Jump to content

Rebuilduire vitezometru de broasca


MishuL
 Share

Postare recomandată

Se da una bucata vitezometru cu cadran pana la 120, fabr '58, posesor Nenea Victor, cu rotitzele kilometrajului duse. Pe stoc: una bucata vitezometru de Trabi vandalizat de "copilashi", geam spart, cadran zgariat, ac strambat si rotit in neshtire. Din pacate nu am apucat sa fac poze pe parcursul demontarii, fac acum pe timpul asamblarii si le pun maine de la serviciu. Ca idee, diametrul axului port-rotitze e identic (3 mm), rotitzele sunt la fel, numai ca micile rotitze care transmit mishcarea de la o roata la alta sunt "sus" la VW si "jos" la Trabi. Ce tre' facut? Oarecum simplu: decupam o parte din cadrul de baza al rotitzelor de la vitezometrul de Tr si il "suprapunem" peste cadrul de la VW. Ultima roata din stanga o pilim la "lungime" din partea stanga de la 7,2 m la 6 mm si distrugem prin pilire locashul de antrenare al rotzilor intermediare, care oricum la aceasta roata nu serveshte la nimic pt ca ea nu transmite mishcarea mai departe, iar la restul rotzilor cu cifre pilim o zecime. Motivul? Locashul la VW are 40 mm, iar la Trabi are 41,5, deci pachetul de rotzi are 1,5 mm in plus, deci nu intra in carcasa de la VW, dar asta e un avantaj pt ca astfel bucata de carcasa de Tr se "incaltza" peste cea de VW. Majoram in bucata adaugata gaura pt ax de la 3 la 5 mm ca sa poata trece bucsha distantzoare de la VW (vezi pozele pe care le adaug maine), suprapunem piesele, lipim cu rashina, verificam ca axul (il folosim pe cel de la VW ca sa se pupe pinionul de antrenare) se invarte ushor in "pachetul" de carcase, apoi punem rotitzele, asamblam vitezometrul si...gataaaa!

Mentziune: ca sa indice viteza cirect dupa demontare-montare, tre' facute cu o carioca subtzire repere pe carcasa mecanismului si pe "castronul" de aluminiu care actzioneaza axul acului, atunci cand acul e la 0. Altfel, tre' facuta o etalonare pe drum si demontat din nou pt a pune acul in poz corecta. Cum eu am scos acul la Bran vara trecuta fara sa tzin cont de asta... :banghead: ... da-i Doamne romanului mintea de pe urma...:)

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Da' daca scoti acul, ala are un resort, cit de tensionat il pui la loc in asa fel incit sa mai arate viteza corecta?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!