Jump to content

Cum spalam corect masina


toni
 Share

Postare recomandată

Instrumente necesare:

- 2 galeti

- manusa sau burete

- sampon auto

- laveta(e) pentru uscat

- apa :wub:

Rolul fiecareia:

Galetile - de ce ne trebuie 2 ? Simplu. Una este folosita pentru a prepara "cocktail-ul" de sampon si apa cu care se va spala masina, iar cealalata va fi folosita pentru clatirea (manusii sau buretului) si care contine decat apa. In acest mod se evita plimbarea mizerii ridicate de pe un panou pe altul, mod in care se provoaca cele mai multe zgarieturi.

Manusa este de preferat, deoarece datorita felului in care este facuta permite mizeriei sa intre in puful acestei, spre deosebire de burete unde sta la suprafata si este frecata in permanenta pe vopsea provocandu-se zgarieturi.

Samponul, din punctul meu de vedere nu exista mari diferente in marci atat timp cat nu sunt ceva facute clandestin. Daca este unul cu ceara masina ar putea arata mai mai bine sau se va clati mai bine, desi cantitatea de ceara inclusa in ele este foarte mica. Nu cred ca exista criterii majore in alegerea samponului.

Referitor la laveta folosita pentru uscare, avand in vedere ca la noi nu exita (sau cel putin eu nu am gasit) laveta de microfibre waffle-weave speciale pentru uscare care au o functie asemanatoare cu cea a manusii, adice de a prelua mizeria (in caz ca a mai ramas ceva dupa spalare) si nu de a o plimba pe toate panourile cum se intampla cu lavetele de piele naturala sau sintetica.

Cu apa e clar :D Un aparat cu jet este util pentru a elimina mare parte din mizerie inainte de spalarea propriu-zisa dar nu este obligatoriu, se poate si cu un furtun simplu si presiunea apei de la robinet.

Procedura:

Asigurati-va ca aveti totul la indemana si totul este pregatit. Daca aveti la dispozitie un loc cu o usoara inclinare cu atat mai bine, la sfarsit apa se va scurge din toate crapaturile greu accesibile mai usor.

Masina NU se spala niciodata in soare sau daca a stat in soare, se lasa sa se raceasca caroseria la umbra si se spala la umbra.

NU se folosesc miscari circulare pentru a spala. Pentru panourile orizontale (plafon, capota, portabaj) se folosesc miscari fata-spate iar pentru cele verticale (lateralele masinii) miscari sus-jos.

Dupa prepararea samponului se porneste la o clatire preliminara a masinii, in felul acesta indepartat o parte din praf sau alte particule nedorite.

Nu trebuie aplicata forta, greutatea manusii ar trebui sa fie suficienta pentru a face treaba.

Spalarea efectiva are loc in urmatoarele etape:

- plafon, in mod obisnuit are cea mai mica cantitatea de mizerie

- geamurile laterale

- capota

- laterale pana la inatimea bandourilor (cam 2/3 din inaltimea usii) - de la bandouri in jos de obicei mizeria acumulata este mai multa

- laterale de la bandouri in jos

- hayon/portbagaj

- geamul spate

- parbriz

- bara fata/spate

- praguri

- cauciucuri

- jante

Pentru praguri si roti este recomandat sa folositi alt instrument de spalare. Eu folosesc manusa pentru caroserie si un burete pentru roti si praguri si alte zone cu mizerie mai multa.

Ordinea se poate varia putin in functie de care parte a masinii este mai murdara, cele mai curate fiind spalate inainte.

Galeata pentru clatire se va schimba cand se murdareste prea mult cu apa curata, in functie de cat de murdara este masina apa din ea se poate schimba de la 2-3 ori in sus.

Dupa spalarea unui panou manusa se clateste in galeata cu apa curata, apoi in cea cu sampon si se trece la urmatorul panou. Dupa spalarea unui reper mai mare acesta se clateste si se trece la urmatorul. De exemplu usile se pot spala amandoua si apoi se clatesc sau chiar o intreaga parte, in functie de cat de cald este si cat de repede se usuca samponul (acesta nu trebuie lasat sa se usuce).

Dupa spalarea toturor panourile se clateste toata masina, lasand apa sa curga fara presiune, in acest fel multa apa se va scurge si va ramane mai putina apa pe masina, facand uscarea mai facila.

In felul acesta puteti pastra vopseaua masinii intr-o stare cat mai buna si micsorati riscul de produce zgarituri superficiale.

Sper sa va fie de folos ;)

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

f corect insa e bine sa ai o pompa , fie ea si una mica , am vazut ca tu utilizezi doar furtun din pacate.... crede-ma ca de cand am pompa se cunoaste.... si f important cand stergeti apa sa clatiti des carpa-laveta-pielea , sa nu fie masina in soare este cel mai important lucru , de altfel daca ploua afara e super de spalat masina , bineinteles ca te uzi si tui pe langa ea dar atunci e cel mai bine , dupa o bagi in garaj daca ai si e beton , apa de ploaie nu este dura si nu pateaza insa daca esti intr-o zona industriala cu poluare puternica....sorry :wub:

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

D'asta iubesc eu vw forum...detaliat si la obiect. Pentru ca am la servici un furtun cu stropitoare, voi aplica metoda o data pe saptamana, ad literam. O sa printez postul lui toni sa-l am la indemana..:emthup:.

Am o intrebare, din ce am mai citit pe site-uri de detailing, si uscarea este o operatiune importanta...ceva sugestii?

Multzam

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Bineinteles ca este si uscare importanta. Stergerea apei ramase se face in sensul curgerii vantului pe masina, din fata catre spate in linii drepte. Daca lasi la final apa sa curga fara presiune va ramane mai putina apa de sters. In acelasi timp daca masina a fost ceruita in prealabil (sau chiar decat polish-ata) acest lucru face ca si mai multa apa sa se scurga de pe ea.

Dar daca masina a fost spalata foarte bine, la uscare nu se pot produce prea mai incidente nedorite. (asta e alt motiv pentru care nu-mi plac spalatoriile ecologice, pentru ca mai ramane "ceva" pe masina care este sters cu laveta, sau mai bine zis plimbat pe toata masina)

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

nu sunt de acord sa freci masina cu manusa sau burete. oricat de bune ar fi, tot plimbi cateva firicele de mizerie pe suprafata lacului suficient cat dupa doua spalari sa apara panza de paianjen. este de preferat sa se sara din schema orice actionare mecanica asupra lacului inainte de a se fi curatat toata, dar absolut toata mizeria. iar la stergere, ideal ar fi aerul comprimat. personal la spalatorii ma lupt cu baietzasii sa o inmoaie bine-bine inainte de a-i da cu solutia antistatica; sunt sanse mai putine ca la sters sa prinda vreun fir de murdarie care sa fie transformat intr-un veritabil glashpapir. succes!

Modificat de VEKAU
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Sunt de acord cu tine, ideal ar fi de preferat o spalare fara atingere. Numai ca pentru ca acestea sa fie "macar" eficace si nu perfecte in eliminarea mizeriei, este nevoie de detergenti foarte puternici, care nu numai ca inlatura ceara sau orice alt agent care face masina sa arata mai bine ci si dauneaza in timp lacului daca este folosit excesiv.

Si inca ceva, intre manusa si burete este o diferenta foarte mare ca mod de actionare asupra murdariei (am scris si mai sus), nu este deloc corect sa interschimbam termenii.

Aerul comprimat ar fi bun pentru uscare, dar ca sa fie si el eficient trebuie ca suprafata sa fie cat mai "lucioasa" incat apa sa alunece usor. Pentru a ajuta acest lucru este nevoie de ceara/polish care este inlaturata destul de usor de detergentii puternici de care vorbeam mai sus. Desigur se poate si fara, dar uscare ar fi putin mai complicata si ar dura mai mult.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Tony, pune te rog poze cu manusa la care tot faci referire ..sa vad si eu cum arata.

Nu ar strica si poze la lavete si la celelalte instrumente.numai la apa si la furtun nu vreau poze :offtopic:

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Cam astea sunt instrumentele mele pentru spalare:

-manusa Sonax

-sampon F1 carnauba wash&wax

-laveta sintetica The Absorber (chiar isi merita numele)

img36650vr.jpg

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Cam astea sunt instrumentele mele pentru spalare:

-manusa Sonax

-sampon F1 carnauba wash&wax

-laveta sintetica The Absorber (chiar isi merita numele)

Scuze intrebarea tampita insa de unde le procuram? :blink:

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

"Si inca ceva, intre manusa si burete este o diferenta foarte mare ca mod de actionare asupra murdariei (am scris si mai sus), nu este deloc corect sa interschimbam termenii."

o diferenta este, nu contest, dar daca prinzi ceva praf in ele crezi ca efectul este acelasi?

poate nu cu aceeasi intensitate, dar scuza-ma manusa nu-l volatilizeaza....deci nu solutie antistatica puternica, ci o combinatie intre jet cu presiune si solutie. nu va faceti griji ca nicio spalatorie nu foloseste o concentratie sa zicem periculoasa; tre sa traiasca si ei...si inca ceva de care am uitat: nu lasati mizerie sa se stranga pe caroserie; un strat gros de namol= un galshpapir sigur. stradania spalatorilor e aceeasi, doar stratul de mizerie difera! :(

si inca ceva important : sa nu credeti ca daca noroiul-prafu este inmuiat nu mai zgarie lacul!!! :(

Modificat de VEKAU
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Totusi ma intreb de ce ar fi mai buna manusa Sonax decat o perie cu peri lungi (100 mm si peste) si moi manevrata usor.

Peria retine sufiicient detergent pentru o suprafata de aprox. 10 dm2. Eu o inmoi la fel de frecvent in galeata cu detergent (Turtle Wax cu ceara folosesc in apa calda), iar clatirea periei o fac cu furtunul (prevazut cu “pistol”), deci folosesc la fiecare clatire a periei apa curata.

Subliniez ca in prealabil folosesc cat mai abundant jetul de apa (cvasilamelar) pentru a indeparta murdaria si a o inmuia cat mai bine pe cea care mai ramane.

Ma intreb deci daca peria ar putea zgaria mai mult decat manusa pentru ca perceptia mea era de sens opus … :D

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

mai conteaza cat de mult daca cu ambele ai sanse sa lasi urme?

noua de fapt aici ne lipsesc niste spalatorii profesionale cu perii rotative, evident de calitate.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pai periile rotative zgarie si mai mult ... eu asa stiam, de mult .... :D

Iar scopul topicului vizeaza totusi d.i.y.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

@Vekau: uite doua imagini care arata diferenta dintre manusa si burete:

burete

spongetrapgrit2zs.jpg

©detailingworld.co.uk - Dave KG

manusa

washmittabsorbgrit9nk.jpg

©detailingworld.co.uk - Dave KG

PS: nu am spus nici un moment ca riscul zgarieturilor ar disparea complet ci decat ca este minimizat.

@razdan: citisem la un moment ceva si de perii, dar nefiind un mare fan al lor si neavand nici renume foarte bun in domeniul asta nu am urmat calea asta. S-a putea folosi si o perie cum spui tu, dar sa fie foarte moale si sa fie manevrata cu grija. Eu ma simt mai in sigurata cu manusa :D

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

come on toni!

asta nu cumva miroase a reclama? sigur ca o manusa nu poate fi ca un burete, insa tot actionare mecanica este.particulele nu urca instantaneu in manusa.

razdan, periile rotative nu pot avea acelasi efect pentru simplul motiv ca trec, iau mizeria dintr-un foc si se intorc curate din nou la treaba. devin periculoase cand se tocesc si nu sunt schimbate la timp .

PS. din pacate nu am inteles ca se refera la do it your self. poate ca ar fi trebuit precizat. daca asta vrea sa insemne d.i.y.

Modificat de VEKAU
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

sa fim seriosi , o manusa zgaraie cam la fel ca un burete , si la burete este faza cum ca mizeria intra in interior si nu sta la suprafata..ideal este sa poti indeparta tot noroiul cu presiune de apa si apoi cu un detergent activ urmat de inca o trecere cu pompa de mare presiune , dupa care daca consideri ca e necesar poti sa treci la o mangaiere fina cu buretele sau manusa...cu peria nu stiu de ce am avut totdeauna impresia ca zgaraie , chiar si cele speciale insa daca nu se apasa excesiv nu e problema nici cu manusa , peria sau buretele...

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

:Driver: De reclama mascat chiar n-am fost banuit niciodata dar cred ca exista un inceput pentru toate :)

Uitati-va mai atent la un burete si veti vedea ca este facut dintr-o spuma iar particulele nu au cum sa "urce", pur si simplu nu au unde.

Repet pentru a n-shpea oara, nici cu manusa nu esti in siguranta doar ai un avantaj, eu as zice destul de mare (si nu numai eu) voi il considerati aproape zero, vad ca nu am nici o sansa sa va conving asa ca nu vad nici un sens sa continuam discutia.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

d.i.y. este o prescurtare care se gaseste usor in dictionare sau pe google, iar tinand cont de existenta topicului “Spalatorie profesionala sau d.i.y.”, de continutul primului post de aici si de profesionalismul lui Toni, ca moderator si nu numai, era logic faptul ca scopul acestui topic vizeaza totusi d.i.y.

… iar cine urmareste cu cat de putina atentie forumul si continutul posturilor lui Toni il poate acuza de … foarte multa documentare si de acuratete tehnica, dar in nici un caz de reclama mascata.

In rest, ceea ce vad scris aici despre periile rotative pare logic, dar totusi la noi stiu foarte multi care au oroare de acest sistem de spalare.

O fi din cauza instalatiilor neintretinute de la noi … dar n-as putea exclude la occidentali si indiferenta fata de vopseaua unei masini pe care nu o tin multi ani sau, pe de alta parte, pretul mainii de lucru din occident care face ca o spalatorie automata sa fie mai ieftina.

Revenind on topic, am sa incerc si eu acea manusa (am vazut aici produse Sonax), dar parca, sub nivelul bandourilor, mai ales la usile din fata unde se aduna noroiul cel mai gros, tot cu o perie moale as mangaia … sub jet puternic de apa, dupa o prealabila si prelungita inmuiere.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

:) vad ca vorbim impreuna si ne intelegem separat!

nu era vorba nicidecum ca cineva de aici face reclama, ci de prezentarea in sine de mai sus - de provenienta acesteia... nu inteleg de ce considerati ca cine nu e de acord cu noi este impotriva noastra?

incercam sa prezint doar un alt punct de vedere al modului de spalare al masinii din dorinta de a veni in sprijinul tuturor, nicidecum de a combate profesionalismul cuiva... pur si simplu vorbesc din experienta proprie, fara alte adaosuri. :)

Modificat de VEKAU
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Eu la curte am adoptat metoda cu spalare cu jet (gasiti aparatul la preturi intre 170-250 ron in functie de preferinte de marca si calitate). Eu am unul (nu de marca), dar care isi face treaba pentru 2 masini de ceva timp (aproape 2 ani) fara probleme ... pana acum. Dupa o pre-spalare cu jet se duce aproape toata mizeria depozitata pe vopsea. Apoi aplic o spuma de sampon (auto), dar cu buretele (tot Sonax am buretele:)). Nu stiam de existenta acestei manusi. De obicei folosesc doua galeti, cum a spus si toni. In una am solutia de spalat si in cealalta apa curata in care spal buretele. Dupa aceea dau iar cu jet si se ia cam tot. Mai am intr-un pulverizator o solutie concentrata de sampon si detergent de vase (eu am folosit Fairy) cu care mai dau pe petele mai hotarate, care nu vor sa iasa la prima spalare. De obicei acestea sunt cele de gainat, picaturi dulci de zahar din florile pomilor, etc. Acelea ies dupa ce dau cu acea solutie mai concentrata si insist un pic cu buretele umed si curat. Apoi mai clatesc inca o data cu jetul si trec la uscat, pe care il ...execut ... cu o piele naturala de caprioara.

Modificat de horgarban
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Cred ca daca intram in UE, normele de mediu nu ne vor mai da voie sa spalam masina pe sant sau in fata blocului... Oricum oamenii vor mai spala, pana cand se var incasa niste amenzi din alea babane. de asemenea si cu schimbatul uleiului. Nu de putine ori am vazut pa marginea drumului bidoane si pete imense de ulei (pur si simplu niste oameni de "bine", probabil camionagii sau taximetristi sau neamuri-proaste, au dat drumul la ulei direct in iarba).

Parerea mea!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Aici asa este. Nu o sa ai voie sa faci nimic care sa polueze mediul. De fapt nici acum nu ai voie, dar ... cine sa aplice legile?

Off topic: Exista de exemplu o lege care reglementeaza colectarea selectiva a gunoiului. Aceasta este adoptata de aprox 2.5 ani. Insa nu am vazut nici o firma de salubritate care sa vina sa ia gunoiul ... selectiv. De fapt ... da, la blocul asta il iau, la astalalt nu-l iau ca nu mi-au dat spaga luna trecuta.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Foooooarte off-topic, nu vad de ce sa interzica asta, chiar si in US, unde sunt cele mai strice regulile legate de mediu acest lucru nu este interzis, iar oamenii spala masinile in fata casei. Iar din moment ce samponul este conform normele de ce diluat cu apa si mizerie ar fi poluant?!

Oricum, metoda mi se pare imposibil de aplicat in fata blocului, m-am tot gandit si eu la metode, dar nu vad nici una ... fara un furtun cu apa.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Foooooarte off-topic, nu vad de ce sa interzica asta, chiar si in US, unde sunt cele mai strice regulile legate de mediu acest lucru nu este interzis, iar oamenii spala masinile in fata casei. Iar din moment ce samponul este conform normele de ce diluat cu apa si mizerie ar fi poluant?!

Oricum, metoda mi se pare imposibil de aplicat in fata blocului, m-am tot gandit si eu la metode, dar nu vad nici una ... fara un furtun cu apa.

asta e numai in filme :)

In real life nu e chiar asa....acolo iei amenda si pentru o pata de ulei pe pamint, sau pentru ce antreneaza apa rezultata in urma spalarii in canalizare(grasimi, uleiuri, etc.).

chiar ieri aratau la tv o spalatorie auto conform normelor UE cu valoare de investitie pe masura (cca. 120mii euro), in care factorul uman e prezent doar la incasarea banului.

Faza e ca apa folosita la spalare e colectata si epurata si in mare parte se recicleaza si numai o mica parte este deversata in reteaua de canalizare.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!