Jump to content

Despre bujii


MikeRG
 Share

Postare recomandată

Spark plugs are one of the most misunderstood components of an engine. Numerous questions have surfaced over the years, leaving many people confused.

This guide is designed to assist the technician, hobbyist, or race mechanics in understanding, using, and troubleshooting spark plugs. The information contained in this guide applies to all types of internal combustion engines.

Spark plugs are the "window" into the engine , and can be used as a valuable diagnostic tool. Like a patient's thermometer, the spark plug displays symptoms and conditions of the engine. The experienced tuner can analyze these symptoms to track down the root cause of many problems, or determine air/fuel ratios.

SPARK PLUG BASICS:

The spark plug has two primary functions:

Ignite air/fuel mixture

Transfer heat from the combustion chamber

Spark plugs carry electrical energy and turn fuel into working energy. A sufficient amount of voltage must be supplied by the ignition system to spark across the spark plug's gap. This is called "Electrical Performance."

The temperature of the spark plug's firing end must be kept low enough to prevent pre-ignition, but high enough to prevent fouling. This is called "Thermal Performance", and is determined by the heat range selected.

It's important to remember spark plugs do not create heat, they only remove heat. The spark plug works as a heat exchanger by pulling unwanted thermal energy away from the combustion chamber, and transferring the heat to the engine's cooling system. The heat range is defined as a plug's ability to

dissipate heat.

The rate of heat transfer is determined by:

The insulator nose length

Gas volume around the insulator nose

The materials/construction of the center electrode and porcelain insulator

chartheatratingflowpath.gif

dranefig7-1.jpg

A spark plug's heat range has no relationship to the actual voltage transferred through the spark plug. Rather, the heat range is a measure of the spark plug's ability to remove heat from the combustion chamber. The heat range measurement is determined by several factors; the length of the ceramic center insulator nose and its' ability to absorb and transfer combustion heat, the material composition of the insulator and center electrode material.

The insulator nose length is the distance from the firing tip of the insulator to the point where insulator meets the metal shell. Since the insulator tip is the hottest part of the spark plug, the tip temperature is a primary factor in pre-ignition and fouling. Whether the spark plugs are fitted in a lawnmower, boat, or a race car, the spark plug tip temperature must remain between 500C-850

post-13-1197780294_thumb.jpg

post-13-1197780301_thumb.jpg

post-13-1197780308_thumb.jpg

post-13-1197780319_thumb.jpg

post-13-1197780328_thumb.jpg

post-13-1197780334_thumb.jpg

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • Replies 84
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • bogdan_bus

    8

  • MikeRG

    7

  • jan

    7

  • stealth

    5

Top Posters In This Topic

Posted Images

cum se citeste o bujie...

din punct de vedere constructiv

NGK

ngk.jpg

BOSCH

boschplugs.gif

CHAMPION

champion.jpg

si din punct de vedere al functionarii...

reading_spark_plugs.jpg

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

buna discutie.

mie mi se cere Bosch W7DC. eu as vrea o bujie care sa se 'incinga' mai tare in motor (mai rece adica?)

ce cod trebuie sa aiba?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

multumesc dar acolo da codurile 'standard'

eu vreau o bujie care sa fie mai fierbinte in motor decat cea standard.

deci bine ar fi un tabel care sa specifice clar legatura dintre codul bjiei si nivelul ei termic.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

multumesc dar acolo da codurile 'standard' eu vreau o bujie care sa fie mai fierbinte in motor decat cea standard. deci bine ar fi un tabel care sa specifice clar legatura dintre codul bjiei si nivelul ei termic.
care este nivelul termic al bujiei tale de pe masina ??? ..... si cam cit ai vrea sa fie???....ai mai sus exact ce-ti trebuie ca sa iti alegi bujia potrivita.... compara bujia de pe masina cu imaginile bujiilor ... si in functie de cum arata trage o concluzie si mergi la tabel.. dar daca masina merge bine sau bujia arata ca functioneaza normal.. a schimba rgimul termic al bujiei este ca aruncatul anilor pe fereastra.....la un motor care functioneaza corect bujia arata ca in prima poza.....
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

iarta-ma... daca nu poti da un raspuns la obiect, de ce te iei de 'filozofia' mea? :rolleyes:

deci merg cu masina preponderent urban,iarna,frig, soc, motor rece,am toate considerentele sa incerc, in masina mea, ceva ce cred eu ca e bine. si as recomanda si altora. motorul nu e iesit ieri de pe portile fabricii. e indicat chiar sa se monteze bujii mai calde in aceaste conjuncturi.

eu nu m-as lua de unul care vrea sa isi puna de pilda paleti sub carburator doar pentru ca " daca motorul e in stare buna e aruncatul banilor pe geam".

tabelul acela nu e pentru bujii Bosch. eu am Bosch W7 DC si vreau sa stiu simbolul celei cu o treapta mai fierbine, atata tot.

salutari si sarbatori fericite.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

daca ai datele de la NGK, e asa greu sa cumperi NGK-uri? se gasesc la magazinele de piese de import si costa cam 8lei bucata

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

BOSH W8AC - 12 sau 25 lei bucata (pretul difera cu calitatea )

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

iarta-ma... daca nu poti da un raspuns la obiect, de ce te iei de 'filozofia' mea? :lol: deci merg cu masina preponderent urban,iarna,frig, soc, motor rece,am toate considerentele sa incerc, in masina mea, ceva ce cred eu ca e bine. si as recomanda si altora. motorul nu e iesit ieri de pe portile fabricii. e indicat chiar sa se monteze bujii mai calde in aceaste conjuncturi. eu nu m-as lua de unul care vrea sa isi puna de pilda paleti sub carburator doar pentru ca " daca motorul e in stare buna e aruncatul banilor pe geam". tabelul acela nu e pentru bujii Bosch. eu am Bosch W7 DC si vreau sa stiu simbolul celei cu o treapta mai fierbine, atata tot. salutari si sarbatori fericite.
multumesc la fel pentru urari......si sarbatori fericite comuniatii virtuale aircooled...in alta ordine de idei.... unui motor i se alege bujia din faza de proiectare, pentru ca pentru un motor exista mai multe proiecte.. unul termic la care ne referim in cazul de fata..unul cinematic, dinamic, energetic, al pierderilor mecanice, termice, hidraulice, termice, etc...toate aceste date se introduc intr-un model matematic care se apropie de realitate, paradoxul ingineriei este echilibrul intre factorii unui proces, in speta factorii ce concura la "fenomenele controlate" ale unei masini termice...de la aceaste disertatie mergem direct la bujii... dupa faza de proiectare urmeaza faza de testare a motorului unde producatorul forteaza motorul pina la limitele sale mecanice si termice .. dupa care prin metode empirice stabileste defectul sau eficienta bujiei.. sint convins ca nicaieri in romania poate doar la ce a mai ramas din fosta c.e.s.a.r. se mai poate masura temperatura procesului de ardere a combustibilului dintr-un motor...si de aceea te-am luat peste picior.. asa ceva eu nu am citit decit in carti... o alta metoda de evaluate a procesului termic dintr-un motor este pe baze statistice..dar trebuie masurate temperaturile in diferite puncte ale chiulasei, cilindrilor si pistoanelor.. metoda academica si nicidecum la indemina unui atelier sau a unui pasionat.. ........singura metoda de evaluare la indemina noastra este.. A NE UITA LA POZELE COLORATE DE MAI SUS SI A FACE COMPARATII... CONSIDERA POZELE COLORATE O "SCARA GRADATA".. SI MAI EXISTA O POZA MAI SUS IN CARE EXPLICA CA BUJIA NU TREBUIE SA TREACA DE 800 GRADE CELSIUS (BUJIE NORMALA NU DE CONCURS).. PENTRU CA SE ARDE..nu este nimic de glumit ceea ce iti explic este o metoda inginereasca.. bujiile nu se aleg dupa ureche...pentru ca m-i se pare ca mi-ar trebui o bujie mai calda , sau parca era mai bine una rece..NU.....sfatul meu este foloseste ce a pus MIKE mai sus.. satifaction guaranteed....iti spune aceste lucruri unul care .. daca nu te increzi in experienta lui .. macar faptul ca a studiat aceste lucruri fo 5 ani de zile.. ceea ce ti-am spus poate sa-ti spuna oricar a terminat un A.R. sau maini termice........exista tabele de corespondenta intre toate tipurile de bujii produse in lumea asta ...mike a pus doar metoda... restul fiecare
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

dupa parerea mea, cred ca se face o confuzie: nu este vorba de cat de "fierbinte" sau cat de "rece" este o bujie in sensul ca propria sa temperatura dicteaza performanta in camera de ardere ci in primul rand de coeficientul ei de transfer termic (a se vedea sublinierile din textul de mai sus)

uite si niste referinte concrete despre bujii bosch:

http://www.type2.com/library/electrip/sparkpl.htm

http://www.type2.com/library/electrip/spabos.htm

http://type2.com/bartnik/spplug.htm

inca ceva: consider ca schimbarea precum sosetele a bujiilor in motoarele noastre aircooled (plus chestii de genul - uscatul pe soba, sablatul la kg) denota mai multe lucruri: starea precara a maruntaielor motorului; gresita selectie si reglare a carburatorului; gresita alegere a bujiilor (apropos de regimul lor termic); starea precara a sistemului de aprindere precum si reglarea gresita a avansului

@stealth: ce zici de poza de mai jos?

boschplugs.gif

fii atent la prima litera de dupa cifra, ea iti indica practic inaltimea partii filetate, ca sa eviti greseala din poza de mai jos

dupa care poti sa urci o cifra spre "fierbinte" - W8DC - astea sunt si pentru BMW

post-13-1197780050_thumb.jpg

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

BOSH W8AC - 12 sau 25 lei bucata (pretul difera cu calitatea )

range-ul termic e corect, insa nu si lungimea filetului, pentru aplicatia lui stealth, DC e mai lunga decat AC

asa si pentru broasca merg doua tipuri de bujii (dpdv lungime filet), in functie de chiulasa: w8ac sau w8cc (cu corespondentele mai "reci" w7ac sau w7cc - care merg bine ca bujii standard pe motoarele de bus)

uite si un tabel mai consistent cu echivalente NGK-BOSCH

http://www.users.globalnet.co.uk/~pbegley/ngk1.htm

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

multumesc MikeRg, tabelul despre bujiile Bosch este exact ce cautam !

multumesc bogdan_bus pentru explicatiile teoretice, imi place sa le combin cu cele practice,experimentate pe viu.(am fost mecanic auto vreo 8 ani,acum am scapat de unsoare,fac altceva)

in fond, masina porneste,se opreste , s-ar putea zice ca ce trebuie mai mult ,

dar mai e 'joaca' , reminiscenta aia cand legam motorase la jucarii , deci e placerea mea sa verific teorii pe care le gasesc cel putin logice, te-ai speria cate 'smecherii' am putut face la motor,cateva se mai adevereau inutile sau chiar raufacatoare dar cel putin mi-am facut mereu un hobby placut mie.

eu cred ca ma uit la bujii si de doua ori pe saptamana ca sa evaluez starea motorului pe care l-am reconstruit si modificat singur ( alezare la cota max si altele).

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 4 weeks later...

intrebare. pentru cine cunoaste. cum e cu bujiile astea iridium? imbunatateste functionarea motoarelor noastre?

mie mi-au fost foarte laudate de un amic, care le-a pus pe un opel, si care a zis ca i-a schimbat total motorul... in schimb ar fi vreo 70-75 RON .... BUCATA. ;)

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

da, e normal sa fie teribile (nu am) pentru ca electrodul e foarte subtire ,0.4 mm, si electricitatea se scurge cel mai bine prin varfuri, muchii.

plus ca electrodul nu se toceste, nu se scurteaza , nu se rotunjeste in timp, fapt care determina uzura unei bujii normale pentru ca iridiumul se topeste la 3500 grade si e foarte stabil la temperaturile din camera de ardere ,2500 grade.

daca totul e ok prin motor unii zic ca sunt lifetime.

calculand pretul unui set de buji obisnuite care trebuie schimbate la cca 20.000 km, anual in medie, in 5 ani ai scos banii pe ele :)

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Tocmai am schimbat bujiile ca mersesera destul(22000) si am trecut de la bosch la ngk. Distanta la electrozi era vizibil mai mica la ngk dar n am avut lera sa vad. Am luat azi o lera si am masurat bujiile vechi bosch si sunt la 0,7, deci cele Ngk cred ca erau puse din fabrica la 0,5. Intrebarea mea este: creste consumul daca distanta este mai mica? Ca mi se pare ca a inceput sa consume cam mult( de la 7 la 10%). Umblasem un pic si la carb la surubul care regleaza cant de amestec dar e un solex 30 pict2 si am citit ca surubul ala regleaza f putin pt ca are o presetare din fabrica in carburator si tu poti modifica f putin. Si surubul oricum l am lasat aprox pe pozitia care era

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

1 : Intrebarea mea este: creste consumul daca distanta este mai mica?

2 : Umblasem un pic si la carb la surubul care regleaza cant de amestec dar e un solex 30 pict2

1: NU !!! cu cat e mai mica distantza cu atat scanteia este mai optima ( in anumite valori normal ) eu de exemplu imi setez bujiile la 0,55 ... asa am vazut eu ca mere mai bine .

2 : de-aia consuma mai mult :icon_cool:

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

in link-ul ala cu bujiile NGK e(ra) trecuta si distanta recomandata:

K

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

salut baieti :beerchug: :) am si eu o intrebare daca stie cineva sa ma ajute :D am facut rost de niste bujii beru pe care scrie ca sunt de 11v si cred ca asta e codul 100 226 300 gn 992 . intrebarea mea este sunt bune pt masina din semnatura ;) ca sa stiu daca le achizitionez :D merci anticipat :) o sa incerc sa va pun o poza cu respectiva.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

salut baieti :beerchug: :) am si eu o intrebare daca stie cineva sa ma ajute :D am facut rost de niste bujii beru pe care scrie ca sunt de 11v si cred ca asta e codul 100 226 300 gn 992 . intrebarea mea este sunt bune pt masina din semnatura ;) ca sa stiu daca le achizitionez :D merci anticipat :) o sa incerc sa va pun o poza cu respectiva.
frate .. aici nu vorbim de bujii cu incandescenta... alea e la diesel.. si 11v este tensiunea la care decupleaza releul si la care bujia ajunge la 1000 de grade...sau iei la mishto topicul
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

imi pare rau ca te-am deranjat dar am ajuns aici folosind functia search si chiar habar nu am despre bujii am crezut ca o sa gasesc aici un raspuns mai destept dar se pare ca m-am inselat :) :P

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

off topic - frate, asa suntem noi astia aircoolezi, mai tzafnosi! asta pentru ca noi ne tinem batzi ca ne reparam singuri masinile iar aia cu masini de plastici sunt varza si se bazeaza 100% pe service...

off/on topic - noi le avem cu motorul racit cu aer boxer - pentru alte motoare pe benzina sau diesel, din gama vag recomand calduros a intreba la magazinele de piese care au cataloage si pot imperechea piesa cu masina - sau pe sectiunile corespunzatoare masinii/motorului

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!