Jump to content

Bulgaria

GicuP
 Share

Postare recomandată

Multumesc. Am inteles, cred ca e bine sa ai bani potriviti(marunti)

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Ca sa stim ce ne asteapta pe litoralul vestic al Marii Negre, prin comparatie intre Bulgaria si Romania, iata un articol despre cum si ce se face, respectiv nu se face in statiunile lor si ale noastre:

Litoral 2007 - Bulgarii muncesc, romanii lenevesc

16 Martie 2007

Feri Predescu - Evenimentul zilei

La vecinii din sud, saracia e mai mare. In schimb, ei dau semne ca s-au trezit si si-au transformat statiunile in santier.

Am dat mai intai o fuga in sud, la vecini, oprindu-ne la Balcic, Albena si Nisipurile de Aur. Prima impresie: nici acolo nu straluceste totul. Au si bulgarii gunoaiele lor, aruncate aiurea pe spatiul verde, au si ei sosele proaste, pline de gauri si peticite. Oamenii pe care ii intalnesc par suparati, sunt imbracati in culori cenusii, au case darapanate de-a lungul soselei nationale, masini vechi, de pe timpul URSS, si caini vagabonzi.

Si totusi! Bulgarii par ca au toate sansele sa ne-o ia inainte cel putin la pregatirile pentru sezonul estival. Impresia e puternica: imediat ce am ajuns in statiunile bulgaresti de pe malul Marii Negre, am fost uimiti de forfota de acolo. Pe plaja, in hoteluri, pe alei, in restaurante, cluburi si alte locuri de agrement, bulgarii repara, construiesc, modernizeaza, fac curatenie. Daca Balcic este un oras-statiune unde hotelurile sunt deschise permanent, Albena si Nisipurile de Aur abia acum renasc la viata, cu vigoare.

Lucreaza si sambata, si duminica

Pe soseaua nationala care duce spre Albena troneaza panouri uriase care anunta ca statiunea s-a deschis inca de pe 6 martie. Se vede cu ochiul liber: o parte din hoteluri au portile deschise, aleile sunt pline de autoturisme si autocare din toate tarile.

Pajistile din fata unitatilor de cazare, de langa piscine sau din preajma restaurantelor sunt pline cu flori. Muncitorii planteaza panselute frumos aliniate. Cinci mesteri curata de zor mici dale cu care trebuie sa imprejmuiasca un teren de minigolf. „Dupa terenul de minigolf, mai avem ceva de retusat la doua hoteluri din apropiere. Trebuie sa terminam toate reparatiile pana la 1 mai”, ne spune in limba turca, razand, Regep Rafi, unul dintre muncitori. Toata echipa e formata din bulgari de origine turca si lucreaza de ani buni pentru un patron german, si el de origine turca.

„Lucram si sambata, si duminica, suntem presati de timp”, spune si Ismet Sadula, care lucreaza la ridicarea unui bar pe plaja. La el, termenul este de o luna. Colegii lui lucreaza peste drum de plaja la modernizarea unui club.

„Facem totul cu mare placere”

Plaja din Albena este curata ca-n palma. In nisip se observa darele lasate de utilajele de curatat si nivelat. Cativa copii se joaca, urmariti indeaproape de parintii care au iesit sa ia o gura de aer. Sunt turistii de la Hotelul Dobrudja, de patru stele. „Am deschis pe 7 martie, am inceput cu mult curaj, incercam sa facem totul cu mare placere, avem peste 200 de turisti in hotel”, ne spune de la receptie, mandra, Tanya Savova.

In extrasezon, o zi de cazare costa 40 de euro/persoana, bani in care intra demipensiune, acces la piscina cu apa calda si sauna. Rezervarile sunt facute din iarna. „In timpul sezonului, cand tarifele vor creste cu 5 euro, vom avea turisti din Azerbaidjan, Israel, Germania si din Romania”, mai spune femeia, care adauga, amabil, ca ei, personal, ii place foarte mult la Constanta si la Mamaia. „Mancarea de la voi e delicioasa”, spune receptionera.

Constanteni - fani ai Nisipurilor de Aur

La Nisipurile de Aur, aceeasi forfota. Aici se construieste si mai mult, apar hoteluri noi. Sunt multe buticuri, ca in Romania. Patronul unuia dintre ele ne ia la goana cand il intrebam de autorizatia de constructie, de frica sa nu-i fotografiem dugheana ruginita.

Pe faleza dam peste o familie din Constanta. Nicolae Popescu spune ca „Nisipurile de Aur e mai interesanta, mai atractiva decat Mamaia. „Noi avem hoteluri vechi, altele noi nu se prea construiesc, iar natura nu o putem face mai frumoasa decat e. Or, aici e si padure, si munte, si plaja. Natura isi spune cuvantul”.

In discutie intervine taximetristul Anghel Vasiliev care stie „adevarul”: patronii hotelurilor din Nisipurile de Aur sunt straini, ne spune soferul bulgar, intr-o limba romana cursiva. „Patronii vin de departe, din Israel, din Germania, iar bulgarii lucreaza pentru ei. Noi suntem saraci, nu avem 50 de euro pe zi...”, spune omul.

Rupti de lume

Litoralul romanesc pare incremenit

Ne intoarcem spre casa. Dupa mai putin de o ora de la plecarea din statiunile bulgaresti, ajungem la Mangalia, in statiunea Saturn. Aici e jale! Nici tipenie de om, poate si din cauza frigului. Plaja e plina cu gunoaie, iar terasele sunt acoperite de rugina si vopsea scorojita.

In Venus, doi muncitori stau rezemati de fereastra unui hotel aflat in reparatii si fumeaza lenes. Cand ne vad cu aparatele de fotografiat, se fac repede ca muncesc. Mai incolo, langa o piscina acoperita cu noroi amestecat cu frunze, un barbat plictisit viseaza, proptit cu cotul de coada unei lopeti. Pustiu si mizerie peste tot. In Olimp si Neptun dam peste santiere de blocuri in constructie.

Nici un muncitor. Abia la Mamaia e mai multa animatie. Sunt cateva hoteluri deschise permanent pentru ca au incalzire proprie. Singura unitate unde se munceste de zor este Dacia Sud. Cameristele fac curatenia de Paste, in fata hotelului se aranjeaza spatiul verde, in restaurant se spala si se curata bucataria.

Receptionera Roxana Moceanu ne spune ca reparatiile sunt aproape terminate. „De anul trecut, s-a muncit pe rupte. Am ridicat gradul de confort de la doua la trei stele. Avem deja rezervari pentru la vara pentru ca am pastrat tarifele de doua stele”, spune ea.

Mai incolo, spre nordul statiunii, e pustiu. Plaja e plina de mormane de nisip si de garduri protectoare pe care scrie Apele Romane. „Pe vremuri, in perioada asta, statiunea era plina de oameni din hoteluri, de la spatii verzi. Se faceau reparatii, se agitau toti, pregateau sezonul. Acum nu am vazut pe nimeni”, ne spune Florin Paunescu, un localnic aflat cu sotia si copilul la plimbare.

Link către comentariu

exista o "explicatie"!

la ei daca nu vine strainu' pe litoral, atunci nu vine nici dracu'!

la noi exista o mana de amarati intotdeauna a.i. sa le acopere costurile si sa prepare si ceva profit pentru ho(s)telierii romani. asa trebuie facuta comaparatia!

la ei tara este goala la propriu.

la noi si cand este goala, de fapt este prea plina...

Link către comentariu

sfatul meu este sa-i lasati dracului pe romani cu litoralul romanesc si sa va orientati in alta parte cu bani mai putini si servicii de nota 10. Bulgaria, turcia, croatia, muntenegru.....Lasati-i pe smecherii nostri sa moara de foame, sa nu ne mai jecmaneasca.....

Link către comentariu

...si daca autostrada e aproape gata, nu te tenteaza un week end sa zicem la vama? eu zic ca da!

insa in conditiile in care nu mai pierzi timp la vama romano-bulgara si bulgarii vor finaliza si ei autostrada la care lucreaza de zor (adica chiar lucreaza), eu zic ca se poate da o "fuga" si pana la greci (800 km)...

nu de alta, dar chiar merita!

Link către comentariu

nu, nu ma tenteaza si nici nu ma va mai tenta vreodata decat daca vad o schimbare a atitudinii. Mi-e tot una daca ma duc la constanta sau la albena - golden sands - distanta e aprox. aceeasi. Am 5 ani de cand n-am mai fost pe litoralul romanesc.

Link către comentariu

• 2 weeks later...

Este suficient buletinul pentru Bulgaria sau e "indicat" sa ai si pasaportul?

Trebuie sa ai "bulina" aia cu RO pe masina?

:)

Multumesc pentru orice informatie.

Link către comentariu

Mai nevoie de procura legalizata la vama, daca masina este pe firma? Multumesc!

Link către comentariu

Teoretic da... oricum in realitate controlul de procura este aleator. Cu toate astea mie mi s-a intamplat odata in grecia si ar fi fost penibil sa ajung pana acolo si sa nu am hartia..

Link către comentariu

Inainte de aderare la UE mi-au cerut procura mereu, acuma credeam ca s-a modificat legislatia.

Link către comentariu

Si mie mi s-a cerut acea procura notariala inainte de 01.01.2007 (masina era a firmei), dar cand am fost luna trecuta le-am aratat pasapoartele, iar prietenii cu care eram buletinele si asta a fost tot. Astea pe langa certificatul masinii si o intrebare asa de rutina daca avem cartea verde (fara a ne-o cere, insa)...

Eu nu am avut niciodata pe masina "bulina" cu RO si nici nu m-a intrebat nimeni de ea.

Din ce am auzit, dar nu am o confirmare clara, se pare ca intre statele UE poti circula fara aceste procuri.

Daca stie cineva sigur, sa ne confirme.

Modificat de DAZ
Link către comentariu

Multumesc pentru raspunsuri.

Si vin cu o alta intrebare, mai trebuie asigurare de sanatate? :)

Link către comentariu

nu mai trebuie dar fa-o. E pentru binele tau sa nu stai dupa cardul ala de asigurat dat de autoritatile romana. + ca asigurarea medicala pe care o faci tu acopera mai multe riscuri decat cealalta. Pentru 20 -30-40 ron eu zic ca merita. Doamne fereste de altceva....

Link către comentariu

Multumesc pentru informatie godoroja, am inteles, o sa-mi fac ca doar nu o sa stau dupa "ministerul lu peste" cu cardul lui. Ma interesa in primul rand daca mai este obligatorie.

O zi buna.

p.s.: oare astia de reprezinta statul roman isi dau seama de ce se intampla in tara asta?

Modificat de angel
Link către comentariu

raspunsul la PS-ul tau este : NU CATEGORIC. Sunt atat de prosti cum n-a fost niciodata o conducere in Ro. Vorba lu` Marean : Sunt atat de prosti incat nici nu stiu sa fure!

Link către comentariu

eu am fost in BG acum 3 saptamani si mi-au spus ca nu mai e nevoie de asigurari de sanatate si ca le-am facut degeaba. acuma vorba lui godoroja, pentru 5 zile, pentru sanatatea ta merita sa o faci.

Link către comentariu

da ma, corect nu e nevoie, nici in UE nu e nevoie dar eu mereu voi face pentru ca Doamne Fereste de ceva nasol. Imaginati+va ca se intampla ceva, cum vei fi tratat ca roman sau cum nu vei fi tratat. Asa stii ca ai asigurarea aia si se rezolva toate. Am patit-o la paris, am fost in concediu cu ai mei si bai cateva zile n-am putut sa simt ca e concediu si sa ma distrez si eu ca tot omu`. Vinovata? O nenorocita de masea. Mi-a scos nervul pe asigurare fara sa-mi faca altceva. Pe partea de stomatologie asigurau doar urgentele. Si pt scos nerv a costat 150 euro !!! Bineinteles pe asigurare. Prompti astia de la Coris. S-au miscat excelent

Link către comentariu

Vreau sa merg si eu anul asta de pe 27 august pana la 3 septembrie in Albena la Hotelul LAGUNA GARDEN 4* ALL INCLUSIVE. Ce stiti de hotel? E bun? Ce ruta imi recomandati sa ajung in Albena, eu fiind din Roman? :lol:

Link către comentariu

Pe www.viamichelin.com imi recomanda sa merg pe la Calarasi-Silistra, dar Igo ma ia pe la Bucuresti pe A2 parca! Care e mai bun ca drum *calitativ vorbesc fara multe gropi* chiar daca e mai lung?

Link către comentariu

cel mai bun drum e drumul pe care il cunosti. Adica treci pe la varna.

Link către comentariu

cel mai bun drum e drumul pe care il cunosti. Adica treci pe la varna.

Nu prea mai lamurit deloc... :lol:

Link către comentariu

Chiar nu stie nimeni nimic de HOTEL LAGUNA GARDEN 4* si nici care varianta de drum e mai buna?

Link către comentariu

Eu am fost la Albena si a fost super. Nu se compara cu litoralul de la C-ta nici la preturi nici la servicii. Bulgarii stiu sa faca TURISM, iar in legatura masinii nu cred sa se intample ceva mai ales ca atunci cand am fost eu ....in vara.... erau o gramada de masini pricopsite din Romania, chiar f. multe in comparatie cu alte tari.

Link către comentariu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

• Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Create New...

Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!