Jump to content

Indice viteza si greutate anvelope

adyp2003
 Share

Postare recomandată

De curand mi-am luat niste jante de tabla de 16" pentru a imi face un set de roti de iarna si am fost nevoit sa trec pe la R.A.R. ca sa imi treaca in C.I.V. noile dimensiuni de anvelope.

Mai precis, mi-au trecut urmatoarele (specificate de fabricant):

1. 205/55/R16 - 91 V

2. 205/55/R16 - 91 Q M+S

Inainte aveam in C.I.V. urmatoarele:

1. 225/45/R17 - 91 W

2. 225/40/R18 - 91 Y

Intrebarea ar fi daca trebuie sa am neaparat indice de viteza V pentru pneurile pe 16", intrucat am auzit ca se lasa cu amenzi si asigurari CASCO invalidate in caz de accident, in cazul in care ai anvelope necorespunzatoare.

Daca ma uit bine, cei de la RAR (care presupun ca au citit specificatiile furnizate de fabricant) mi-au scris pneurile admise de combinatia caroserie + motor. Adica: masina poate atinge 235km/h, atunci mi-au pus pe 16" indice de viteza minim V (=240km/h). Ma asteptam sa imi treaca 91H (adica 210km/h), dar nu au vrut. Probabil ca ar fi vrut daca faceam vreo omologare individuala, din aia de costa 6.000 RON.... :D

Totusi, pentru iarna vad ca suporta 91Q pe 16" (doar la Q vad indice M+S = mud+snow). De aici, as trage concluzia ca pot pune pe 16" pentru iarna orice anvelopa cu indice minim Q (=160km/h). Oare o fi ok dpdv al asiguratorului?

M-am uitat pe net si nu vad pe nicaieri anvelope de iarna care sa aiba indice V (=240km/h) pentru 16", sau W (=270km/h) pentru 17", sau Y (=300km/h) pentru 18". Singurele dubiosenii pe care le-am gasit aveau 94V XL pe 16", deci oricum nu e o potrivire 100%.

Voi ce pareri aveti, e legal sa pun pneuri de iarna 205/55/R16-91H fara sa am probleme cu asiguratorul? H e un indice mai bun decat Q dpmdv...

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Nu ar trebui sa ai niciun fel de probleme daca ai montate pe masina anvelope cu indice superior celui inscris in CIV. De exemplu tu ai pe masina cauciucuri cu indice de pana la 240 km/h (V) iar indicele din carte este pana la 210 (H).

Cauciucurile de iarna fiind construite dintr-un material mai moale prezinta la viteza o deformare mult mai mare. De aceea nu vei gasi anvelope de iarna cu V, W, Y etc.

Link către comentariu

• 3 years later...

Am de luat cauciucuri noi si am o dilema: daca indicele trecut in civ 91H adica viteza maxima 210 km/h e limita maxima pe care am voie sa o ating in siguranta? sau e mai mult orientativa si te poti risca putin peste tinand cont ca am 240 pe bord?

Link către comentariu

Este viteza maxima, pe care o recomanda producatorul anvelopelor, cu care te poti deplasa in conditii de siguranta.

Daca depasesti acea valoare, o faci pe riscul tau.

Link către comentariu

Este viteza maxima la greutatea maxima pe care poate sa o suporte anvelopa.

Link către comentariu

Xtremu, esti sigur? Asta ar insemna ca doar cand e masina incarcata te risti in rest nu?  :icon_confused:

Link către comentariu

Sigur ca da.

INDICELE DE VITEZA reprezinta viteza maxima la care anvelopa poate transporta o sarcina corespunzatoare propriului Indice de Sarcina (cu exceptia sarcinilor la o viteza peste 210 km/h) in conditiile de exploatare specificate de producatorul anvelopei.

INDICELE DE SARCINA este un cod numeric asociat cu greutatea maxima pe care o poate suporta o anvelopa (cu exceptia greutatilor la viteze de peste 210 km/h) la o viteza indicata de Indicele de Viteza in conditiile de exploatare specificate de producatorul anvelopei.

Daca te gandesti putin, e logic. Spre ex tu ai pe masina anvelope  cu indici 91 H .  Aceasta trebuie sa suporte viteza H (210 km/h) la o incarcatura de 91 (615 kg). Testarea arata cam asa: 

(ATENTIE : Sunetul e cam tare) Modificat de Xtremu
Link către comentariu

N-am vazut filmul ca sunt pe telefon, dar inteleg ca tu ai merge, ipotetic vorbind, linistit si relaxat cu 250 km/h cu anvelope cu indice 210 doar pentru ca masina ta cantareste in acel moment 1,6 tone si nu 2,4?

Modificat de loghy
Link către comentariu

Nu, vreau sa stiu exact cum stau lucrurile si sa decid apoi ce anvelope iau. Nu sunt teribilist, nu-mi pun viata mea si a altora in pericol. Viteza respectiva nu o s-o ating in Ro NICIODATA dar in Germania de exemplu s-ar putea.

Link către comentariu

Si atunci nu mai bine iti achizitionezi o anvelopa cu un indice de viteza corespunzator?

Nu cred ca e o diferenta asa de mare... de bani, ma refer

Link către comentariu

Ma gandesc sa iau 91V, diferenta e 120 lei/set. Mersi pt raspunsuri

Modificat de Tevez
Link către comentariu

• 3 months later...

U - inseamna o viteza maxima de 200 km/h

H - inseamna o viteza maxima de 210 km/h

V - inseamna o viteza maxima de 240 km/h

Trebuie sa mai stiti ca o anvelopa cu indice V este putin mai dura, ca textura, decat anvelopa cu indice H.

Link către comentariu

• 2 months later...

In ce masura indicele de viteza influenteaza viteza de uzura anvelopei?

Am avut pe masina bridgstone potenza 225/45/17 91v care in 4 ani si aprox 50.000 km s-au uzat pana la semn.

Acum in urma review-urilor as vrea sa achizitionez GY Asimetric 2 si nu stiu ce indice de viteza sa aleg intre V, Y, si W pentru o uzura mai lenta.

Modificat de loghy
Link către comentariu

Uzura anvelopei este data de indicatorul treadwear inscris pe anvelopa. Cu cat este mai mare (de exemplu o valoare mai mare de 300) uzura este mai lenta. Dar trebuie sa ai anvelopa fizic sa te uiti.

Link către comentariu

O sa fie cam greu sa fac acest lucru.

Colegii de pe forum care au aceasta anvelopa imi pot spune indicele de uzura inscris pe ele?

Multumesc.

Link către comentariu

300 au indicele de uzura.

Daca vrei anvelope performante indicele de uzura nu e relevant. Pentru indice de uzura mai mare sunt cele in genul Eco contact/energy saver, care opun o rezistenta mai mica la inaintare.

Link către comentariu

Nu o sa-mi cumpar anvelope dupa indicele de uzura. Sunt doar curios daca difera functie de indicele de viteza.

Ale tale parca sunt 91Y?

Link către comentariu

Este important sa-ti definesti impoartanta caracteristicilor anvelopei potrivite pentru tine. Dupa cum s-a spus performanta inseamna o foarte buna aderenta ceea ce inseamna un indice de uzura mai mic si poate o alta clasa de consum de combustibil (un consum mai mare). Cand achizitionez anvelope iau in calcul si indicatorul Temperature (capacitatea anvelopei de a disipa caldura, maxim indice A) si Traction (capacitatea anvelopei de a frana pe asfalt ud si beton ud, maxim indice AA). Acesti indicatori se regasesc pe lateralul anvelopei, langa indicatorul Treadwear.

Link către comentariu

De acord cu tine. GY mai are si alte anvelope in afara de A2, dar eu vreau A2 tocmai datorita performantelor. Dar deja suntem offtiopic.

Link către comentariu

92Y am avut. Inafara de faptul ca au peretele lateral foarte moale (predispune la galme, uneori mai imprevizibile la mers tare pe viraje) nu am ce sa le reprosez. Cel mai bun raport calitate/pret, merita!

Modificat de The_Ego
Link către comentariu

• Cristian changed the title to Indice viteza si greutate anvelope

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

• Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Create New...

Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!