Jump to content

Imbunatatire faruri, stopuri, proiectoare


SORAN
 Share

Postare recomandată

Deschid topicul aici chiar daca poate fi considerat subiect de tuning eu zic ca nu e chiar asa. Daca tot nu o sa mai avem voie din 2010 sa folosim becuri cu incandescenta in locuinte ma gandeam ca si la masini ar trebui sa se intample la fel. Mi-am propus sa studiez si sa construiesc o optica mai eficienta pentru farurile de ceata momentan. Sigur ca exista varianta xenon, puternica, relativ usor de instalat si accesibila insa am vrut sa reduc si mai mult consumul si imi propun sa fac mai multa lumina fara sa sar pragul de 15 W pe far, adica sa nu sar de un amper jumate consum. Pana acum la DRL-uri se mai folosesc LED-uri si la unele proiectoare dar doar la modele de top...(ma refer la lumini albe nu la stopuri).

Prototipurile se vor realiza pentru Ibiza. Voi folosi un alb rece 6500-7000K ca sa se apropie de lumina de xenon ca ulterior sa pot masura in conditii cat mai apropiate fluxul luminos in comparatie cu becurile clasice si cu o instalatie xenon. Momentan aleg tipul de led folosit si producatorul chip-ului.

post-5125-1224105410_thumb.jpg

post-5125-1224105416_thumb.jpg

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • Replies 95
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • SORAN

    37

  • ShMan

    10

  • SAMSON

    7

  • cavrom44

    6

Top Posters In This Topic

Posted Images

Probabil vei vrea sa legi in serie LED-urile ca sa faci un lant; cred ca alimentate direct de la 12V, vei putea sa pui vreo 3, daca vei vrea mai multe va trebui sa faci design-ul unui boost converter. Sunt multe chestii de luat in calcul cand faci u proiect cu LED-uri pt iluminat, limitare de curent, influente de temperatura, ...

LED-urile care le-ai ales sunt de putere destul de mare in sensul ca prin ele trecand 1A nominal (cunosc modelul este de la Philips, Luxeon K2), vor disipa si multa caldura deci va trebui asigurata si cooling area corepunzatoare.

Este destul de dificil de realizat, dar nu imposibil :D

Bafta si spor la proiect daca te decizi sa-l incepi :)

Numai bine

Modificat de ShMan
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Este un led produs de seoul semiconductor in cele 3 poze. Este asemanator cu K2 dar este mai puternic si lumina este un alb mai rece :icon_thumright:

Voi folosi in mod cert sursa in comutatie de curent constant. Altfel nu au viata lunga ledurile. 1 amp este un maxim; nu voi lucra cu ele la maxim deoarece acolo nu sunt eficiente si caldura disipata este foarte mare. Am in plan si Osram, un led extrem de puternic(~1000lumeni) dar in urma testelor am ajuns la concluzia ca este greu de implementat datorita tensiunii de alimentare 17Vminim si a cantitatii de caldura produsa.

Modificat de SORAN
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Cum ai vrea sa arate proiectul tau? Cate LED-uri? Cate lanturi?

Daca vei alimenta LEDurile continuu si vei limita curentul care trece prin ele la un curent mai mic decat nominal, vei avea o luminuozitate mai scazuta decat nominal pentru ca luminuozitatea variaza cu, virgula :icon_thumright:, curentul direct prin LED. In cazul asta va trebui sa folosesti o alimentare cu PWM, care in perioada de "on" sa asigure LED-ului curentul nominal, si in "off" acesta sa fie stins. O sa obtii o eficienta mai mare asa.

Partea cu LEDurile va fi usoara in comparatie cu designul booster-ului :D.

Modificat de ShMan
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

O sa fie de lucru intradevar. Cam 3 led-uri pe far as vrea sa folosesc sau unul puternic si cu o lupa pentru difuzie. Are unghiul mare dar arata urat sa se vada un punct mic foarte puternic! Ideea e sa alimentez nominal nu maxim. Pot pleca de la 350mA pana la 1000mA. La Pwm scade si caldura disipata..e de lucru.

Modificat de SORAN
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Cu 3 LED-uri nu cred sa fie nevoie de booster daca Vfd-ul LED-urilor este sub, sau, in jur de 3.5V la 25grd C.

Asa e, de alimentat, alimentezi cu nominal. Ceea ce voiam sa spun eu ca poti varia intensitatea luminoasa si prin PWM si cred ca e si mai eficient asa.

Schema de comanda nu ar trebui sa fie f dificila, poti cauta pe net exact acest lucru "LED driver IC" si sigur vei gasi fel de fel de variante, mai usor sau mai greu de implementat.

Pe langa electronica o sa faci si putin mechanical design vad :) :)

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Incet da....greu :vaidecapulmeu: Partea optica este aproape gata, inca mai studiez problema la niste unghiuri, am facut in laborator masuratori de ecleraj si sunt in dilema daca sa fac din farurile de ceata tot unele cu aceeasi destinatie adica sa lumineze in fata masinii foarte jos fara sa propage lumina in sus, sau sa fac din ele niste faruri care sa le aprind cand sunt singur pe sosea si am nevoie de lumina peste tot.

post-5125-1224239787_thumb.jpg

post-5125-1224239802_thumb.jpg

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Voi folosi LED-uri Q5. Sunt foarte eficiente iar culoarea se apropie de ce am eu nevoie. Voi folosi 3 bucati/far dupa cum am zis. Cu putin noroc maine dau niste piese spre executie daca definitivez desenele!

post-5125-1224527437_thumb.jpg

Modificat de SORAN
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Arata bine! :)

Dar radiatorul e destul de mare? :))

Intreb pentru ca am vazut un chain de LED-uri care disipau 28W si radiatorul era imens! Din ce am vazut pe net LED-urile astea ar trebui sa disipe cam 3W fiecare la 1A curent, daca site-ul avea dreptate. Asta ar insemna 3*3W=9W, ceea ce e destul de mult.

Cum le alimentezi pana la urma? Constant cu un curent mai mic sau cu PWM?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Se vor alimenta in curent constant cu un circuit tip "buck". In curand ma voi ocupa mai concret si de partea asta. Radiatorul era o varianta intermediara. Nu facusem inca format jpeg cu varianta finala care va arata ca in imagine. E ok cu caldura, am facut si un calcul de rezistenta termica...cam complicat m-am mai blocat ca aveam cateva necunoscute insa testarea propriu zisa a demonstrat ca e ok ce am ales.

post-5125-1224593952_thumb.jpg

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pare mai ok asa mai generos, si mai ales daca spui ca l-ai si calculat. :scratch:

Circuitul electronic il vei plasa ca modul separat sau il incoporezi in corpul proiectorului (ceea ce nu ar fi chiar bine tinand cont de radiatorul care trebuie sa disipe) ?

Cum vrei sa faci alimentarea, cu o sursa din comert sau faci tu o schema?

Nu inteleg insa de ce "buck"? Vrei sa le legi in paralel?

Daca da, poti complica in schimb monitorizarea de curent pentru ca va trebui sa o faci pe fiecare LED in parte. Ar trebui sa fie suficienta tensiunea de la baterie pentru cele trei LED-uri inseriate si nu ai avea nevoie in cazul inserierii de convertorul step-up, doar de limitarea de curent.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pe un radiator asemanator ca dimensiuni, in spatiu inchis nu se ambaleaza termic. Ba chiar pot spune ca sta destul de rece la 700mA.

Totul va fi in proiector. Voi face in asa fel sa nu existe probleme. Proiectorul se va conecta pur si simplu ca cel original pe aceeasi mufa, pe aceleasi prinderi :)

De ce sa leg in paralel? Buck cu 3 led-uri in serie. Eficienta sare de 90%.

Sursa se va construi pe o "platforma" existenta doar ca se vor folosi componente cu alt grad de fabricatie, componente specifice pentru domeniul "under the hood"(rezistente la temp. mai mari in primul rand). Locul de munca imi permite sa construiesc la comanda aceste surse. Vor fi de dimensiuni mici 24x24mm, si vor fi dotate pentru orice eventualitate si cu un mini radiator.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pai daca ai considera Vfd=3.5V la Ifd=700mA (ma gandesc ca asta e curentul la care vrei sa functioneze), inseriindu-le vei avea 3*3,5=10,5V la 25 grd Celsius si 700mA curent.

Din caracteristici vad ca LED-ul are un coeficient de temperatura pt Vfd de +/-4mV/grd Celsius. Asta inseamna ca de ex. la 125grd Vfd-ul va scadea la 3.1V, iar la -40grd Vfd-ul va creste la 3.9V. Am luat gama -40..+125 pt ca de obicei astea sunt temp min/max folosite in automotive.

Deci caderea de tensiune pe cele 3 LED-uri inseriate va fi : min: 3*3.1=9.3V

max: 3*3.9V=11.7V

Deci de un convertor coborator nici nu s-ar pune problema. Daca nu ai dori sa complici schema si sa-i asiguri o functionalitate in conditii normale de functionare, poti face direct alimentarea LED-urilor inseriate de la baterie, pt ca in functionare normala cand motorul merge tensiunea pe baterie este in jurul valorii de 13,5...14V.

Daca in schimb vrei sa asiguri functionare in orice conditie, ar trebui sa asiguri un circuit boost care sa intre in functiune, atunci cand tensiunea de la baterie nu mai satisface Vfd-ul lantului de LED-uri (ex de astfel de conditii: baterie slaba, motor oprit-baterie nu foarte buna-frig afara, ...) si acest circuit sa dea la iesire o tensiune suficienta.

Cred ca o functionare normala ar fi suficienta, si atunci singurul lucru ar fi dimensionarea circuitului de limitare de curent, ma gandesc acum la o solutie grosiera cu un bipolar care sa aiba in baza o tensiune de pe o rezistenta de "sense" prin care sa treaca curentul din LED-uri. Tensiunea de rezistor variind cu curentul, si starea de inchis-deschis al tranzistorului variind cu curentul. Poti folosi si un simplu rezistor de limitare chiar.

Aceasta ar fi o prima solutie care imi vine in cap, dar mai sunt de luat in calcul si poate se dovedeste ca nu e asa buna, si trebuie gandita alta.

Modificat de ShMan
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Sursele sunt deja construite si testate. Nu se pune problema, lucreaza foarte bine incepand de la 11 volti. Sub 11 volti pe masura ce se coboara in tensiune incepe sa scada intensitatea luminoasa. Bateria mea nu va fi niciodata in situatia de a nu functiona corect. Poate ca voi folosi alta schema daca voi face serie aceste faruri. Este cea mai mare greseala sa alimentezi ledurile high power fara limitator de curent. Daca functioneaza 2 saptamani e bine. Mai ales in cazul in care nu sunt montate pe niste radiatoare mai mari.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 weeks later...

Eu unul am trecut la schimbarea luminilor din bord si a celor de pe usi, de la rosu la alb.

dsc06069ha1.th.jpgthpix.gif dsc06038fg5.th.jpgthpix.gif

Daca sunt doritori mai pot pune poze + descrierea modului de desfasurare al actiunii.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Descrie modul de desfasurare a actiunii de curiozitate!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 weeks later...

Farurile au fost realizate, am obtinut ceea ce am dorit, chiar lumina in plus fata de ce ma asteptam. In curand si poze.

Modificat de SORAN
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Iata si o poza. Speram sa fie mai multa lume interesata de acest proiect, dar vad ca n-am avut succes. Am vazut ca lumea e interesata in general de lumini tip DRL, care insa nu prea pot fi folosite si pt iluminare pe carosabil.

post-5125-1227808893_thumb.jpg

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Nu stiu daca ma apuc sa mai fac odata asa ceva la cat am muncit ^_^ Va ajut cu sfaturi daca vreti.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Acum am vazut acest topic, este super ce ai facut SORAN .

Daca te gindesti sa vinzi vreodata asa ceva sa sti ca ai un client.

Felicitari superb ce ai facut ^_^

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

:P :Driver:

Bravos! Foarte frumos!

Ma bucur ca ti-a iesit proiectul! Felicitari!

Poate ar trebui sa pornesti o mica afacere cu asta ... :(

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Va multumesc pentru aprecieri, o sa mai pun niste poze, pt. ca mai sunt niste detalii interesante care se vad cand nu sunt aprinse farurile :icon_thumright:

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

si eu as fi interesat.

nice work man :flower:

apreciez si respect astfel de munci

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pe ceata de zilele astea am constatat ca trebuie sa mai reduc din unghi deoarece bat f bine insa pe ceata ai o mare alba de lumina in fata!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!