Jump to content

Reflexia bordului pe parbriz - Rezolvare?

cosminrot
 Share

Postare recomandată

Valentin, de unde i-ai luat? Daca nu poti posta aici, pe PM, te rog. Si eu port ochelari de vedere si tare mi-ar prinde bine unii pe care sa-i aplic peste, atat pentru zi cat si pentru noapte

Multumesc

Modificat de klausu25
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

• Replies 85
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Moog

24

• alexanderdj

8

• CristianMarin

7

• Geisterfahrer

7

Ideal e sa-ti mareasca contrastul si o zi cu nori sa para una insorita...

Asa poti conduce cu ei pe nas pina tirziu pe inserat...

Link către comentariu

Geisterfahrer

Vali nu rotesti de nimic coane :)...aia e chestia cu verificatul cu un telefon...

Eu am ceva experienta cu filtrele de polarizare circulara sau liniara din fotografie. Daca nu rotesti nimic, adica filtrul este fix, randamentul filtrului este mult diminuat, pentru ca lumina polarizata depinde de unghiul de incidenta al razelor. Adica depinde de pozitia sursei (Soarele).

In cazul reflexiei bordului, sursa o reprezinta bordul in sine, ca el se reflecta. Cum bordul are o pozitie oarecum fixa fata de parbriz si fata de sofer, o pereche de ochelari bine realizata sunt convins ca poate estompa cea mai mare parte a reflexiilor din parbriz.

Ma gandesc totusi ca acesti ochelari sunt facuti in special pentru reflexiile obiectelor orizontale (bord, asfaltul soselei, parbrizele masinile din fata, etc) dar sunt complet inutili pentru obiecte verticale (geamuri, panouri, etc). Mi se pare absolut imposibil sa functioneze si la orizontale si la veriticale, fara a avea vreun mecanism de reglare a filtrului.

Da, ai intuit foarte bine :D Nu blocheaza decat reflexiile orizontale, nu se pot bloca toate reflexiile. De altfel efectul e clar daca te uiti prin lentila polarizata dupa ce ai rotit-o la 90 de grade ;)

Link către comentariu

Valentin, de unde i-ai luat? Daca nu poti posta aici, pe PM, te rog. Si eu port ochelari de vedere si tare mi-ar prinde bine unii pe care sa-i aplic peste, atat pentru zi cat si pentru noapte

Multumesc

Momentul alegerii a coincis, oarecum, cu schimbarea lentilelor a unei perechi de ochelari pe care o aveam. Acum am aflat ca exista ochelari de vedere la care li se ataseaza lentile de polarizare speciale pentru pereche respectiva. Lentilele de polarizare au exact forma lentilelor de vedere. Dar pentru asta trebuia sa schimb rama, sa aleg o rama care permite asa ceva, dar nu mi-a placut niciuna.

Asa ca am mers pe recomandarea colegului Moog, care mi s-a potrivit de minune. Filtrul cu clips-urile le-am gasit in magazinul de optica unde mi-am comandat ochelarii de vedere. Am ales prima lentila pe care am pus mana. Este no name si este foarte buna. Sunt foarte multumit.

Ideal e sa-ti mareasca contrastul si o zi cu nori sa para una insorita...

Asa poti conduce cu ei pe nas pina tirziu pe inserat...

Aici nu sunt de acord cu tine. Orice filtru de polarizare functioneaza prin blocarea unei anumitei parti a radiatiei luminoase. Un filtru de polarizare, de regula, injumatateste cantitatea de lumina care ajunge pe senzor (retina).

Prin zi noroasa ma refeream la intensitatea luminii care este semnificativ diminuata fata de cea in cazul unei zile insorite, nu la absenta contrastului. Nu absenta contrastului deranjeaza (care, in cazul zilei insorite, este din abundenta), ci cantitatea prea mare de lumina reflectata de obiectele din jur.

Nu cred ca acesti ochelari se pot folosi in situatiile cu lumina scazuta, asa cum filtrele de polarizare nu (prea) se folosesc in fotografia de interior

Vali nu rotesti de nimic coane :)...aia e chestia cu verificatul cu un telefon...

Eu am ceva experienta cu filtrele de polarizare circulara sau liniara din fotografie. Daca nu rotesti nimic, adica filtrul este fix, randamentul filtrului este mult diminuat, pentru ca lumina polarizata depinde de unghiul de incidenta al razelor. Adica depinde de pozitia sursei (Soarele).

In cazul reflexiei bordului, sursa o reprezinta bordul in sine, ca el se reflecta. Cum bordul are o pozitie oarecum fixa fata de parbriz si fata de sofer, o pereche de ochelari bine realizata sunt convins ca poate estompa cea mai mare parte a reflexiilor din parbriz.

Ma gandesc totusi ca acesti ochelari sunt facuti in special pentru reflexiile obiectelor orizontale (bord, asfaltul soselei, parbrizele masinile din fata, etc) dar sunt complet inutili pentru obiecte verticale (geamuri, panouri, etc). Mi se pare absolut imposibil sa functioneze si la orizontale si la veriticale, fara a avea vreun mecanism de reglare a filtrului.

Da, ai intuit foarte bine :D Nu blocheaza decat reflexiile orizontale, nu se pot bloca toate reflexiile. De altfel efectul e clar daca te uiti prin lentila polarizata dupa ce ai rotit-o la 90 de grade ;)

Da, ai dreptate. Nu ma gandisem inainte ca in cazul ochelarilor rezolvarea este foarte simpla. Elimina doar majoritatea reflexiilor cu care se confrunta un sofer, nu pe toate.

Link către comentariu

Eu zic de ochelari in sine nu numai de efect de polarizare.

Cind am sa am posibilitatea am sa pun si poze...

Conteaza si culoarea si restul acoperirilor de pe lentile.

Link către comentariu

Am revenit cu 2 poze nu foarte bune dar se vede diferenta de contrast si senzatia de luminozitate mai mare...

post-54922-0-31458300-1343293205_thumb.jpost-54922-0-26078000-1343293217_thumb.j

Link către comentariu

Nu asa se vede diferenta de luminozitate.

Pentru a te (ne) putea dumiri, trebuia sa salvezi odata cu fotografia si informatiile din exif.

In felul asta ai fi observat ca, in cazul fotografiei cu filtru, timpul de expunere, diafragma sau sensibilitatea senzorului este dubla (sau pe aproape). Fotografia poate sa para mai luminoasa, dar asta nu dovedeste nimic. Cine face poze cu un aparat cu reglaje manualke stie ca poti sa faci o poza in bezna totala si sa para luminoasa, ca si cum ar fi fost facuta ziua.

Diseara am sa fac un test sa vedem cat de multa lumina blocheaza acesti ochelari, in comparatie cu un filtru de polarizare folosit in foto.

Tehnic vorbind, este absolut imposibil ca un filtru aplicat peste un senzor sa ofere o luminozitate mai mare

Modificat de Valentin
Link către comentariu

Geisterfahrer

Mie chiar mi se pare ca in prima poza ai mai mult contrast. E simplu: lentilele colorate maresc contrastul culorilor care se afla la punctul opus al spectrului (obiectele de culoarea respectiva devin mai inchise), in timp ce obiectele de aceeasi culoare sunt desaturate (mai spalacite, tind sprea alb). Ca experiment, incearca sa vezi cum se vede un lan de grau copt sau de floarea soarelui prin lentilele tale galbene ;)

Nu asa se vede diferenta de luminozitate.

Pentru a te (ne) putea dumiri, trebuia sa salvezi odata cu fotografia si informatiile din exif.

In felul asta ai fi observat ca, in cazul fotografiei cu filtru, timpul de expunere, diafragma sau sensibilitatea senzorului este dubla (sau pe aproape). Fotografia poate sa para mai luminoasa, dar asta nu dovedeste nimic. Cine face poze cu un aparat cu reglaje manualke stie ca poti sa faci o poza in bezna totala si sa para luminoasa, ca si cum ar fi fost facuta ziua.

Diseara am sa fac un test sa vedem cat de multa lumina blocheaza acesti ochelari, in comparatie cu un filtru de polarizare folosit in foto.

Tehnic vorbind, este absolut imposibil ca un filtru aplicat peste un senzor sa ofere o luminozitate mai mare

Absolut de acord. :icon_thumleft: Ochelarii polarizati blocheaza cam 50-60% din lumina, nu trebuie sa mai masori.

Modificat de dinu_s
Link către comentariu

Moog, uite testul meu. Ce spune exponometrul unui aparat de fotografiat:

Aceeasi scena, aceleasi conditii de lumina (cat se poate).

Poza fara ochelari:

ISO 100, f8, 1/320

Poza cu ochelarii pe "nasul" aparatului:

ISO 100, f8, 1/50

Asadar, ochelarii mei de soare cu polarizare intuneca imaginea de 6,4 ori fata de aceeasi scena, dar privita fara ochelari.

Un filtru foto de polarizare intuneca imaginea doar de vreo 2 ori, depinde si de calitatea (pretul) lui.

Un argument in plus pentru a-i contrazice pe cei care spuneau ca se pot folosi acesti ochelari si pe timp de noapte. Cred ca este foarte periculos...

IMG_9054.jpg IMG_9055.jpg

Modificat de Valentin
Link către comentariu

Eu am zis impresia de luminozitate...e clar ca orice plastic colorat minimizeaza luminozitatea...

Im pozele tale diferenta de detaliu e minima...cel putin asa pare...

Daca te uiti in pozele mele cu atentie la muntii din plan indepartat si la copacii din apropiere, si putin la casele din vale ai sa observi ceva mai multe detalii pe poza prin ochelari...

Dar deja deraiem de la discutia initiala...

Link către comentariu

• 4 months later...

daca ati fuma in masina,pe parbriz s-ar depune putin fum si gata problema. la mine reflecta doar cand plec de la spalatorie si vreo 2-3 ore dupa,adica vreo 4-5 "cuie".

atentie nu incurajez fumatul! sa nu fiu inteles gresit!

Link către comentariu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

• Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Create New...

Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!