Jump to content

DIY - Demontare ventilator habitaclu (aeroterma)


mihneasim
 Share

Recommended Posts

Salut din nou!

 

Ventilatorul de habitaclu este cel care ne da aer cald cand e rece si, ati ghicit, aer rece cand e cald. La polo 6R este pozitionat in spatele torpedoului, inainte de filtrul de polen - ceea ce il face susceptibil acumularii de mizerie. Problemele care pot aparea la el sunt:

- imbacsirea de mizerie

- arderea rezistentelor ceea ce face ca una sau mai multe trepte de ventilatie sa nu mai functioneze (are un set de 4 rezistente dedicate, pozitionate tot in spatiul din spatele torpedoului, care ajusteaza curentul in functie de viteza de suflare)

- diverse defectiuni ale rotorului, ca orice eletromotor.

 

Pentru ca sharing is caring, am ales sa pozez toata procedura si sa o impartasesc celor care au nevoie.

 

Unelte necesare: surubelnita T15

Timp necesar: 15 min demontare, 15 min montare.

Costuri posibile: ~350 motoras nou, ~100 lei set rezistente, 12 lei un spray WD40 (unii au alte recomandari pt lubrifiere).

Lucru de care trebuie sa aveti grija: cuplare/decuplare comutator airbag pasager.

 

La lucru!

 

1. Scoatem plasticul din dreapta - iese cu forta, are doar un clips de metal care nu trebuie pierdut.

 

step1.jpg

 

2. Desurubam torpedoul: 3 sus, 2 in interior, 2 dedesubt.

 

step2.jpg

 

3. Poza e din lateral, cu elementul de la pasul 1 scos. Atentie! Va trebui sa decuplati comutatorul de airbag pasager. Nu puneti contactul la masina cat timp este decuplat! Daca faceti acest lucru, calculatorul inregistreaza eroare pe controllerul de airbaguri si o veti putea sterge doar cu un Vag-Com (VCDS).

Decuplati mufa din comutator. Comutatorul poate apoi iesi din torpedou prin fata (il tin doua cleme metalice care trebuie apasate simultan) si il puteti recupla la mufa, daca doriti sa puneti contactul in timp ce aveti torpedoul scos.

Tot in imagine vedeti si un element metalic care tine torpedoul. Torpedoul se trage in fata, tragand plasticul din dreapta peste elementul metalic.

 

step3.jpg

 

4. Ah, si sa nu uitati de tubul de racire torpedou. E cauciucat, se trage de pe gura de plastic, prinsa si ea cu clipsuri de torpedou - scapa usor. In spatele lui gasiti un textil gros, probabil cu scop de etansare si eliminare vibratii.

 

step4.jpg

 

5. Am ajuns la motoras. E mult mai mare decat ati crede. Are vreo 5-8 surburi care trebuie cautate. La unul de jos accesul e putin dificil. Si acum, si la scoatere, bara orizontala de plastic va incomoda mult si trebuie impinsa cu forta destul de des. Altfel motorul nu va avea loc sa intre/iasa.

 

step5.jpg

 

6. Motorul e mufat la masina doar cu un cablu de curent +/-

 

step6.jpg

 

7. Dar mecanic mai are prins de o "aripioara" de-a lui aceasta mufa. Am preferat sa o decuplez inainte de scoatere, sa am spatiu de cabluri.

 

step7.jpg

 

8. Partea cea mai urata si care cere multa rabdare e scoaterea lui prin spatiul ingust. Pozitia de scoatere care mi-a iesit a fost exact asa cum sta, tras in fata, apasand pe bara de plastic de jos.

 

step8.jpg

 

Totul se monteaza similar la loc, de la ultimul pas la primul. Unele suruburi de la torpedou pot da batai de cap daca prind acel element textil peste gaura - greu de evitat.

 

Sa va sufle silentios cat mai multi km!

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

 • Similar Content

  • kelu2001
   By kelu2001
   Va salut, am o problema la un caddy fara AC din 2007. Brusc ventilatorul din habitaclu nu a mai mers pe nici o treapta de vitèza. Am verificat si am gasit siguranta arsa. Cand am inlocuit.o o ardea de fiecare data cand ajungeam la treapta 4, dar ventilatorul tot nu pornea deloc. Am verificat termorezistenta care era si ea arsa, am schimbat.o. cand am pus.o pe cea noua a ars.o si pe asta si a inceput sa scoata fum incalzindu.se puternic in maxim 20 se secunde.
   Ce sa fac? Sa verific si ventilatorul poate e blocat si de aia arde termorezistenta? Mentionez ca acum nu a mai ars si siguranta.
  • nebhotep
   By nebhotep
   Salutare,
   pe cand a venit frigul am ramas fara inclazire in masina.
   In urma cu cateva saptamani, ventilatorul nu pornea decat la ceva vreme dupa ce plecam de pe loc, probabil dupa ce se mai incalzea in masina. De cateva zile venitlatorul nu mai porneste deloc.
   A mai patit cineva asa ceva!?
  • adi_cas
   By adi_cas
   Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un tutorial pentru demontare. Am cautat prin forum dar nu am gasit nimic despre asta.
    
   Multumesc anticipat.
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in broserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim! :) 

 

Accept