Jump to content

Calatorie Ucraina - Impresii


r&d
 Share

Postare recomandată

Va salut...

Duminica plec pentru o saptamana in tara vecina si prietena, Ucraina.

Daca despre Ungaria Austria si Germania se stie aproape tot, despre Ucraina nu am aflat mare lucru.

De aceea, as ruga pe cei care au fost sa ne impartaseasca din experienta lor. Conditii de trecere a frontierei, de condus, taxe de drum(?), tips&tricks.

Nu ma ajuta cu nimic povestirile din auzite ca se fura masini etc. etc... voi sta acolo o saptamana, si ma voi duce cu un Ford Mondeo din 2001, probabil neatractiv.

Destinatia este Kamenets-Podolsky, un oras la ~150km de granita cu Romania, iesirea pe la punctul de frontiera Siret.

Modificat de r&d
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Au fost niste prieteni pana la Kiev cu un 320CI si mi-au zis ca nu au avut probleme deosebite pe drum. Nu i-a oprit politia, cu toate ca aveau ceva viteza iar cu masina nu s-a intamplat nimic (au stat 4 zile si masina a fost parcata pe strada).

Am inteles totusi ca ei trecand prin Moldova li s-a cerut ceva atentie de la vamesi mai ales la iesirea din Moldova.

Succes si sa ne povestesti, eu unul sunt destul de interesat.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Acum 5 ani in urma cand am fost de cateva ori in delegatii. Am putut concluziona ca e cel mai bun lucru pe care ai vrea sa i se intample dusmanului tau de moarte.

Ce a fost intradevar comic a fost atunci cand am trebuit sa fac plinul la masina. Niciodata nu am stiut cati litri trebuie sa bag ci doar de cati bani .Probabil ca sa nu fugi fara sa platesti iti iau banii inainte ca la curve.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Te rog poti expune mai detaliat motivele care au dus la concluzia: "ca e cel mai bun lucru pe care ai vrea sa i se intample dusmanului tau de moarte".

Multumesc frumos.

Modificat de WNS
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

eu am fost acum vreo 6-7 ani. singurul suc care putea fi baut era compotul la borcan de 3 sau 5l. drumurile erau praf, griblura pe 90% si ca sa intru in HU am stat vreo 8h la vama. oamenii nu te puteai intelege cu ei, nu aveai pe cine sa intrebi nimic, decat pe romanii care ii mai gaseai, din cernauti sau din zonele apropiate.

sper ca intre timp s-a mai schimbat mult. de atunci nu am mai fost...si parca si acum as avea retineri daca sa ma duc sau nu..dupa atata timp.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Bine v-am regasit....

Sambata, 28.06.2008 m-am intors din Ucraina dupa o saptamana petrecuta acolo.

Pentru ca este o destinatie destul de necunoscuta chiar daca este vecina cu noi, vreau sa povestesc pe scurt experientele avute.

Am pornit duminica dimineata, 22.06.2008 din Cluj, cu masina personala, un Ford Mondeo 2.0TDDI, 2 persoane.

Destinatia era un sat din sudul Ucrainei, Vrublivtsi unde trebuia sa particip ca si voluntar la o tabara pentru copii cu handicap motor. Deci ruta noastra, dupa iesirea pe la vama Siret orasul Chernivtsi, apoi orasul Kamenets-Podolskiy, satul Kulchivtsi, si apoi satul Vrublivtsi.

Ampornit dimineata buna (pe la ora 6) ca sa am destul timp in Ucraina sa gasesc destinatia inainte de lasarea serii. In Romania, am ales ruta Cluj-Reghin-Toplita- Piatra Neamt - Suceava-Siret dat fiind faptul ca drumul Bistrita VDornei este din ce in ce mai rau pe unele portiuni asfaltul lipsind cu desavarsire. Din Toplita, bazandu-ma pe navi, am fopst dus prin Gheorgheni-Bicaz, prin cheile bicazului, nu pe la coada barajului prin Poiana Largului.

Am folosit un PDA cu MioMap, pe care am gasit chiar si acel sat. Asta m-a facut sa fiu mai.. lenes si sa nu iau o harta rutiera tiparita sau sa ma uit pe viamichelin.

La iesire din tara, in Siret, stiam ca este un Petrom. Am facut plinul acolo, la o statie mica, care mi-a adus aminte de vremea lui Ceausescu. Doar 2 pompe cu diesel euro4 si petrom95. Alimentarea o facea un angajat al statiei, acompaniat de croncanitul unui stol de ciori aciuate in plopii care strajuiau drumul si statia. Cu rezervorul plin, am pornit spre granita, si am vazut ca in afra localitatii SIret, pe dreapta, aproape de punctul de trecere este un Petrom modernizat... statie mare cu toate sortimentele de combustibil.

La vamesii Romani am prezentat pasaportul si am trecut mai departe, nu era aglomeratie.

La partea Ucrainieana, erau doar femei, imbracate in uniforme militare. Te trageau pe dreapta, si iti dadeau sa completezi o hartie cu 2 parti (plecare/sosire) pentru fiecare persoana. Aveai de scris destul pe ele. Mai primeai inca 2 hartii cu numarul masinii si numarul de persoane din ea. Dupa ce treceai de filtrul asta mai mergeai 10-20 de metri unde erau gheretle vamesilor. Si aici, tot femei. Lua una din hartiile date de prima femeie, referitoare la masina. Apoi ne prezentam la ghiseu cu pasapoartele, hartiile de sosire/plecare completate si actele masinii (RCA si certificat de inmatriculare). Dupa cateva zeci de minute, primeai pasaportul cu viza si o parte din hartia completata, stampilata. Ajunsi la masina, a trebuit sa deschidem portbagajul, dar nu si bagajele. Am fost intrebati de scopul vizitei si de destinatie. Apoi, una dintre femei l-a coborat din masina pe cel care statea pe scaunul din dreapta, a dat la o parte prsul si a inceput sa pipaie mocheta. Ne-au intrebat de bani (un rezident are voie sa introduca 3000USD iar un strain 1000USD cash). Am spus ca avem in jur de 1000 de euro amandoi si am plecat mai departe. Chiar la iesire din vama, astepta un barbat , militar, cu Kalashnikov-ul la gat, care ne-a luat una dinitre hartiile pe care scria numarul masinii si numarul de persoane din masina. Cand am oprit acolo, au aparut doi tipi, unul ne-a intrebat de asigurari de sanatate (le aveam), apoi am inteles ca el vroia sa ne faca asigurari daca nu aveam, iar celalalt tinea un teanc de grivne, moneda nationala a Ucrainei, si ne oferea schimb avantajos. Am refuzat si am plecat mai departe.

La inceput, drumul parea o autostrada. Separare de sensuri, doua benzi pe sens, dar dupa 3-4 km, separarea dispare, dispare si cea de-a doua banda... ba pe alocuri si marcajul.

Partea buna este ca drumurile mari nu au gropi. Asfaltul este f.f. valurit, mai mult te legeni decat sa mergi inainte, dar nu erau gropi. Si drumul era lat... la urcare cu doua benzi care din pacate se terminau brusc fara nici o avertizare. Trebuia sa intuiesti unde se termina, altfel te trezeai in sant sau in padure.

Multa politie pe drumuri, probabil de ce era weekend? Aveau ceva radare ca si un pistol, pe care le tineau inmana si citeau viteza... Marea majoritatea a masinilor sunt masini slabutze... din anii 70-80... 90% Lada. Cu toate astea a trebuit sa ma dau de multe ori la o parte, circulam cu 90-120km/h... si erau Lada cu portbagaj deasupra cu tot felul de bagaje care mergea mai repede... pe valurile alea parca era vedete rapide.

Cand am intrat in primul oras, Chernivtsi, am dat de piatra cubica.. si aceleasi denivelari. La 50km/h e greu sa circuli. SI in Budapesta mai au drumuri cu piatra cubica, dar in Chernivtsi este mai rau.

Plus de asta, ca tacamul sa fie complet, naviu-l se pierde... si ne arata ca suntem undeva pe camp... probabil nu avea decat cateva strazi principale. Am plutit dupa simturi o vreme, apoi am oprit sa intrebam pe cineva de directia spre Kamenets-Podolskiy. Toate indicatoarele erau scrise in alfabetul chirilic (pe drumurile importante, din cand in cand erau scrise si in alfabetul latin numele localitatilor mari). Ne-au raspuns foarte amabili, si au confirmat ca suntem pe drumul bun.. urmand sa facem o seride de viraje stg. drt. stg. si sa iesim pe drumul principal tot inainte. La ei, "da" se spune "da".. si la inceput am crezut ca stie vorbi romaneste ;)).

Am iesit din oras, si NAVI-ul si-a revenit... a regasit locatia pe harta. Dar tot traiam cu regretul ca nu am luat nici o harta tiparita a rutei noastre... apoi m-am gandit ca poate exista 2 localitati cu acelasi nume (ca si in Romania de altfel... Cheia (BV) sau Cheia (PH)). Ma simteam nesigur pe faptul ca ne indreptam intr-adevar spre ceea ce cautam.. mai ales ca toate indicatoarele aratau distanta pana la Kelmintsi (scris si in latina) si nicaieri pana la Kamenets-Podolskiy.

Am oprit la o benzinarie, in afara localitatii, sa intreb. Ce m-a socat era faptul cum erau la ei benzinariile. Mai bine spus, cazematele ;). Cel care incasa banii, ii incasa printr-un sertar ca si la banca, inchis ermetic intr-o casuta circulara cu diametrul de ~ 4-5 metri. Un alt tip era afara si servea la pompa... Cel dinauntru parea nervos si agitat ca il intreb... apoi a venit tipul de afra si foarte amabil mi-a confirmat ca suntem pe ruta buna, dupa ce i-am aratat unde trebuie sa ajungem. Probabil, ca si in Romania sau mai mult, benzinariile sunt tintele jafurilor...

Intrand pe drumurile secundare au aprut gropile... amri , foarte mari si dese. Dupa ~ 550km si 9 ore de mers am ajuns in satul Vrublivtsi. Acolo trebuia sa gasim tabara... numaita "Pescarusul" (Chaika in ucrainiana). De acolo Navi nu ne mai ajuta deloc, dar oamenii erau mult mai amabili... ca si in Romania de altfel, cu cat te indepartezi de orase oamenii au mai mult timp si amabilitate. Problema era ca noi intrebam doar de "pescarus".. si ei ne-au trimis undeva pe campie :)) probabil sa-i vedem cum zboara :D.

Vazand ca nu mai putem merge cu masina, intr-un fel de disperare am intrebat de tabara in romana si engelza. Surpriza... tabara si tabara inseamna acelasi lucru :D. Asa ca un tanar cu un microbuz ne-a explicat cum sa ajungem.

Am gasit tabara, am stat acolo pana sambata, acolo avand translatori engelezi a fost ok. Am discutat multe lucruri, una dintre recomandari a fost sa nu alimentez decat de la Shell. Sau minimum Lukoil... dar nu e recomandabil. Sub nici o forma de la benzinarii noname. Pretul la diesel era 6.8-7 grivne per litru. Deci ~3RON. Oricum, nu am alimentat deloc din Ucraina, distanta fata de granita era sub 200km, deci dus intors am putu sa ma descurc lejer cu un plin, alimentand putin undeva dupa Piatra Neamt.

Fiind in tabara, nu am cumparat nimic, nici nu am schimbat bani. Am fost in vizita intr-un magazin (exista Metro la ei si alte cateva lanturi de hypermarketuri locale),se putea plati cu cardul, comert civilizat, preturi mai mici din cate se spunea, produse similare cu cele din Romania (suc, dulciuri etc.).

Sambata , la intoarcere, era si mai multa politie pe strazi. Am mers aproximativ regulamentar, deci nu m-au oprit. La ei nu se circula cu lumini aprinse, nu se semnalizeaza depasirea, nu se tine cont de liniile continue (nici noi nu suntem mai breji, probabil). Parcul auto e mai invechit decat in Romania. Cateva sensuri unice mi-au pus la incercare orientarea si viteza de reactie, dar deja in mare stiam drumul, asa ca a fost ok.

La granita, am primit din nou cele 2 hartii cu nr. masinii si numarul de pers., am fost verificati la acte, am lasat cele doua hartii stampilate primite la intrare in tara si am trecut relativ lejer de vama ucrainieana.

La romanii controlul era mai anevoios si mai strict. Au intrebat de tigari, ne-au deschis un bagaj in care aveam haine, si dupa ~ 1 ora de asteptat la ambele vami am trecut in Romania.

Ca si parere personala, Ucraina este acuma acolo unde eram noi prin 98-2001. Dar in ritmul in care ne miscam avem sanse sa fim depasiti ;)

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Ai primit viza la granita?

Nu e nevoie de viza de la consulat ?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

De la 1 ianuarie 2008 nu mai este nevoie de viza pentru Ucraina. Trecerea s-a simplificat si stampila se aplica in pasaport la intrarea in Ucraina.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

bine de stiut...in august ma duc si eu pe acolo...trec pe la sighetu-marmatiei...am inteles ca tigarile si detergentul sunt foarte ieftine

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

aici la sighet trebuie sa aveti grija ca ambele vami sunt date dracului din cauza ca se trec tigari la greu si prin urmare trebuie sa fiti foarte atenti pt ca la partea ukraineana le place sa confiste masini si doar pt simplu fapt ca nu ai dat traditia (5 grivn echiv 1dolar).aici pe langa acele hartii de mai sus mai primiti o declaratie vamala din partea fiecarei vami ,daca nu se declara corect tigarile sau valuta se confisca si una si alta impreuna cu masina . motorina este foarte buna la ei doar la ucrinafta(se scrie YKPUHAFTA) restul sunt spaima injectoarelor. recomand la intrarea in vama ukraineana sa puneti in pasarort la ghiseu traditia pt a nu fi pus in situatia naspa de a da declaratii s.a. si la intoarcere nu ascundeti tigari in masina mai ales la ukrainieni(se pot imrastia prin bagaje dar daca primiti declaratia vamala spuneti exact cat aveti ,nu e de gluma cu astia pt ca daca ei vad ca ati declarat corect o sa va ceara 8 grivn de cartus ,daca nu aveti exact va schimba ei ...romanii sunt corupti? sa vedeti aclo cum e :rolleyes: )

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Trebuie sa aveti hartii de cate 10 grivini pentru eventualele opriri ale politiei. In general opresc masinile straine. Dai mana cu el, cu cei 10 grivini in palma, dupa care i se schimba fizionomia si iti ureaza Drum Bun. Aveti grija, soferii ukraineni merg haotic. Trebuie evitate disputele pe sosea. Multi functioneaza cu votca.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 1 month later...

fost si vazut:

spaga:

- intrare in ucraina din sighet pe jos - cost 2 RON

- iesire din ucraina - cost 3 RON

- iesire din ucraina cu masina - 15 RON/Vames (de obicei 2)

preturi: - tigari jumatate ca la noi - ex: marlboro 2,7 RON/ pachet, kent 3 ron/pachet

- zahar - 10 RON/5 Kg

- faina alba 7,8 RON/5 kg

- detergent ariel automat 15 kg - 100 RON

parere generala - buna

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 months later...

nu mai scrie si tu Chernivtsi,, este CERNAUTI fostul nostru oras , centru universitar .....

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 1 year later...
bbogdanmircea

O fi fost acuma 60 de ani...de atunci a cam disparut orice urma de romanism pe acolo...inafara de oamenii care mai vorbesc romana pe ici pe colo. O spun cu regret sa nu ma intelegeti gresit. E un fel de tara a contrastelor Ucraina oricum...de la cei care au mers mai des am inteles ca au si lucruri faine...printre care autostrazi mai smechere decat la noi...

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 weeks later...
La ski la Bukovel (in Ucraina) a fost cineva ???

http://www.bukovel.com/en

am fost si am ramas impresionat de starea partiilor, dar dezamagit de comportamentul lor.

drumul pana acolo a fost dezastru, asta la inceputul lui martie.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!