Jump to content

aprindere electronica tranzistorizata

tonic
 Share

Postare recomandată

Mergi si tu o vreme cu ea si fa niste observatii subiective acilea. Apoi daca ti s-o strica ... nu e bai sa treci repede pe sistemul original si sa-ti continui drumul. Asta pina te hotarasti sa investesti intr-o alta aprindere. - Acelasi 'drob de sare' amenintza toate aprinderile de pe lumea asta ... :blink:

Modificat de tipatescu
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

• Replies 182
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• tonic

29

• niq_ro

20

• tibimakai

20

• bogdan_bus

18

Top Posters In This Topic

Posted Images

ca sa fie lamurita treaba cu tipurile de aprinderi electronice v-am atasat un articol la http://www.vwkafer.lx.ro la partea tehnica, se numeste "despre aprinderea electronica"

pt kacsi (si nu numai) ca se impusca platinile, e clar defecta aprinderea.. in mod normal curentul prin ele e de cel putin 50 ori mai mic decat in sistemul clasic...

Link către comentariu

aproape asa arata al meu. diferenta este ca al meu este un cerc de plastic si am patru taieturi in el prin care vede optocuplorul. cred ca latimea intreruperii trebuie sa fie precisa.

optocuplorul trebuie sa fie reglabil sus jos(sa nu atinga piesele de aluminiu) si in forma de cerc(dealungul diametrului din interior) ca sa gasesti punctul la borna numarul 1

Link către comentariu

... da, latimea intreruperii trebuie sa fie fie foarte precisa - dar odata cu asta nu mai ai probleme cu setarea unghiului Dwell pentru ca e chiar el ! adica timpul cit platina sta inchisa e chiar latimea palei (sau a deschiderii ?!). In ceea ce priveste reglarea pe cercul interior nu cred ca e necesara - cred ca e acelasi lucru cu reglarea obisnuita a avansului prin rotirea delcoului. O poza cu adevarat sugestiva, intr-adevar. Cred ca o sa bag un experiment pe unul din delcourile din stoc.

Link către comentariu

exista un reglaj cu stobul numit reglarea fazei delcoului la aceste aprinderi cu "senzorul" reglabil. se ia un capac de delcou si se face o gaura mare linga nr 1 si cu motorul in mers se foloseste strobul prin gaura si se regleaza "senzorul" sa fie exact la nr 1.

sigur capacul se foloseste numai pentru acest reglaj si se schimba cu una fara gaura

Modificat de tibimakai
Link către comentariu

• 1 year later...

Revenind la celebra aprindere AT01 de la Tg Mures. Eu tot nu inteleg cum functineaza. Toate schemele ce l-am mai vazut inclusiv pe site-ul lui niq au patru intrari (4 fire) minim. un plus de la contact, o masa, un fir la platina (masa prin ruptor), si un fir la borna minus a bobinei. Toate modulele de aprindere, au ca functie ca intreruperea curentului primar al bobinei sa nu il faca platina (ruptorul) ci sa se efectueze prin tranzistor. Eu nu inteleg cum reuseste chestia rosie de la tg mures sa indeplineasca aceasta functie , fiindca singura legatura care o are la masa e prin ruptor (platina). Nu vad cum protejeza platina de curentul mare de 3-5 A, deoarece bobina sigur se alimenteaza la masa prin ruptor. Am incercat la ei pe site dar nu au nici o schema.

post-2506-1196928398_thumb.jpg

post-2506-1196928481_thumb.jpg

Link către comentariu

misu ploiesteanu

asa cum ai spus inchiderea circuitului bobinei se face prin terminalul de masa. tranzistorul final are emitorul la masa si colectorul pleaca la -bobinei.prin platina trece un curent mai mic de pina in 100mA sarcina este pur rezistiva.sigur exista o brida metalica de prindere ceva prin care ia masa.

Link către comentariu

Tocmai aste e, ca nu exista. Nu are alta legatura la masa decat prin ruptor. Deci cum protejeaza ruptorul? :Driver: :D

As vrea o explicatie a principiului de fucntionare, nu schema exacta cu valori si detali tehnice.

Link către comentariu

misu ploiesteanu

pai adaptorul de platina, ca asa il putem numi transfera sarcina de la platina la tranzistorul final. un rezistor de sarcina inlocuieste bobina de pe care se culege o tensiune ce polarizeaza un tranzistor care.... polarizeaza tranzistorul final care are ca sarcina bobina. iti pun o schema simpla mai tirziu.sigur trebuie sa ai masa. vad ca totusi este o platbanda metalica care sigur este conectata la radiatorul tranz. final si masa si prin surub la masa masinii , incearca

Link către comentariu

banuiala mea este ca nu vei primi nici o explicatie din partea autorului, pe considerente de protectie a secretului comercial, desi in cazul de fata problema trebuie un pic nuantata, pentru a fi respectat si dreptul de informare al consumatorului cu privire la caracteristicile de baza ale produsului

Link către comentariu

ideea este ca la final orice " ajutor" de aprindere.. ca e impropriu spus aprindere electronica...la final poate avea un tranzistor de putere, un darlington care e mai mic ca dimensiuni sau un thiristor...depinde de abordare....poti considera platina ca iesirea unui circuit basculant, ca iesirea unui trigger, sau ca un switch intrerupator chior... cu ideea ca intensitatea curentului prin contactul platinei sa tinda catre un epsilon mic... cu cit intensitatea curentului este mai mare flacara care apare la deschiderea contactului arde stratul de "platina" de pe contacte...si acest lucru se evita prin intercalarea unui tranzistor in circuit .... iata o schema simpla pe care o voi folosi la un sirocol pe care il voi construi .. in aceasta schema veti vedea pe final trei tranzistori 2n3055 .... apropo de sirocol ... incerc sa fac unul....si aceasta va fi aprinderea.... numai ca bujia va trebui sa fie altfel decit una obisnuita .. cei care au depanat vrun WAP de spalare cu apa calda ... au vazut acolo doua sirme de lungime 5cm si intre ele se forma scinteia... motorina era injectata primtr-o duza ... mai desenez cite ceva si mai pun ... timpul ne omoara

ideea este ca la final orice " ajutor" de aprindere.. ca e impropriu spus aprindere electronica...la final poate avea un tranzistor de putere, un darlington care e mai mic ca dimensiuni sau un thiristor...depinde de abordare....poti considera platina ca iesirea unui circuit basculant, ca iesirea unui trigger, sau ca un switch intrerupator chior... cu ideea ca intensitatea curentului prin contactul platinei sa tinda catre un epsilon mic... cu cit intensitatea curentului este mai mare flacara care apare la deschiderea contactului arde stratul de "platina" de pe contacte...si acest lucru se evita prin intercalarea unui tranzistor in circuit .... iata o schema simpla pe care o voi folosi la un sirocol pe care il voi construi .. in aceasta schema veti vedea pe final trei tranzistori 2n3055 .... apropo de sirocol ... incerc sa fac unul....si aceasta va fi aprinderea.... numai ca bujia va trebui sa fie altfel decit una obisnuita .. cei care au depanat vrun WAP de spalare cu apa calda ... au vazut acolo doua sirme de lungime 5cm si intre ele se forma scinteia... motorina era injectata primtr-o duza ... mai desenez cite ceva si mai pun ... timpul ne omoara

aprindere.bmp

post-17229-1196951051_thumb.jpg

Link către comentariu

Inteleg toate cele spuse de mai sus. Inteleg si faza cu protejarea seretului comercial , de aceea nu cer scheme detaliate sau ce componente foloseste. Ci doar cum functioneaza. Cum poate proteja ruptorul daca prin el isi ia masa si dispozitivul si bobina.

Pt misu ploiesteanu crede-ma sigur nu are nici un fir la masa. Nu e nici un fir rupt de care nu stiu. Schema de conectare e si la ei pe site. Dispozitivul are ca iesiri doua lamele si un fir terminat cu papuc cu gaura rotunda. O lamela se pune pe minusul bobinei . Alta lamela la iesirea ruptorului. Firul cu papuc il legi la plusul bobinei. Mai jos atasez schema de conectare cum apare la ei pe site si de asemenea tiparita pe instructiuni in interiorul cutiei. Mi-e ciudat de ce cele doua lamele, care ar suporta curent destul de mare avand sectiune mare, sunt legate intre borna minus a bobinei si ruptor. Daca prin ruptor trece curent mic, de ce e scos pe terminaul cu lamela care suporta curent puternic.

Pe ea scrie "aprindere tranzistorizata".

Pt Bogdan Bus Am si eu scheme de dispozitive similare si stiu ca sunt de multe tipuri si feluri. Dar ma intereseaza acesta in speta, Uita-te te rog la schema de conectare a lui pe care am atasat-o eu. Cum naiba poate proteja ruptorul (daca o face?)fara a conetac la masa? Chiar schema ce ai atasat-o tu e conectata la masa.

post-2506-1196953030_thumb.jpg

post-2506-1196953039_thumb.jpg

post-2506-1196953047_thumb.jpg

Link către comentariu

Inteleg toate cele spuse de mai sus. Inteleg si faza cu protejarea seretului comercial , de aceea nu cer scheme detaliate sau ce componente foloseste. Ci doar cum functioneaza. Cum poate proteja ruptorul daca prin el isi ia masa si dispozitivul si bobina. Pt misu ploiesteanu crede-ma sigur nu are nici un fir la masa. Nu e nici un fir rupt de care nu stiu. Schema de conectare e si la ei pe site. Dispozitivul are ca iesiri doua lamele si un fir terminat cu papuc cu gaura rotunda. O lamela se pune pe minusul bobinei . Alta lamela la iesirea ruptorului. Firul cu papuc il legi la plusul bobinei. Mai jos atasez schema de conectare cum apare la ei pe site si de asemenea tiparita pe instructiuni in interiorul cutiei. Mi-e ciudat de ce cele doua lamele, care ar suporta curent destul de mare avand sectiune mare, sunt legate intre borna minus a bobinei si ruptor. Daca prin ruptor trece curent mic, de ce e scos pe terminaul cu lamela care suporta curent puternic.Pe ea scrie "aprindere tranzistorizata".Pt Bogdan Bus Am si eu scheme de dispozitive similare si stiu ca sunt de multe tipuri si feluri. Dar ma intereseaza acesta in speta, Uita-te te rog la schema de conectare a lui pe care am atasat-o eu. Cum naiba poate proteja ruptorul (daca o face?)fara a conetac la masa? Chiar schema ce ai atasat-o tu e conectata la masa.
... masa este tocmai platina.. adica contactul de platina....de comutatie ai auzit..nu are nevoie de masa...separata....inseamna ca schema are un singur tranzistor si ceva componente pasive. stop..nu se mai produce flama de deschidere ....in schema pe care am aratat-o tranzistoarele au si rol de injector de curent .. deci amplificatoare...la modulul ala nu se amplifica nimic
Link către comentariu

iar atunci cand in loc de platina ai cititorul de profil de cama, ala ia in bot toata sarcina?

Link către comentariu

misu ploiesteanu

Reduced 82% 512 x 550 (111.94K)tranzistoarele 2n3055 sunt improprii, au UCE<=120 ori pe bobina prin autoinductie ai aprox 300v si din circuit lipseste un condensator, ramine sa afli tu unde. in topic mai la inceput a dat niq niste scheme asa ceva e si gotronicu, trebuie sa ai masa ai dreptate si nu prin platina, platbanda este daca alt conductor nu mai este

Link către comentariu

Reduced 82% 512 x 550 (111.94K)tranzistoarele 2n3055 sunt improprii, au UCE<=120 ori pe bobina prin autoinductie ai aprox 300v si din circuit lipseste un condensator, ramine sa afli tu unde. in topic mai la inceput a dat niq niste scheme asa ceva e si gotronicu, trebuie sa ai masa ai dreptate si nu prin platina, platbanda este daca alt conductor nu mai este
nu cred ca lipseste .. valorile cond de la astabil sint inversate 10n si 100n... bine in loc de 2n3055 se pot folosi bu sau sdt... ar mai ramine un cond daca vreau .. intre colectorul seriei de tranzistori si masa.. schema se mai perfecteaza
Link către comentariu

misu ploiesteanu

la circuitul primar al bobinei ma refer circuit oscilant LC, condensator ec la tranzistor . acuma am vazut cu atentie poza e dubioasa , inseamna ca in traducere libera: la stabilirea contactului platinei se face alimentarea aprinderii si exista un circuit monostabil care apoi aplica impulsul tranzistorului final si ala intra in conductie, curentul trece prin platina dar nu mai apare arcul electric protejind platina, prea putin pentru gustul meu, asta sigur introduce un defazaj. reglajul avansului trebuie facut musai cu stroboscopul.

Link către comentariu

la circuitul primar al bobinei ma refer circuit oscilant LC, condensator ec la tranzistor . acuma am vazut cu atentie poza e dubioasa , inseamna ca in traducere libera: la stabilirea contactului platinei se face alimentarea aprinderii si exista un circuit monostabil care apoi aplica impulsul tranzistorului final si ala intra in conductie, curentul trece prin platina dar nu mai apare arcul electric protejind platina, prea putin pentru gustul meu, asta sigur introduce un defazaj. reglajul avansului trebuie facut musai cu stroboscopul.

daca pun condensatorul ala .. imi taie virfurile de tensiune .. si eu tocmai pe astea ma bazam la intrarea in bobina..schema multivibratorului e cam fugarita .. dar se reface ...

Link către comentariu

misu ploiesteanu
daca pun condensatorul ala .. imi taie virfurile de tensiune .. si eu tocmai pe astea ma bazam la intrarea in bobina..schema multivibratorului e cam fugarita .. dar se reface ...

poti incerca dar autoinductia o sa aba niste tensiuni mari in primar si o sa strapunga finalul poate chiar si bobina , si nu o sa beneficezi de oscilatia armonica amortizata de dupa primul impul ce face ca energia transferata scinteii sa fie mai mare, mai vorbim

Link către comentariu

poti incerca dar autoinductia o sa aba niste tensiuni mari in primar si o sa strapunga finalul poate chiar si bobina , si nu o sa beneficezi de oscilatia armonica amortizata de dupa primul impul ce face ca energia transferata scinteii sa fie mai mare, mai vorbim
schimb tranzistorul final cu un bu... dala care se duce uce la 700-1000v... sau bag un cond cit mai mic......alta chestie am vazut mai sus un decou cu opto... ma gindesc sa fac si eu unul cu hall... oare se mai gasesc SM2xx
Link către comentariu

Pt. MikeRG la chestia aia rosie (modulul) asociat cu senzorul ala ce se pune in loc de platina si citeste apropierea camei modulu ala rosu e diferit (are si al cod cred ca AT011 in loc de AT01), diferit exact prin prezenta unui al patrulea terminal, cel de masa. Ala probalil face ce ar trebui sa faca, dar asta cu 3 terminale e net inferior. Sigur nu protejeaza platina.

Am cunostinte incipiente de electronica. Nu prea inteleg cum vine "comutatie in cazul de fata". Ce stiu sigur e ca ruptorul taie un curent de 3-5 A. Mi-e destul ca sa imi dau seama de calitatea produsului.

Am si alt modul, amplificator de aprindere tot romanesc , nu stiu unde a fost produs, d-ar l-am cumparat prin 2003, E o cutie neagra de 8 x 8 x 3 cm. Acela are clasic 4 terminale si un final cu BU526 conectact intre masa si minusul bobinei de inductie. Are si un BD 437 in montaj Darlington pe baza lui BU 526, mai are vreo 3 BC377. Ala si-a facut treaba (pana si-a data duhul). Trebuie sa ma uit sa vad ce s-a ars si sa inlocuiesc.

Modificat de Bugtuner
Link către comentariu

misu ploiesteanu
schimb tranzistorul final cu un bu... dala care se duce uce la 700-1000v... sau bag un cond cit mai mic......alta chestie am vazut mai sus un decou cu opto... ma gindesc sa fac si eu unul cu hall... oare se mai gasesc SM2xx

sm facut de iprs cred ca se mai gaseste, c-ul evident mai mic aprox 22nf. in ce priveste delcoul cu optocuplor sunt de acord cu el dar obturatorul sa aiba forma corecta.

Link către comentariu

iar atunci cand in loc de platina ai cititorul de profil de cama, ala ia in bot toata sarcina?

Aprinderea cu cititor are un fir de masa separat.

post-2004-1197046342_thumb.jpg

post-2004-1197046352_thumb.jpg

post-2004-1197046364_thumb.jpg

Link către comentariu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

• Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Create New...

Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!