Jump to content
Sign in to follow this  
godoroja

Calatorii In Afara Romaniei Cu Copii Minori

Recommended Posts

godoroja

ca sa fie foarte clar, DIN TARA NU SE POATE IESI CU COPIL MINOR DECAT CU PASAPORT - UE, NON-UE , TREBUIE PASAPORT SAU TREBUIE INCLUS IN PASAPORTUL PARINTILOR SAU UNUI PARINTE:

1. ii faci pasaport doar copilului -> te costa cat costa unul normal + poza tip pasaport pe care o faci tu si vii cu ea

2. Treci pe pasaportul unuia din parinti -> costa 6 RON, e o taxa foarte mica + la fel + poza copil

In ambele cazuri trebuie sa fie prezenti ambii parinti pt includerea copilului minor in pasaport sau pt pasaport nou pt copil.

In ambele cazuri, expira dupa 3 ani ( pasaportul copilului daca il faci) sau poza aia cu datele copilului pe care o aplica astia pe pasaportul unuia dintre parinti. Daca pleci singur fara celalalt parinte iti trebuie procura autentificata la notar ca celalalt parinte este de acord sa te lase sa iesi din tara cu copilul.

Despre toate actele care sunt necesare :

Pasapoarte

includerea minorilor in pasapoartele parintilor odata cu emiterea pasapoartelor acestora, este scutita de plata taxelor consulare. In cazul includerii ulterior eliberarii pasapoartelor parintilor, taxele sunt urmatoarele: - 3 RON - taxa consulara - pentru titularul pasaportului - 3 RON - includerea - pentru fiecare minor ce urmeaza a fi inclus. Cererile pentru includerea (cerere model nr. 4) in pasapoartele ambilor parinti sau in pasaportul unuia dintre acestia trebuie sa fie insotite de urmatoarele documente: certificatul de nastere al minorului, in original si copie xerox; declaratia celuilalt parinte prin care isi exprima acordul cu privire la includerea minorului sau certificatul de deces, hotararea judecatoreasca de incredintare a minorului ramasa definitiva si irevocabila, in original si copie xerox; actele de identitate ale parintilor sau al reprezentantului legal, aflate in termen de valabilitate, in original si copie xerox. Declaratiile privind acordul cu privire la includerea minorului pot fi date in fata functionarului care primeste cererea. In acest caz, se prezinta si actele de identitate valabile ale parintilor, in original si copie xerox. Declaratiile pot fi autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, precum si in fata autoritatilor straine. La depunerea cererii vor fi prezentate, pe langa documentele necesare, si 2 fotografii color identice, cu dimensiunile 35 x 45 mm pentru pasaport individual si cu dimensiunile 25 x 35 mm pentru includerea in pasaportul unuia dintre parinti. Confirmarea fotografiei reprezentandu-l pe minor se face de catre parinti in fata functionarului care primeste cererea la Serviciul Public Comunitar pentru Evidenta si Eliberarea Pasapoartelor Simple al localitatii de domiciliu. Cererile pentru includerea minorului ulterior eliberarii pasapoartelor parintilor se depun personal de catre acestia numai la sediul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple al judetului de domiciliu.

Cererile care privesc INCLUDEREA (cerere model nr. 4) in pasapoartele ambilor parinti sau in pasaportul unuia dintre acestia vor fi insotite de urmatoarele documente:

- certificatul de nastere al minorului, in original si copie xerox;

- declaratia celuilalt parinte prin care isi exprima acordul cu privire la includerea minorului sau certificatul de deces, hotararea judecatoreasca de incredintare a minorului ramasa definitiva si irevocabila, in original si copie xerox;

- actele de identitate ale parintilor sau al reprezentantului legal, aflate in termen de valabilitate, in original si copie xerox;

In cazul includerii ulterior eliberarii ulterior eliberarii pasapoartelor parintilor, taxele sunt urmatoarele:

� 3 lei RON (30.000 lei ROL) - taxa consulara (se poate achita la agentiile CEC sau Trezorerie);

� 3 lei RON (30.000 lei ROL) - includerea;

Declaratiile privind acordul cu privire la includerea minorului pot fi date in fata functionarului care primeste cererea. In acest caz, se prezinta si actele de identitate valabile ale parintilor, in original si copie xerox.

Declaratiile pot fi autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, precum si in fata autoritatilor straine, acestea din urma trebuind sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 05.10.1961.

Cererile pentru includerea minorului ulterior eliberarii pasapoartelor parintilor se depun numai la sediul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple al Municipiului Bucuresti - din str. Nicolae Iorga nr. 27-29, sector nr. 1.

Cererile care privesc ELIBERAREA PASAPORTULUI SIMPLU pentru minorul care nu a implinit varsta de 14 ani se formuleaza de catre ambii parinti, de parintele supravietuitor, de parintele caruia i-a fost incredintat minorul prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau, dupa caz, de reprezentantul legal.

Cererile pot fi formulate doar de catre unul dintre parinti atunci cand este imputernicit de catre celalalt parinte prin procura speciala, autentificata in tara de notarul public, iar in strainatate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei, ori cand exista acordul scris al acestuia, autentificat in aceleasi conditii.

Atunci cand, din motive obiective, nici unul dintre parinti nu se poate prezenta la serviciul public comunitar, cererile prevazute mai sus, pot fi formulate de o persoana imputernicita de catre parinti prin procura speciala, autentificata in tara de notarul public, iar in strainatate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei.

Cererile vor fi insotite de urmatoarele documente:

- certificatul de nastere al minorului, in original si copie xerox;

- dovada achitarii taxelor si tarifelor de emitere a pasaportului:

� 32 lei RON (315.000 lei ROL) - taxa consulara (se poate achita la agentiile CEC sau Trezorerie);

� 64,20 lei RON (642.000 lei ROL) - costul pasaportului (se poate achita la agentiile CEC sau sucursalele BCR);

- pasaportul anterior, daca este cazul;

- actele de identitate ale parintilor sau al reprezentantului legal, aflate in termen de valabilitate, in original si copie xerox;

Am considerat ca e util ca sa nu mai stea toti sa intrebe lucrul asta.

Salut

Share this post


Link to post
Share on other sites
MIGUEL

Cateva probleme cu care m-am confruntat recent in cazul iesirii unui minor din tara:

- procura notariala de la ambii parinti ( in cazul in care nu e insotit de acestia)

- + CAZIER JUDICIAR al persoanei care care iese cu copilul din tara (in cazul in care nu e unul din parinti)

Am patit-o in sensul in care a trebuit sa aman biletul de avion pt ca bunica minorului nu avea cazier judiciar.

Share this post


Link to post
Share on other sites
maxu

Si tot aici merge si Legea nr.248/2005 privind libera circulatie a romanilor :lol: . Mai este si ce trebuie sa contina acordul parintilor pentru calatoria minorilor in afara tarii, indiferent de cine-i insoteste.

Legea_248_pasapoarte.doc

Share this post


Link to post
Share on other sites
MishuL

Pasapoartele copiilor expira in august, putem avea probleme cand iesim acum la sfarsitul lui mai pt o saptamana-10 zile? :icon_thumright:

Share this post


Link to post
Share on other sites
maxu

Da, e o cutuma, daca mai ai 6 luni pana iti expira pasaportul, nu te mai lasa sa iesi din tara; asta era pana anul trecut, nu stiu acum. Poti intreba la SPCLEP - Serviciul Pasapoarte.

Share this post


Link to post
Share on other sites
MishuL

Auzeam si eu prostia asta, de-aia am intrebat- oricum e stupid daca e adevarat, atunci sa nu le mai faca pe 5 ani ci pe 4 jumate si sa fie valabile pana in ultima zi :ceuameni:. Nu mai am timp, chef si bani sa scot altele asa ca o sa fac un scandal monstru in vama daca imi fac figuri, in fond o sa am un voucher care arata ca stau o saptamana si pasapoartele pline de vize pe 1-2 saptamani, nu plecari de luni intregi...

Share this post


Link to post
Share on other sites
dudu1307

pentru a trece un minor in pasaportul unuia din parinti trebuie sa mergeti, indiferent unde locuiti in buc,in sediul pasapoarte din strada nicolae iorga undeva in p-ta romana linga consulatul canadei,in prealabil platind la cec 3ron pe numele parintelui pe pasportul caruia care treceti copilul si 3 ron pe numele copilului,dupa care cu buletinele +copii xerox,certicatul de nastere al copilului+copie xerox copilul si parintii mergeti in locatie

pentru a lua pasaportul in 2 ore trebuie sa platiti o taxa de urgenta de numai 10 ron

bafta

Share this post


Link to post
Share on other sites
dm76ro

stimati colegi de forum, nu e vorba de o procura ci de o declaratie acord pentru plecare minor in strainatate data de:

- parintele* care nu il insoteste, sau

- ambii parinti* - in cazul in care pleaca in excursie cu scoala, clubul, bunici, la prezentarea la notariat, este necesar sa cunoasteti datele celui care insoteste minorul in strainatate, locul si perioada.

*sau tutorele legal

oricum, la notariat e bine sa aveti actul de identitate (pasaportul) al copilului (merge si copie), actul de identitate - tot copie (cel mai bine pasaportul )celui care il insoteste si fireste actul de identitate al celui care da declaratia - asta-i musai sa fie original :beerchug:

alte intrebari? PM

Share this post


Link to post
Share on other sites
MishuL

Cum fac daca nevasta-mea e in Franta si vreau sa plec cu copii acolo? Am o procura dar expira pe 15 septembrie, n-as pleca chiar acum sa nu fie la inceperea scolii dar nu am de ales. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
dm76ro

@MishuL: "procura" de care vorbesti tu, de unde stii cand expira? in mod normal, declaratiile acord de plecare minor in strainatate se fac strict pentru niste perioade determinate. cumva declaratia data de sotia ta se refera la o periada PANA in 15 septembrie?

oricum daca declaratia nu mai e valabila si sotia e inca in Franta, se duce la ambasada/consulat si da declaratia (neaparat la ambasada sau consulat, nu la notariat in Franta, pentru ca apoi trebuie tradusa, legalizata, supralegalizata, si iti ia si mult timp si iti toceste si nervii, asa actul incheiat la ambasada/consulat e ca cel incheiat la notariat in Romania, consulul/ambasdadorul avand dreptul de a autentifica acte), o pune la curier si gata! ;)

Edited by dm76ro

Share this post


Link to post
Share on other sites
godoroja

mi-ai luat cuvintele din gura dm76ro :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mama Omide

Lumeee lumeee

Copii sub 1 an si mosii peste 65 nu se pot asigura medical facultativ pt plecat in afara.

Nicio firma de asigurare din RSR nu accepta asta, indiferent de nivelul primei de asigurare sau ratei.

In aceste conditii plecatul cu copilul in afara devine cam..ruleta ruseasca...

Eni aidia?

Share this post


Link to post
Share on other sites
maxu

BIG SCANDAL facem - chemi prostvu si alte alea pe capu lor; astia is imposibili ma; da ce are copilu ala, ii prea scumpa spitalizarea ??? Inca daca te uiti la legislatia europeana, are mai multe drepturi decat un adult; chemi OPC, inca nu-mi dau seama exact la ce nervi mi-am facut.

Mersi de head's up, ma si duc la asigurari sa-i bestelesc; copilu meu o sa aiba 10 luni cand ies din tara, si nu vreau sa le dau foc pe acolo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ciomi

Du-te la Allianz si acolo se rezolva. O sa te coste oleaca mia mult dar se rezolva. Se fac polite pana la persoane care au maxim 75 de ani, iar ca varsta minima se fac si la cei mai mici de 3 ani. Important e sa ai certificatul de nastere sau pasaportul unde sa fie trecut si copilul

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mama Omide
BIG SCANDAL facem - chemi prostvu si alte alea pe capu lor; astia is imposibili ma; da ce are copilu ala, ii prea scumpa spitalizarea ??? Inca daca te uiti la legislatia europeana, are mai multe drepturi decat un adult; chemi OPC, inca nu-mi dau seama exact la ce nervi mi-am facut. Mersi de head's up, ma si duc la asigurari sa-i bestelesc; copilu meu o sa aiba 10 luni cand ies din tara, si nu vreau sa le dau foc pe acolo.

Te asigur ca nu m-am dus la asiguratori de 2 bani..am fost la Generali, la Omniasig..

Pana la urma am ajuns la CSA. Ghici! Nu se asigura sub 1 an si peste 65 pe motiv ca riscul asigurat este extrem de mare, iar cheltuielile de spitalizare sunt ff mari.

Du-te la Allianz si acolo se rezolva. O sa te coste oleaca mia mult dar se rezolva. Se fac polite pana la persoane care au maxim 75 de ani, iar ca varsta minima se fac si la cei mai mici de 3 ani. Important e sa ai certificatul de nastere sau pasaportul unde sa fie trecut si copilul

Eu vreau pt mai mici de 1 an!

O sa ma duc si la Allianz (multam de pont) dar o sa vreau sa vad daca aceasta polita de la Allianz nu ma trezesc in caz de ceva ca mi se anuleaza invocandu-mi-se incalcarea normelor CSA.

Pana una alta ma agit cu Cardul European de Asigurat..

Faza simpatica e ca pt salariati ai nevoie de adeverinta de la job de unde sa rezulte ca NU AI ABSENTE NEMOTIVATE! Care e legaturaaaaa..dracu stie..

Edited by Mama Omide

Share this post


Link to post
Share on other sites
maxu

Am vorbit la BCR asigurari - si au zis ca fac si ei la copii mici - au ceva incadrare de la 0-17 ani parca- la Aliant nu am apucat sa vorbesc personal.

Share this post


Link to post
Share on other sites
cipo

Am facut eu la BCR Asigurari si n-a comentat nimeni nimic iar acum o luna aveau 8 luni (deci sub 1 an). Tot la ei o sa fac asigurarile si peste 2 sapt cand o sa plecam iarasi. Au mai crescut intre timp; or sa aiba 10 luni :lol:.

Aveau o reducere pt copii de 10%. M-a pus sa aleg 5% pe familie (2 adulti si 2 minori) sau 10% pt doi minori. Grea decizie...

Share this post


Link to post
Share on other sites
abuwz

Salut,

Vrem sa mergem pe 19 iunie in grecia pentru 7 nopti impreuna cu fetita noastra de 1,5 ani. Vom merge sa ii facem pasaport separat. Problema este ca noua (parintilor) ne exipra pasapoartele pe 20 IULIE 2009. Trebuie sa le schimbam si noi pentru a putea iesi cu fetita? Am putea prezenta la granita cu bulgarii doar buletinele noastre si pasaportul fetitei, avand in vedere ca nu iesim din UE? La gratina dintre bulgaria si grecia se mai verifica actele?

multumesc,

abuwz

Share this post


Link to post
Share on other sites
maxu

Ca sa poti iesi din tara se cerea ca pasaportul sa mai aiba valabilitate minim 6 luni - poti intreba la SPCLEP - Pasapoarte, sau la Politia de frontiera; eu nu as risca sa ma intoarca vreun vames inapoi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
abuwz

multumesc pentru raspuns. Dar as mai vrea sa stiu daca ar putea aparea probleme in cazul urmator: noi ( parintii ) prezentam bulentinele. iar fiica noastra prezinta pasaportul. Voiam sa stiu daca e ok aceasta combinatie in UE.

thx

Share this post


Link to post
Share on other sites
andrusel

E foarte ok.Eu la fel am trecut de cateva ori,doar Grecia e tara membra UE unde nu e musai sa prezinti pasaportul.

Edited by andrusel

Share this post


Link to post
Share on other sites
godoroja

din decembrie 2008 s-a modificat legea in sensul ca dispare complet " includerea minorului" in pasaportul parintelui sau al altcuiva. Incepand cu anul 2009 SE FAC PASAPOARTE NOI LA TOTI MINORII. E mai bine, de ce sa nu castige si ei un ban, una era inainte 6 ron la 3 ani, alta e acum 100 ron la 3 ani :))

Valabilitatea paşapoartelor simple este de:

a) 3 ani pentru persoanele care nu au

Edited by godoroja

Share this post


Link to post
Share on other sites
oaspetele

ca fapt divers, baiatul meu cel mare *5 ani si jumatate a calatorit cu noi pe baza fotografiei din pasaportul mamei. operatiunea a fost realizata in 2005.

un cunoscut m-a atentionat vizavi de valabilitatea de doar 3 ani in ceea ce priveste minorul. am fost astazi si m-am interesta la pasapoarte : valabilitatea includerii minorului in pasaportul mamei coincide cu valabilitatea pasaportului mamei, deci nu avem de facut pasaport nou.

dupa 2006 parca, este specificat in mod concret durata de valabilitate a includerii copilului in pasaportul unui parinte, pare-se 3 ani.

Share this post


Link to post
Share on other sites
AlexBAC

Am facut acu 3 zile pasaportul fetitei mele de 4 ani. Nu mai poate fi inclus copilu pe pasaport, chestie deja stiuta. Am avut copii dupa buletine, dupa certificatul de nastere si casatorie, taxele de emitere si consulara 100 RON, platiti la trezorerie si la potitie a trebuit sa completam un formular tip, dupa ce politistul de la ghiseu a vazut ca sunt toate actele. Dupa ce am intrat la poza, a verificat inca un politist toate actele, originale si copii si ne-a mai dat un cartonas pe care am completat numele fetitei. Dupa poza (vreo 8 incercari) dupa 7 zile se poate ridica pasaportul cu certificatul de nastere al copilului si un buletin al unui parinte.

Share this post


Link to post
Share on other sites
V i c t o r

De ceva timp s-au introdus pasapoartele electronice (chelu' isi ia tichie de margaritar)... Daca inainte iti puteai trece bebeul in pasaport cu o suma foarte mica (parca 6 ron - valabil 3 ani) acum trebuie sa-i faci pasaport separat si te costa 266 ron (tot 3 ani valabil, pentru copil mai mititel de 6 ani)... Adica de 44 de ori mai mult!

Pentru adulti inainte dadeai 100 ron si era valabil 10 ani, acum dai 266 si este valabil doar 5 ani... Comentariile sunt de prisos.

Noile reguli:

Faţă de paşapoartele vechi, care răm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării reprezintă acceptul dvs. pentru această folosință. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor privind cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri