Jump to content

Lumini Interioare (Plafoniere)


Paul_L
 Share

Postare recomandată

Cred ca mi s-a ars becul care lumineaza portbagajul la variant. De fapt este o plafoniera. Stie cineva cum se desface ? Nu am avut pofta sa stau sa incerc fiind foarte frig afara si nici in garaj nu am mai mult de 2 grade ca trebuie sa stau cu usa deschisa ca sa pot avea haionul deschis . Ceva indicatii ar fi binevenite. Lipsa becului este destul de neplacuta.

Modificat de Paul_L
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Ieri am profitat de caldura de afara si am studit un pic problema. Am remarcat ca de fapt nu se mai aprindea de loc iluminatul interior. Apoi becul de la plafoniera din spate desi nu pare ars are nici mai mult nici mai putin de 17 kohm muult prea mult pentru un bec 12V 10W. Becul este in serie cu o dioda care nu prea inteleg de ce e pusa. M-am gindit ca orice electronist normal sa caut o siguranta arsa pe iluminatul interior. Am luat lista de sigurante din manual dar nu apare niciunde ceva cu iluminat habitaclu sau iluminat interior. Cum nu vreau sa ma apuc acum sa desfac toate tablourile de sigurante am zis mai intii sa caut in manuale. Poate cineva sa ma ajute cu o sugestie ?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Daca ai posibilitatea, fa o scanare cu vag-com sa vezi daca primesti vreo eroare.

S-ar putea sa ai urmatoarea eroare:

1 Fault Found:

00059 - Terminal 30 for Interior Lighting

012 - Electrical Fault in Circuit

Freeze Frame:

Fault Status: 01101100

Fault Priority: 5

Fault Frequency: 1

Reset counter: 100

Mileage: 55960 km

Time Indication: 0

Date: 2005.09.13

Time: 31:63:63

Freeze Frame:

ON

Voltage: 12.10 V

ON

OFF

OFF

OFF

OFF

Ai pus ceva pe masina? Leduri sau altceva?

Sau verifica daca merge iluminarea de la bricheta.

Daca nu merge, verifica siguranta de 20am. Se afla la locul soferului, in stanga jos, intre sigurantele de 15 si 30. S-ar putea sa fie arsa.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Ai pus ceva pe masina? Leduri sau altceva?

Sau verifica daca merge iluminarea de la bricheta.

Daca nu merge, verifica siguranta de 20am. Se afla la locul soferului, in stanga jos, intre sigurantele de 15 si 30. S-ar putea sa fie arsa.

Nu am posibilitatea unei scanari . Lumina de la bricheta se aprinde si toate luminile de pe bord. Se aprind si ledurile din plafoniera care lumineaza timoneria. Numai becurile de la plafoniere nu se aprind. De la nici una. Nu am pus nimic pe masina decit detectorul de radar alimentat din bricheta

Modificat de Paul_L
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 weeks later...

Am o problema legata de iluminatul interior: lampile atat cele interioare cat si cele pentru citit, si cele din consola fata si cele din spate, nu mai merg (nu lumineaza) De asemenea, nu mai lumineaza nici lampa din torpedou si nici lampa din portbagaj. Pana ieri au functionat toate.

Probabil (cred) vreun bec s-a ars si a facut si scurt, arzand vreo siguranta. Problema e ca din manual nu am putut identifica unde e acea siguranta..probabil sistemul de iluminare interior e asociat pe aceiasi siguranta cu un alt sistem de consumatori. (repet, in manual nu se precizeaza nimic).

Alta problema e aceea ca am verificat aproape toate sigurantele, (si cele din stanga si cele din dreapta bordului)-ocazie cu care mi-am facut "praf" buricele degetelor- si nu am depistat nici o siguranta arsa...!

Precizez ca absolut toate celelalte sisteme electrice functioneaza, inclusiv iluminarea ambientala (ledurile acelea asociate butoanelor lampilor interioare)

Stie cineva ce-i de facut?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Am avut exact accesi problema dupa arderea becului de iluminat portbagajul. VAzind din manuale numarul mare de sigurante si cum nici una parea sa aiba un nume ca ra avea legatura cu iluminatul interior am fost la service unde problema s-a rezolvat pe garantie in cam 1/2 ora si cu schimbarea unei sigurante pe care am platit-o in valoare de 1,5 lei. Nu era acoperita de garantie.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Paul_L, dar ai idee in care cutie de sigurante era siguranta arsa? Adica in partea stanga sau in partea drepta a bordului? Sau in cutia de la motor?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

chiar nu stiu . Nu am stat linga masina cind s-a facut reparatia. Ce am vazut sigur esta ca s-a folosit testerul VAG

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

@Criv:cand mi s-a ars becul din portbagaj am patit la fel,siguranta schimbata fiind in cutia din partea stanga a bordului.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Poate nu ma credeti ,dar am desfacut si verificat fiecare siguranta din cele doua panori (stanga/dreapta) de la bord.... era una arsa (nr 8 din stanga-de 5A) ,pe care am inlocuit-o, sperand ca am rezolvat problema. Insa nu, problema persista...

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Cred ca va trebui sa intre cineva cu vag-com pe masina si sa verifice .

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pai asta-i culmea! Daca si pentru a schimba o siguranta tre' sa faci o scanare vagcom!...Nu mai zic nimic...

Masina asta parca-i facuta nu pentru proprietar (adica sa-l ajute pe el) ci pentru grupul de service-uri vag (adica ii ajuta pe ei sa-ti ia banii chiar si pentru un nimicuri de astea..)....

Dealtfel...pana si schimbarea unui bec, a devenit o "operatiune complicata" ...conform manualului...

E clar ..ajungi sa-ti programezi viata, serviciul, timpul liber, concediul,...dupa "nazurile" lui Passat si ale service-lui sau.

Totusi, stie cineva de ce draq nu mai merg becurile alea interioare, ca eu am 120 km pana la cel mai apropiat service Vw...si trebuie programare, ziua intreaga pierduta...etc..

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Voi ati vazut cum se sting luminile interioare la passat ? Gradual, asta inseamna ca iluminatul este comandat de un circuit PWM care regleaza curentul prin becuri. Ti s-a ars siguranta , o siguranta se arde pur si simplu daca nu ai o suprasolicitare undeva pe circuit ? Nu! Atunci este evident ca pe linga siguranta mai ai ceva defect care a produs arderea sigurantei . La mine arderea sigurantei a fost simultana cu becul de la plafoniera de deasuprea portbagajului ( am variant) si schimbind becul am remarcat ca in serie cu el este o dioda a carei utilitate nu am inteles-o . Trebuie deja sa va invatati cu ideea ca masina care ati luat-o nu mai e o dacie cu 6 sigurante in tablou care sa o repare nea Gicu in fata blocului. Nu iti recomand sa te duci la un service VW neaparat ci sa te duci la cineva care intelege cum e facuta si poate face si o scanare pe calculatorul de confort.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Verifica de curiozitate becurile,poate s-au ars toate.Daca ai schimbat siguranta cu una de acelasi amperaj e posibil si asta zic eu.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

" Ti s-a ars siguranta , o siguranta se arde pur si simplu daca nu ai o suprasolicitare undeva pe circuit ? Nu! Atunci este evident ca pe linga siguranta mai ai ceva defect care a produs arderea sigurantei "

Scuze, am uitat sa precizez ca de fapt tot "circul" a pornit de la arderea becului din portbagaj....exact cand cautam ceva , seara. S-a aprins cand am deschis capota bortbagaj, si dupa o perioada s-a stins singur (s-a ars). In prima instanta, nu mi-am facut probleme ...am presupus ca schimbarea becului solutioneaza problema...

A doua zi, cand am desfacut lampa, intr-adevar becul de la portbagaj era ars, fapt pentru care l-am schimbat ,dar tot nu lumina... Dupa care am observat ca nu mai lumineaza nici restul lampilor interioare -mi-am inchipuit ca e de la vreo siguranta - si am controlat sigurantele.... Am gasit siguranta nr 8 de pe panoul stang al bordului arsa (5A) , am schimbat-o si tot...nimic...

Maine reiau inca o data verificarea sigurantelor...

"Trebuie deja sa va invatati cu ideea ca masina care ati luat-o nu mai e o dacie cu 6 sigurante in tablou care sa o repare nea Gicu in fata blocului. Nu iti recomand sa te duci la un service VW neaparat ci sa te duci la cineva care intelege cum e facuta si poate face si o scanare pe calculatorul de confort."

Nici nu mi-am inchipuit ca Passat-ul e o masina simpla precum Dacia...Problema e ca la noi reteaua de service e prea naspa, sunt putine, scumpe si cateodata te scarbesc...

Totusi...daca producatorul Vw ar fi precizat in mod simplu , ce putem face cand nu mai lumineaza lampile interioare (ceva gen"verificati siguranta X")..ar fi fost destul de bine....asa cum se descrie in manual procedura de urmat in cazul aparitiei altor anomalii (de ex: reactivarea deschiderii sau inchiderii geamului ...sau sincronizarea telecomenzii...etc)

Dar nu, in cazul luminilor astea afurisite, producatorul se pare ca nu a presupus ca se pot strica vreodata...nu exista procedura descrisa acest cazu al disparitiei iluminatului...nici macar " apelati la service"

Da, nu incape comparatie intre Passat si Dacie, ...mai putin cazul sigurantei ptr copii, de la usile din spate pentru prevenirea deschiderii in timpul mersului ...e aceiasi ca si la Dacia din 1970...La diferenta de pret , in loc sa apesi pe un buton, trebuie sa te tot cobori jos si sa deblochezi si sa blochezi usile din spate ptr copii (asta daca aia copii..si eu am ) Dar asta e alta problema!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Am rezolvat cu luminile interioare. Functioneaza iarasi. Pana la urma, se pare ca tot din sigurante a fost problema, n-am avut nevoie de vagcom.

Am luat la "purecat" fiecare siguranta din nou, nu era nici una arsa dar probabil ca cea cu pricina nu facea contacte ca lumea.

Bineinteles ca verificarea sigurantelor am facut-o cu borna de la baterie desfacuta.

:offtopic: Ca o recomandare buna de stiut: aveti grija, bornele de la baterie, odata deconectate, nu pot fi reconectate decat dupa cel putin o ora (60 min). Sfatul este preluat dintr-un manual de inlocuire a moduluilui de confort (Replacement of components prior to battery disconnection may lead to loss of "15 Power". If this occurs, it may be necessary to disconnect battery for one hour to restore "15 Power").

Modificat de criv
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Interesant sfatul. Nu cumva chiar faptul ca ai desfacut borna de la baterie o ora a rezolvat prolema resetind ceva in computerul confort si nu un contact prost la o siguranta ?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Si eu m-am gandit la asta si...e chiar foarte posibil...mai ales ca verificarea sigurantelor am mai facut-o de vreo 2 ori (dar nu deconectasem bateria si nu umblasem la siguranta de airbag ptr. a nu-mi ramane eroarea stocata)

^_^ Nu stiu aproape deloc ce e " terminal 15 Power" dar mai demult am mai avut probleme cu modulul de deblocare a coloanei volanului, probleme care parca s-au "indreptat" parca de la sine dupa ce am urmat sfatul de a nu reconecta bateria la mai putin de o ora....Chiar ma speriasem ca se stricase si costa o gramada de bani!

Mi-am zis ca sa repet "figura" cu reconectarea bateriei la mai mult de o ora si acum...

Acum cine mai stie ce a fost de vina...!? Siguranta sau "terminal 15 power"? Rezultatul final e ca merge!

Masina asta are prea multa electronica in ea!.....

PS : Cred ca o sa pun sfatul asta cu reconectarea bateriei la topicul " Lucruri pe care nu le-ati descoperit inca..."

Modificat de criv
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

(...)

Masina asta are prea multa electronica in ea!.....

(...)

si asa vor avea toate masiniile de-acum in colo odata ce incep sa se descopere si testeze noi si noi sisteme :offtopic:

fain ca ai scapat de probleme si te poti bucura in continuare de masina :banghead:

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pai , cu atata electronica...se pare ca atunci cand iti cumperi masina tre' sa ai grija sa fi vecin cu service-ul marcii respective...

Fapt pe care eu l-am cam neglijat cand am luat Passat-ul..(ce gafa!)...

Oricum, intr-adevar deocamdata unele probleme s-au rezolvat (inclusiv asta cu luminile interioare ) ,mai cu stiudiu propriu,, mai cu nervi...mai cu noroc...

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 months later...

intrebare lumina din interior se aprinde si atunci cind e lumina afara???? (cel putin la mine se aprinde si cind e lumina afara ceea ce nu prea ma incata, dc tot exista senzor de lumina)nu e legata si ea la senzorii de lumina ca si cele de pe oglinzile exterioare sa se aprinda doar noaptea???

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

@ertypolys,

Din pacate nu s-au inventat inca senzori de lumina pentru interior

Luminile din interior nu au nici o legatura cu senzorii de lumina, cu farurile si cu oglinzile.

Au legatura cu usile (se aprind cand sunt deschise), cu contactul (se aprind cand scoti cheia din contact) si cu comutatoarele din plafoniere (au buton ON/OFF pentru luminile din plafoniera).

Daca ai pachetul de lumini pe masina ai sa vezi ca deschizand o usa ti se vor aprinde 2 becuri, unul sub usa deschis si unul sub scaun sau sub bord. Depinde ce usa deschizi.

Modificat de kostas
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 9 months later...

ar fi vreo problema daca as inlocui toate becurile interiore cit si cele de la oglinzi (aici nu stiu cum poat ajunge la ele), si la numar cu leduri??? sau imi umplu de erori calculatoru ,masinii??

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Mi-am pus eu leduri albe, atat la plafoniera de la oglinda cat si la cea din spate. Si nu mi-a dat eroare, se aprind fara probleme, frumos.

Plafoniera din fata se desface cu o mica surubelnita, se desface un capac de plastic aflat cam pe la jumatatea plafonierei. Dupa ce dai capacul jos iti apar 2 surubele, care trebuie desurubate si ele, si cade jos toata plafoniera. Si aici ai 3 becuri, 2 w5w iar becul central este din acela lunguiet (nush cum ii zice).

Pentru plafoniera din spate, tragi pur si simplu de marginea ei, ince si gu grija. Si iese cpacul, dupa care ai acces la becuri, 3 x w5w.

Acum, la mine, la plafoniera fata, butoanele care aprin cele doua becuri de citit sunt luminate pe interior, rosu. Cele din spate nu sunt luminate. Stiti unde pot gasi 2 butoane la fel ca cele din fata, sa luminez si plafoniera din spate, cele doua butoane, rosii?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Salutare tuturor! Confirm zisele colegului Omydee. Mi-am inlocuit si eu becurile plafonierelor cu leduri albe.Rezultat: fara eroare, lumina multa mai placuta si mai eleganta. Solutia aleasa de mine a fost una de criza, Am preferat sa-mi confectionez singur grupurile de leduri pentru fiecare bec inlocuit: respectiv cate 4 leduri albe in serie fara rezistor. Pentru cei carora li se pare prea luminos sau prea putin luminos exista situ-ri de genul http://ledz.com/?p=zz.led.resistor.calculator unde poti calcula singur dupa propriul plac.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!