutite de impozit. Atata timp cat peridocul are TÜV valabil, scoti numere de zoll si mergi linistit acasa. Numere care vor ajunge in jur de 200 de euro, cel mult.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Salut, daca am gasit o masina (sh) in Germania (de la autohaus) este mai bine sa o iau pe persoana fizica sa platesc inclusiv TVA sau sa ma complic cu firma vreunui prieten in speranta ca mai putem economisi ceva din TVA?

 

Si a doua intrebare, exista firme de leasing care finanteaza achizitia de masini sh din Germania?

 

Multumesc

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

La prima intrebare ma bag sa iti raspund eu. 

Daca te consideri o persoana corecta ia masina pe persoana fizica daca asa vrei sa o si folosesti si nu te mai complica cu TVA-ul.

Singura "manareala" pe care poti sa o faci e sa iei masina pe firma unui prieten , recuperezi TVA-ul apoi el ti-o vinde tie la un pret mai mic dupa X timp si platesti TVA-ul la valoarea de revanzare.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Ma gandeam la varianta ca masina sa ramana pe firma respectiva pana voi vinde masina efectiv altui proprietar, insa nu stiu legislatia recenta cu privire la deducerea TVA-ului pentru importuri din UE (sau exceptia platii TVA dupa caz), ma gandeam ca ori nu plateste TVA si iau masina la pretul net ori deduce TVA-ul din cel colectat. Stiu ca e mai simplu sa o iau pe persoana fizica si gata, insa pentru 5 mii eur macar intreb si eu daca sunt posibilitati.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Mai intai, vorbeste cu prietenul tau, si vezi daca firma lui are TVA de plata. Doar asa te poate ajuta. Pt masina pe care o vei cumpara, el o sa aiba TVA de recuperat. Astfel se "regleaza" balanta : TVA de plata +/- TVA de recuperat.

 

Sau mai concret spus: daca activitatea firmei se bazeaza mai mult pe vanzare decat pe achizitie, atunci o sa puteti face ceva..invers e ceva mai greu.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Asta stiu ca trebuie sa aiba tva de plata ca sa aiba de unde deduce dar vroiam sa stiu daca autohausul poate factura direct cu tva zero.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Nu, nu poate. Toate entitatile PJ sunt obligate sa factureze TVA-ul.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Din cate stiu nu prea se poate sa ti-o dea fara TVA (oricum nu e legal). Si nu se mai fac din astea prin Germania pentru ca si-au luat sute de mii de tepe. 

Ca oamenii se duceau cu certificatul firmei , o luau pe firma cica dar nu o mai inmatriculau pe firma in RO si o dadeau mai departe.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Bine o lasam pe asta cu tva-ul desi eu am vazut facturi intracomunitare cu tva zero in baza tratatelor de evitare a dublei impuneri. Dar probabil ca la importuri de masini mai ales sh nu e voie.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Orice Handler din Germania va factura netto, fara TVA, in situatia in care cumparatorul poate face dovada ca PJ este inscrisa in Registrul comunitar al operatorilor comunitari si acest numar este verificabil la Finanzamt in Germania. Aceasta verificare se poate face online pe site-ul Finanzamt-ului din Germania. In cazul in care numarul nu trece aceasta verificare, se va factura inclusiv TVA-ul, deoarece handler-ul risca sa plateasca TVA-ul din banii incasati netto.

Dar evident masina trebuie sa fie purtatoare de TVA, in sensul sa nu faca obiectul Differenzbesteuerung (in cazul achizitiei de la o persoana fizica, neplatitoare de TVA, va vinde mai departe autoturismul fara TVA), aplicandu-se differenzbesteuerung (vanzatorul plateste TVA doar la diferenta dintre pretul de vanzare si cel de achizitie), in acest caz cumparatorul nemaiputand deduce TVA-ul.

Autoturismele purtatoare de TVA integral, 19%, sunt identificate prin Mehrwertsteuer ausweisbar (TVA deductibil).


@bluewave: atentie, nu sunt numere temporare, sunt numere normale folosite pentru categoria de vehicule scutite de impozitul auto in Germania (art 3 KraftStG), aici intrand si barcile.


Numarul de TVA al unei firme romanesti se verifica usor, printr-un apel la Finanzamt

 Umsatzsteuer-Kontrollverfahren  0228 406-1222

 

sau online

http://evatr.bff-online.de/eVatR


Daca de aici vine un raspuns pozitiv, atunci se poate factura fara TVA.

Modificat de Juliaen
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Parca se poate verifica si pe site-ul europa.eu

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Ca sa nu mai continuam discutia inutil:

in 2007 eu mi-am luat Golful de la Max & Moritz din Reutlingen, rulat, masina de 1 an, in leasing, fara TVA.

S-a facut factura fata TVA, s-a trimis pe mail in Romania, s-au virat banii, mi s-au dat cheile si numerele si pa.

A trebuit sa duc dovada inregistrarii in scopuri de TVA a firmei de leasing, iar conditia (de atunci, nu mai sunt la curent cu evolutia legislatiei) era ca vechimea masinii+perioada de creditare sa nu depaseasca 5 ani. Deci, daca masina era de 2 ani, puteai lua leasing pe maximum 3. Daca masina era de 4 ani si 6 luni, puteai lua leasing pe 6 luni.

TVA-ul va trebui platit de firma de leasing la momentul vanzarii catre persoana fizica sau juridica, clientul acesteia si la randul ei, si-l va recupera prin trecerea acestuia pe factura emisa odata cu ultima rata.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Marian/Juliaen urmaresc de mult topicul dar in sfirsit am gasit in ultimele voastre postari esenta topicului.

 

Bravo,informatii chiar utile pt mine

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Am vorbit cu o firma de leasing, ei cumpara de la autohaus (doar cele autorizate) la pretul netto si mie imi dau leasing pe 60 de luni (nu stiu daca conteaza vechimea masinii, eu vreau una din 2012-2013) dar imi trantesc TVA romanesc de 24% (deci in plus fata de cat as lua cu TVA nemtesc de 19%), plus comision de finantare 2,5% si dobanda anuala 6,5%.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 weeks later...

Numai ca si info ca tocmai am citit articolul pe Bild.

https://translate.google.de/translate?sl=de&tl=en&js=y&prev=_t&hl=de&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.bild.de%2Fauto%2Fauto-news%2Fgebrauchtwagen%2Fmanipulation-gebrauchtwagen-41714566.bild.html&edit-text=

 

Deci daca aici a devenit publica treaba... nu mai are rost sa ne imaginam ca luam masina cu km putini.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Salut, multumesc de raspuns 'Juliaen'. Remorca care a avut astfel de nr. Poate sa obtina numere temp sa ajung cu ea in tara sa o pot inmatricula? Daca da, aveti idee la ce taxe sa ma astept acolo pentru inmatricularea temp. / asigurare, etc.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

 Am si eu o intrebare legata de impozitul care trebuie platit pe perioada de valabilitate a numerelor de zoll. Unui prieten i-a venit o instintare de plata a impozitului, se poate platii prin virament bancar? i-a mai venit cuiva de plata?

 Turcul a trecut un numar de cont cand a scos numerele, dar se pare ca este un cont gol si nu au reusit sa traga banii, drept urmare i-au trimis instintare de plata proprietarului. Astia-s turcii, asa ca aveti grija ca astia incearca sa stoarca si 15 euro.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Da, se poate. Iti trebuie doar numarul de cont, BLZ si la referinta treci, de preferat numele cumparatorului si numarul de inmatriculare temporar.

Il sorteaza ei.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • Ex member unpinned this topic
  • laduncaag a deschis acest topic

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!