Jump to content

Caraie planetarele

AdiF
 Share

Postare recomandată

Salut!Am observat la pasat-ul meu ca in momentul in care dau usor cu spatele si rotile virate maxim dreapta se aude un tacanit din dreptul rotii stanga fata.Mentionez ca la plecarea de pe loc sau in curbe daca intru mai tare nu se aude absolut nici un zgomot.

Modificat de wolksmanT4
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

• Replies 703
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• C o s m i n

107

• Executron

22

• valioglu

20

• lupo_bv

18

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posibil capul de planetara uitate atent la burdufele dinspre roata si vezi starea lor, Am reusit sa reasamblez tot capul dinspre cutie ce am facut simplu am desfacut capacul cutiei in care se afla tripoda + cei 3 rulmenti ai ei, alfel nu aveam cum sa o mai asamblez pentruca ca acel capac care e prins de cutie in cele 6 suruburi are ca o bordura la capatul dinspre burduf pentru a nu iesi tripoda si bratul afara cu tot cu bratul planetarei in schimb pe partea unde se afla capacul care binetetel e bagat prin presare posibil si lipit intra rulmeti perfect fara a forta ceva.

Link către comentariu

Salut!Am observat la pasat-ul meu ca in momentul in care dau usor cu spatele si rotile virate maxim dreapta se aude un tacanit din dreptul rotii stanga fata.Mentionez ca la plecarea de pe loc sau in curbe daca intru mai tare nu se aude absolut nici un zgomot.

Daca nu face in curbe, e posibil sa ai joc in tripoda. Suie masina pe "capre", si roaga pe cineva sa invarte de roata - in timpul asta, tine de tripoda. Astfel, verifici ce joc ai acolo.

P.S. - verifica vizual bucsele de cauciuc ale bratelor de la directie, tampoanele, etc... e posibil sa nu fie de la planetare.

Link către comentariu

• 3 months later...

Azi am constat ca in curand trebuie sa schimb un burduf la planetara. Am parcurs topicul si nu am gasit o lamurire referitoare la burdufurile de planeta din plastic. La un magazin de piese auto cineva mi-a recomandat acest burduf de plastic ca acum asa este echiparea la passat. Eu sincer nu prea am incredere in burduful asta din plastic, cred ca din ratiuni economice le-au facut si pe astea din plastic. Ce parere aveti sa iau unul de cauciuc sau de plastic? GKN este bun sau altceva ca marca?

Modificat de george gga
Link către comentariu

eu unul nu sunt de acord cu alea din plastic.gandeste-te ca acolo sar multe pietre si o sa se crape,parerea mea.gkn e o alegere buna

Link către comentariu

gkn sau spidan(e acelasi lucru).Treaba cu burdufele de termoplast este ca iti trebuie un cleste special pt prins colierele lor.Multi nu au clestele respectiv si cand prind burduful de termoplast(acesta este foarte rigid fata de cel de cauciuc care e moale si se muleaza pe capul de planetara),nu se prinde bine si exista riscul de a se desprinde .Sunt mai scumpe burdufele de termoplast decat cele de cauciuc.Alege unul de cauciuc sa stai linistit.

Link către comentariu

Multumesc pentru parerile exprimate. Burduful GKN pe care l-am vazut la magazin era in cutie pe care scria Spidan si nu prea aveam incredere sa-l cumpar dar acum am inteles. O sa-mi cumpar GKN si o sa-l schimb cat mai repede posibil.

Link către comentariu

Am si eu o nelamurire, am o bataie pe partea dreapta fata, se aude si se simte atunci cand merg pe piatra cubica sau cand urc o bordura se aude un boganit,la drum normal sau in curbe sau cand merg normal nu se aude si nu se simte nimic, sa fie capul de bara?

Link către comentariu

In primavara lui 2009, am schimbat ambele capuri de planetara, iar magazinul de la care le-am cumparat avea pe stoc doua capuri marci diferite (ceva italiene). Un cap avea burduf de cauciuc, iar celalalt avea burduf de plastic. Primul l-am gasit rupt in aceasta primavara, iar cel de plastic este intact si acum.

Link către comentariu

Am si eu o nelamurire, am o bataie pe partea dreapta fata, se aude si se simte atunci cand merg pe piatra cubica sau cand urc o bordura se aude un boganit,la drum normal sau in curbe sau cand merg normal nu se aude si nu se simte nimic, sa fie capul de bara?

Daca bataia e ritmica si se aude doar la accelerarea in curba e planetara. Daca iei piciorul din gaz ar trebui sa nu mai bata. Daca bate la gropi sau pe asfalt cu denivelari poate fi:

- bucse sau pivoti deteriorati / uzati - se inlocuieste bratul cu totul - de preferat cu Lemforder

- cap de bara sau bieleta de directie uzate / cu joc - la fel ca mai sus

- amortizor, flansa, bucsa amortizor - se inlocuiesc

- bieleta antiruliu - se schimba

- esapament sau elemente de caroserie / plastice / protectie termica / scut desprinse, sau placute / etrieri / suporti nestransi.

- roti nestranse sau cu presiunea in anvelope prea mare sau prea mica (am constatat ca mai ales jantele de aliaj necesita uneori restrangere)

Cu exceptia ultimului punct, mergi la service, e un caz pe forum care a povestit ca i s-a rupt bratul si i-a sarit pivotul, nu te juca cu viata ta sau a noastra care mai suntem pe strada.

Vezi ca exista topic separat pentru probleme de acest gen.

Succes

Link către comentariu

@valioglu multumesc pentru explicatia detaliata, bratele sunt noi au fost schimbate de curand, si pe stanga si pe dreapta, deci cel mai probabil poate fi o alta cauza din cele enumerate de tine mai sus, in mers si cand accelerez nu se aude absolut nimic doar cand dau intr-o groapa sau cand merg pe piatra cubica sau cand urc o bordura, o sa ma duc la service sa vad care este problema, multumesc inca o data.

LE: O sa incerc si ce ai zis t sorin, ms.

Modificat de ctl01
Link către comentariu

poti face tu o simpla verificare, ridici roata pe cric, o apuci cu mainile la 9:15 si misti energic, daca se simte un joc provine din bieleta sau capat de bara! bafta

Link către comentariu

Stie cineva daca una dintre planetare este mai lunga/scurta decat cealalta?. Daca am inteles eu bine, cea din partea dreapta ( pasager) ar fi mai lunga.

Link către comentariu

Nu le-am comparat niciodata, la lungime - dar am verificat si au coduri diferite.

Link către comentariu

da.. am mai cercetat..asa este. Stanga 596 mm, dreapta 617 mm.

Link către comentariu

Da, de aici apare si diferenta de cod de piesa

Link către comentariu

Aseara am bagat capul sub masina si surpiza, un burduf planetara taiat, pe stanga la roata. Cred ca e poaspata tiat pt ca nu a murdarit prea mult si vaselina parea proaspat sarita. Cred ca am patit-o chiar cu ceva timp inainte cand am dat in niste valuri de asfalt.

Azi am mers f usor pana la servici fiind atent la viraje sa le iau cat mai larg si lent ca sa nu sara vaselina.

Stiu ca trebuie schimbat cat mai urgent, dar sambata aveam programare in service si as vrea sa stiu daca sa ma risc sa mai fac cam 100 km pana atunci inclusiv pe drum virajat.

Link către comentariu

risti... praful si micile pietricele antrenate de roata, vor ajunge in vaselina si o sa fie preluate intre role.....Mai departe e cum ai mesteca tu cateva graunte de nisip, pietricele. E posibil sa nu se produca deteriorari ireversibile....dar e pacat sa risti daca planetarele nu bat.

Modificat de F l o r i n
Link către comentariu

Pai nu bateau dar sunt programat la Valcea la reprez pentru ca sunt satul de astia din Pitesti. Deci 60 km trebuie sa ii fac.

Am impresia ca e taiat in partea conica cu diametrul mic, langa colier. Asta ar fi cat de cat mai bine decat invers.

Link către comentariu

Daca nu e in partea mare....e mai ok. Redu drumurile pana o faci....si asta e.

Link către comentariu

Sa nu ma injuri...pune acolo un celofan sau lipeste cu niste cauciuc crud legat cu niste soricei pana una alta...auzi ce solutie dau...dar daca tot mergi sa nu intre ceva pacolo.

Link către comentariu

Ca idee e buna...practica e nasolala...

Link către comentariu

Merci de sfaturi, dar nu prea vad cum as putea prinde ceva acolo.

O sa reduc drumurile...sper sa nu am ghinion.

LE:

Am tras-o in parcare pana sambata dimineata cand o sa fac 60 km pana la "doctor". Sper sa scap ieftin :)

Am mai verificat si se pare ca este retezat de langa colier in partea conica cu diametrul mai mic, ceea ce eu zic ca ar fi mai bine decat sa fie taiat langa roata.

Se mai tine intr-o mica fasie, si datorita faptului ca e gros in carne sta tare intre cele 2 coliere. Oricum eu l-am mai bandajat cu niste banda tesa si cu un buret plastifiat care sa il apere de tarana si apa.

Vaselina totusi mi-a aruncat pe sub aripa.

Modificat de Aditu
Link către comentariu

A tinut carpeala pana la service si nu am mai pierdut deloc. Mai avea vaselina destula. Am schimbat burduful, am bagat vaselina.

Burduful de la cealalta roata avea si el semne de oboseala si am vrut sa previn. Am decis schimbarea lui. La muntaj se pare ca piulita care strange planetara nu mai vroia sa stranga. Filetul din capul planetarei era dus. Ca urmare trebuie sa schimb capul de planetara exact la planetara care initial nu avea probleme.

Link către comentariu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

• Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Create New...

Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!