Jump to content

Cumparare masina din Germania

barton
 Share

Postare recomandată

Eu am vrut sa cumpar vara asta o masina din Germania, care avea TVA, dar handler-ul mi-a spus ca trebuie sa platesc si TVA-ul in Germania.

Daca o cumparam pe persoana fizica, plateam pretul cu TVA si nu mai recuperam nimic.

Daca o cumparam pe firma plateam TVA in Germania, dar il deduceam in tara pe firma.

In general sunt foarte bine informati in legatura cu legislatia si conditiile de export.

Poate depinde de handler daca accepta sau nu plata fara TVA...??? Daca exista o alta modalitate, va rog sa ne lamuriti :) , cu cazuri concrete, nu din auzite...

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Legal ar trebui sa se intampla asa:

A. 1) Cumparare pe firma (inregistrata in scopuri de TVA in Romania), daca masina provine de la o firma din D inregistrata acolo in scopuri de TVA: cumperi fara TVA. O inregistrezi aici, platesti numai taxa prima inmatriculare. TVA se evidentiaza atunci cand o vei vinde (cu factura, fireste).

2.) Cumparare pe firma,daca masina provine de la o persoana fizica din D: se cumpara cu TVA.

B. Cumparare pe persoana fizica:

1) daca esti inregistrat in scopuri de TVA in RO (ca si persoana fizica): cumperi fara TVA daca masina provine de la firma si cu TVA daca provine de la per fizica.

2) daca nu esti inregistrat in scopuri de TVA in RO: cumperi cu TVA.

Exista cazuri cand handlerii nemti nu accepta sa-ti vanda pe firma fara TVA de frica sa nu se piarda pe traseul pana la inmatricularea in RO (adica samsarul o cumpara de acolo pe firma, aici nu plateste taxa deci nu o inmatriculeaza pe firma lui in RO) asa incat te pun sa platesti TVA si cand ii trimiti pe fax talonul si cartea (din care reiese ca ai inmatriculato firma ta) iti vireaza TVA ce l-a incasat (ca si ,,garantie").

Modificat de vtoderoiu
Link către comentariu

Aprob tot ce a scris vtoderoiu, doar cu o exceptie. Si daca cumperi masina de la o firma platitoare in Germania, dar masina provine de la persoana fizica vei platii pretul integral si va aparea pe factura in dreptul TVA paragraful 25a.

Link către comentariu

ok deci inteleg ca il iau la pretul ala care e? Atunci de ce imi zice neamtu ca pe persoana fizica care nu e din germania de la el imi da la exportpreis.

Link către comentariu

pt ca inca nu stie ca RO a intrat in EU si el stie ca trebuie sa-i faca vama export.

Link către comentariu

pretul acela este valabil pentru cei care nu sunt in UE

pretul fara tva era bun pana sa intram in ue

daca masina era scoasa din spatiul ue , era considerat export

deaceea aveai nevoie de stampila ultimei vami a ue , adica ungaria

in baza acelei hartii stampilate primeai tva - ul inapoi de la vanzator

Modificat de gokey
Link către comentariu

Daca se cumpara din Germania de la o firma platitoare de TVA dar masina nu e la prima mana, adica e preluata de la o persoana fizica in vederea revanzarii(de ex. un buy back), atunci tranzactia are un TVA aplicat la comisionul dealer-ului si nu e un TVA deductibil(oricum e o valoare f. mica), masina apare pe factura cu toate taxele incluse, dar de fapt nu se deduce TVA. Acest fapt era valabil si inainte sa aderam la UE si e valabil si acum.

Link către comentariu

Da, se pot da si pe perioade mai lungi, si e bine sa faci asa in cazul in care taxa de inmatriculare e mare, si vrei sa inmatriculezi masina dupa 01 oct 2007, cand se actualizeaza cursul de schimb pentru taxa de inmatriculare. (Acum ca suntem in septembrie, e suficient 4 saptamani). Eu nu aveam de ce sa fac numere pe 3 luni in iunie, ca la mine taxa a fost 340 euro (Golf 4 1.6 Euro 4). Am facut pe 4 saptamani - 150 euro si de diferenta de bani pana la 365 am platit RAR, asigurare, impozit, numere...

ce se intampla dupa 01 octombrie cu taxa de inmatriculare pentru ca de acum vad ca reincep negocierile http://www.infoportal.ro/presa~info-270119.html stiti altceva????

Link către comentariu

eu daca vreau sa imi iau o masina din "nemtia" NU PE FIRMA , platesc pana la urma TVA-ul sau nu...?

Link către comentariu

Daca o cumperi ca persoana fizica il platesti indiferent daca acesta este deductibil sau nu, cat costa masina atata platesti. daca cumperi pe firma platitoare de TVA in RO, atunci neamtul poate sa-ti factureze pretul net fara TVA. Daca cumperi ca persoana fizica nu mai ai nici o treaba cu TVA-ul, platesti pretul afisat sau negociat si gata.

Link către comentariu

pina la urma astia si-au cam indeplinit misiunea...renteaza sa iti aduci masina de la o anumita valoare incolo (care e destul de maricica, dupa mine, de la 15-20 mii euro in sus).

Dupa cum au sarit preturile la nemti, masina cu pret intre 7-9 k euro si cu 25-50 mii km/fiecare roata + transp/cazare/acte/etc. + taxa+ schimb consumabile te aduce la pret de una mai ieftina si noua.

Cind erau mai ieftine masinile in D, renta sa iei masina, sa o rulezi 2 3 ani si la revinzare se pierdeau mai putini bani decit acum.

Cam astea sint parerile mele despre cumpararea unei masini

Link către comentariu

tnx man!

Preturile au saltat in D pt ca vecinii de pe malul drept al Dunarii au cam terminat cu masinile fabricate pina in '95 si au trecut la astea mai tinerele :) care de regula erau in vizorul nostru

Link către comentariu

pai asa ziceti sa vorbesc in republica moldova la prietenii "di pisti" prut s-o inmatriculam acolo :icon_thumright: ;)

Link către comentariu

pai asa ziceti sa vorbesc in republica moldova la prietenii "di pisti" prut s-o inmatriculam acolo :icon_thumright: :P

Sau in Bulgaria.... :P

@DragosR - intr-adevar, preturile au crescut in Germania, in 2007, fata de 2006, cand mi-am cumparat masina... am fost vara asta si trebuia sa mai pun cel putin 400 euro sa imi iau aceeasi masina...

@OviDU - ai 3 cazuri pentru persoana fizica :

1. Cumperi masina direct de la privat, de acasa - o iei la pretul real (sa zicem 7000 euro), fara TVA sau alte comisioane.

2. Cumperi masina din parc auto, dar acea masina a fost cumparata de la privat si nu are TVA - dai 7300-7500 euro (sa castige si handlerul).

3. Cumperi masina din parc auto, dar masina a fost cumparata de la o firma si are TVA. Sunt acele anunturi in care e afisat pretul cu mentiunea "inkl. Mwst"-include TVA. Pretul net este 7000 (valoarea de vanzare a masini), dar tu va trebui sa platesti 8330 (7000+TVA), bani pe care nu ii mai recuperezi.

O sa intalnesti cazuri in care, in acelasi parc auto gasesti 2 masini, aceeasi marca, dotari si km, dar una e 7000, pentru ca nu are TVA, iar cealalta e 8300 pentru ca include TVA... pe care o cumperi? :D Asadar, ca persoana fizica nu merita sa cumperi masina care are TVA. Se gasesc destule masini fara TVA, chiar mai multe decat cele cu TVA.

Link către comentariu

Nu platesti decit taxa de prima inmatriculare. Spune-i contabilei ca se face taxare inversa.

pai la taxare inversa trebuie sa platesi TVA.

Link către comentariu

• 2 weeks later...

mea culpa . toate contabilele sunt ametite cu achizitiile intracomunitare inclusiv a mea....

Link către comentariu

Eu tocmai am cuparat masina din germania de la reprezentanta BMW care mi-a vandut-o fara tva. Dealerul poate cel mult sa iti ceara sa platesti si tva-ul ca depozit si sa il recuperezi dupa ce faci dovada ca ai inmatriculat masina dar si asa e aberant deoarece da dovada ca nu are incredere in tine, Si asa cerea legea inainte de intrarea RO in EU. Poate unii nu stiu ca suntem in EU. Oricum eu am avut certificat de inmatriculare la Reg comertului, certificatul de inregistrare fiscala (cel cu RO de la administratie), actul constitutiv ( in romana ca sa vada ca esti asociat unic in firma, cazul meu), stampila si pasaportul pt ca numai pe el apare semnatura ta. Bafta si daca mergeti in zona Frankfurt recomand Express Holiday Inn, 49eur/ camera dubla si e super marfa. Evitati pe cat posibil hotelurile din centru care sunt naspa si scumpe. Ahhh si inca ceva am inchiriat masina de la SIXT, adica un A3 2.0tdi in 2 usi cu navigatie la 51 eur/ zi. Asta e tot.

Modificat de Clydeman
Link către comentariu

• 3 weeks later...

Intrebare:

Daca-mi cumpar masina din Germania(sau alta tara europeana) care este inca in garantie, are tot ce-i trebuie -carnet service la zi, facut la service autorizat, pot beneficia aici (in Romania) de garantie in reteaua de service a firmei respective?

Mie logic mi se pare ca ar trebui sa pot pastra garantia! Teoretic garantia e a produsului si nu a cumparatorului, nu?

Adica daca un neamt la volanul masinii aflat in Romania are o problema ce cade sub incidenta garantiei, credeti ca astia nu i-ar face service gratuit? Daca nu o fac ar trebui sa o afiseze public ca sa stie oamenii si sa evite Romania!

Daca e chiar asa, sugerez presei auto/oficiului pentru protectia consumatorului sa faca un studiu serios care producator ofera si care nu in Romania acest sistem de service, cei care nu o fac sa fie obligati sa instiinteze consumatorul inainte de a lua decizia de cumparare, de acest fapt. Daca se pierde garantai la revanzare, intracomunitara, atunci toate masinile cand termina leasingul trebuie sa iasa din garantie, nu?

Acei producatori care nu ofera garantie ienternationala si/sau internationala trebuie sa fie pregatiti sa piarda o parte din piata de second hand, nu?

Astept cu mare interes opiniile voastre!

Link către comentariu

Eu am luat masina din Germania cu garantie data de producator (cat a mai ramas din 2 ani de la prima inmatriculare, respectiv 12.2006) si carte de service. Garantia este valabila in Romania (am verificat).

Dar atentie... masina mea are service long-life. In Germania, prima revizie (pentru a pastra garantia) as fi fost obligat sa o fac la 30.000 km. In Romania mi sa spus ca Volkswagen-RO considera obligatorie revizia la 15.000 datorita conditiilor specifice de exploatare de la noi, chiar daca masina are service long-life. Pentru mine nu e o problema, doarece am sub 10000 km la bord. Dar poate daca aveam 17.000, aveam surpriza sa-mi spuna cel din RO ca nu mai beneficiez de garantie pentru ca am sarit revizia de 15k. Imi ramanea varianta sa fac reviziile/sa beneficiez de garantie in Germania.

Ti-am dat exemplul meu pentru a spune de fapt ca in principiu se pastreaza garantia producatorului, dar grija la detalii.

Bafta

Link către comentariu

Inainte de aderarea RO la CE, nu se asigura garantia, chiar dealerul facea o reducere 9(cca 2-300 de euro) excluzand garantia respectiva. Acum ar trebui sa se asigure garantia, dar practic trebuie verificat la dealerul respectiv, deoarece in unele contracte de garantie(de ex. la Ford am patit-o eu, cumparand masina noua din Belgia si am platit in RO reparatia, fiind rambursat de dealerul din BE) este prevazut ca in caz de solicitare a garantiei in anumite tari, se solicita achitarea facturii si rambursarea acesteia de catre dealerul de unde ai cumparat masina. Cu dealerii de la noi sunt probleme in a acorda garantia la masinile vandute de ei, asa ca e cam spinoasa problema...

Acidutzul: E un semn bun, inseamna ca problema e pe drumul cel bun o data cu integrarea...

Modificat de traffictours
Link către comentariu

am si eu nevoie de putin ajutor...sper sa nu fiu off topic

am nevoie de un sfat...din partea celor care chiar cunosc...n as vrea din partea simpatizantilor uneia din urmatoarele masini

care ar fi cea mai potrivita alegere intre : audi a4 vw passat skoda superb bmw 318 toate diesel...intre 2003(bmw ma refer) si 2005

cu optiuni cat de cat apropiate

suma disponibila pentru masina este de maxim 15 mii €(as vrea masina care in cazul unei defectiuni sa nu fiu nevoit sa plang pe langa ea pana gasesc bani sa o repar)

Link către comentariu

as vrea si eu sa stiu daca din Germania pot sa imi iau numere valabile pe 1 an sau chiar 2 si daca este posibile cam cat ar costa.

Daca ma poate ajuta cine trimiteti un PM pls

Link către comentariu

• Ex member unpinned this topic
  • laduncaag a deschis acest topic

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

• Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Create New...

Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!