Jump to content

Benzina: de unde, de care, de ce ?


toni
 Share

Ce benzina folositi?  

1.859 voturi

  1. 1. Ce benzina folositi?

    • Agip
      19
    • LukOil
      117
    • MOL
      361
    • Petrom
      489
    • OMV
      538
    • Shell
      14
    • Rompetrol
      382
    • altceva (specificati)
      16


Postare recomandată

Petrom 99 si OMV 100 e accesi benzina ca si specificatii... atat ca si ceea ce scrie pe pompa ( min. 100 ) cat si ca specificatii tehnice pe siteurile OMV si Petrom.  Si totusi uneori se intampla sa mearga prost si cu asta masina... probabil mai face "condens" la transporti si la depozitare :lol: .

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 weeks later...

Petrom si OMV este tot una. Investitiile de milioane de euro de anul trecut le la petrobrazi cine credeti ca le-a facut daca nu omv-ul?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Momentan tot Petrom 99+ folosesc si tot am reusit sa scot un 7,9% in oras folosind ceva aer conditionat. Si nu pot compara sunetul motorului la 3000 de ture/minut sau mai sus fata de benzina de 95.

 

Oricum nu-i de mirare ca benzina difera chiar in cadrul aceleiasi statii de alimentare. Deh...

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Am bagat si eu Petrom 99+, dar mai aveam vreo 20 de litri de Efix 95 in rezervor. Era bine totuși dacă știam ce densități au cele două benzine, astfel știam dacă se stratifică sau nu  :D Deocamdata nu am facut decat 70 km, dar si eu am observat o "uniformizare" a motorului. Astept sa ajung la cel puțin 100 km și merg să-i fac plinul iar, pentru a vedea și consumul. 

Modificat de G.I.
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Si eu am vazut o imbunatatire cum am pus de 99. Si cand era pe terminate a inceput sa mearga iarasi rau. Asa ca tind sa cred, si din ce ai observat, G.I., ca benzina de 99 are o densitate mai mare.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

După 274 km parcurși, în care s-a folosit un amestec de 1/4 Efix 95 si 3/4 Top Premium 99, am alimentat din nou cu 27.3 litri până la plin. Deci am obținut un consum de 10% exclusiv urban, în condițiile în care mă învârteam undeva la 11.5 - 12 %. Metoda folosită: plin-plin. Deci și la mine se confirmă faptul că se obține un consum mai mic cu această benzină, care, de asemenea, confirmă că 95-ul pe care îl băgăm noi nu este 95, ci un 93 în cel mai bun caz.

Concluzie: am cheltuit aceeași sumă pentru același număr de km, dar am parte de un motor mai sănătos :) Asta este realitatea țării în care ne ducem traiul.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 weeks later...

Am continuat testul, iar de la ultima postare și până acum am mai parcurs aproximativ 700 km iar consumul s-a păstrat la 10%, în condițiile în care am folosit clima mult mai des luna aceasta, comparativ cu iulie. Eu mă declar mulțumit și voi rămâne deocamdată la Petrom Top Premium 99.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

care e legatura consumului cu cifra octanica 93 in loc de 95? sub 93, multe masini ar avea probleme..si totusi nu le vad.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Păi cum nu are legătură ? O benzină care detonează, adică are o cifră octanică mai mică decât cea recomandată, provoacă un randament mai mic al motorului. Asta ce înseamnă, nu consum mai mare ? De ce producătorul recomandă în carte să se folosească benzină cu cifră octanică mai mică doar în cazuri extreme, când nu ai altceva la dispoziție, iar cu prima ocazie să se realimenteze cu benzină care să corespundă din acest punct de vedere ? 

Într-adevăr și o benzină cu CO mai mare decât știe motorul (diagrama din ecu) este risipă și poate face fix același lucru, adică poate scădea randamentul. Dar din moment ce mie mi-a scăzut consumul cu 1-1,5 L/100 km, eu ce concluzie pot să trag ? A ta care este ?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

pot fi mai multe cauze care schimba consumul, nu doar benzina. inclusiv bataia vantului, poate face asta. stiu ca pare funny, dar este f reala. uzura uleiului, iar este un factor. temperatura exterioara...iar. samd. 

dar cum ti-ai dat tu seama ca nu e 95, ci..MAXIM 93? de unde..concluzia asta? poate nu avea 95 inainte. poate aditivii din ea o fac diferita (nu in jos, neaparat).

poate tocmai amestecul 95-99 are randamentul asta. poate aditivii au alterat consumul. 

 

eu pun de 98 si nu-mi scade consumul fata de cele de 100, sau 99. tu ce concluzie tragi de aici? eu..niciuna. ca nu are legatura doar cu benzina.

sau puneam de 101 de la rompetrol si-mi crestea consumul. dar nu cu 1l, ci max cu 0.5% pe BC.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Sa nu uitam de calitatea indoielnica e benzinei romanesti: http://www.bmwclub.ro/forums/topic/11464-comentarii-benzina/

 

Eu am pus vreo 60 de litri in mai multe alimentari in ultima vreme si am facut momentan 958 de kilometri (600 afara, restul oras, cu ceva aer conditionat 35%-50% estimez). So, 6.3% momentan si va mai scade. Probabil 6,1%. Cu asta ieftina de 99 de la Petrom.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

ala e un test din 2006 al unui om...unde..cum..l-a facut?  cum a ajuns el la cifrele alea, destul de...exacte? 

eu am spus-o si o repet. toti cei care au facut chip tuning din strainatate (uk) pt motoare care mergeau cu benzine romanesti de calitate (>98) au fost f multumiti de benzina. si au zis ca nu are detonatii aiurea. 

daca la noi e asa praf, sunt curios ce veti zice de bulgari, moldoveni, ucrainieni...etc.

ca sa nu zic, ca f mult depinde si statia in sine de unde iei. aceeasi benzina poate fi buna de la o statie sau cu probleme de la alta.

eu am pus 99 de la un petrom mai obscur din tara si am avut probleme. desi am mers multi ani cu 99 fara probleme.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Asta zic si eu. In fond ceea ce stim cu siguranta e cu nu stim nimic. Poate chiar felul cum se determina cifra octanica la benzinarii e o metoda a la marketing. Best case scenario. Omul ala zicea si de existenta plumbului in benzina fara plumb, si a sulfului care e cum da Domnul. Da, era din 2006 si pana acum lucrurile s-au schimbat. Numai ca eu sunt de ala care crede ca lucrurile mereu se schimba in rau.

 

Oricum tu vad ca deja folosesti benzina cu cifra octanica mare. Eu scriam aici in considerentul ca am cu benzina de 99/100 consum mai mic decat cu cea de 95. Acuma fiecare cu treaba lui. Eu tot o tin cu asta de la Petrom fiindca e cea mai ieftina.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

am 2 masini la care bag minim 98, dar mai nou folosesc pt alta masina si benzina cu cifra octanica mai mica. dar nu are BC. si merg prea rar cu ea ca sa-i fac consumul prin metoda plin-plin :)

cert e ca merge ff bine cu 95, desi pe ea scrie minim 93. deci inseamna ca nu e asa proasta cum pare.

la fel si cu cea de 99. am folosit-o de cand am soft stage 2+ si mi s-a spus sa nu pun benzina sub 98. si a mers perfect in 3 ani. pt mine astea sunt exemple mai importante decat un test facut de un necunoscut (a se intelege cu baza de date/informatii necunoscuta) pe internet.

 

cifra octanica nu se determina la benzinarii, ci la rafinarie. 

 

 

GI, eu nu cred ca dracu e asa negru cum il vezi tu. sunt masini muuulte care necesita benzina buna, si sunt f sensibile si vad ca nu au probleme. chiar la noi aici...si merg zi de zi. 

daca respectam niste standarde, cum ziceam mai sus...fara statii obscure...fara nume obscure, fara marketing inutil.

unele lucruri, cum ar fi benzina nu prea exportam. din contra...importam titei. Kazakhstan iti spune ceva? 

Modificat de Bogdan_wrc
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

E ciudat ca voi observati la motoare vechi (1.2 12v si 1.8i) scadearea consumului cu pana la 1litru si comportamentul/sunetul diferit al motorului pe cand cele pretentioase care cer minim 95 nu au asa manifestari. Ma referi la FSI, TFSI, TSI unde nu am remarcat un comportament schimbat si cu atat mai putin diferente la consum atat la un 2.0TFSI cat si la 1.4TSi, ambele fiind stock. Benzina am incercat de la aproape toti producatorii si toate sortimentele mai putin de Lukoil si Rompetrol.

 

Nu ma pricep la ce inseamna electronica motorului, dar stiu ca ECU regleaza amestecul. Daca nu se intervine asupra lui modificandu-i parametrii nu inteleg cum s-ar obtine diferenta de consum daca se merge identic (aceleasi turatii, aceeasi consumatori, acelasi drum si aceeasi incarcare). Adevarul este ca vantul, in special pe autostrada iti poate creste consumul cu pana la 1 litru daca iti bate din fata.

Modificat de The_Ego
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Îmi pare rău, dar Petrom prelucrează EXCLUSIV țiței românesc. Lukoil și Rompetrol, în schimb, aduc țițeiul de la ruși (Novorossiysk). Ar trebui să știi asta, mai ales că ești ploieștean.

Petrom și Lukoil exportă benzină (de 92 și 95, respectiv 95), dar este drept că nu în cantități foarte mari. Eh, la benzinele astea știu sigur că se respectă normele de calitate. În schimb, n-am avut ocazia să analizez în laborator benzine de pe piața noastră, de la pompă. 

Dracul este foarte negru, fie că vrei să vezi asta sau nu. Sunt de părere că orice mașină necesită benzină bună, fie ea VW Polo, Audi S3, A4 sau Dacia Logan.

 

The_Ego, circul cu mașina preponderent în oraș. Deci ăla este consumul urban, făcut pe niște trasee folosite preponderent, folosind același stil de condus. Din moment ce am făcut așa zisul test pe aproape 1000 km, cu metoda plin-plin (care nu poate da greș, decât dacă nu știi matematică), ce concluzie pot să trag ?

Modificat de G.I.
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Daca voi chiar credeti ca un motor benzina banal (excludem avioane super-sportive) facut la nivelul anului 2000 merge mai bine cu 99 sau 100 decat cu 95, eu cred ca nu aveti ce face cu banii. Cifra octanica e probabil un pic sub 95 in functie de cate galeti fura seful de statie, insa in nici un caz ceva care sa distruga motorul sau sa influenteze atat de mult consumul. La consum in functie de cum pleci de pe loc poti sa scoti minimum 10% consum mai mic, fara sa te coste nimic. :)

Modificat de filterVW
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

GI, ma retrag din discutie pentru ca e clar ca sunt pareri personale, bazate pe medii de informatii diferite. mai cauta ce am zis mai sus ..mai informaza-te si revii cu pareri. sursele mele sunt prea sigure...ca sa am dubii. 

 

filter, sunt de acord cu tine, dar depinde ce intelegi prin banal :) da, intr-un banal motor de benzina facut in 2001, pun 95 ca nu are rost 99. dar daca e turbo si eventual modificat..nu prea mai e banal.

eu si pt un banal motor pe benzina din 2013 (1.4MPI, de exemplu..sau 1.2 HTP) as pune tot 95. dar sa fie 95!

am pus 95 din austria in 1.2 TSI si nu a patit nimic. a tras impecabil. 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Noi vedem ca un motor (din 2000) merge mai bine cu o benzina de 95-96 decat una de 92-91, variantele de benzine existente in Romania.

 

In strainatate o sa pun de 95.

 

Insa nu poti sa spui omului ca a luat 10 litri de benzina si a facut 100 de kilometri si ca el de fapt tot 12% consum are. Cum nici eu nu zic ca Bogdan_wrc nu ar avea dreptate ca masinile pe care le stie sensibile la cifra octanica se comporta bine cu benzina romaneasca de 100.

 

Eu spun ce am observat. Nu e o obligatie, e o observatie. Si cum "pretul democratiei este eterna vigilenta" spun ca oamenii sa fie atenti si la benzina, ca despre asta e vorba aici, precum si la iaurt sau paine. E o informare. Faptul ca folosesc benzina de asta la un motor caruia nu i-ar trebui, sunt perfect constient. Dar uite la asta, consum mai mic, motor mai calm. Ain't that wack?

Modificat de redguard
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

am prin asta inteleg banal: motor simplu 8/12/16/20 valve, fara turbo sau compresor. Fara un management agresiv al motorului care sa stoarca ultima farama de putere in urma exploziei in cilindru, nu ai nevoie de benzina premium. Revenind la benzinele din Romania, 92-91 cifra octanica sunt probabil legende aparute pe vremuri de trista amintire ale anilor 90 cand se fura ca in codru. Ca sa scazi 1 cisterna de 15000 de litrii de la 95 la 92, trebuie sa furi frate nu gluma! De ce sa te risti sa furi din produsul finit, sa completezi, care e urmarit prin GPS si are acte peste acte, cand poti pur si simplu sa faci o manevra la pompa si sa dai dreptul celor de la metrologie daca e ceva scandal ?

Modificat de filterVW
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Am ramas placut impresionat de benzina Efix de la Rompetrol, cu ea am obtinut cea mai lunga autonomie pe rezervor. O sa merg o perioada pe acest carburant, sa vedem daca se mentine regula. Partea proasta e ca sunt destul de putine benzinarii de acest fel.

Ca o paranteza, peste 2 saptamani plec in Grecia si o sa trebuiasca sa alimentez, probabil si prin Bulgaria si prin Grecia. In Bulgaria sunt dezastroase benzinariile, ma cam strange inima cand ma gandesc ca o sa alimentez pe acolo, dar am vazut totusi ca exista un OMV si un Rompetrol in drumul meu si cred ca o sa bag acolo. Doamne, ajuta!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

La bulgari alimenteaza de la OMV ca este OK.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

inseamna ca masina din semnatura are management agresiv din moment ce-i scrie la rezervor 98/95 si se cunoaste categoric la putere si sunet diferenta?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

cu un simplu 1.2 nu mi-as face probleme la BG. totusi au si ei masini mai noi. pune de la OMV ca e ok. 

 

jag, din 1.4 si 100 de cai, probabil ca da, nu e cel mai banal motor. 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!