Jump to content

Galati - Praga 3.000km cu masina


grp
 Share

Postare recomandată

Pentru cei care nu se tem de condus si de cheltuieli :) am sa trec aici si experienta mea. Traseul ales in tara a fost:

 

Galati - Braila - Buzau - Barajul Siriu - Brasov - Fagaras - Sibiu - Sebes - Orastie - Deva - Lipova - Arad - Nadlac.

 

Afara am circulat pe:

 

Nadlac - Mako - Szeged (M43) - pana aproape de Gyal (M5) - (M0) am ocolit Budapesta - am continuat pe (M1) spre Gyor - am trecut granita dintre Ungaria si Slovacia continuand drumul pe (E75), apoi trecand pe langa Bratislava pe  (D2)/(E65) - in Cehia intrati fara sa va dati seama tot pe acelasi traseu - Brno este un punct intermediar pe traseu - continuati pe (E65)/(E50) spre Praga.

 

De la Galati la Nadlag am avut ~ 740km si 11 ore de condus. De la Nadlag la Praga au fost 860km si 8 ore si jumatate de condus, la dus, intrucat am intrat prin Mako in loc sa-l ocolesc. La intoarcere am avut 770km si 8 ore de condus intrucat s-a intinecat si a fost mai aglomerat. In total, dus-intors, au fost 3.100 de km. Drumul de intoarcere l-am facut intr-o singura zi, cu opriri si cam 17 ore si jumatate de condus.

 

Vignete am luat din Pecica, dar se pot lua si din Nadlac din vama, sau de la benzinarii, sau din tarile pe unde treceti. Costul a fost de aproximativ 170 de lei pentru vigneta pe 10 zile in Ungaria (electronica - pastrati chitanta cel putin 3 luni), Slovacia si Cehia  se pune pe parbriz, in dreapta.

 

 

 

 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Continuare:

 

Faceti plinul la iesire din tara. Pe autostrada din Cehia, la benzinarii pretul motorinei era de 38.6-38.9 coroane (aprox. 6.6 lei) si cred ca si in Ungaria sau Slovacia era cam la fel. In Praga, pretul scazuse la 36.8 coroane (adica 6.45 lei). Am scris gresit in postul de la Masina mea doar 26 de coroane, pretul real este cel de aici. Si este vorba de cel mai ieftin sortiment. Nu pare mult, dar la acest drum lung se strang diferente si cu banii respectivi puteti vizita altceva.

 

In general am circulat legal, cu cateva mici exceptii. Pe autostrada am circulat cu 120-138km/h, iar in rest am respectat cat de cat viteza pe sectorul de drum, in sensul ca, in Bratislava, era o restrictie de 80km/h, dar toti mergeau cu 100km/h. Radare am vazut in Cehia in masini nemarcate. In Slovacia, am gasit doi politisti pe autostrada, pe sensul de mers, cu pistolul cu laser (masina fiind parcata in afara benzii de urgenta). In Ungaria erau inscriptionate (Rendorseg) una m-a depasit cu vreo 150km/h iar alta statea ascunsa, aproape de una din intrari, practic nu aveai cum sa o vezi de pe sensul de mers, intrucat te lua din spate. Am avut o intamplare nefericita, in Cehia, iar politistii (vorbea unul dintre ei engleza fluent) au fost foarte amabili. In Ungaria, prin sate, am gasit limitari de 30 sau 40km/h, iar dupa indicatorul "Atentie copii" mergeti cu 30km/h. In capatul unui asftel de sector, erau camere si un indicator care se inrosea peste 30km/h si se inverzea sub 30km/h. Asta ca sa nu da-ti bani pentru amenzi.

 

 Praga nu e nici cea mai scumpa nici cea mai ieftina. Exista lucruri de evitat, ca de exemplu sa mananci in Centrul Vechi, pentru ca este mai scump. La fel si bautura (dar nu neaparat) in majoritatea localurilor. Cascati ochii altfel cascati punga. De exemplu un magnet de frigider de pe strada care urca la Palat a costat 34 de coroane cu 5+1 bucati (~28.4 coroane). Aceeasi magneti in centru erau 30 dar nu existau 5+1. In alte magazine erau si 70 de coroane aceeasi magneti. La fel si berea, vinul fiert, tricourile etc. Vinul fiert il gasiti cu 35-80 de coroane, diferind pretul in functie de local, gramaj si metoda de preparare sau servire. La cel de 80 e mult, bun si stai pe scaun, la cel de 35 stai in picioare si bei din pahar de unica folosinta. La bere gasesti 4-5 sortimente minim in fiecare bar-restaurant. Mergeti pe draft sau la supermarket (Albert) unde o gasiti mai ieftin. La restaurant variaza pretul de la un minim de 50 de coroane halba de jumatate, la market pleaca de la 17 coroane doza de 0.33l. Pe o cutie intr-un bar de la Palat, am platit 95 de coroane?!?! greseala mea, pretul afisat era pentru draft si n-am intrebat exact.

 

 Schimbul valutar: in marea majoritate a caselor de la hotel erau 1 euro 24.5-25.5 coroane. Daca scoti de la bancomat sau platesti cu cardul, depinde de banca, dar poti schimba cu 24-25.5 coroane. In Brno in schimb schimbul a fost mai avantajos de unde am scos bani de la un bancomat. Exista si case de schimb unde am schimbat cu 26.5 coroane pentru 1 euro si cu commission 0 (zero), dar exista si altele unde chiar daca nu au comision schimba doar cu 18.5 coroane la 1 euro. Puteti schimba si in tara, dar trebuie sa faceti comanda la banca cu cel putin doua saptamani inainte. 1 leu ~ 5.8-5.9 coroane.

 

  Puteti intreba mai la tot pasul pentru directii. Cehii vorbesc engleza, rusa, germana din ce am vazut noi, mi s-au parut destul de amabili si chiar si turistii care au mai fost pe undeva te pot indruma.

 

  Transportul: eu am preferat sa las masina la hotel in parcare subterana (13 euro / zi parcarea - undeva pe langa Palat, au stat cateva cunostinte si au platit 15 euro pe zi, parcarea in strada, langa hotel, dar cu un fel de liber parcare afisat pe parbriz (primit de la hotel).). Cam mult, dar n-am inteles hieroglifele lor cu parcarea unde ziceau ceva de 24 de ore si ridicat masina. Exista si parcari pe strada, dar tot scrie pe stalpi rezervat si tot n-am inteles daca era pentru riverani. Transportul in comun are bilet unic. Cu tramvaiul, metroul sau autobuzul poti folosi acelasi bilet daca te incadrezi in timp. Pentru adulti 30 de minute costa 24 de coroane, pentru copii intre 3-15 ani costa 12 coroane (se apasa discount, apoi 24 si apoi bagi banii). Spre exemplu la dus spre Gradina Zoo am platit 120 de coroane intrucat metroul din statie l-am pierdut si autobuzul la fel, la intorc am fost mai organizati si in 28 de minute am ajuns la destinatie, schimband autobuzul cu metroul. Exista si intervale orare mai mari sau chiar o zi. Localnicii nu prea cumpara bilet (nu i-am vazut compostand bilet) cred ca au abonamente,

 

Atractiile vi le gasiti fiecare, in functie de modul de transport si ce va place sau ce doriti sa faceti. Cautati pe google si vi le afiseaza, impreuna cu parerile celor care au mai fost. De incercat hotdogul cu carnat de-al lor si sunca de Praga la protap le gasiti pe Drumul de Aur din centrul vechi spre podul Charles/Carol. De asemenea si clatitele de acolo. Cumparati una si daca nu v-ati saturat mai luati . La Palat turul tuturor obiectivelor costa destul de mult si dureaza asa ca am intrat doar in Catedrala Sf Vitus. Dar ne-am plimbat pe acolo. Daca aveti rabdarea si banii necesari mergeti si prin obicetivele din palat, in special pe strada meseriasilor. Mancarea peste tot pe unde am servit a fost proaspata, suficienta si rapid servita. Gasiti si harti cu traseele si atractiile turistice si la receptie.

 

Costuri: La hotel Olsanka*** unde am stat noi se putea si manca in restaurantul propriu. Am inteles ca meniul zilei la pranz era chiar interesant si ieftin. Noi am avut micul dejun si cina incluse si mancarea a fost tot timpul ok, in stil bufet suedez. Cazarea am vazut ca era in jur de 40 de euro/zi camera cu 2 paturi. Net doar 20 de minute free doar in lobby, in rest daca vroiai era 6 euro pe zi in camera. Mie pe Iphone nu mi-a mers aplicatia lor, dar am avut net free in mai multe restaurant si la Gradina Zoo. La TV nu prea ai ce sa vezi, in cazul in care vrei sa ramai in camera. Aveau 13 programe in rusa si ceha, BBC in engleza si Raiuno in intaliana. Asa ca seara la culcare mai vedeam o stire pe BBC. Am mancat eu cu fiicamea si cu sotia spre exemplu 2 supe + 2 feluri doi + 2-3 beri si 2 sucuri si am platit si 650 de coroane (langa gradina zoo) si undeva pe langa Palat spre centrul vechi am dat 1.150 coroane cam acelasi lucru comandat.

 

Cu o planificare atenta a calatoriei si putin noroc, o sa va distrati de minune. Drumurile, ca si carosabil, din Brasov pana in Praga sunt bune si foarte bune. Evitati pe cat posibil, banda 1 (cea apropiata de marginea drumului) din Cehia. E facuta din placi si o sa va zdruncine putin. Treceti pe ea doar cand vin mai tare cei din spate (nu va dau flashuri, vin in spate mai departe sau mai aproape si stau acolo pana eliberati banda). Exista doar un singur punct unde va puteti rataci, in apropiere de Budapesta, cand se intersecteaza parca trei autostrazi,dar cu ajutorul indicatoarelor va duceti in directia corecta (spre dreapta :D). Si oricum in maxim 10 km gasiti iesiri pe unde puteti sa va intoarceti. La dus am facut pauza in Pecica (am innoptat la pensiunea Komodo - foarte ok 130 lei/noapte camera cu 2 paturi), la intors am venit fara a mai dormi in tara, timpul efectiv de condus fiind cam 16.5 ore din 20, restul fiind incidentul avut si diversele popasuri pe traseu.

Modificat de grp
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Si eu vreau sa fac un drum la anul in vara

Poti sa imi spui cam cat a fost costul total ?

Multumesc

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Salut!

 

Depinde de masina (consumul ei) si cat vrei sa mergi, dar pentru mine costurile fixe au fost:

 

Carburant : ~ 210 litri motorina ~ 1.300 de lei cu tot ce am pus la ei

 

Vigneta: ~ 200 de lei Romania (7 zile) + Ungaria + Slovacia + Cehia (10 zile toate)

 

Parcare: 13 euro (~59 lei) pe zi (42 euro ~ 189 lei in cazul nostru), dar poate fi si 15 euro (68 lei) pe zi

 

Cazare: pentru noi a fost 180 euro (810 lei) camera cu 2 paturi + mic dejun si cina incluse (aproape bufet suedez) pentru 5 zile/4 nopti la hotel de 3 stele (dar a fost un grup mare si banuiesc ca s-a negociat mai jos)

De asemenea, noaptea petrecuta la pensiunea Komodo din Pecica a fost 130 de lei/ camera cu 2 paturi.

 

Plimbari si masa de pranz pe zi intre 100 si 150 de euro (450-675 lei). In bani astia mai sunt si mici suveniruri, dar daca intri si prin obiective, gen catedrala, te ajuge mai mult. Noi am mancat doua zile de pranz.

 

Per total cred ca au fost cam 3.800 de lei. Pentru doi adulti si un copil de 8 ani. Si am plecat pe 27 noiembrie si intoarcerea a fost pe 3 decembrie

 

La care s-au adaugat la mine (sa nu ti se adauge si tie) "plimbarea" pe platform 18 km pana la Brno - 115 euro + 2 cauciucuri Matador de iarna si montaj 435 euro :).

 

Drum bun si fara incidente iti urez.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 years later...
grandtourismodiesel

Salut, ai folosit waze si statia cb in afara? Si eu vreau sa fac un drum de revelion. 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!