Jump to content

Inmatricularea autovehiculului


SYNDROM3
 Share

Postare recomandată

Daca o vand mamei mele, ea trebuie sa mai faca identificarea sau e valabila 60zile?

Pot plati eu taxa inainte sa o vand mamei?

Multumesc!

identificarea este valabila 60 zile indiferent cui o vinzi. doar sa ai grija sa ajungi sa depui dosarul la politie (adica sa ai totul in regula - inclusiv taxa) pana expira cele 60 de zile.

 

taxa trebuie platita de cel care inmatriculeaza masina.

 

Ia certificat fiscal de la X. Baga masina la impozit. Fa contract de vanzare cu mama ta. Ii dai fiscal. Mama ta baga masina la impozit, ii face identificarea (nu trebuie sa se duca ea, merge sa te duci si tu) apoi  mergeti la ANAF (de aici inainte ca e nevoie sa vina ea!)sa iti calculeze taxa, apoi platesti taxa, faci RCA, mai sunt niste taxe mici de platit pe la CEC si pe la impozit (taxa de talon si taxa de inmatriculare) si in final mergi la inmatriculari cu dosarul complet.

astia sunt pasii.

Modificat de bossake
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Salutare,

 

Urmeaza sa cumpar o masina,care a fost pe porsche leasing romania.

Sunt totusi ceva nedumeriri,neclaritati.

 

Masina a fost pe leasing si pe urma vanduta la o persoana fizica.

Pe talon este inscriptionat "instrainat catre X" ,data si stampila Porsche Mobility Romania.

Exista si factura emisa catre proprietar ,dar fara stampila (am sunat la porsche,mi-au spus ca e in regula fara stampila,asa procedeaza ei)

Exista si un certificat de atestare fiscala emisa pt Porsche Mobility srl, care are 3 masini trecute pe acest certificat .DAR,acest certificat de atestare fiscala nu are nici o stampila,iar una dintre masini trecute pe ea,ar trebui sa fie masina cu pricina.Seria de sasiu este trecuta la o masina care are capacitatea cilindrica de 1,6 ...iar masina care se vinde are motor de 2.0.    Seria de sasiu a fost aplicata peste o alta serie stearsa cu markerul si xeroxat peste :(

Individul vanzator,a declarat masina la primaria lui,are o fisa de inmatriculare,dar pe aceasta fisa este inscrisa numele lui,cnp,si contract leasing nr...

 

Sunand la porsche,mi-au spus ca nu imi pot spune date confidentiale despre masina,dar daca are inscrisa masina pe talon "instrainat catre X" si stampilat si semnat de la porsche,atunci masina nu mai apartine de ei.

 

Este foarte ciudat,nu vreau sa ma trezesc de exemplu ca am luat masina ,dar masina e inca pe leasing sau are ceva datorii gen : valoare reziduala sau naiba stie ce.

 

ce parere aveti?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 weeks later...

La schimbarea domiciliului din buletin este necesara si schimbarea in talon si CI?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Salutare tuturor.

Vin si eu cu niste intrebari pentru cine doreste sa ma ajute.

Am tot citit pe aici si sincer ma pierd in detalii.

Am achizitionat azi o masina de la posesorul x.

Am facut contract vanzare-cumparare.

Doamna de acolo mi-a spus ca incepand cu acest an trebuie platit impozit din valoarea declarata la vanzare si ca toata lumea declara o valoare cat mai mica.

Am stabilit sa trecem 1000 euro. Apoi a facut contractul de vanzare-cumparare, iar ulterior mi-a dat niste pasi de urmat.

Astfel: doamna mi-a spus ca trebuie sa merg la RAR, la ANAF si la fisc sa platesc o taxa de 60 de lei. Dupa toate acestea mi-a spus sa ma prezint din nou la ea.

Acum intrebarile:

1. Cat este impozitul pe aceasta valoare declarata stie cineva?

2. De ce trebuie sa merg la ANAF, daca momentan am doar contractul de vanzare-cumparare?

Unde trebuie platita taxa de 60 de lei si ce reprezinta ea?

3. Nu ar trebui si certificatul fiscal scos? Cum il obtin? 

 

Modificat de Ballack
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 weeks later...

Eu din ce inteleg din:
 

Quote

Codul Fiscal

ART. 62 - Venituri neimpozabile

m) veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile și mobile din patrimoniul personal, altele decât câștigurile din transferul titlurilor de valoare și/sau aurului financiar prevăzute la cap. V - Venituri din investiții, precum și altele decât cele definite la cap. IX - Venituri din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal;

Nu cred ca se impoziteaza venitul din vanzarea unei masini personale.

Probabil se practica declararea sumei mai mici in V-C pentru ca exista o lege(70/2015) care interzice plata cu numerar intre persoane fizice mai mari de 50.000 RON/zi.

Quote

Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată

Art. 10.

Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice, altele decât operaţiunile de încasări şi plăţi realizate prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Naţională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene şi notificate către Banca Naţională a României, potrivit legii, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum şi cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacţie. Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 lei, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 50.000 lei.

Pasii ce trebuie urmati sunt:

  • Se face contract V-C
  • Se face fisa de inmatriculare pe care vanzatorul o vizeaza la Taxe Locale (plateste impozit/amenzi/etc.) si completeaza declaratia de scoatere din evidenta a masinii
  • Vanzatorul trece pe talon Instrainat catre Cumparator, data si semnatura - din acest moment aveti 30 de zile sa inregistrati si sa inmatriculati masina
  • Cumparatorul inregistreaza masina la Taxe Locale completand Declaratia de impunere - nu sunt 100% sigur, dar cred ca se plateste si impozitul pentru auto pentru perioada ramasa din anul fiscal
  • Cumparatorul plateste la Taxe Locale 60 lei Taxa de Inmatriculare
  • Cumparatorul face autentificarea RAR
  • Cumparatorul merge la ANAF si:
    • daca taxa de timbru(taxa de mediu) a fost platita si nu a fost recuperata se face o cerere care sa ateste acest lucru
    • daca nu a fost platita atunci se face o cerere pentru stabilirea valorii timbrului de mediu
  • Cumparatorul plateste taxa pentru certificatul de inmatriculare(talon) 37? RON
  • Cumparatorul se duce cu toate actele la Directia Inmatriculari (original + copie)
    • Fisa de inmatriculare vizata de Taxe Locale
    • RCA valabil pe numele noului proprietar
    • Taxa inmatriculare
    • Taxa talon
    • Certificatul autentificarii RAR
    • Certificat fiscal vanzator
    • Certificat inamtriculare (talonul in care s-a mentionat instrainarea)
    • Cartea de identitate a masinii
    • Contract V-C
    • Dovada privind timbrul de mediu

Daca am omis/gresit ceva rog completari.

Modificat de Just0rz
Era gresit articolul din codul fiscal pe care l-am mentionat initial
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 weeks later...

Salut tuturor,

V-as ruga sa ma ajutati intr-o speta privind vanzarea-cumpararea unei masini. Orice informatie de orice natura (parere, raspuns partial, unde as putea sa ma interesez, etc) este bine venita.

 

Firma A foloseste o masina in leasing de la Porsche. La finalul leasingului, Firma A cedeaza optiunea de cumparare persoanei B (angajat Firma A). Persoana B cumpara aceasta masina pentrua fi trecuta pe numele Persoanei C si inmatriculata de aceasta din urma.

Firma A este din Bucuresti. Persoana B are domicilul in Iasi, iar Persoana C domiciliul in Craiova, amandoua locuind in Bucuresti.

Persoana B va fi doar un intermediar intre Porsche si Persoana C,nu o va inmatricula deci vrea un minim de efort

Intrebarile mele ar fi:

Persoana B ce trebuie sa primeasca in momentul vanzarii de la Porsche?ce documente? Vanzarea se face prin factura, este suficient? Sau are nevoie si de un contract?

Care este minimum de activitati pe care trebuie sa le faca Persoana B? (Ideal ar fi, sa o vanda mai departe Persoanei C, fara niciun altfel de document, dar nu cred ca este asa de simplu :(. Mentionez ca Persoana B o va vinde Persoanei C in urmatoarea zi dupa ce a cumparat-o de la Porsche, daca se poate). Trebuie sa faca RCA? Si un drum la Administratia locala si/sau ANAF? Sau alte vizite, RAR, politie, etc? Daca este necesar, RCA se face simplu in Bucuresti, dar cu vizitele la administratii m-ar interesa.In cazul in care este necesar, Persoana B va trebui sa mearga in Iasi (domiciliu) sa faca tot ce este necesar sau se poate face din Bucuresti?

Presupunand ca intr-un final Persoana B, vinde Persoanei C aceasta masina, cea din urma mai are nevoie de ceva de la Porsche? De ce documente are nevoie de la Persoana B?In cazul in care persoana B este nevoita sa faca RCA, persoana C trebuie sa faca iar RCA pentru inmatriculare? 

Daca persoana C va merge la diferite autoritati in Craiova, va trebui sa mearga si persoana B?

Dupa ce rezolva toate aceastea, Persoana C va merge in Craiova (domicilu) pentru a o inmatricula pe numele ei, RAR, politie, etc

Astept orice comentariu de la voi.

 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

A nu poate ceda optiunea de cumparare pentru ceva ce nu are in proprietate .A intra in posesia bunului doar la sfarsitul contractului de leasing respectiv cand toate obligatiile financiare sunt stinse primind factura cu 0 ,carte in original, fiscal , fisa radiere , dovada plata taxa poluare/timbru etc din partea finantatorului .B poate sa dobandeasca bunul prin cesionarea contractului de leasing de la A catre B si preluarea ratelor ramase sau daca nu mai doreste sa plateasca rate se poate face cesiune cu inchidere anticipata pe B cu emiterea actelor finale pe numele acestuia Acest lucru implica un contract tripartit si acceptul finantatorului. Ulterior intrarii in posesie B poate sa vanda la C cu procedura standard de vanzare cumparare fiscal,autenticitate etc (plus actele de lagatura intre A si B daca B nu o inmatriculeaza pe el) De asemenea este recomandata in prealabil verificarea excluderii din arhiva de garantii mobiliare a autoturismului si notificarea RAR din partea finantatorului in acest sens, asta pentru a nu pierde cateva ore la RAR pana se rezolva

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Multumesc pentru raspuns, dar nu cred ca am dat toate detaliile si nu am fost inteles

Firma A foloseste masina in leasing operational (nu financiar), proprietar este porsche (practic porsche inchirieaza firmei A, masini pe mai multi ani). Pentru ca se incheie contractul de leasing operational, si urmand sa fie reinoita flota cu modele noi, Porsche s-a gandit sa vanda aceste masini cu discount, angajatilor firmei A (Persoana B). Practic Porsche, proprietar, va vinde catre persoana B printr-o factura (nu de 0 EUR). 

Va fi ca o vanzare normala, dar nu stiu pana unde trebuie sa mearga aceasta Persoana B ce trebuie sa faca obligatoriu si minim, si unde se poate opri (fara sa se deplaseze, daca se poate in Iasi si/sau Craiova), sa reia procesul de vanzare cumparare catre Persoana C si aceasta sa duca la capat pana la inmatriculare.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Tu esti mai mult curios de B :) postul anterior al colegului nostru  Just0rz este mai mult decat elocvent. B catre C fiscal , fisa inmatriculare, contract vanzare/factura (dupa caz) , CI, talon si actele de legatura (anterior facute cu A)

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Da, de B sunt interesat :)

As vrea ca el sa fie cat mai putin implicat. Adica dupa ce o cumpara de la A, sa nu mai stea sa o ia pe numele lui fiscal,sa faca RCA si drumuri la taxe locale (in iasi) pentru ca in proprietatea lui va sta cat mai putin posibil. Dar se pare ca nu se poate fara sa o treaca fiscal pe numele lui, ca va avea C nevoie :(

Ai idee daca problema fiscala se poate rezolva si din Bucuresti? sau trebuie sa mearga in localitatea de domiciliu?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Nu se poate inregistra la circa financiara decat in localitatea de domiciliu.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 weeks later...

Neata, colegi. Am si eu o intrebare si speram sa primes o mana de ajutor din partea voastra.

Socrul meu mi-a adus un Golf 4 din Germania. S-a dus si a facut tot ce trebuia la RAR, apoi la circa financiara si a platit si timbrul de mediu.

Acum urmeaza sa o trec pe numele meu si voiam sa va intreb ce pasi urmeaza.

Va intreb asta pentru ca sambata am fost pe langa targ Vitan, ca sa facem un contract de vanzare-cumparare si nenea ala de acolo ne-a spus ca din cauza faptului ca el a platit timbrul de mediu, va trebui sa inregistreze mai intai el masina pe numele lui (numere de RO), ca mai apoi sa facem vanzare-cumparare si sa o trec pe numele meu (sa o inregistrez eu).

Eu stiam ca nu conteaza, mie fiindu-mi necesara chitanta in vederea inregistrarii. Adica faceam vanzare-cumparare, inapoi la RAR, inapoi la circa financiara si apoi politie-inmatriculari.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Salut din nou.

Am dat cateva telefoane azi si am aflat solutia.

Pentru cei care se pot afla in situatia de mai sus: faceti cerere de eliberare adeverinta in care sa se mentioneze ca taxa a fost platita si nerecuperata (de la ANAF).

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

sper sa functioneze. era bine sa fi platit taxa direct tu... puteai sa ii faci o procura ceva socrului

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

2 hours ago, bossake said:

sper sa functioneze. era bine sa fi platit taxa direct tu... puteai sa ii faci o procura ceva socrului

Nu stiam. A fost un fel de cadou. Oricum, voi da un semn dupa ce voi termina toata operatiunea, ca sa stiti daca merge sau nu (cei de la Inmatriculari si ANAF asa mi-au spus - solutia venind de la ei).

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

On 4/11/2016 at 4:52 PM, JulianoDamin said:

Nu stiam. A fost un fel de cadou. Oricum, voi da un semn dupa ce voi termina toata operatiunea, ca sa stiti daca merge sau nu (cei de la Inmatriculari si ANAF asa mi-au spus - solutia venind de la ei).

Salut din nou. Revin cu un raspuns la problema de mai sus. Am avut putina treaba ieri pe la Aurel Vlaicu si mi-am zis sa trec pe la Inmatriculari, sa-i intreb direct. Surpriza naspa: trebuie mai intai sa o inmatriculeze el si pe urma sa faca contract V-C cu mine, iar dupa sa iau o declaratie de la ANAF cum ca taxa a fost platita si nerecuperata :(

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 weeks later...

Salut!

In seara asta am realizat ca eu am cumparat masina de o luna jumatate, am inmatriculat-o de o luna, mi-au eliberat dovada si... INCA ASTEPT TALONUL!

Stiti cumva cat e valabila dovada inlocuitoare a talonului, dupa inmatriculare? Si in cat timp se elibereaza talonul?

Multumesc!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

ar trebui sa scrie un termen de valabilitate, daca are.

daca nu scrie posibil sa fie valabila permanent? eu sunt din Bucuresti, si aici se elibereaza talonul odata cu numerele, dar in celelalte judete talonul stiu ca vine dupa cateva zile prin posta.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Asa cum ma asteptam.. dupa cateva telefoane si intrebari, am aflat ca talonul meu a fost trimis de catre "PTTR" inapoi la politie si ca il pot ridica de acolo.

Si da, desigur ca am circulat fara talon si cu dovada expirata pana acum.. :banghead:

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

15 zile este termenul de valabilitate al dovezii. Puteai primi amenda ca nu ai actele la tine, nu ca ai circulat fara talon din moment ce el era emis.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Am inteles. Stie cineva si cat e amenda pentru faptul ca nu detin talonul la mine?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

On 1/31/2016 at 10:07 AM, leW said:

Salutare,

 

Urmeaza sa cumpar o masina,care a fost pe porsche leasing romania.

Sunt totusi ceva nedumeriri,neclaritati.

 

Masina a fost pe leasing si pe urma vanduta la o persoana fizica.

Pe talon este inscriptionat "instrainat catre X" ,data si stampila Porsche Mobility Romania.

Exista si factura emisa catre proprietar ,dar fara stampila (am sunat la porsche,mi-au spus ca e in regula fara stampila,asa procedeaza ei)

Exista si un certificat de atestare fiscala emisa pt Porsche Mobility srl, care are 3 masini trecute pe acest certificat .DAR,acest certificat de atestare fiscala nu are nici o stampila,iar una dintre masini trecute pe ea,ar trebui sa fie masina cu pricina.Seria de sasiu este trecuta la o masina care are capacitatea cilindrica de 1,6 ...iar masina care se vinde are motor de 2.0.    Seria de sasiu a fost aplicata peste o alta serie stearsa cu markerul si xeroxat peste :(

Individul vanzator,a declarat masina la primaria lui,are o fisa de inmatriculare,dar pe aceasta fisa este inscrisa numele lui,cnp,si contract leasing nr...

 

Sunand la porsche,mi-au spus ca nu imi pot spune date confidentiale despre masina,dar daca are inscrisa masina pe talon "instrainat catre X" si stampilat si semnat de la porsche,atunci masina nu mai apartine de ei.

 

Este foarte ciudat,nu vreau sa ma trezesc de exemplu ca am luat masina ,dar masina e inca pe leasing sau are ceva datorii gen : valoare reziduala sau naiba stie ce.

 

ce parere aveti?

Mergi si vorbeste si tu cu un avocat, ca sa stai fara grija.

 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

22 hours ago, b23840 said:

Am inteles. Stie cineva si cat e amenda pentru faptul ca nu detin talonul la mine?

2 puncte, adica 105 lei in 48 de ore.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 1 month later...

Salut,am cumparat acum circa 4 luni o masina,am facut act vanzare-cumparare cu vanzatorul,si am trecut o la financiar pe numele meu si atat.

Masina a fost cumparata de aici,neavand taxa (se mai plateste sau nu? ).

Intentia mea e sa i platesc taxa la anu' (in cazul in care se mai plateste) eu platind toate taxele pe anul curent pe numele lui (asigurarea).

Pot intampina probleme pana atunci?

Stima!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!