Jump to content

Mașini electrice - merita sau nu?

Retzius
 Share

Postare recomandată

Acela este un sistem cu baterie. Cand aduci bateria pt casa in discutie, costul creste semnificativ. 
Un sistem de 3kWp fara baterie este cam pe la o treime din acel pret. 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Fara acumulatori doar dai in retea,cand e soare.

Modificat de EEXCALADE
Link către comentariu

@Sparkyson

Cam asa vazusem si eu ca sunt preturile, aprox 1 euro per Wp. Are sens financiar, mai ales daca prinzi si reducere de la stat pentru casa verde. Mai trebuie doar sa stai la casa 😛 ... 

Din cate stiu panourile fotovoltaice au grantii mari, cu invertorul si resul instalatiei cum e ? Sunt sceptic ca in aia 25 de ani nu o sa ai cosutri operationale cu sistemul, dar chiar si asa probabil chelutilile de genul doar vor impinge timpul de amoritzare cu cativa ani maxim. 

Modificat de adrian001
Link către comentariu

5 minutes ago, adrian001 said:

mai ales daca prinzi si reducere de la stat pentru casa verde.

Subventia e de 20.000 lei si la coada asteapta cateva zeci de mii de persoane sa-si ia banii .

La situatia actuala programul casa verde nu arata bine.

Link către comentariu

Fronius Symo, un invertor destul de popular, are garantie de 7 ani daca il inregistrezi la ei, cu posibilitatea de extindere a garantiei cu 86 de euro pe an pentru inca 8 ani.

Cresterea de la 7 la 15 ani de garantie costa, deci, inca ~700 de euro.

Eu nu am instalat prin Casa Verde din motivele enumerate de @EEXCALADE.

Modificat de Sparkyson
Link către comentariu

Daca era un sistem ieftin si eficient ....era prezent pe macar 50% din case/vile .

Stau la casa ,am suprafata spre sud disponibila peste 90 mp .

Mi-am facut temele ,pentru consumul casnic investitia nu se amortizeaza nici in 15 ani .

Nu am luat in calcul masina electrica ,poate asa ar renta ,desi sunt sceptic.

Link către comentariu

Eu consider ca daca nu esti mare consumator de curent, cat timp pretul curentului inca este ~70 bani/kW, investitia inca e maricica vs beneficiu. 

Link către comentariu

Cand ai facut calculele ?; as zice ca depinde mult de cat iti plateste furnizorul fiecare KWh care il bagi in retea, alfel un sistem off grid fara acumulator sau unul on grid in care furnizorul iti da praful de pe toba pe KWh cred si eu ca nu merita. 

Link către comentariu

150lei x12 luni x15 ani /5 = 5400 €

Aprox. 150 lei platesc pe luna curentul .

Cu 5400€ crezi ca-mi pun fotovoltaice care sa-mi acopere facturile pe 15 ani ?

Mie din calcule nu imi da convenabil .

Link către comentariu

La toata instalatia on-grid se mai adauga costuri destul de mari cu contor ,bransament si toata infrastructura necesara

Link către comentariu

Costurile pe care le-am mentionat includ panourile, invertorul, sisteme de prindere, cabluri, protectii, manopera si documentatia de prosumator.

Nu trebuie sa mai platesti decat vreo 70-80 de lei la distribuitor.

Pentru 200 kWh/luna, 2400 kWh/an, un sistem de 3 kWp este suficient.

Te poti astepta sa folosesti direct cam 30% din energie si sa importi din retea cam 70%, la un pret redus, daca ai avut surplus care acum se reporteaza dupa noua lege de "compensare cantitativa". Pretul de folosire a surplusului reportat e de cam 0.4 lei acum.

Pentru consum mic de orice, orice investitie o sa fie greu de amortizat.

Pot sa fie gazele/curentul/benzina oricat, daca eu nu folosesc mai deloc.

P.S. Suntem off-topic. Cred ca ar trebui sa facem un topic nou, dar poate un moderator sa ajute.

Modificat de Sparkyson
Link către comentariu

Tata are un sistem ongrid, de 5kwp, care a inceput sa functioneze pe la jumatatea lui aprilie.

Azi are 2450 kwh produsi.

Eu zic ca merita totusi

11.thumb.jpg.8621d9292ea8ab34548b329c7d3d7dda.jpg  22.thumb.jpg.d019e4bba90a89ef81fed139d8c320b5.jpg

Link către comentariu

Deci cu o instalatie de 5kwp in luna precedenta s-au generat 289,95kW.

O factura de 290kW (cam atat este consumul pentru un apartament/casa cu 3-4 persoane) cu tarifele actuale plafonate este ~232Lei, adica ~46,4€.

Pentru o investitie de ~6.000€, fara baterii, perioada de amortizare este de ~10ani, daca consideram ca in toate cele 12 luni din an instalatia functioneaza, daca se pastreaza nivelul de pret pentru energie si daca instalatia isi pastreaza eficacitatea, considerente utopice toate.

Realitatea este ca intr-un an minim 4 luni sunt pierdute din cauza de anotimp sau vreme nefavorabila, ore reduse de expunere, etc.

Raman maxim 8 luni de exploatare, deci noul calcul de amortizare arata 16 ani.

Ori in 16 ani apar atatea neprevazute incat nu iese nici un Business Case cu ROI pe o durata asa extinsa.

Revenind la topic, intotdeauna sunt bune niste fotovoltaice la casa omului, insasi faptul ca-ti asigura oarece independenta fata de retea este un lucru bun, dar nu trebuie mers pe ideea ca aceasta este o solutie ieftina, de altfel nici un EV nu este ieftin.

Link către comentariu

Luna asta a generat 289.95kW. Adica in 10 zile intregi. 
Luna trecuta pare ca a generat ~850kW. 

Link către comentariu

35 minutes ago, Dolfin said:

Deci cu o instalatie de 5kwp in luna precedenta s-au generat 289,95kW.

In Romania se genereaza intre 1000 - 1200 kWh pe an pentru fiecare 1 kWp instalat, in functie de orientare, inclinarea panourilor, etc.

De exemplu, instalatia mea de 7.5 kWp a generat 1420 kWh in luna precedenta.

Acolo cu 289,95kW cred ca este o gresala.

pv-generat.jpg

Link către comentariu

Sal.. eu am pus de acum 2 ani panouri de 310w luate local (12 buc) total-> 3.7kw si un invertor easun de 5.5kw de pe aliexpress.. Cu tot cu cablaj, mufe, tablou, descarcator, sigurante, etc am investit per total cca 9000ron. Pe timp frumos (nu toropeala de august) pot sustine consumul casnic cat si incarcarea masinii pe low fara probleme.

Acum, am mai luat inca un invertor si inca 16panouri de 370W. 

La al doilea set m-am decis a investi dupa ce minunatul OUG 27, in loc sa plafoneze, a marit tariful pentru cei ce consuma peste 300kw/luna.

Ps: consumul la casa cu tot cu masina oscileaza intre 700-1000kw pe luna.

PS2: la birou am 14 panouri de 370w si un invertor de 5.5kw. La o investitie de cca 14.000ron si o productie medie de 35kwh / zi , amortizarea se face in sub 1 an. 

Nu sunt prosumator , productia fiind destinata exclusiv consumului propriu, atat acasa cat si la birou.

Link către comentariu

Au reparat OUG-ul vineri. 

Link către comentariu

Ai niste detalii, @Silviu_7? Nu am reusit sa gasesc nimic pe nicaieri

Link către comentariu

https://www.monitoruloficial.ro/Monitorul-Oficial--PI--692--2022.html

2. La articolul 5, după alineatul (3) se introduce un nou
alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
„(4) În cazul în care prețul din contractul de furnizare în vigoare încheiat cu clienții finali prevăzuți la alin. (1) este mai mic decât prețul final rezultat prin aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, se aplică prețul contractual.”

Link către comentariu

Dar totusi daca pretul contractual e mai mare, tot nu stie nimeni care va fi pretul la care va fi emisa factura. Speram sa da totusi o reglementare si pentru fraierii astia care consumam mai mult de 300 kwh. Sa il faca 1 leu, 1.2 lei, dar macar sa fie transparent.

Link către comentariu

Hidroelectrica inca are oferta la 0.25 lei/kWh energie activa pana la final de an. 

Link către comentariu

"„(4) În cazul în care prețul din contractul de furnizare în vigoare încheiat cu clienții finali prevăzuți la alin. (1) este mai mic decât prețul final rezultat prin aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, se aplică prețul contractual.”

Alin 1 face referire la art 1 alin 1, a si b.. Adica cei ce consuma sub 300kw, daca au pret contractual mai mic, platesc valaorea contractuala.

PS: am facut reclamatie scrisa atat la enel cat si la anre.. Legea e facuta de kko.

@Silviu_7  m-am mutat deja la hidroelectrica, dar tare imi e teama ca si ei o sa faca la fel (e usor sa iei banii doar din pix).

Link către comentariu

3 hours ago, tudy_cnu said:

Dar totusi daca pretul contractual e mai mare, tot nu stie nimeni care va fi pretul la care va fi emisa factura. Speram sa da totusi o reglementare si pentru fraierii astia care consumam mai mult de 300 kwh. Sa il faca 1 leu, 1.2 lei, dar macar sa fie transparent.

Mi a venit mie factura, pentru 376 kw, comparat cu luna precendenta cand am avut 395 kw, factura a venit dublu si nici macar n am masina electrica :))

La hidroelectrica am depus documentele in final de februarie, am primit contractul la inceput de iunie, cu data transfer 16.06 si inca astept, nu stiu ce, dar astept

Link către comentariu

@LuciosuDaca ai data de transfer 16.06 sigur ai si fost transferat. Poti sa iti faci cont pe e-distributie si verifica cine anume iti vireaza energie electrica.

Link către comentariu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

• Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Create New...

Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!