Jump to content

TSI - cum se folosesc corect?


Aditu
 Share

Postare recomandată

Salutare colegi,

Trecand de curand in liga benzinarelor, am dat peste noile generatii de TSI. In cazul meu este vorba despre a 2-a genereatie de 1.2 TSI 105CP M6 de pe O3.

Pe forum exitsta topic-uri care te indruma clar cum e bine sa conduci un Diesel, si acum cativa ani mi-au prins foarte bine pentru o exploatare corecta.

Insa pentru TSI-uri nu am gasit nimic asemanator. Au cuplu mai mare, il au incepand cu turatii mai scazute...parca ar fi un Diesel.

Calculatorul masinii te invata sa schimbi vremelnic, probabil fiind reglat pentru mers economic. Masina aparent nu se supara daca mergi linistit, iar consum mi se pare ca este chiar foarte bun. Si sa nu uitam ca DSG-ul tot sub 2000 rpm il tine...Deci sunt concepute sa lucreze in turatii scazute.

Dar oare face bine pe termen mediu si lung? Si cam ce ar putea afecta? Parerea mea initiala era ca nu. Am zis ca nu dar atata timp cat motorul nu tremura si mergi constant fara sa accelerezi prea tare sau daca urci pe un plan prea inclinat. Turbina nu cred ca are de siferit pentru ca lucreaza inca de la 1400rpm unde ofera deja motorului cuplul maxim. Cineva zicea de volant... asta e mai riscant pentru ca masina fiind bine antifonata si izolata risiti sa nu simiti vibratiile. Apropo, o fi bimasica?

 

 

PS: asa nu mai amestecam disctuiile pe un singur Topic .Daca vi se pare ca nu e util,nu ma deranjeaza sa fie sters.

Modificat de Aditu
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

sa mergi la turatie mica cu siguranta nu strica nimic.. dovada cea mai buna sunt taximetristii care merg subturat pentru economie de combustibil si la care vezi motoare la 200-300.000 km fara probleme.

categoria cealalta adica mers turat, e clar ca aduce uzuri suplimentare inutile in motor.

merg cu o jetta de 1,2 105 de aproape 1 an si pot spune ca dupa ce te obisnuiesti putin cu lag-ul turbinei motoarele de genul "tsi" sunt chiar f reusite (ca si feeling/comportament) iar indicatorul de schimbare treapta isi face treaba.. consum mic si te face sa renunti la a mai face pe marele "pilot" in trafic si te invata sa conduci "decent"

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Daca pastrezi o viteza, si implicit o turatie, constanta nu are niciun rost sa stai intr-o viteza inferioara. Stai in viteza in care motorul nu "face figuri", poti sa mergi si cu 1.200 RPM constant.

Cand trebuie sa accelerezi insa trebuie sa retrogradezi, niciodata sa nu accelerezi de la o turatie atat de mica. Atat!

 

Practic, se conduce ca un diesel. Constant mergi la cat mai putine turatii posibil pentru un consum mic, retrogradezi cand accelerezi cate viteze e nevoie pentru cat de mult vrei sa te infigi si stai mereu cu mana pe schimbator pentru a prinde mereu "valul" de cuplu. Adica nu schimbi cautand putere ci cautand cuplu, care venind de la turatii mici iti aduce un consum decent.

 

Eu, caz special si motorul mai vechi dar oricum... , in oras schimb 1->2 pe la 2.500-3.000 RPM, 2->3 pe la 2.500 RPM si 3->4 pe la 2.000 RPM. si acolo deja am 70-80 Km/h, mai departe schimb 4->5 si 5->6 pe la 1.500 RPM si pastrez un 70-80 Km/h constant in viteza a 6-a. Daca e cazul schimb intr-a 5-a / 4-a / 3-a ca sa accelerez si apoi revin.

Dar asta e un mers oarecum "tare", adica asa ies in fata oricui merge normal si nu incearca sa mearga tare, pentru un mers linistit scad cate 500 RPM din fiecare schimbare - asta echivaleaza cam cu ce arata si computerul de bord.

 

Pentru ca simt ca o sa sara lumea cu gura... Nu exista mers subturat la viteza constanta si drum drept, cred ca poti sa mergi si cu 1.000 RPM (n-am incercat dar cine stie...). Dar turbina este fortata cand incerci, de la viteza constanta si 1.000 RPM, sa accelerezi mai tare sau mai incet. Atunci trebuie neaparat si obligatoriu sa retrogradezi, ceea ce pentru un om care vine de pe TDI este deja in sange.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

In principiu e bine sa nu scazi turatia sub 1200 rpm.

Insa, un motor e considerat subturat atunci cand el da aceste semne si mai ales cand turatia e prea mica pt cat cuplu are masina nevoie. Precum au spus colegii de mai sus, daca se merge pe drum drept cu viteza constanta, turatia poate fi pastrata la valori mai mici fara pbme, insa atentie sa nu se forteze motorul brusc pt ca una la mana cuplul nu e mare si astfel masina devine subtirata, a doua la mana atunci arderile nu sunt ideale si intervin si depunerile de calamina, in timp desigur.

 

Dar, e f important sa te familiarizezi cu masina, sa o simti si astfel incet incet sa o poti tine la o turatie relativ scazuta fara a o subtura.

La benzinare, e vital sa nu se aiba piciorul greu pe acceleratie, fiind mai senzibile la acest capitol decat un diesel.

 

Insa, la turbo e recomandat sa se tina motorul macar la turatia de cuplu minim specificata de producator, in acest caz 1800 rpm pt a tine si turbina in parametrii optimi de functionare.

 

Taximetristii intradevar subtureaza grav motoarele insa sa nu uitam ca f multi au motoare aspirate care sunt mult mai iertatoare cu acest regim de exploatare.

Insa aici vin cu o mentiune: viata uleiului e drastic afectata, intervalul de schimb al uleiului injumatatindu-se.

Modificat de Muraru Dan
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Ok, deci se confirma ce gandeam si eu. perfect de acord.

Poate ca topicul ar merge mutat la aria de tehnic, privind mai multe modele ale grupui care au TSI-uri.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Parerea mea este ca indiferent ce motor ai - TSI, TDI PD, TDI CR, injectie simpla etc - trebuie sa simti masina. Nu poti spune ca trebuie schimbat la X ture. Poate mergi pe drum drept, panta, rampa, incarcat, neincarcat...nu-i acelasi lucru. Nu inteleg cum pot conduce unii cu ochii in turometru. Placerea condusului unde mai e? In loc sa privesti "frumusetile patriei"? NEVER!

Sa simti masina inseamna sa obtii de la ea ceea ce doresti, utilizand minimum de turatie. Turatie mare nejustificata - asa cum au spus si colegii - inseamna uzura prematura. Turatie mica nejustificata - tot uzura motor se cheama, dar in alt sens. Exemplul cel mai relevant in acest sens este mersul pe bicicleta: dc dai la pedale de-ti sar picioarele de pe pedale si nu schimbi pe un pinion mai mic, uzezi prematur rulmenti si lant, datorita frecarii excesive (la motor uzura la : segmenti, turbina, axe cu came, injector, cuzineti). Dc dai la pedale foarte incet, dar te fortezi mult, pt ca esti pe un pinion prea mic, uzezi foaia, pinionul, lantul (dai sa-l rupi); la motor se traduce in uzura vilbrochen, risc sa spargi pistoane (se detoneaza o cantitate mare de combustibil in camera si lucrul mecanic pe care il poate face pistonul e limitat, mic), uzura in cutia de viteze. De regula, masinile noi nu prea simt acest lucru, nu incep sa "dardaie", dar nu inseamna ca nu sufera. In timp un astfel de mers - parerea mea, ajunge sa dauneze mai mult motorului decat unul supra turat.

Ca o concluzie, iti recomand sa mergi dupa ureche, eventual poate putin supraturat, decat sa-ti fortezi masina mergand subturat. 2/3 din resurse si o sa fie bine.

 

Multa bafta!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Subscriu la ce a a zis Not_used_calin cu o modificare: dupa ureche ajungi sa conduci atunci cand ai experienta si ceva km. La inceput te mai uiti si in turometru ca sa vezi pe unde te afli mai ales in cazul masinilor silentioase.

 

In ceea ce priveste turatia indiferent de tipul combustibilului in special la cele turbo cel mai bine este sa conduci pe cuplu cat mai jos (sa zicem pentru consum) dar sa nu cobori sub cuplu pentru ca subturarile afecteaza motorul foarte mult in special pe partea de ungere, turbina se mai schimba insa motorul nu atat de usor iar turatiile mari uzeaza prematur. Vor fi persoane care vor spune ca am pe cineva si pe altcineva care procedeaza diferit insa acest lucru nu inseamna ca motorul acela nu are probleme de uzura. Exact ce a zis Not_used_calin apar uzuri premature care se manifesta prin diferite simptome gen zgomot, consum de ulei ... etc. sau in alte cazuri defectiune majore. 

 

In final raspunsul meu ar fi cat mai mult pe cuplu.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Not_used_calin ti-a raspuns corect si practic.

Poti sa mergi si la turatie redusa(sub 1500rpm), dar grija mare, doar cand mergi constant(bulevarde mari, strazi goale, trafic anticipabil). Pericolul pentru motor nu apare cand mergi la turatie redusa, ci cand accelerezi de acolo, atunci trebuie obligatoriu sa retrogradezi.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Eu de fel merg ceva mai turat pt a avea mereu puterea/cuplul la indemana.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Am vazut in mai multe postari "daca mergi la turatie mai mare se uzeaza motorul". Complet fals. Doar daca nu schimbi tot timpul in zona rosie, atunci este o alta discutie. Un motor utilizat mai turat este un motor mai sanatos: ungere mai buna, ardere completa, fara depuneri, etc. In schimb consuma mai mult. Mersul subturat poate provoca mult mai multe neplaceri in cazul motoarelor turbo (amintite in postarile colegilor).

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

E cu dus si intors treaba cu mers la turatie mare.

Ungere mai buna? Cand uleiul sta la 110grade ungerea e mai proasta. Uleiul va fi mai putin vascos si pelicula formata e mult mai precara.

Modificat de The_Ego
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Uleiul ajunge la 110+ grade mai mult in situatia in care se ruleaza la drum intins in mod constant cu o turatie mai mare (4.000-4.500+ turatii). In ultima treapta a cutiei de viteze, asta inseamna deja o viteza de croaziera destul de mare. Doar prin schimbatul treptelor la 3.000+ turatii este mai greu sa se ajunga cu uleiul la astfel de temperaturi.

Exista uleiuri care se comporta bine si la 110+ grade, dar asta reprezinta alt topic de discutie.

 

Cel mai important aspect este, asa cum au scris deja si restul, sa nu se accelereze puternic atunci cand turatia este scazuta (sub 2.500-3.000 turatii). Astfel se protejeaza si ambreiajul la masinile cu cutie de viteze manuala (DSG-ul oricum nu te lasa sa faci asta pentru ca retrogradeaza in locul tau - vorbesc de kick-down si daca nu este modificata cutia).

 

Si al doilea aspect ca importanta este ca din cand in cand masina sa fie condusa mai "sportiv" (nu "ciobaneste"). O data la 1-2 saptamani macar, sa aiba "ziua schimbatului" in 4.000-5.000+ turatii. Si bineinteles, din cand in cand turometrul trebuie sa vada si linia rosie.

 

Ambele aspecte au legatura cu combustibilul nears si cu depunerile. Nimica pretentios sau greu de urmat.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

TSI-urile de mic litraj ajung la 110 si la mersul la 130-140kmh in treapta a 6a (3000, maxim 3200rpm).

Cel putin asa este la 1.4tsi si nu cred sa difere la 1.2.

Modificat de The_Ego
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

La 1.2 TSI asta din gen 2 ruleaza mai jos in ture.

La benzina nu stiu daca are ce sa se depuna asa ca la diesel.

Oricum, foarte bune opiniile.

Ce frumos ar fi daca in manuale ai gasi o sectiune de Advanced in care cei interesati sa citeasca cum lucreaza si cum se conduce optim un anume motor. Bineinteles, redactat de specialistii VAG care lucreaza pe partea de motoare.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

TSI-urile de mic litraj ajung la 110 si la mersul la 130-140kmh in treapta a 6a (3000, maxim 3200rpm).

Cel putin asa este la 1.4tsi si nu cred sa difere la 1.2.

Imi vine greu sa cred, dar nu ma contrazic pentru ca nu stiu cum este la 1.2/1.4 TSI. Pe autostrada nu prea se fac schimbari ale treptelor de viteza, iar atunci o mare parte din cele discutate nu-si au sensul.

La 2.0 TSI eu nu am vazut la mers constant cu 3.000 ture (aproximativ 120-130 km/h in treapta 6) mai mult de 104-105 grade la temperatura uleiului, decat daca temperatura exterioara era de 35+ grade Celsius (atunci mai creste cu 1-2 grade).

 

Doar fatait prin oras si schimbat la 3.000+ de ture se ajunge mai greu la 110+ grade.

Modificat de volvol
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Nu cred ca are cum sa ruleze mai jos in ture. 

 

Sunt o gramada de posesori cu acest motor si majoritatea se plang de asa ceva.

Asta e probabil o hiba a motoarelor cu capacitate mica.

 

Nu stiu daca are treaba si cu tipul de intercooler. Atat la cele vechi, dar si la noile 1.2 si 1.4 intercooler-ul este de tip aer-apa montat in spatele motorului, integrat in galeria de admisie. Poate da un randament mai slab decat un FMIC.

Modificat de The_Ego
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Ma indoiesc ca 1.2 TSI, chiar si generatia noua, ruleaza la 130-140 km/h la mai putin de 3000 RPM in treapta a sasea. 

Cred ca complici prea mult lucrurile, mai ales ca am vazut ca te intereseaza sa obtii un consum cat mai mic, comparabil cu 1.4 TDI. Nu esti primul, insa cred ca asta dauneaza motorului.

Volvol, nu compara 1.2/1.4 TSI cu 2.0 TSI, se stie ca aceste motoare au o problema cu racirea.

Modificat de cristian
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Cristian, se discuta mai mult despre turatia optima (consum/uzura/feeling) pentru a schimba treapta de viteza la TSI-uri, nu despre temperatura uleiului la mers pe autostrada. Am divagat putin.:)

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Da, dar titlul e "TSI - cum se folosesc corect?", deci putem vorbi si despre temperatura uleiului, daca aceasta devine prea mare pentru a se mai putea realiza ungerea in mod normal.

Ca sa imi expun si eu parerea, sub 1500 RPM niciodata nu accelerez. Totusi, merg cu 1200 RPM constant, daca traficul imi permite. De obicei, asta se intampla in partea de nord a Bucurestiului, dupa Piata Victoriei, spre Piata Presei Libere si mai departe, spre Otopeni. Comparand cu un motor turbo diesel sau cu un motor pe benzina aspirat, as spune ca TSI este un motor elastic, care cu ceva atentie poate fi folosit in toate regimurile de turatie. 

Bineinteles, sa conduci cu 80 km/h in treapta a sasea nu ofera nici o placere, placerea e dupa 3000 RPM, in treptele 2, 3 si 4.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Aditu, referitor la depuneri .....am vazut chiulasa la un TAXI 1.2 TSI generatia 1 .....mers de TAXI (dupa cum se discuta in posturile de mai sus) si erau perfect curate.

Eu nu sar de 3000 rot/min decat in anumite conditii de trafic/depasiri in rest ma joc cu turatiile. Am momente in oras cand ma duc in 3000 in toate treptele ....am momente cand merg "batraneste".

 

3000 rot/min in tr.6 este undeva pe la 130-140 km/h ......restul nu mai conteaza decat valoarea radarului luat :))

Modificat de ionut_slatina
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Depunerile ramase in urma arderilor se curata la o anumita temperatura.. Dupa cum a spus si volvol :)

 

Eu personal prefer un consum putin mai mare si un motor mai 'curat' decat un consum mai mic de la un regim 'de taxi' si depuneri pe toate partile.

 

My 2 cents..

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Nici eu nu imi propun sa merg doar la consum, normal ca o sa folosesc motorul prin toate turatiile, probabil destul de rar peste 3-4000rpm.

Important e sa stim ca nu face rau mersul la consum, care implicit se face la sub 2000rpm.

Ideal e sa alternezi regimul de mers, sa il adaptezi la conitiile de drum si trafic. Clar, dar e bine de stiu riscurile mersului subturat. E impropriu spus subturat, ca doar e in cuplu.

Astaseara, orasul era mai liber si se conducea alert. Am fost silit sa merg mai turat. Consumul nu mai scazut la 6, ci doar la 7.

 

O chestie interesanta e ca am observat cum dimineata motorul merge frumos la pornire, nu sta turat...dar spre exemplu cand am plecat pe la 4 de la serviciu, de 2 ori motorul s-a turat peste 1200, a fluctuat acolo, a parut ca tremura si apoi si-a revenit. Si afara era cald. Nu am vrut sa ma impacientez. Probabil ca stie el ce face. Ati patit, e normal?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Nu cred ca are nimeni de gand sa mearga doar incet. Dar atunci cand mergi incet e bine de stiut cum sa mergi, ca doar toata lumea stie cum sa mearga tare, nu?

Nu vad niciun rost in a tine masina la 2.000 - 2.500 RPM prin aglomeratie doar de frica sa nu fie subturat motorul. Chiar e normal sa mergi incet cateodata si atunci e bine de stiut cum sa mergi.

 

Asta nu inseamna ca trebuie sa stea toata lumea cu ochii in turometru, dar te obisnuiesti cu masina si "stii" pe unde e turatia in fiecare moment. Atata timp cat nu se merge cu masina doar incet si din cand in cand se mai dezmorteste si motorul, totul e ok.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Eu rar merg sub 2000, motorul e lesinat la turatia aia si putin peste, si chiar si in oras, prefer sa stau mereu in plaja de turatii optima decat sa dau de lag/lipsa putere cand calc pedala.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Ce scriu ei in carte cu acel cuplu de la 1400rpm e utopie in viata reala.

Ok, este turbina mica, insa este mort sub 2000-2200, nefiind sanatos sa il accelerezi mai serios sub aceasta turatie. Oricum e normal, in definitiv vorbim de un motor pe benzina care intra in rosu la 6000rpm.

Mai ales la mersul alert in aglomeratie nu poti sa il lasi sub 2500.

 

Mers la consum = constant, eu chiar zic pe tempomat in treapta cea mai mare de viteza care sa ii permita motorului un mers rotund.

Modificat de The_Ego
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!