Jump to content

Despre Uleiuri


Stefan_B
 Share

Postare recomandată

Iarasi un topic despre uleiuri? Ihi. Pentru ca este foarte simplu si complicat in acelasi timp. Lucrurile stau foarte simplu doar ca trebuie sa intelegem niste lucruri de baza, si sa NU ne lasam inselati de marketing.

Uleiurile de motor se vand in sticle frumoase cu nume atragatoare, colorate si tot felul de lozinci gen "liquid engineering". Pana aici nu inseamna ABSOLUT nimic. E doar vreo fatuca de la marketing care isi face treaba pt care e platita (si inca bine, as putea sa adaug).

Bun, deci nu conteaza ce scrie pe fata flaconului. Ce conteaza? Aici e primul aspect mai complex.

Exista 2 tipuri de specificatii pt uleiuri:

A. Generice

1. SAE (faimosul xxW-yy)

2. ACEA (A1/A2/A3/B1/B2/Bx)

Specificatiile generice sunt... generice. Adica sunt bune pt a diferentia 2 uleiuri, si se folosesc acolo unde fabricantul motorului nu are standard propriu de clasificare.

Ca sa mai complicam lucrurile un pic, specificatiile generice pot fi si ele de 2 tipuri:

1. Officially assessed (adica producatorul de ulei a trimis uleiul spre analiza organizatiei certificatoare si a platit taxele corespunzatoare)

2. Self assessed (producatorul si-a analizat singur uleiul si a tras concluzia ca e foarte bun :) )

Cel mai sigur mod de a vedea daca specul generic e self sau official este de a verifica site-ul certificatorului si a cauta uleiul. Daca nu e pe site, parerea mea personala este ca acest ulei nu este garantat a fi conform cu norma... eu unul nu as cumpara asa ceva.

B. Specifice

Cam toti producatorii seriosi isi impun normele specifice pt uleiuri. Porsche si MB au fost dintre primii care au lansat "moda". Concernul VAG are spec-uri de producator serioase si foarte bine puse la punct. De interes pt noi sunt cele de mai jos dar mai intai o nota despre importanta acestor specificatii:

Cand exista o specificatie de producator "specifica" alegerea uleiului se face NUMAI dintre uleiuri care satisfac aceasta norma. Daca - si repet - numai DACA exista optiuni in acest grup la nivelul indicilor de viscozitate SAE (de ex 5W-40 sau 0W-30) se poate alege specificatia generica care e mai adaptata necesitatilor locale. Uleiurile care nu indeplinesc specul de producator NU trebuie luate in calcul, indiferent de ce scrie pe bidon

Certificarile specifice sunt mai dure decat cele generice, de aceea un ulei certificat ACEA A1/B1 nu este neaparat conform cu VW 507.00

Standarde VW

Benzina

Long-life service (QG1) - 504.00 (sau 503.00)

Fara Long-Life - motoare ne-supraalimentate - 501.01/502.00

- motoare supraalimentate sau VR6 - 502.00/505.01 (nu e greseala)

Diesel

Long-life service (QG1) - fara DPF - 507.00 (sau 506.01)

- cu DPF - 507.00

Fara Long-Life - fara DPF - 505.01 pt PD.

- cu DPF - 507.00

Acestea sunt normele oficiale. Neoficial se spune ca se poate folosi 506.01/507.00 in locul 505.01. Problema este ca daca uleiul se schimba la 1 an (sau 6-7 luni cum fac eu) TBN la uleiurile long-life este prea mare si - culmea - ataca depunerile anti-uzura de pe piesele in miscare. Deci folosirea unui 506.01/507.00 in aceste conditii sunt bani aruncati, care nu ajuta - ci chiar strica un pic).

Conform bunei traditii, si normele producator pot fi self-assessed sau officially-assessed. Am atasat trei PDF-uri cu uleiurile de diferite norme VW care sunt officially-assesed la data de Octombrie 2006. Daca cineva are date mai recente sunt binevenite.

Cum se alege un ulei

1. Determinati ce norma de ulei e necesara pt motorul dvs (ex: 505.01)

2. Determinati ce producatori si branduri sunt aprobate de VW pt norma respectiva. Ca si inainte, recomand sa nu cumparati marci self-assessed.

3. Daca, pt specificatia data sunt mai multe viscozitati disponibile, alegeti-o pe cea mai potrivita climatului (la noi 5W-40 pare mai potrivita, cu toate ca acum xW-30 e considerata adecvata... oi fi eu de moda veche :rolleyes: )

4 NU bagati in seama prostiile de pe sticla. Nu e posibil la nivel de amator (sau impatimit) sa ne dam seama de "diferente" in comportarea masinii dupa schimbul de ulei... e placebo in general - sau daca e real, atunci se pun probleme mari cu privire la uleiul anterior!!!

Eu unul aleg ulei la un pret rezonabil - pe care il voi gasi in mod regulat si care satisface cele de mai sus . Folclorul spune ca nu e bine sa schimbi marca si tipul de ulei... in ziua de azi nu cred ca are mare importanta, dar poate mi-o scapa ceva :rolleyes: . Parerea mea (repet - a mea) este ca diferentele de pret intre branduri cu aceleasi specuri tehnice se regasesc in calitatea vietii celor ce le promoveaza, nu in calitatea produsului....

In final o nota referitoare la self-assessed: presupunand ca aveti nesansa unei probleme de motor legata de ungere, si se POATE dovedi ca ati folosit un ulei self-assessed ca si compatibil cu motorul, responsabilitatile privind garantia se transfera producatorului uleiului.

EDIT: Addendum pt "obsedati" - ca mine :rolleyes:

Daca aveti la dispozitie fisele tehnice a mai multor uleiuri care sunt OK dpv tehnic, urmatorii parametrii va ajuta sa le diferentiati dpv al calitatii:

1. HTHS - este rar intalnit (prietenii stiu de ce) - si este unul din parametrii fundamentali ce diferentiaza uleiurile. Cu cat e mai mare (minim 3.5 mPas pt un 505.01) cu atat filmul de ulei rezista mai bine la forfecare si la temperaturi inalte. Cum spuneam, rar veti gasi parametrul in fisa. Uleiurile de tip "fuel economy" - in general toate xW-30 - inclusiv 506.01 si 507.00 au HTHS sub 3.5, tipic vreo 3. Initial, la introducerea motoarelor PD, VAG cerea ca minim un HTHS de 3.5 pt ca uleiul sa fie admis la folosirea pt PD. Se pare ca acum au relaxat specul, nu sunt sigur care e impactul asupra durabilitatii motorului in conditii de sarcina mare. Se stie ca producatorii sunt obligati sa adere la norme europene si globale privind reducerea poluarii... cateodata se sacrifica performanta sau durabilitatea pt a indeplini aceste norme.

2. Flash point - este punctul termic la care uleiul se auto aprinde - este un indicator al originii uleiului. Cand Flash point e scazut sub 200C, uleiul este in general un ulei mineral inalt rafinat si puternic aditivat. E de preferat un ulei cu baza sintetica

3. Indicele de viscozitate - cu cat e mai mare, cu atat uleiul isi variaza mai putin viscozitatea - 150 ar fi un minim pt un ulei de origine minerala, 170 sau mai sus ar fi optim

4. Pour point - punctul la care uleiul e la limita inghetului (se mai numea pompabilitate) - cu cat e mai scazut cu atat mai bine. Recomandat sa fie cu cel putin 10-15C mai jos decat temp minima la care veti folosi uleiul vreodata.

step_50000_50500_50501.pdf

step_50300_50601.pdf

step_50400_50700.pdf

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Mai luati in considerare si diferenta dintre presiunile ecologiste care impun schimburi de ulei mai rare chiar daca asta inseamna o uzura mai mare si veti vedea de ce scade ecartul dintre vascozitati...

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Inca ceva - am vazut un review long-term la o Ocatvia rulata in estul EU. Singura referinta negativa a fost un usor scoring (zgariere) a cilindrilor.

Testerii au atribuit-o initial EGR - gazelor recirculate. Fabrica a raspuns oficial ca nu a observat acest fenomen pt masinile rulate in vest. Ei banuiesc ca scoringul apare de la continutul de impuritati din carburant.

Dupa parerea mea, la aceasta uzura contribuie si uleiul folosit. Cred ca un ulei xW-40 cu HTHS mai mare (cum e 505.01) ar fi protejat mai bine decat un xW-30 cu HTHS de 3.0 cum este un 507.00. La fel un filtru de carburant de 2um ar fi ideal pt zona noastra, dar unde sa gasim filtre din astea?

Inca ceva: Legat de uleiuri si importanta unui schimb "la termen". In timpul folosirii, motorul se uzeaza normal, contaminand uleiul cu particule de uzura. Pana la un anumit grad de contaminare, prezenta acestor particule nu influenteaza uzura. De-abia atunci cand numarul contaminantilor creste peste o limita, prezental lor incepe sa creasca uzura. Ideal ar fi ca uleiul sa fie schimbat imediat inainte de atingerea acestei limite. Acesta este de altfel si principiul de functionare al senzorului de calitate de ulei.

Problema mare la noi este insa praful. Praful ajunge in ulei si NU este metalic. Ca atare, praful nu este "simtit" de senzorul de calitate a uleiului. Cred ca intelegeti acum de ce la noi nu se accepta intervalul variabil de service. In vest se schimba filtrul de cabrurant/aer la 90.000. Asta ca sa ne facem o idee despre praful din atmosfera de la ei.

RVacaru Pai si nu te-ai uitat si la al treilea fisier? Uleiul la care te referi e acolo...

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Deci daca am in motor aral long l cu 0w30- specificatia 50601 care am inteles ca nu se mai fabrica (de ce?) pot sa fac schimbul cu aral LL3 5w40 - 50700 fara nici un fel de bataie de cap sau grija ?( in sensul ca nu trebuie sa fac o spalare in prealabil )

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Oricum la ultima generatie de motare diesel - cel putin la 3.0 tdi , calitatea uleiului este monitorizata continuu. Iti spune chiar de la inceput peste cati km trebuie sa schimbi uleiul in functe de stilul de condus, de ciclul urban- extraurban , temperatura ext. De exemplu: dupa ce am facut primul service la Touareg am mers in jur de 800km doar ciclu urban (Bucuresti) si bordul arata ca mai am 17700 km pana sa schimb uleiul - dupa ce am facut un drum afara cca 600 km , a crescut la 19500 km.

Adevarat ca atunci cand esti nevoit sa schimbi uleiul la 15000km/1an pui relativ degeaba ulei longlife ex. 50700 dar nu ai incotro deoarece este singurul ulei pe care il poti pune in motorul respectiv indiferent de service plan-ul care il ai.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

george74, poti pune ORICE ulei ce satisface cerintele motoarelor cu filtru de particule si printre astea sunt si non-LL.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

La CR nu merge decat 507.00. 3.0TDI e CR.

@nyk 507 e un ulei superior lui 506.01 . 507 este inlocuitorul lui 506.01(dar nu in 1.2L tdi,R5 si V10 TDI).

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 months later...
cristianionut

As vrea sa ridic o problema intilnita recent:

pe piata au aparut de ceva vreme uleiuri de marca fabricate in USA, dar care o cam balbaie la compatibilitate cu normele VAG.

Se pot folosi acele uleiuri in masini VAG?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 months later...

Consider excelent materialul prezentat de pisicutza.

Cred ca aici ar fi si locul cel mai bun al unei tentative de ierarhizare calitativa a uleiurilor dpv performante teoretice prezentate de fabricanti.

Nu stiu daca asa ceva s-a mai incercat undeva pe forum si ce sorti de izbinda ar avea asa ceva tinind cont de saracia de date pe care (cel putin eu) le-am gasit la citeva uleiuri "renumite" - aici ioc HTHS, dincolo ioc indice de viscozitate...

Ce parere aveti ? Ma gindeam ca se poate face chiar pe categorii: 504.00/507.00, 505.01, etc.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Am Golf IV, benzina, de cateva luni cumparata. In Ger. i-a fost facut schimbul de ulei. Pe tablita scrie ca a fost pus BMW Highpower Special Oil SAE 10W-40. De atunci masina a fost rulata 7500 km, iar uleiul e la minim. Presupun ca e normal.

Intrebarea: Pot completa cu orice marca, doar sa fie 10W-40? Daca da, ati putea recomanda ceva ce se gaseste usor sau care se poate comanda de pe net eventual si sa ajunga repede? Eu cred ca e urgenta treaba, chiar daca martorul inca nu ma avertizeaza.

Mersi anticipat!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Incerc si aici o rugaminte,poate am postat gresit mai inainte: am masina din semnatura,cod motor AZD,111000 km,adusa de o saptamana din Germanaia;mi-a aparut service in dispaly-ul kilometrajului de vreo 400km si trebuie sa schimb cit mai repede uleiul (e si nivelul sub minim).Acum in motor e castrol TXT (dupa eticheta de sub capota).Am inteles ca nu se mai fabrica.Dupa indicatiile luate de pe forum mi se recomanda la masina asta: conform "oil shop" http://www.oilshop.ro/uleimotor/schimb-ule...r-pt-11018.html :Castrol GTX Magnatec 10W-40 4L sau Castrol Formula RS 10W-60 4L.Ce sa aleg? Am inteles de la cei care vand ca nu ar fi uleiuri originale ci de la Castrol Romania.Am vazut in magazin si Magnatec 5w-40.Ma sfatuieste cineva ce e mai bun?Sa tin cont de indicatiile de pe site-ul indicat?Am citit zeci de posturi pe acest forum si la benzina sunt destul de putine recomandari actuale,TXT de ex.nu se mai gaseste,in Cluj cel putin.Va rog dati-mi un sfat .Multumesc.

Modificat de videosergiu
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 weeks later...

Tot sapind am mai dat de un tips:

- asa cum zicea pisicutza HTHS, printre altele, nu este nici el agreat a fi facut public de catre producatori. Totusi daca la un ulei nu se da HTHS explicit, puteti afla aproximativ pe unde se afla din standardul ACEA dat - asta este prezentat la toate uleiurile.

Astfel daca uleiul respecta A3/B3, A3/B4 sau C3 atunci inseamna ca HTHS este mai mare de 3,5.

Pentru A1/B1 A5/B5 HTHS e mai mic de 3,5.

Atentie e vorba de standardul ACEA-2004, nu 98, 97 sau altul mai vechi !

Si daca credeati ca daca dati de vreo fisa in care apar citeva caracteristici (6, 7 sau 8) gata stiti tot despre uleiul respectiv, sa va spun ca un ulei este complet descris de nu mai putin de 16 caracteristici....Cam descurajant asa-i ?

Ceea ce ziceam eu mai sus legat de stabilirea unei ierarhii calitative a uleiurilor ma face sa rid si pe mine (acum)...

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Incerc si aici o rugaminte,poate am postat gresit mai inainte: am masina din semnatura,cod motor AZD,111000 km,adusa de o saptamana din Germanaia;mi-a aparut service in dispaly-ul kilometrajului de vreo 400km si trebuie sa schimb cit mai repede uleiul (e si nivelul sub minim).Acum in motor e castrol TXT (dupa eticheta de sub capota).Am inteles ca nu se mai fabrica.Dupa indicatiile luate de pe forum mi se recomanda la masina asta: conform "oil shop" http://www.oilshop.ro/uleimotor/schimb-ule...r-pt-11018.html :Castrol GTX Magnatec 10W-40 4L sau Castrol Formula RS 10W-60 4L.Ce sa aleg? Am inteles de la cei care vand ca nu ar fi uleiuri originale ci de la Castrol Romania.Am vazut in magazin si Magnatec 5w-40.Ma sfatuieste cineva ce e mai bun?Sa tin cont de indicatiile de pe site-ul indicat?Am citit zeci de posturi pe acest forum si la benzina sunt destul de putine recomandari actuale,TXT de ex.nu se mai gaseste,in Cluj cel putin.Va rog dati-mi un sfat .Multumesc.

Tinand cont ca ai avut in masina tot ulei castrol, eu as continua sa-l folosesc in continuare.Acum tinand cont ca vine anotimpul rece as folosi castrol magnatec 5W40.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Multumesc celor care mi-au raspuns,intre timp am reusit sa gasesc (dupa multe cautari)Castrol TXT softec 5W-40 intr-un singur loc in Cluj,dar pentru cei care mai cauta ce ulei sa puna in motor:eu am dorit neaparat sa pun un ulei 5W-40 cum folosesc foarte multi si sa fie Castrol pentru ca asa recomanda firma VW.Citind posturile despre uleiuri (si cele mai vechi) am ajuns la concluzia ca pentru motor de 1,6 benzina este foarte bun Castrol TXT softec 5W-40.Problema e ca pe unde am cautat (cel putin in Cluj),inclusiv i-am contactat pe cei de la Oil Shop,mi-au spus ca TXT a fost inlocuit cu Magnatec.Problema e ca Magnatec la vascozitatea 5W-40 este un ulei pentru diesel :"Aprobari: MB 229.1,229.3, 229.31, VW 505.00".Exista GTX Magnatec :"Aprobari: VW 500.00, VW 505.00" care merge la benzina,dar este 10W-40,iar -Viscosity Index este 140(deci sub limita de 150 despre care spunea pisicutza) si ACEA-A3/B3. La TXT Viscosity Index este 168.Deci mai ramine: Castrol SLX Professional 5W-40 care corespunde normei VAG pe benzina: Aprobari: BMW LL98,VW 502.00/505.00,MB 229.3,Porsche.

Daca la fisa tehnica a uleiului TXT softec am gasit : ACEA A3/B3/B4 (ceea ce inseamna ca ar avea HTHS mai mare de 3,5 cum spunea Viorel C) la fisa tehnica a uleiului SLX professional nu am gasit indici ACEA.Deci in acest caz eu am concluzionat ca daca s-a inlocuit TXT softec cu Magnatec (cum spun comerciantii) a fost inlocuit cu un ulei mai slab calitativ si cu vascozitate diferita pentru sezonul rece.Daca a gasit cineva altceva referitor la Castrol,( se poate sa-mi fi scapat ceva mie),il rog sa posteze,ca sunt convins ca vor mai fi si altii interesati in viitor de uleiul Castrol pentru motoarele cu benzina.Acum eu am facut schimbul de ulei,dar peste 10000 km,sau un an,o iau de la capat si daca nu se mai gaseste TXT softec...care e solutia,la celeasi performante tehnice?

PS.Felicitari lui Viorel C pentru gasirea echivalentei intre parametrul HTHS si A3/B3, A3/B4 sau C3,(adica de fapt cum putem vedea daca are peste sau sub 3,5,parametrul HTHS).

Modificat de videosergiu
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Despre Castrol Magnatec 5W40 iti spuneam in alt topic. Eu acest tip de ulei il folosesc la masina din profil, si sunt foarte multumit. Este in special pentru benzina (iti dai seama de ce daca analizezi linkul care urmeaza sa il pun mai jos) si corespunde printre altele normei VAG 502.00.

Iti poti face o parere despre Magnatec dar si despre uleiuri in general citind asta: Standarde uleiuri auto si CUM ALEGEM ULEIUL POTRIVIT PENTRU MASINA NOASTRA

Pisicutza, esti sigur ca acolo unde precizezi ca "nu e greseala", la uleiuri pentru benzinare, e vorba de norma 505.01 si nu de 505.00 ? Eu stiam inca de dinainte sa am VAG ca 505.01 e norma (2005-2006, ca intre timp au mai aparut altele) pentru diesel din grupul VAG. Si nu am gasit inca niciun ulei care sa corespunda 505.01 si sa fie pentru benzina. Pana si Castrol care e recomandat de fabricant are scris mare pe bidon DIESEL la uleiurile care corespund 505.01.

Modificat de gaby1773
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Dupa link-ul indicat de tine,castrol Magnatec 5W-40 are inclusa si norma VAG 502.00 si ACEA A3/B3/B4,C3. dar pe ambalaj scrie diesel (poate au gresit foto)

Dupa acesta,(tot comercial si ambalajul e la fel) nu are: http://www.oilshop.ro/uleimotor/castrol-ma...-5w40-p-41.html si Performante: API CF ACEA B3/B4 Deci cam sunt diferente probabil de interes comercial...

Acuma,chiar interesant,care este adevarul?Dupa link-ul indicat de mine si pe care l-am gasit tot la indicatiile de pe forum,(Aprobari: MB 229.1,229.3, 229.31, VW 505.00) nu ar corespunde normelor 500.00/501.00/502.00 care sunt indicate la benzina si se vorbeste chiar explicit de folosirea lui la motoarele diesel.Poti vedea si fisele tehnice,(pot fi consultate pe link-ul Oil shop)unde gasesti parametrii care pot fi comparati intre tipurile de ulei pentru a-i diferentia calitativ.Eu am comparat caracteristicile din fisele tehnice la TXT si la Magnatec (daca sunt date reale),pentru ca in rest e doar reclama comerciala.Pe link-ul indicat de tine, la Magnatec 5W-40,pe ambalajul de 4l scrie diesel,pe cel de 1l nu.Pe ambalajele uleiurilor gasite in magazine,nu am vazut decit cu specificatia diesel,la aceasta vascozitate.Dupa datele de pe Oil shop (fise tehnice) echivalentul lui TXT softec ar fi Castrol SLX Professional 5W-40,cu date tehnice apropiate (si nu Magnatec 5W-40 cum sustin comerciantii): http://www.oilshop.ro/uleimotor/castrol-pr...40-p-16382.html In rest,link-ul despre cum sa alegem uleiurile este foarte practic,dar trebuie aplicat ceea ce scrie acolo in alegerea facuta,analizind si comparind datele luate din fisele tehnice ale uleiurilor pe care vrem sa le comparam.Explica pe intelesul tuturor de ce sa tinem cont cind alegem,dar multe link-uri doar comerciale nu dau suficiente date tehnice si vad ca uneori contradictorii!

Modificat de videosergiu
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Exista bidoane si de Castrol magnatec 10W40 pe care este specificat diesel si altele pe care nu este specificat ,si care sunt si pentru diesel si pentru benzina.De asemenea pe ambalajul de 10W 40 fara specificatia diesel nu este trecuta norma 500.00 doar 505.00 desi in fisa tehnica a acestiu ulei am gasit specificatia 500.00.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pe ambalajele uleiurilor gasite in magazine,nu am vazut decit cu specificatia diesel,la aceasta vascozitate.

Eu am in motorul masinii mele Magnatec 5W40 fara specificatie diesel, deci pentru benzina.

Am si bidonul (mai am 200-300ml ulei in el) pe undeva si sigur nu scrie diesel pe el. De asemenea, scrie si 502.00 fiind pricipala specificatie dupa care am ales uleiul.

Cred ca pozele au titlul informativ, si nu prea se obosesc siteurile sa fie 100% concordanta intre poza si tipul uleiului, mai ales cand e vorba de o diferenta minora dpdv al ambalajului.

Sincer, cred ca ne facem prea multe griji legate ce compozitia uleiului. Daca acesta pe hartie corespunde cerintelor VAG (502.00 as spune eu pentru benzinare) si climei din Romania (5W40 cel mai bun compromis - as spune tot eu), si motorul merge foarte bine, eu zic ca e ok. Toate detaliile din fisele tehnice ar trebui analizate de VAG cand isi spune ca uleiul x corespunde normei y sau nu.

Sincer, acum nu foarte multi ani, cand aveam eu alta marca de masina (si nu era Dacia) nu-mi mai puneam atatea intrebari si nu imi mai faceam atatea probleme, puneam Mobil 1 ca asa aflasem si eu ca e bine, iar ca vascozitate, 10W40 pentru ca consideram ca asa e bine. Nu prea ma uitam ce mai scrie dupa Mobil 1 sau ce specificatii/norme are. Si masina e acum la cineva cu care tin legatura, a trecut binisor de 250k km fara probleme la motor si nu da semne ca ar fi nemultumita.

Acum, cu VAG (A4) am devenit putin mai dornic sa obtin mai multe informatii despre ceea ce aleg pentru masina mea, insa nici cu masina detinuta anterior nu pot sa spun ca eram neglijent, dar pur si simplu nu imi faceam atatea griji.

Modificat de gaby1773
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Eu nu contest ca pe ambalajul pe care-l ai nu scrie diesel si scrie norma 502.00;eu,cautind in magazine,am intalnit Magnatec-ul 5W-40 cu specificatia diesel pe el.In plus pe link-ul Oil shop pe care l-am accesat la recomandarile de pe forum(si de unde se poate cumpara online),cum am scris si in postul anterior nu este trecuta decit norma 505.00,ceea ce nu corespunde motorului pe benzina.Deci nu am deschis discutia fara sa ma documentez si am considerat ca poate vor intalni si altii confuzia aceasta sau au intalnit-o deja.Probabil or fi doua tipuri de ulei cu aceasta vascozitate!?unul care corespunde si normei 502.00 si altul numai normei 505.00,sau link-urile astea comerciale ne induc in eroare!Si mai e si faptul ca eu aici in Cluj am vazut doar diesel,cum spuneam.Ce e drept n-am colindat toate magazinele,doar vreo 3 pentru ca atunci cind cautam nici nu mi-am imaginat ciudatenia asta pe care am constatat-o acum in discutia cu tine.Poate ca ai dreptate ca ne facem prea multe probleme legate de compozitia uleiului,sau daca e original,ori made in Ro;in mod sigur n-o sa observam nimic imediat ca o consecinta a folosirii unui ulei mai slab calitativ.Motorul se va auzi la fel,va "trage" cam la fel,eventual vizibil va fi faptul ca va consuma ceva mai mult ulei,in timp.Actiunea unui ulei mai bun calitativ asupra performantelor motorului se va reflecta in timp,printr-o uzura mai mica a pieselor gresate,deci un numar de km mai multi parcusi in parametrii corespunzatori ai motorului si inca alte efecte(ar lua un spatiu prea mare sa le enumar).Poate pina atunci unii ne inlocuim masinile si nu mai ajungem sa le "vedem",deci ai dreptate ca ne facem griji prea multe.Eu personal am investit ceva in masina (e si luata recent)si de-aceea imi fac griji;si daca nu ma costa nimic sa studiez... :) in plus imi place sa cunosc cit mai multe despre ea (pentru ca am facut scoala cu profil electromecanic auto) si vreau sa aplic ceea ce am invatat,pe ea (si mai reduc costurile de intretinere cu ocazia asta).Deci cam astea ar fi motivele pentru care "despic firul in patru" cum s-ar spune si studiez si compar aceste date despre uleiuri,nu pentru a plictisi pe cineva(sper sa nu fie asa),poate mai sunt colegi interesati de a "diseca" aceste date si a face schimb de impresii de noi descoperiri ;).

P.S Am avut si eu un Nissan din '79 si la ea nu m-am preocupat asa dar la asta...la atita tehinca noua parca as vrea sa-i dau exact ce-i trebuie ca sa ma multumeasca performantele ei.

Modificat de videosergiu
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 5 months later...

sa inteleg ca mie de fapt nu imi trebuie neaparat un 10w40 cum zic meseriasii ci un oloi cu norma respectiva??la mine fiind 500.00,501.00,502.00 nicidecum 505.00 care este pt aceeasi masina dar diesel,normeleVW de mai sus se gasesc in general la uleiuri 5w40 si care nu este indicat pt cei 200mii km ai motorului meu ca cik il consuma..., atunci ca sa impac varza cu capra am cautat pe net si am gasit ulei care le indeplineste pe amandoua intrebarea e: care este mai bun???OMV BIXXOL EXTRA 10W40 VW502.00(austria) , VALVOLINE DURABLEND 10W40 502.00,500.00(USA) ati folosit vreunul??

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pe al doilea eu si e ok.Pe primul il poti folosi la prajit in tigaie undelemn de la bunica

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

deci valvoline durablend e mai bun!! ce tea facut sa crezi asta??

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pe al doilea eu si e ok.Pe primul il poti folosi la prajit in tigaie undelemn de la bunica

Astfel de afirmatii atesta lipsa de informare si faptul ca marketingul inca face victime... Ce conteaza e norma, si modul in care a fost obtinut calificativul. Cat timp calificativul e pe bune, e ok. Cum poti spune ca OMV e prost? Poate ai acces la informatii care iti sustin afirmatia.

Personal am o parere foarte buna despre uleiurile OMV - inainte de Bixxol, am avut mult ulei 100% sintetic (amestec gr III + gr IV) de care am fost extraordinar de multumit.

Ca sa mai pierd timpul, incerc sa mai explic o data - cam toate firmele cu rafinarii moderne au teoretic posibilitatea de a face si uleiuri bune. Uleiul de obtine prin rafinare, hydrocracking, rafinare secundara + aditivi cumparati de la un 3rd party. De ex Lubrizol. Nu degeaba marile companii sunt darnice cu marketingul dar zgarcite la specificatii... pt ca e mai ieftin sa iti faci reclama decat sa faci un produs foarte bun.

Ultim comentariu - companiile cu probleme financiare - in special in auto - sunt cele ce au facut produse foarte bune, pe care piata nu le discerne de cele de duzina din cauza marketingului celor din urma. Un exemplu foarte bun e Volvo. La fel si Citroen... inainte de a fi sub administrare Peugeot.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

m-ati inebunit :)) !!!bag castrol 5w40 full sintetic(502.00)si gata!!!ce o fi.....o fi!!!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!