Jump to content

Numere De Inmatriculare


bogdan
 Share

Postare recomandată

ed_by_pac: topic dezlipit de-aici http://vwforum.ro/index.php?showtopic=35393

De curiozitate nu ne prezinti si noua colectia ta de numere? Eu am numerele de la masina mea 1B9289 dar le pastrez ca amintire. Erau facute dintr-un material mai special :blink: ai mei cand au luat masina in '86 au pastrat numerele cu relatii si alea alea . Intr-o zi la Snagov au fost opriti de Militie ca gresisera drumul si erau sa ajunga la zaiafetul lu' ceasca si li s-a pus in vedere sa-si schimbe numerele ca n-au tidula pt ele :blink: . Le-am folosit pana in 99 si nu m-a oprit nimeni cu ele :( . Cand m-a oprit primul politist si la durut la basca de numerele mele mi-am dat seama ca-i timpul sa trec la astea noi :) ........

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 weeks later...
  • Replies 66
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • AUTOMOBILIA

    10

  • bogdan

    9

  • Adrian_pt

    6

  • Nifartachi

    5

Top Posters In This Topic

Posted Images

Cumpar numere romanesti (nu neaparat de Bucuresti) sau schimb cu numere straine din plastic/fier/aluminiu :

- numar cu cifre rosii pe fond alb si inscriptia "probe"

- numar patrat de ambasada "TC"

- numar cu scris alb pe fond negru cu cod oras la final (ex 88888 B)

- numar cu scris negru pe fond alb cu cod oras la final (ex 88888 B)

- numar provizoriu de tip 12 B (fond alb + fond negru)

- numar de inchirieri 14 B

- numar de armata A (numai cu stanta MFA)

- numar de camion 37 B, duba 21 B , autocar 31 B

- numar de motocicleta 47 B

- numar de rodaj DACIA/OLTCIT/ARO (plastic transparent sau carton)

- placi / adezive cu "R" si "RO"

- numere de institutie (fond galben)

Afara e boala grea cu numerele, exista intalniri, cluburi, poate facem si noi o expozitie cand "mai crestem", exista o persoana in RCR

care are cateva mii de numere si care participa frecvent la evenimente de afara , aici gasiti mai multe informatii despre numerele romanesti.

http://plaque.free.fr/eur/ro/

Omul e f pasionat asa incat i-am pus la dispozitie arhiva AUTOMOBILIA din Revista AUTOMOBILA scotand niste lucruri fff interesante, cum e lista primelor numere/proprietari de automobile din Romania http://plaque.free.fr/eur/ro/?path=./_1900....jpg&idx=11

Doua nr interesante din colectia personal, 1B (ex Emil Bobu) si un nr de ambasada, mentionez ca nu strang decat un exemplar

din fiecare tip de numar asa incat colectionarii impatimiti de subiect pot sta linistiti, cand termin lista ma retrag. M-am apucat cand am

auzit ca un nr fff vechi, romanesc, a parasit tara la schimb cu 10 numere americane, care le gasesti cu tonele pe net. Mi se pare aiurea

sa nu pastram si particica asta din istoria automobilismului romanesc. Asa incat ma bucur ca le strangeti si sper sa nu le exportati,

ma refer la cele mai rare. Multumesc si bafta la vanatoare !

post-1197-1200378095_thumb.jpg

post-1197-1200378735_thumb.jpg

Modificat de RETROMOBIL e si broscuta
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Eu am numerele de la masina mea 1B9289

din cate imi aduc eu aminte din copilarie, numere din astea aveau doar acolitii lui ceausescu si securistii....e adevarat?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Cred ca trebuie splitatat in doua, anunturile sa ramana aici, cei care mai cumpara/vand s-o faca aici, iar discutiile sa mearga la cafenea, "Numere vechi de inmatriculare". Ca sa nu lungim topicul artificial cu posturi de genul "UP nimic nou" poate facem cumva sa fie readus pe prima pozitie lunar in alt mod, eventual de catre moderator, cererea e pe termen lung.

Si ca stire de ultima ora :

Pe data de 16 februarie, cu ocazia adunarii generale a membrilor RCR m-am gandit sa organizam prima expozitie de numere vechi din Romania (o sa aducem cateva placi de OSB pe care se vor lipi/prinde in cuie - cele deja gaurite placile, cei interesati o sa gaseasca detalii in noul topic creat de Pac.

Parerea mea e ca nu exista nici o concurenta, scopul e sa strangem in cateva colectii (macar) toate tipurile de numere romanesti.

Multumim de intelegere si gazduire.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

daca are cineva 2 B 4310, rog respectuos sa zica; a fost numarul masinii bunicului

1967-1978_02.JPG

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Eu am unul hamerican...maaaare... cu YNK...crez c-o sa-i fac o poza..seamana cu a lu' Pac la forma/marime/coloare...si mai am de Berlin, vo trei..vechi....de Trabante... :biggrin:

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

din cate imi aduc eu aminte din copilarie, numere din astea aveau doar acolitii lui ceausescu si securistii....e adevarat?

Acolitii aveau 1BXXX (cu trei cifre), acolitii acolitilor aveau cu 4 cifre :beerchug: .

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

din cate imi aduc eu aminte din copilarie, numere din astea aveau doar acolitii lui ceausescu si securistii....e adevarat?

Mai, io-nteleg din asta ca, de fapt, tonic era in copilarie acolit al lui ceausescu si/sau securist. Sau il pacaleau, de i-or fi dat numar de-ala.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Cumpar numere romanesti (nu neaparat de Bucuresti) sau schimb cu numere straine din plastic/fier/aluminiu :

.....

- placi "SCOALA"

Ar fi interesante, dar din pacate nu prea se inghesuie lumea sa vanda. :lol:

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pai nu prea au ce, iar cei care au de obicei au si ei mici colectii, pe 16 februarie o sa organizam o mica expozitie, discutam pe PM.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

In general 1B si 2B, discutam de anii '80, erau numere obtinute cu relatii, adica erai sau aveai pe cineva, masinile de filaj (secu si militie) insa aveau numere banale , in cel mai rau caz cu cu 3B sau 7B (trei cifre) oricum si cele cu 1B si 2B erau mai tari daca aveau trei cifre si si mai tari daca cifra din centru era suma extremelor (cum e cazul cu 1B363). Nea Nicu si familia aveau primele numere, Ceao printre altele 1B101, dupa revolutie nimeni nu l-a mai vrut, pana la urma l-a luat tenismanul Ilie Natsase si la purtat o vreme pe un Range Rover alb, care a ajuns apoi la patronul uneui tersase din Floreasca (Ficus) dupa care au aparut numerele noi, au disparut si masina si numarul .... Au ramas insa pana in '90 o groaza de antebelice cu 1B si 2B patru cifre, pe cele cu trei le-au retras usor usor tovarasii, mai prin radiere , mai la"cerere", cu forta. Faza proasta e ca la noi nu s-a pastrat arhiva, asa incat daca ai o antebelica si ii cunosti numarul, si ceri un duplicat dupa certificatul de radiere din 1987 sa zicem, gasesti zigur o alta masina figurand ca ultima inmatriculare, doar numerele care erau in circulatie in 1990 sunt in computer, pentru restul nu exista arhiva, e o mare problema la reinmatriculare, fara certificat de radiere stai si fluieri, chiar daca e scris in actul de v/c. Imi amintesc un caz cu un Topolino, avea doua certificate originale de radiere, unul din 1947 si unul din 1949, cunoscand povestea de mai sus am facut o cerere la Politie sa-mi elibereze, in baza lor, o confirmare ca masina a fost inmatriculata in Romania. Dupa vreo 2 luni fara raspuns m-am lasat pagubas, masina insa s-a vandut si e azi restaurata, inmatriculata, insa a fost un intreg circ cu actele, pana la urma au reusit.

In Austria de ex, un prieten a cumparat o masina care fusese exportata in 1967 in ... Romania, si reimportata in 1990, a gasit numerele la politia regiunii respective, nu mai fusesera repuse in circulatie pentru ca erau deteriorate si probabil au preferat sa nu le refaca, masina are si acum placile originale, oricum la ei ai voie sa porti un nr la 3 masini , platesti un singur impozit la cea cu capacitate mai mare si le muti de colo colo.

Aici gasiti multe lucruri interesante culese de cilegul meu de club, dl Necula, din cate stiu e singurul colectionar exclusiv de placi de inmatriculare din Romania e participand si la intalniri internationale http://plaque.free.fr/eur/ro/

Referitor la numerele din plastic ele au fost inlocuite cu numere metalice la sfarsitul anilor '70, imi amintesc f bine momentul cand un militian l-a orpit pe bunicul mea si a aplicat ma mantiuni, in talon, o stampila dreptunghiulara "Numar Nou". Asta era un fel de cartonas galben, a doua oara daca te oprea si nu aveai noile numere iti lua talonul. S-a facut miscarea asta pentru a introduce stampila embosata cu IGM ca semn de autenticitate si locul pentru bulina de revizie anuala (pana atunci existau niste colante mai groase, rotunde, care se lipea pe parbriz, la sfarsitul anilor 80 s-a revenit la sitem numai ca se lipeau tot pe numar, ca si azi) . Totusi au existat tot felul de cooperative care au continuat sa faca numere din aluminiu, treaba nu era f stricta, mai tarziu au aparut cooperative care nu puneau stampila IGM pe cele din tabla, asa se face ca avem azi o sumedenie de tipuri de numere care in orice tara normala la cap trebuiau sa fie identice, multe sunt unicat, facute pe sest prin intreprinderi.

In general lucrurile sunt destul de clare cu numerele romanesti , o singura problema ma framanta si nu i-am dat de cap, prin anii '80 indicativul Romaniei a devenit din "R" => "RO" . Habar n-am nici vand nici de ce si mi se pare o tampenie, care trebuie indreptata, avand in vedere ca in Romania exista un club automobilistic inca din 1904, iar indicativul R din cate stiu eu nu e folosit de nimeni actualmente.

post-1197-1200463646_thumb.jpg

Modificat de RETROMOBIL e si broscuta
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Da am si eu cateva, chiar si din cele care se lipeau pe geam, o sa fac o lista, poate facem si schimburi, am dat in mintea copiilor ... ;)

Cred ca m-am lamurit cu faza R devenit RO

http://www.iso.org/iso/english_country_nam...d_code_elements

Suntem ca de obicei niste fraieri, nu ne-a obligat nimeni la inceputul anilor '80 sa schimbam placile ovale din R in RO, dovada ca toate tarile au coduri biletrice, si din toate tarile cu traditie si coduri monoletrice doar noi ne-am trezit sa schimbam ceva, cred ca ar fi normal acum sa reparam greseala.

COD ISO

Franta F AT

Italia I IT

Austria A AT

Germania D DE

Bag mana in foc ca un tovaras a vrut sa ne rupem de trecut si intram in rand cu lumea socialista DDR, RU, BG, PL, YU etc :offtopic:

Modificat de RETROMOBIL e si broscuta
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

scuze de offtopic... n-am putut sa ma abtin.... uite cum suna inshiruirea aia de "2litere"

.....

Bag mana in foc ca un tovaras a vrut sa ne rupem de trecut si intram in rand cu lumea socialista DDR, RU, BG, PL, YU etc :icon_thumright:

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

:icon_thumright: Am mai sapat nitel :

Surpriza, cel putin pentru mine, Romania se afla la a treia codificare :

RM 1912 => 1930

R 1930 => 1981

RO 1981 => prezent

Pentru o scurta perioada de timp 1910-1926 litera "R" a fost utilizata de Rusia, devenita ulterior SU, astazi RUS.

Intuiesc ca cei din ACRR si-au dorit din prima litera "R" insa "mama" Rusia, fiind o tara mult mai mare si mai influenta a avut intaietate,

ori ne-am trezit tarziu , trebuie cercetata presa vremii. Un lucru e cert, cum s-a eliberat litera "R" ea a devenit simbolul Romaniei si tot

probabil a fost lasata o perioada de gratie pentru ca in Rusia sa se opereze modificarea de la "R" la "SU" (pe documente, masini, etc)

Parerea mea e ca trebuia sa revenim la "R" inca din 1990, dar e putin probabil ca asta se va mai intampla.

Modificat de RETROMOBIL e si broscuta
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Repostez ce-am scris de pe alt forum.

Am scormonit un pic si am descperit inca cate ceva despre istoria numerelor in Romania...

Primele numere au fost emise circa 1904. Numere erau pur si simpla o cifra fara oras. Printul Bibescu avea numarul 0, iar proprietarul isi tinea numarul chiar daca isi schimba masina. In 1908 erau peste 130 masini inscrise in toata tara. Practic numarul arata cine era proprietarul, nu ce masina era. In revistele epocii se publicau liste de proprietari si cine avea ce numar, practic e un "who's who" al anilor postbelici.

Prin Octombrie 1908 sistemul s-a schimbat dupa o propunere a ACRR-ului datata 15 August: numerele trebuiau sa poarte si o prescurtare pentru orasul masinii. Bucuresti atunci era Bc, Buzau Bz, Braila Br, etc., si numarul venea sau inainte sau dupa prescurtare. O poza din Octombrie 1908 arata o masina cu numarul 9-BC pe noul sistem.

Ideea era ca numere sa nu fie home-made, cum erau inainte: totusi, desi cateva garaje au emis numere emailate standard, Romania nu a avut numere standardizate pana in anii 70 - cred ca sau devreme in '78 sau tarziu in '77. Prin 1988 sau 1989, fontul oficial pentru placute s-a schumbat subtil, daca observati coditele la 5, 6 si 9 la un numar post-88 (viz. diferenta dintre pozele 1 si 3, si 2 si 4) sunt complet diferite. Asa a fost pana in 1992. NB placutele presate din metal existau si inainte, dar nu standardizate.

Prescurtarile au fost sau inainte sau dupa numar pana cel putin sfaristul anilor 20. Romania folosea ovalul "RM" pana 1930, R era la rusi. Totusi cand au devenit sovietici si s-au schimbat in SU, Romania a luat R pana in 1981.

Pana in anii 20 numerele erau albe, de obicei pe fond negru sau albastru.

Pana in anii 60 cand a aparut seria cu x-B-xxxx , prescurtarea era facuta sau dupa oras sau dupa regiune. De exemplu, la un moment dat se folosea DB pentru Dobrogea, si OL pentru Oltenia (asta prin anii 50), dar se folosea si CTA petnru Constanta si CV pentru Craiova. Totul depindea de cum era organizata tara, care atunic se schimba din cativa ani in cativa ani. Nu stiu cand s-a schimbat prescurtarea pentru Bucuresti din BC in B, oricum era foarte deveme, cert inainte de 1920 si probabil inainte de WW1.

In anii 30, taxiurile din Bucuresti aveau numere incepand cu 10,000-B. Dupa razboi, camionaele si autobuzele erau 50,000-B, tractoarele incepeau cu 60,000, si motocicletele cu 70,000.

Bucuresti a ajuns la cinci cifre pe numere in 1984. Aaaa, si pana in 1985 existau placute cu IF (Ilfov), dar nu cu GR sau CL. Faza cu 9-B desemnand sectorul agricultural Ilfov s-a intamplat tot in 85.

Chestii interesante:

http://plaque.free.fr/eur/ro_histor.html - primele numere, din pacate articolul e in engleza.

http://plates.free.fr/F145/ - paginile personale lui Marius Necula. Sectia cu imagini din arhivele Retromobil sunt mai ales superbe.

post-10784-1200504251_thumb.jpg

post-10784-1200504267_thumb.jpg

post-10784-1200504281_thumb.jpg

post-10784-1200504293_thumb.jpg

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Astea sunt numerele mele. Asa cum se vede suprafata imprimata nu e una "dreapta" . Acum nu stiu cat sunt povesti si cat adevar poate ne lamuresc expertii in numere :offtopic: . Eu v-am povestit ce am trait si ce am vazut cu ochii mei.

post-41-1200592610_thumb.jpg

post-41-1200592621_thumb.jpg

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

FF ciudate nr astea, sunt din aluminiu striat , nu ?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

imi aduc si eu aminte ca prin anii 80 si ceva....aparuse (pt scurt timp - max 2 luni) o cooperativa clandestina (cred) care facea numere din tabla de aluminiu striata, avand avantajul ca nu rugineau. din spusele politiei nu erau legale, de altfel au si disparut dupa cca 2 luni de pe masinile care montasera asa ceva. chiar eu am cunoscut o persoana care isi facuse astfel de numere si pana la urma a fost obligat sa le dea jos si sa puna la loc numerele ce le avea inainte (din tabla normala).

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pai era un material mai scump, care se vindea fff bine la export, si regula era sa gasesti inlocuitori mai ieftini. O poveste similara a fost cu tobele de inox,

bazaitul specific atragea militienii ca rahatul musca , pac te lua la intrebari de unde ai ciordit materialul, unde lucrezi, am patit si tata o faza din asta noroc ca era cumparata de la un ....... militian care o confiscase din targ !!!!! :Driver: :) :)

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 months later...
Acolitii aveau 1BXXX (cu trei cifre), acolitii acolitilor aveau cu 4 cifre :) .

Tatal meu nu a avut nimic de-a face cu securisti, acoliti, etc.

In 1978 a cumparat o Dacie si a mers la Militie s-o inmatriculeze. Acolo a dat peste un prieten din copilarie, pe care nu-l mai vazuse de decenii.In timp ce vorbeau, militianu' facea actele. Dupa ce a plecat de la ghiseu a vazut numarul: 1 TM 879.

Cu numarul asta tata a scapat de multe filtre si amenzi radar prin tara. La filtre ii faceau pur si simplu semn sa iasa din coloana si sa continue drumul.Tata a fost mecanic si sofer auto la un santier de constructii, se imbraca modest. Cand a vazut care e treaba cu numarul, la calatoriile interurbane se imbraca intotdeauna cu camasa si pantaloni de stofa, sa pacaleasca militienii. :P

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 months later...

In pp noi discutam de Bucuresti, aici cele trei cifre dupa 1B insemnau ceva, in timp au fost retrase toate , se reinmatriculau cu ele numai masinile alesilor, in provincie multe din masinile inmatriculate la mijlocul anilor 60 au ramas linistite cu trei cifre. Mai exact numai anumite numere au fost retrase, normal tatalui tau trebuia sa-i dea numar la rand, pe prietenie a primit un numar sa-i spunem "interesant", ca daca numarul ala reprezenta cu adevarat ceva nu putea sa il dea pe prietenie , confuzia cu trei cifre a functonat, de aici si respectul militienilor, pe aunci nu mergea ca acum cand manelistii au sgg, spp si sri la masini.

Ca idee f multi barosani preferau atunci 2BXXXX , numerele cu trei cifre atrageau atentia, daca ii oprea cineva n-aveau mobil sa-l sune pe nenea x din Militie (ca acum) dar aveau legitimatii, militianul saluta politicos, ii ura de bine si se ruga toata luna ca respectivul sa fi fost in toane bune si s auite incidentul.

Modificat de RETROMOBIL e si broscuta
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 weeks later...

o intrebare am si eu....ce dimensiuni are numarul de scuter, atv sau motocicleta?multzam.... :P

Modificat de lefmir
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 months later...

Daca poate cineva sa ma lamureasca si pe mine :Driver: : ce forma aveau numerele de Armata ( RO ) in perioada interbelica sau in timpul razboiului ( WW2 ), adica erau ca cele actuale A- 23XX ? . O poza mi-ar fi de mare ajutor. Multumiri anticipate!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!