Jump to content

Statie Emisie/receptie CB

Ex member
 Share

Postare recomandată

Victor - daca nu te descurci, mi-o adici si ti-o fac eu.

O rezolvam si cu "masuratul" :)

Multumesc mult. L-am facut (are 6 metri). La prima vedere am senzatia ca nu prea mai am aceeasi emisie - am cam pierdut din calitate. :blah_: Inainte cand vorbeam se aprindeau 4 leduri din 5, acum doar 2 din 5. Am incercat-o in casa. Daca poti lua aparatul de masura la viitoarea intalnire de duminica...

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Statiile sunt perfect legale in toata Europa, mai putin Austria. Difera doar puterea permisa la emisie, in functie de modulatie. CB inseamna Citizen Band, adica banda libera (parte din banda de radioamatori), in care frecventele nu sunt platite si nu trebuie inchiriate de la stat.

Link către comentariu

Statiile sunt perfect legale in toata Europa, mai putin Austria.

Sa inteleg ca tiristii cand trec in Austria nu-si mai folosesc statiile?

SCHEMA BENZII DE FRECVENTE

Litere afisate Tara

I...................Italia 40CH AM/FM 4 watt

I2..................Italia 34CH AM/FM 4 watt

D...................Germania 80 CH FM 4watt/ 12 CH AM 1watt

D2..................Germania 40 CH FM 4watt/ 12 CH AM 1watt

EU..................Europa 40 CH FM 4 watt/ 40 CH AM 1watt

EC..................CEPT 40 CH FM 4watt

E...................Spania 40 CH AM/FM 4watt

F...................Franta 40 CH FM 4watt/ 40 CH AM 1watt

UK..................Anglia 40 CH FM 4watt frecvente engleze + EC 40 CH FM 4 watt frecvente CEPT

Din pacate pe site-ul MAE nu am gasit informatii despre acest lucru...

Link către comentariu

Vezi postul #207 pentru mai multe amanunte despre puterile permise la emisie in Europa.

In Austria nu este permis lucrul in CB. Nu stiu cum se descurca TIR-istii cand tranziteaza.

Link către comentariu

Imi povestea cineva care lucra pe TIR ca mai demult cand intrau in Austria demontau statiile de pe masini. In vama daca austriecii prindeau statii montate pe masini ii dadeau o gaura cu bormasina (sa fie siguri ca nu o mai poti folosi). Acum am inteles ca e mai OK in sensul in care nu mai ai probleme in vama, totusi politistii au un aparat de masura si daca te prind folosind statia iti iei o amenda.

@doctorul o investitie de max. 500 ron iti va aduce performante bune. Pentru ce iti trebuie tie e perfect.

Modificat de Sookie
Link către comentariu

Tiristii folosesc fara probleme statiile in Austria, si chiar cu amplificatoare, caci eu cu antena de pe luneta ii auzeam fara nici o problema. Iar prima statie pt CB am cumparat-o chiar din Conrad Austria si nu avea nimic scris ca nu as avea voie sa o folosesc.

Link către comentariu

Salut. M-am gandit mai intai la antena si-as vrea sa-mi iau asa ceva

K30-antenna-details.jpg

Cu ce statie as putea s-o imperechez ? Vreau sa bata minim 20 km in emisie si 30 de km in receptie. Se poate ?

Link către comentariu

E un model nou de antena, nu prea gasesti in tara, deci nu stiu daca gasesti pe cineva care sa-ti spuna cum se comporta.

Poti s-o "imperechezi" cu orice statie CB. Unde ai gasit antena, la ce pret ?

Ce vrei tu (20-30 km) nu prea poti sa obtii doar cu 4w. Iti trebuie amplif.

Modificat de SSorin
Link către comentariu

Sper sa nu se considere reclama. Am gasit-o pe okazii la 100 de lei, dar se vinde si oficial cu 150 de lei

http://statii-cb.ro/index.php?page=shop.pr...1&Itemid=64

O statie profesionala motorola veche de cca. 6-8 ani, o pot folosi pentru frecventele CB ? A fost folosita pentru taxi.

Link către comentariu

Pai vezi ce scrie pe ea, pt. ce frecventa este.

Link către comentariu

Din ce am gasit despre aceasta antena, are lungime de 100cm, deci cam scurta pentru a obtine performantele pe care le vrei.

Statiile de taxi sunt in alta banda.

Link către comentariu

Ma intereseaza daca e ok antena in prima faza. Se pare ca lungimea ei este de 100 cm, desi vroiam ceva mai lung, nu vreau sa pierd licitatia pe okazii :beerchug:

LE. Am postat de-odata cu forceturbo. Cam scurta zic si eu. Ceva mai lunga dar acelasi design imi puteti recomanda si mie ?

LE.2. Sa inteleg ca nu i se poate modifica frecventa ?

Modificat de Inginerul
Link către comentariu

S-ar putea sa fie din perioada cand statiile Taxi erau tot in CB.

Cel putin in Bucuresti asa au fost destul timp.

Cred ca este sub un ML-145. (ca performante)

Modificat de SSorin
Link către comentariu

Nu pot sa-ti spun cat de performanta este, atata timp cat nu am avut/auzit nimic de ea.

dar pot sa fac o comparatie intre antena respectiva si o antena President ML-145.

Concluzia este ca antena despre care spui tu, este exact la jumatate fata de ML-145.

K-30 - max.300w - 3dB

President ML-145 - 600w - 6dB

Concluzia o tragi tu :beerchug:

Link către comentariu

Am inteles ideea, dar mi se pare scumpa presidentu'. Ce zici de asta ? Am gasit-o la 25 de dolari cu tot cu transport.

hustler-antenna.JPG

Hustler Antennas have been produced in the USA for over 40 years!

Hustler is the best antenna value in the US and international communication markets.

This Hustler Model RQM is an attractive magentic mount antenna with a contemporary design.

It features a black tapered 46" whip and spring to match the black plastic housing.

It is a magnetic mount, 46 inches tall, and includes 16 feet of RG58 coax cable and hex wrench.

Features:

Perfect for all CB transceivers

Magnetic mount spring base with non-corrosive mount

Heavy duty copper wire for optimum performance

Solid brass stud for maxium conductivity and durability

Fits all trucks, import and domestic cars

Aerodynamic design for high speed road use

Easily adjustable to lowest SWR

Pre-wired super-strong magnet base

Magnetic base protective coating will not scratch vehicles

Includes 16' of RG58 coax cable

Includes hex wrench

Link către comentariu

Cei priceputi, poate imi explicati si mie, am doua intrebari?

1.Ce aduce in plus un amplificator si dac merita sa montezi asa ceva?

2.Ce diferenta este intre o statie entry level si una scumpa, President, etc?

Nu ma refer la fitele de pe ea ci la calitate, receptie, etc?

Multumesc anticipat

1.Un amplificator de 100W de ex in primul rind este ilegal dar sunt multi care le folosesc pe autocamioane,dube,TIR...etc.

Avantajul este ca te vei auzi la emisie pe o distanta mai mare. Pentru autoturisme NU recomand aceste amplificatoare deoarece antena este foarte aproape de pasageri...pt antena la 1 m de pasager pot fi puteri radiate mai mici de 10-20W din motive de sanatate logic.Nu-ti recomand sa ai la mai putin de citiva metrii de tine antena de emisie la puteri mai mari !

Nici amplificatorul nu il recomand ci mai degraba o antena omni de 6 db.

Vei avea o receptie excelenta si la emisie vei avea cu SWR 1,20 ~ 18-19W ERP suficient sa bati zeci de km pe A2 de ex.

2. Diferentele apar la fiabilitate,calitate,interferente,selectivitate...etc

Calitatea receptiei este data de raportul semnal/zgomot al etajului de intrare receptie iar aici recomand minim 20 db.

Mai depinde de selectivitatea etajului dar presupun ca s-a mai discutat.

Link către comentariu

Nu trebuie neaparat sa iei President, poti sa iei un ML-145 de alt producator.(ex: SIRIO)

Despre asta, ti-am zis ca nu stiu ce sa-ti spun, eu nu m-as risca. Am citit ceva f. ciudat,

ca sa-i reglezi reflectata, trebuie sa suni la firma producatoare :)

Link către comentariu

@doctorul o investitie de max. 500 ron iti va aduce performante bune. Pentru ce iti trebuie tie e perfect.

multumesc frumos.vino te rog cu un exemplu concret! :icon_thumright:

Link către comentariu

Ex:

- Statie VR 32 Plus

- Antena TS-9 Mag

Total ~ 430 ron

Link către comentariu

Deci se pare ca unii baieti deja s-au dotat si cu statii CB indexu.th.jpg Localitatea Cotorca intre Buzau si Urziceni

Modificat de spyddy
Link către comentariu

Interesant :))! Cred ca sunt dornici sa auda parerea soferilor despre politie, drumuri si alte lucruri ce ne fac sa iubim tara din ce in ce mai mult :vaidecapulmeu:

Nu prea inteleg de ce ar avea nevoie de statie CB, cred ca ei au alte statii..

Oricum stiu ca si cei cu Cantar

Link către comentariu

E foarte bine sa aiba inclusiv Politia statii de CB. Din punctul asta de vedere avem vreo 40 de ani in urma americanilor...cine a vazut filmul Smokie si Bandit ( 1977 ) stie... Problema este daca le folosesc intr-un scop util adica sa ne anunte un ambuteiaj, drum blocat, drum avariat, conditii meteo dificile...etc.

Am cumparat un INTEK H 520 si azi dimineata impreuna cu un sofer am deblocat banda 1 din pasajul lujerului spre Virtutii pentru a se putea circula pe ea...am anuntat prin statie; apoi la 10 min un alt sofer anunta ca deja e blocaj complet in pasaj !

Statiile sunt f utile si in oras dar cu conditia sa fie folosite...

Link către comentariu

Din pacate politia foloseste statiile CB pt.a afla cand au fost dati de gol ca si-si schimbe locul si pt a face glume proaste,

" liber colegu, pana la... nu e nimic, da-i bataie"

Nu spun asta din auzite, ci din propria experienta :rolleyes:

Modificat de SSorin
Link către comentariu

I know man...:D

Oricum merg in limite legale asa ca nu-i bai...

In schimb sa le fie rusine ca stau in felul asta la pinda si nu contribuie la siguranta traficului prin informare asupra conditiilor de rulare.

Mai degraba anunta ca sunt radare si atunci traficul e mai sigur caci se respecta limitele legale...dar in felul acesta "mor de foame"...

Apropo de antene.

Caut o antena de exterior acordata pe cit posibil la frecventa canalului 22, cu SWR pina in 1,20, cistig 6 db si talpa magnetica.

Rog pe cine foloseste asa ceva sa-mi dea un feed-back.

Nu ma bazez pe reclama facuta pe site-uri de magazinele de specialitate din RO...

Link către comentariu

• Ex member pinned this topic

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

• Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Create New...

Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!