Jump to content

How to / DIY : Lumini marsarier stanga-dreapta & aprindere completa stop frana

im.guzu
 Share

Postare recomandată

o idee excelenta fnt_80, dar 4 becuri ajung la 21w? ai eroare, da eroare? si asteptam pozele cu mare placere!

acsel13oa pune o rezisetenta cu wataj mai mare si acelasi ohm, si doar o sa se incalzeasca, nu o sa se mai incinga!

Modificat de Cristian-Vn
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

• Replies 262
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• im.guzu

28

• fanta

21

• tzacanel

18

• Cristian-Vn

17

@Cristian-Vn - nu e nevoie ca cele 4 becuri sa ajunga la 21W... altii au pus doar 2 (dar acel + asigura back-up pt lumina de frana daca e ars becul din exteriorul cercului , deci e bine sa punem 4x5W )

@fnt_80 - asteptam poze noaptea ! vii la intalnirea de primavara sa vedem live ?

Link către comentariu

am pus 4 X 5w si cred ca nu o sa dea eroare. maine sper sa termin si sa fac poze seara

@Cristian-Vn - nu e nevoie ca cele 4 becuri sa ajunga la 21W... altii au pus doar 2 (dar acel + asigura back-up pt lumina de frana daca e ars becul din exteriorul cercului , deci e bine sa punem 4x5W )

@fnt_80 - asteptam poze noaptea ! vii la intalnirea de primavara sa vedem live ?

imi cer mii de scuze dar nu pot ajunge la acea intalnire cu toate ca mi-ar placea foarte mult ... poate data viitoare :scratch:

ATENTIE !!!! Foarte important. In poza cu nr 7 am strecurat o mica greseala...acea legatura in serie nu trebuie sa faca cerc complet...va trebui sa arate ca in urmatoarea poza. Sorry.

12919079.th.jpg

Modificat de fnt_80
Link către comentariu

In primul rand imi cer scuze pentru offtopic. Intrati , daca vreti , si in sectiunea "Masina mea" la "Golful meu Young , tuning vizual" pentru a vedea bordul de la masina mea iluminat in alb si manerele de la portiere iluminate cu LED-uri. Sa-mi spuneti ce parere aveti. Va multumesc pentru aprecierile legate de DIY pentru iluminarea cercurilor de pe hayon.

Link către comentariu

Pana diseara sper sa termin cu cercurile de pe hayon si veti avea poze :)

Link către comentariu

Pozele sunt facute deja insa nu am avut timp sa le si uploadez. Astazi se rezolva. Imi cer scuze pentru intarziere. :icon_thumright:

Link către comentariu

Poze cu cercurile de pe hayon aprinse (si o data cu asta s-a rezolvat si problema aprinderii complete pe frana a cercurilor exterioare). Din punct de vedere tehnic totul a iesit ok insa din punct de vedere vizual nu prea (luminozitate prea mica) , insemnand ca tensiunea pe acele 4 becuri este prea mica din cauza ca pe acel fir nu avem curent continu acest curent fiind controlat de calculatorul masinii dar aceasta problema se poate rezolva partial ce-i drept si ceva mai complicat cu condensatori si diode insa nici macar acestia nu vor da o intensitate prea mare. O alta problema este dispersia luminii pentru ca dupa cum veti vedea in poze acele becuri formeaza puncte (pentru ca sunt prea aproape de lentila cercului).

Pentru aceste probleme as vrea sa va cer ajutorul ... sa veniti si voi cu idei pentru a le rezolva impreuna. Eu m-am gandit deja la o solutie cum ar fi sa "strecuram" in acele cercuri folii de plasma (cum sunt cele pentru borduri) insa ar fi ok sa gasim ceva neinscriptionat. Ce parere aveti? Credeti ca ar merge? Astept pareri si idei.

035rgj.th.jpg

036ybx.th.jpg

Modificat de fnt_80
Link către comentariu

da, din pacate ai dreptate, nu este bine. eroare in bord nu ti-a dat banuiesc de nu ai zis nimic. ideea nu era rea dar uite ce a iesit. dupa cum zici poate merge si plasma, dar ca idee lumina emisa de bec, led, plasma trebuie sa fie cel putin 21w, sa fie uniforma si trebuie sa consume 12v. eu ma gandem la o folie cu leduri smd, care sa haleasca 12v, sa nu depaseasca ca consum 21 w si sa lumineze aproape de 20-21-22 de w (ca sa nu fie diferente intre cele 2 cercuri), bineinteles, toate smd sa fie puse in serie nu in paralel, ca sa nu primim erori, sa se apropie ca si culoare de lumina de 4300-5000k ledurile, si ca sa nu apara ca si punctulete, trebuie sa fie cat mai bine repartizate pe folie. intrebare cat consuma un smd si cata lumina face ( 0.1w cele de 4300-5000k ca consum dar ca lumina cat face 0.1-0.2-0.3w ) ?

s-ar putea sa mearga o folie de plasma, dar cum ziceam mai sus, daca ai face o folie de leduri albe cum ai pus in bord, care sa ajunga la un consum de 12v si 21w ptr erori si sa lumineze 20-21-22w ca si lumina disipata ?

daca gresesc undeva va rog sariti-mi in cap, si corectati poate gasim solutia! ;)

Modificat de Cristian-Vn
Link către comentariu

oameni..nu va chinuiti sa scoateti consum de 12v, cand pozitia consuma 3.8 v (parca -> am scris pe o pagina anterioara, masurate)

Link către comentariu

da, din pacate ai dreptate, nu este bine. eroare in bord nu ti-a dat banuiesc de nu ai zis nimic. ideea nu era rea dar uite ce a iesit. dupa cum zici poate merge si plasma, dar ca idee lumina emisa de bec, led, plasma trebuie sa fie cel putin 21w, sa fie uniforma si trebuie sa consume 12v. eu ma gandem la o folie cu leduri smd, care sa haleasca 12v, sa nu depaseasca ca consum 21 w si sa lumineze aproape de 20-21-22 de w (ca sa nu fie diferente intre cele 2 cercuri), bineinteles, toate smd sa fie puse in serie nu in paralel, ca sa nu primim erori, sa se apropie ca si culoare de lumina de 4300-5000k ledurile, si ca sa nu apara ca si punctulete, trebuie sa fie cat mai bine repartizate pe folie. intrebare cat consuma un smd si cata lumina face ( 0.1w cele de 4300-5000k ca consum dar ca lumina cat face 0.1-0.2-0.3w ) ?

s-ar putea sa mearga o folie de plasma, dar cum ziceam mai sus, daca ai face o folie de leduri albe cum ai pus in bord, care sa ajunga la un consum de 12v si 21w ptr erori si sa lumineze 20-21-22w ca si lumina disipata ?

daca gresesc undeva va rog sariti-mi in cap, si corectati poate gasim solutia! :icon_thumright:

Eroare nu da pentru ca am folosit plusul de la cercul de pe aripa pentru becurile de pe hayon. Indraznesc sa te contrazic pentru ca nu trebuie neaparat sa avem un total de 21w pe acele becuri de pe hayon. Putem pune un singur bec de 5w pe hayon si tot nu va da eroare (am facut proba si asa) iar acesta va lumina mai puternic intr-adevar decat daca punem 2 , 3 si tot asa. Cu cat punem mai multe cu atat vor lumina mai slab deoarece dupa cum am mai spus pe acel plus calculatorul masinii nu da curent continuu ci da doar impulsuri de curent. Eu cred in continuare ca folia de plasma ar fi solutia cea mai buna si este intr-adevar o lumina uniforma. De ce sa ne complicam cu SMD-uri si legaturi in serie? Ideea e ca eu in bord nu am facut altceva decat sa schimb SMD-urile originale (cele rosii si albastre) cu unele albe , nu am pus nicio folie acolo. Eu cred ca folia de plasma merge tot pe 12v iar legat de wati chiar nu conteaza. Intrebarea e : de unde facem rost de o folie de plasma sa facem o proba sa vedem ce luminozitate ne da pe aceste cercuri ?

P.S. : sau poate ne ajuta cineva cu o folie cu SMD-uri.Eu am incercat sa fac rost de una gen cum are Passat-ul sau Golf-ul Plus dar nu am reusit. Daca faceam rost treaba era deja rezolvata. De aceea ma gandesc la folie de plasma.

Modificat de fnt_80
Link către comentariu

• Administrator

OFFTOPIC: contraziceti-ma daca gresesc insa 12v nu este consumul... fizica mea de liceu imi spune ca (,) consumul se masoara in Watti

12v e tensiunea de alimentare

Stiu sigur ca ceva se poate face: am vazut in trafic un G5 negru cu toate "cerculetele" aprinse... nush dc avea SMD-uri, led simplu sau altceva

Din pacate, nu era forumist :icon_thumright:

Link către comentariu

da dudule asa e P=U*I in electricitate, dar ca sa fie 21w (c onsum max care e scris pe 1 bec ) cum este pe cercuri, trebuie sa fie alimentate becurile cu U = 12v si I = 1.75A (amperi), care da 21w. un coleg mai sus zice ca pozitia consuma doar 3.8V, pai atunci inseamna (nu am masurat pozitia mea, deci nu contrazic) ca I = 5,5A. deci pe plusul ala cum zice colegu mai sus vine o tensiune de 3.8V si un curent de 5,5A; iar dupa fnt_80 curentu mai vine si pulsat, la o anumita frecventa, care e mararisoara banuiesc ca daca ar fi mica ar fila becu.

Modificat de Cristian-Vn
Link către comentariu

am vorbit azi cu 1 electrician, si am gasit solutia electrica. problema consta in executare, adica cate leduri si de care pot intra in soclul pe care tocmai la gaurit colegu nostru. rugamintea care o am, dati-mi un DIY cu desfacerea plasticlui de pe haion, ca sa umblu. plusul se ia de pe lampa de stop pe frana de pe haion, nu de la lampa de frana,semnalizare si ceata. am toate datele o sa ma apuc de treaba imdiat ce vad un DIY de desfacut haionu, si bineinteles sa nu am piedici in desfacerea lui.

E: fnt_80 daca ai putea sa imi zici cate leduri poti baga in acel soclu, iti dau solutia. ledurile de preferat pot fi oricare, dar ca idee cel mai bun ar fi asta : http://www.ledshop.ro/index.php?page=shop....op&Itemid=1

nu fac reclama ci doar sa se vada tipul ledului. de ce acest led, ptr ca are o intensitate de lumina de 0.5w U de alimentare de 3.5 v si I de 100mA, si temperatura culorii de 3300k si 3500-4000k la intensitate max (asta nu stiu sigur daca ajunge la 100mA la 4000k); acest led si multe altele din cate am inteles ar avea rezerva de lumina necesara pentru a ilumina la fel cercu ca si cel de pe lampa generala.

Modificat de Cristian-Vn
Link către comentariu

@ Cristian-Vn

Salutare. Multumesc frumos pentru interesul acordat acestei probleme. Cel mai simplu pentru noi ar fi sa gasim la dezmembrari un Golf Plus si sa-i luam foliile acelea cu LED-uri. Am sa caut sa vad daca gasesc asa ceva. La dealer am fost si nu pot aduce decat cu carcasa cu tot si e o gramada de bani. Pe fiecare soclu in parte poti pune cate un LED (nu incap mai multe). Astept sa-mi spui daca merge asa insa eu cred ca vor face la fel ca si becurile...puncte. Trebuie LED-uri cu unghi de dispersie mare.

Link către comentariu

cu placere; in primul rand nu toata lumea poate sa faca rost de folie cu leduri de la golf plus, nu e rea ideea, dar trebuie sa gasim o solutie sa mearga ptr cat mai multi. deci tu zici ca in fiecare soclu in parte nu poate intra decat 1 led, pai tu ai dat 4 gauri si mult mai mari ca diametru decat 1 led, nu te contrazic dar nu inteleg...trebuie sa desfac sa sa vad si eu cat spatiu este pentru leduril; ideal cred ca ar fi 5 led sus 5 jos ca lumina disipata de led sa fie uniforma. desi din poze parca nici eu nu vad unde ar intra 5 leduri, dar poate gasim leduri mai micute sau le putem prinde pe interior, trebuie neaparat sa desfac haionu sa vad cat loc si unde e in lampa. poate imi dai un pm cu pasii cate trebuie facuti si poze ptr desfacerea haionului.

electricianul (coleg de munca, electrician, stie bine :offtopic: )mi-a zis ca ledu are o rezerva de lumina disipata mare, acum nu stiu daca cu 2-4-6-8-10 leduri ( cate ar fi nevoie ) ca sa nu avem acele puncte ci sa fie uniform. eu sunt sigur ca o sa o scot la capat. astept totusi pm, ori de la tine ori de la oricine.

Modificat de Cristian-Vn
Link către comentariu

scuze de greseala cu tensiunea-consumul... graba strica treaba :D

ideea era ca degeaba incercati sa puneti becuri care se alimenteaza la 12v, cand pe pozitie tensiunea e de 3.8v =>> iluminare slaba

eu mi-am facut deja chestia asta, cu cercul de pe haion

se rezolva foarte usor cu o banda cu led-uri

se desface plasticul de la stop, si pe interior se lipeste banda (o sa pun ceva poze, dar mai tarziu ca acum nu le am la indemana; intre timp puteti intra pe topicul din semnatura sa vedeti)

cu intensitatea nu am rezolvat chiar de tot pentru ca si eu am legat banda conceputa pt o tensiune de 12v la 3.8v si intensitatea e mai mica decat la stop

oricum, cea mai buna solutie ramane cu led-uri cu unghi mare de disperie a luminii, prinse pe o placuta taiata in forma de cerc, care sa intre in spatiul ala din stop (cred ca am poze pe topic)

cel putin asta e planul meu, sper sa imi iasa

LE: nu am poze cu stopul desfacut pe topic, dar sper sa le pot pune diseara, ca le am acasa

Salve !

Modificat de angel eye
Link către comentariu

deci crede-ma nu inteleg de unde ai tu doar 3.8v ca tensiune? nu stiu cat de bine ai masurat sau ce ai masurat, nu vreau sa crezi ca te contrazic dar nu are cum, trebuie sa fie minim 12 poate are chiar 13,5v. nu cred ca pentru becul cu incandescenta de 21w sa fie alimentat cu 3.8v si un curent de 5.5Amp, dar se poate, am zis ca nu cred, oricum o sa masor sa vad si eu. eu zic ca becul merge cu 12-13.5v si un curent sub 1amper si cand calci frana intensitatea curentului creste pana la max 1.8Amperi, dar sub nici 1 caz nu se modifica tensiunea, care trebuie sa fie constanta, de accea zic mai sus ca se poate sa cada 3.8v pe bec si sa aiba un curent mic, si cand se calca frana sa vina un curent de 5.5 amperi ( ceea ce mi se pare mult ), eroarea de bec ars ii rezulta calculatorului de bord din cauza ca el trebuie sa trimita o anumita valoare de intensitate in consumatori, si daca vede ca valoare din circuit nu mai consuma intensitatea accea atunci ceva e ars, nu e nici o problema daca consumu e mai mare, decat la sigurante.

te rog angel eye zii cum desfac haionu, pe pm sau dai-mi un DIY!

pls cineva sa imi dea un DIY de desfacut haionu, link aci sau pe pm!

Modificat de Cristian-Vn
Link către comentariu

@Cristian-Vn citeste aici -> http://vwforum.ro/index.php?s=&amp...st&p=923700

masuratorile le-am facut cu un multimetru digital, daca vrei fac si poze data viitoare :))

la haion, ai 2 surube in manere, le desfaci, apoi tragi incet de capac (e prins in cleme)

vezi primul post, ca am explicat si acolo

astept sa vad ce ai rezolvat

Link către comentariu

intr-adevar cu becul de 21W conectat (deci in circuit , la cald) tensiunea pe bornele becului cand e pozitia aprinsa poate fi mult mai mica decat 12V tocmai pentru ca prin acel circuit este limitat curentul electronic de catre unitatea de comanda si in mod normal becul avand putere 21W daca se limiteaza curentul prin circuit caderea de tensiune pe acel bec (rezistor, in acel circuit) poate ajunge la 6,2V. Cred ca in liceu la fizica am invatat notiunile astea.

In concluzie fiecare are dreptatea lui vazuta din punctul lui de vedere , masuratorile sunt probabil corecte (oricum sunt explicabile).

ca rezolvare la partea optica o idee ar fi un plastic mat care sa disperseze lumina inaite ca aceasta sa ajunga pe sticla stop-ului... de ex. eu am gasit intr-un bulk de 50 de CD-uri un CD mat care ar face treba buna acolo ca sa imprastie lumina fie ca vine de la bec sau de la un led

alta idee pt becuri ar fi un capison de guma cum sunt la blitz-urile alea mici cu 30 de lei de la piese auto ! idee aplicata la becurile din radio cass mai vechi in spatele ecranelor LCD era un bec cu o gumita pe el care dispersa lumina...

idei sunt , timp sa avem... :icon_thumright:

Modificat de steamroller
Link către comentariu

@ angel eye

Am vazut ca la tine este dispersata ok lumina pe cercurile de pe hayon. Am tot cautat sa vad cum ai reusit acest lucru insa n-am gasit nimic. Spune-ne si noua cum ai procedat tu. Multumim.

@ Cristian-Vn

Colegu , din pacate nu am facut poze la desfacerea hayon-ului insa dupa cum a zis si angel eye nu e asa complicat. E vorba doar de doua suruburi si restu cleme insa mare atentie la acestea din urma...nu le forta prea tare.

Modificat de fnt_80
Link către comentariu

eu am desfacut stopurile si am pus acolo o banda cu led-uri de aia din piata, pt "lipit la numar", cu x lei (nu mai stiu cat a fost)

pt asta trebuie desfacut stopul, luat plasticul jos

am poze cu el desfacut, dar nu le am la mine...

cand fac rost de ele, le postez aici

pana atunci spor

Link către comentariu

eu am desfacut stopurile si am pus acolo o banda cu led-uri de aia din piata, pt "lipit la numar", cu x lei (nu mai stiu cat a fost)

pt asta trebuie desfacut stopul, luat plasticul jos

am poze cu el desfacut, dar nu le am la mine...

cand fac rost de ele, le postez aici

pana atunci spor

Te rugam frumos sa pui aceste poze sa vedem si noi cum facem ca asa rezolvam si noi problema orice am pune acolo...banda LED-uri , folie LED-uri Golf Plus , folie plasma etc.

Multumim frumos si asteptam pozele.

Link către comentariu

Cristian-Vn

vrb de tripele mari, nu de haion : angel eye ai avut dreptate, vin 2 plusuri, unul cu 3,6V la tine, la mine 2,6V , iar nu are nici o treaba cu I cum credeam, ci numai cu tensiunea; pe al doilea plus vine aproape de 12V. ca idee face ce zicea un coleg in urma, intrerupem + de pozitie si aduce pe acel bec doar de pozitie plusul de la pozitia si stopul de frana. cu plusul ramas liber ori punem bec de 12v cu wataj mic si il baga prin portbagaj, ca si iluminare.

LE : pentru a pune o rezisteta si nu un bec, rezistenta pusa trebuie sa fie de 6ohmi si 1.12w pentru a imita becu de 12v/21w; acum nu stiu ce plaja vede la rezistenta 4-5-6-7-8-9-10 ohmi, oricum diseara incerc si revin cu informatii.

la tripla de pe haion, ieri a plouat vad ca si azi cam ploua, cand o sa desfac si o sa vad ce loc am o sa vin si cu solutia, alimentarea luand-o de la stopul de frana dupa haion, banuiesc ca are 12V (asta pana o sa masor) ca sa avem tensiune mare ptr becuri, dar pentru leduri nu trebuie asa tensiune mare, se rezolva oricum ar fi; ori leduri ori becuri de 12v la wataj 2-3-4-5 (se gasesc la magazine de electronice). din ce am vazut la mine si zicea si un coleg mai sus, si la mine e prins cu nituri de plastic in interiorul triplei (desfacusi un capac lateral si ma uitasi la tripla), si nu stiu cum o sa fac.

Modificat de Cristian-Vn
Link către comentariu

Publicat (modificat)

am promis ca o sa pun pozele cu stop-ul desfacut

ma tin de cuvant

sper sa va fie de folos si voua

dscf3595cpd.th.jpg dscf3593l.th.jpg dscf3594r.th.jpg

Modificat de angel eye
Link către comentariu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

• Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Create New...

Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!