Jump to content

Cutii viteza O3 - date tehnice, probleme si rezolvari


popo_acas
 Share

Recommended Posts

Poate intrebarea care o pun este banala , dar inca nu am gasit raspuns 

 

Dilema mea este cutia de 5 trepte fata de cutia cu 6 trepte .

Ce rapoarte uzuale au ?

Ce fiteza se inregistreaza penta o anumita turatie in fiecare treapta ?

Sau poate se gaseste alt material bibliografic in alta parte ?

Link to comment
Share on other sites

Cutia cu 5 trepte se gaseste pe varianta de 80 cai. Nu inteleg scopul acestei intrebari, cu ce te-ar ajuta....

 

1.2 TSI/63 kW
I-3.77 II-1.95 III-1.28 IV-0.88 V-0.67             R-3.18
1.2 TSI/77 kW
I-3.62 II-1.95 III-1.28 IV-0.97 V-0.78 VI-0.65 R-3.18
 
In pdf gasesti si pentru alte motorizari.
 

td_new_octavia_petrol_en.pdf

Edited by warlock
Link to comment
Share on other sites

1.2 tsi 85 cai.

Viteze pe kilometraj:

Tr1 50 km/h

Tr2 100km/h

Tr3 150km/h

Restul nu le-am incercat

La cutia in 6 trepte cu 2 urci la 80, cu trei la 120 sau 130, nu mai rwtin exact. Schimband fix inainte sa intre limitarea, deci pe la 6000rpm.

Edited by Mumus.
Link to comment
Share on other sites

Pai unde cu a 2a urci la 80km/h in cutia 6 trepte si 100km/h in cutia cu 5 trepte cand in PDF-ul pus de warlock@ , treptele 2 si 3 au fix acelasi raport.

Edited by Iulian M
Link to comment
Share on other sites

Din materialul pdf , nu reiese valoare raport transmise comun , adica raportul care este comun pentru toate treptele .

Sau poate stiti  viteza realizata la o anumita turatie .

Link to comment
Share on other sites

Din materialul pdf , nu reiese valoare raport transmise comun , adica raportul care este comun pentru toate treptele .

Sau poate stiti  viteza realizata la o anumita turatie .

Raportul comun pentru toate treptele este prezentat in tabelul de mai sus pe ultimul rand, Axle ratio sau final drive ratio, este raportul de demultiplicare pe diferential intre pinionul de atac si coroana diferentialului.

La primele 2 e 4.056.

Stiind rapoartele de transmisie si raportul final, la o turatie motor data poti sa afli turatia rotii in rot/min. Calculand circumferinta rotii si stiind turatia, poti afla viteza in distanta/timp.

Simplu.

Daca-mi spui exact seria de sasiu ca sa aflu rapoartele din cutie si imi spui ce janta+anvelopa ai montata, iti fac un tabel excel ca sa afli ce te intereseaza.

Link to comment
Share on other sites

Da , asa este . Nu am vazut .

Multumesc .

fata de varianta aspirata  de 1.6  , cutiile au rapoarte diferite ?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Stie cineva ce turatie are motorul 1.4 tsi act cuplat cu DSG la 120-130-140 km/h?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Seara buna.Am schimbat azi la service  uleiul la cutie la O3,1.6 TDI,105 CP, 2013, CLHA, manuala.La golire (am stat pana aproape nu mai picura nimic pe la busonul de golire) a curs cam 1 litru,ulei foarte murdar o culoare ca rugina,(masina pe elevator,temperatura motor la 90 grade),la umplere a intrat 1,1 litrii (facut ca la carte ,cu umplere pana a curs pe la busonul de umplere,pus buson,rulat in viteza a 2-a la relanti cam 3 minute,completat cu ulei pana a curs pe la buson).Intrebarea mea este de ce nu a intrat mai mult ulei,in manual zice 1,7 - 1,9 litrii.

Link to comment
Share on other sites

Intrebare de ce ai schimbat uleiul la cutie ? La cutiile de viteza manuale nu se schimba uleiul . La DSG da la 60 de mii dar la manuala......

Link to comment
Share on other sites

Un zgomot că de grup cardanic fara ulei la relanti in vitezele 1 și 2,si cam agata la .La repr. Skoda au recomandat întâi schimb de ulei.

Link to comment
Share on other sites

Pai daca a curs 1 litru .... logic ca intra tot atat.

Link to comment
Share on other sites

  • vdragos locked this topic

Ok,atunci de ce a curs 1L daca in carte zice că are capacitatea de 1.9 L?

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nu cumva sa aiba doua locuri pe unde se scurge uleiul. De exemplu, la o2 1.9tdi manuala 5 trepte, mi-a curs vreo 7-800 ml pe la buson si restul (mai mult de 1 litru) pe la suportul de furca de sub cutie. Masina era ridicata pe 2 capre, deci doar botul era saltat.

Daca ai aflat ca are capacitatea mai mare (1 litru mi se pare putin si mie), urmatoarea intrebare ar fi daca mecanicul tau intr-adevar stie sa scurga tot uleiul din acea cutie, ca doar nu s-a speriat si a fugit pe tavan.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
liviu242006

Ce ulei intră la cutie?motor1.6 clha,la mine se aude un" frecat" doar cu cutia băgată în viteză și mașina în mișcare,cu ia scoasa pe liber e liniște.

 

Edited by liviu242006
Link to comment
Share on other sites

Tu ai citit 6 posturi mai sus?

Link to comment
Share on other sites

liviu242006

Eu am întrebat ce ulei, adică ce tip de ulei nu ce cantitate.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

 

 

Buna ziua.

Am cumparat (anul trecut) pt copil o skoda o3 motor 1,6 dci, cutie manuala, 160.000 km, motor CLH, cutie MWW, 5 trepte.

Asa cum s-a specificat si mai sus, in treapta  1 si a 2 la relantiu, cutia face zgomot ca si cum ar freca ceva metalic, fara ungere. Din acest motiv anul trecut (imediat dupa achizitie) am cumparat o cutie sh si am montat-o . Acelasi simptom. Diferenta este ca in ulei am gasit putin span metalic. Anul acesta am avut nevoie de masina (a mea este pe dreapta un timp- injector PD passat 2007, simens vdo). Cutia avea un zgomot metalic mult mai pronuntat. M-am speriat. Avea cca 10.000 km facuti cu ea. Sarea din tr 3 singura (asa mi s-a zis), etc. Am cautat sa scot uleiul si sa vad daca n-are span metalic (nu am observat nimic suspect). Supriza a aparut cand am vazut ca uleiul OEM costa 266 lei/l iar anul trecut era cca 98 lei/l si cumparasem 3 litri. Fara s-o mai lungesc, codul pt ulei cutie este: in functie de anul de fabricatie si anume pentru masini fabricate de la 04.12.2013 se foloseste:  G052527A2 - ulei de transmisie 1L , cantitatea de umplere la MWW este de 2,2 L (conform fisei tehnice). Deci cumperi 2 sau 3 (litri). La scoatere am stat 2 ore pt a elimina complet uleiul. S-a reusit si prin gaura de golire cu o pompa. Umplerea s-a facut prin gaura unui senzor demontat. In uleiul pus am introdus si aditiv special pt cutie. Se pune un tub (20 mg) la litru (cod 1040 Liqui Moly - ADITIV CUTIE VITEZE LIQUI MOLY 1040 MOS2 20G). In mod normal nu se pune aditiv dar la zgomotul facut ..... 

 

Acum va intreb, dupa ce-am explicat ce-am facut, aveti acelasi zgomot la cutie? Este ceva normal? Este singura masina (pe care o conduc) care are un asa zgomot . Se aude numai la relantiu in primele doua trepte, cu aerul inchis (evident).

Acum schimba corect treptele de viteza, dar zgomotul tot exista (mie mi-a mers bine cu schimbul de trepte si inainte). Este mai atenuat, dar este ....... si asta dupa cca 1000 km....

 

 

Astept sugestii referitor la acest model de cutie. Daca sunt un pic off topic, rog moderatorii sa puna topicul unde trebuie. Multumesc.

 

  

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
On ‎2‎/‎6‎/‎2019 at 6:43 PM, Teodoreanu said:

Intrebare de ce ai schimbat uleiul la cutie ? La cutiile de viteza manuale nu se schimba uleiul . La DSG da la 60 de mii dar la manuala......

Va salut. Am ajuns la urmatoarea concluzie, dupa multe discutii cu persoane (prieteni) din industria auto.

Orice lichid al masini, fie el de ungere, fie el lichid de frana.... se inlocuie la 2 ani daca producatorul nu specifica expres numarul de km la care recomanda inlocuirea acestora.

Dupa 2 ani, orice lichid, isi schimba proprietatile, iar acesta nu mai indeplineste conditiile la cote bune, pentru o buna functionare.

 Mentionez ca sunt sofer, nu mecanic, insa ascult si interpretez cele mai bune sfaturi, in functie de buget. Acesta poate sa fie afectat mult mai rau mai tarziu, pentru ca ai facut economie atunci cand ai ales sa mergi x km cu acelasi ulei in cutie, x ani cu acelasi lichid de frana, x ani cu acelasi antigel. Acestea dupa max 2 ani sau x km, se inlocuiesc. Costa. Insa piesele care sufera din cauza neinlouirii la timp a acestor fluide, sunt mult mai scumpe si ca piese si ca manopera dar bonus disconfortul de a avea masina imobilizata, sau mai rau, sa o aduci pe platforma (alte costuri) de prin concediu, de prin indepartari.

 

Repet. Parerea mea, costisitoare cat de cat pe moment, dar vei merge fara a avea surprize in timp. 

 

PS. Detin Skoda Octavia 3 / 2016, motor 2.0 cmc, putere 110 kw, cutie DSG 6 trepte.

In curand voi face 60000 km. Schimb ulei, filtru magnetic, buson, garnitura in reprezentanta 1400 lei si conduc linistit pentru inca 60000 km. Restul la timpul sau km lor.

Drumuri bune sa aveti. Va salut.

Edited by Cornel vw
Link to comment
Share on other sites

Cornel 

Ai dreptate cand afirmi ca toate lichidele la auto trebuie schimbate la un timp dar numai cum se specifica in cartea producatorului.

La VAG se specifica: Uleiul din motor, lichid frana, antigel, etc dar la 4 ani. Ei bine nu se specifica nimic de cutia de viteze manuala. Am vb cu mecanici si au spus ca nu se schimba uleiul in cutii manuale. Dar da, daca tii la masina il poti schimba de exemplu la 100.000 km (este o cifra care poate insemna 10 ani sau mai putin de rulaj). In cutie nu au loc aceleași procese ca in motor. Nu exista temperaturi ff mari. Sa nu uitam ca uleiul de motor asigura ungerea segementilor de pe pistoane deci si racirea. Este altceva. Cutia de viteze manuala functioneaza mult mai ”soft / lejer” raportat la motor.

Cutia automata are in ea inglobat si ambreiajul (unul sau mai multe). Adica frecare , span/mizerie, etc. Ambreiajul se consuma in timp.

 

La fel la Renault. Tot la 4 ani.

Cunosc o masina care de 10 ani n-a schimbat lichidul de frana si merge la fel de bine. Am cunoscut o alta masina care de 15 ani mergea cu acelasi lichid. A fost schimbat ca asa s-a vrut. Dar fara sa se observe diferente.

Insa ce nu se spune este de aerul conditionat. Mecanicii recomanda ca si acela sa se schimbe tot asa din 4 in 4 ani. Poate ca au dreptate deoarece acela are in el si o componenta de ungere. Adica ulei. 

 

Raportat la zgomotul unei cutii manuale de skoda ? Ceva observatii?

 

Dupa inca ceva km facuti cu skoda dupa schimbul de ulei am observat o imbunatatire serioasa la acel zgomot dar am inceput sa inteleg ca acum este posibil sa fie vorba de cel putin un rulment cu joc (cel care asigura priza din ambreiaj).

Vorbesc de skoda octavia 3,  cod motor CLHA, diesel 1,6 TDI , 2014, cutie manuala in 5 trepte, cod MWW. 

 

 

Edited by CezarC
Link to comment
Share on other sites

Am mai scris si pe alt topic, am o Skoda O2 luata de noua in 2005 care are in prezent aprox. 420 000 km. Nu am schimbat nicioadata uleiul din cutia de viteze si nu observ vreun comportament anormal. 

Link to comment
Share on other sites

Acest lucru fiind spus, va propun sa depasim momentul uleiului din cutia de viteze si sa continuam discutia pe subiectul din topic. Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

On 27.08.2019 at 20:29, CezarC a scris:

Sarea din tr 3 singura

Trebuie desfacuta cutia si vazut daca problema este de la sincron/rulment.In cutie intra 1.9L daca a fost demontata complet pentru reparatie.Daca doar se inlocuieste uleiul in cutie intra 1.1L

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!