Jump to content

Scartait frane Fabia

JUG
 Share

Postare recomandată

De vreo 2 luni incoace au inceput sa imi scartaie franele intr-un stil ingrozitor, la cea mai mica tentativa de frana scartaie :) .Stiti vreo solutie? Masina are 1 an si 3 luni(32000km) asa ca nu cred ca e vorba de vechimea placutelor...

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Ba tocmai aia s-ar putea, sau au fost placutele tari si discurile moi si ai mancat din discuri, ceea ce e mai greu de crezut ca masina e noua si nu cred ca ai umblat pe acolo.

Incearca si urmatoarea:

ridica masina pe cric si invarte fiecare roata. Scartaie si acum?

Pune pe cineva sa apese usor pe frana si invarte. Vei vedea exact ceea ce este. Poti sa dai jos si roata si vei vedea mult mai usor si bine ce se intampla. Este posibil ca sa fie totusi uzate placutele.

Link către comentariu

Se poate sa fii ajuns la o insertie de fier mai sanatoasa sau placutele sunt pe duca. Mai poate fi o problema: daca nu ai mers cu masina ceva timp sau daca ai trecut printr-o apa cand placutele erau incinse, acestea se intaresc, isi pierd din eficacitate si scartie. Intai verifica ce a spus horgarban si apoi da-ne de stire. Succes.

Link către comentariu

In ca o posibilitate: tu ai discuri pe spate si masina e foarte usoara pe puntea din spate astfel incat la franare nu apar aceleasi forta ca si in fata. Daca ai prins ceva mizerie intre disc si placuta, aceasta este eliminata mult mai greu din spate.

Poti localiza de unde ai scartzaitul respectiv? Fata sau spate?

Link către comentariu

Am am avut o problema asemanatoare, insa zgomotul - un scartait metalic foarte acut - care initial aparea doar la apasarea pedalei de frana, apoi la simpla rulare s-a dovedit a fi de la o piatra/metal intrat undeva pe la placute, habar n-am. A disparut la urcarea unei borduri mai "in forta", probabil a iesit mizeria de acolo.

Link către comentariu

Si la mine se aude un scartait usor, dar doar in diminetile geroase pana apuc sa le folosesc de cateva ori. In cazul meu pun aceasta "problema" pe seama frigului, intrucat nu am decat 9.000 km de utilizare normala a masinii.

Link către comentariu

Si eu am un scartait usor la franari usoare, numai ca la mine a aparut dupa ce am pus discurile Zimmerman si placutele Ferodo DS 2500, deci nu putea fi vorba de uzura. Nu cred ca este nimic grav oricum ! Asteapta pana la revizie sa vezi ce e. Numai daca ti se pare ca franarea nu mai e eficienta actioneaza imediat!

Link către comentariu

la mine se aude din spate dreapta, or fi sabotii aia dusi? Ca nu am placute pe spate!

Link către comentariu

• 1 year later...

Si eu am avut aceeasa simptoma....scartait ingrozitor la roata stanga fata dintr-o data. Am oprit imediat si am dat roata jos. O bucata de rugina de pe disc cazuse intre disc si tabla aceea de langa el. Am trasun pic de ea si a cazut. A doua zi am luat un ciocan si am eliminat cu grija stratul gros de rugina de pe marginea discului. O sa aplic acelasi tratament la primavara.

Link către comentariu

De ceva timp am un scartait cand pun frana pe roata spate dreapta. An tambure pe spate. Daca merg si trag frana de mana nu scartaie. Si nici in mers apoi nu mai scartaie o bucata de drum, dupa care scartaitul revine. A mai patit cineva? Stie cineva care poate fi cauza?

Link către comentariu

Poate suna ciudat, ai incercat sa misti putin de volan cand auzi scartaitul? Se schimba ceva? :rolleyes:

Link către comentariu

si pe mine m-a disperat iarna trecuta cu scartzaitul, pana m-am enervat si am dat jos tamburul, si nu era nimic in neregula. A mai scartait un timp, dupa care a trecut de la sine. Poate ai prins o particola mai dura in materialul de la sabotul de frana, altfel nu imi explic.

Link către comentariu

• 2 weeks later...

Vad ca a disparut zgomotul.

Acum am un alt scartait in momentul cand apas pedala de frana, indiferent daca sunt in miscare sau pe loc se aude un scartait la tamburii de pe spate, Cred ca trebuie ceva uns. dar nu stiu ce.

Link către comentariu

@lebenhart: Pe spate sunt tambure. Nu discuri. Nu prea are ce discuri sa verifice pe spate.

@ cmircea: posibil sa iti fi intrat o pietricica sau, cum spune saboteur, sa fie o particola mai dura. :)

Daca ai cum, ar trebui sa verifici.

Link către comentariu

Revin...am acelasi scartait la tamburul din dreapta. Apare doar la plecarea dupa loc si in marsarier. Nu ma mir de loc....am 76.000 km si n-am schimbat nimic la frane. Frana de mana e slaba rau si tine doar pe dreapta. In Bv am gasit discuri 120 bucata, placute 120 set si saboti 85 lei. O sa schimb toate astea...sunt obosite rau de tot! Cat despre scartait la apasare pedala...si la mine s-a manifestat 2 saptamani. Pe urma s-a linistit. Trebuie desfacut, curatat, reglat, uns...

Link către comentariu

• 3 weeks later...

da,scartaitul poate aparea de la mizeria depusa.

Link către comentariu

• 2 weeks later...

mda, si io am un scirtiit la roata dreapta spate in momentul frinarii.

ce am observat:

* scirtiie in anotimpurile umede si daca masina sta nemiscata chiar si o noapte;

* dispare dupa citeva frinari mai hotarite;

* reapare a doua zi dimineata;

am avut si anu trecut aceeasi problema, mai ales iarna, n-am facut nimic iar vara nu mai scirtiia,

doar daca erau citeva zile ploioase la rind si statea masina mai mult nemiscata;

acum, iarna asta, iarasi a reaparut.

trebuia sa fac ITP-ul in ianuarie si am fost la service sa-mi fac si io testele cinstit;

am iesit cu un dezechilibru destul de mare la frinele din spate si culmea, aici poate gasiti voi explicatii, frina din dreapta ( aia care scirtiie )

avea o frinare mai buna;

bine zic o fi murdarie sau rugina si atunci e normal sa aiba o forta mai mare, dar stati asa...

bun ma duc apoi la delcar sa vad care-i baiu cu dezechilibrul si ce-mi zic aia, ca cica cilindrul de frina din partea aia era un pic gripat si scapa.

ok, zic ca trebuie schimbat si le-am zis sa le si curete daca trebuie, ca scirtiie;

atunci m-am gindit ca o fi lichidu de frina care picura si daca e coroziv atunci rugina formata sau io stiu mai ce, poate producea scirtiitul;

termin treaba la delcar, scirtiitul a trecut, am fost iar la ITP, am trecut, au iesit bine si frinele pe spate de data asta ( eram oricum pregatit cu testul de la delcar, care aratau bine )

ok, dar surpriza, dupa vreo doua sapt. scirtiitul a reaparut la aceeasi roata;

ce sa fie ?

precizez ca lichidul de frina a fost schimbat anu trecut, la fel si sabotii, mi-au confirmat si cei de la delcar ca arata ca noi, normal;

nr km = 69.000

hai salut

robi

Link către comentariu

Salut Robi,

Este ok, cred ca se datoreaza ruginii care apare in tambur atunci cand este umezeala mare exact pe traseul pe care calca sabotii. Acel traseu este metal curat ca si discul si la prima picatura de apa sau in umezeala rugineste urgent. Dimineata, iarna cand vezi discurile de frana fata ruginii (mai greu observabil prin janta de tabla) stii ce vei auzi la prima frana. Cateva frane mai ferme curata acea rugina si cum spuneai si tu sunetul dispare. Oricum, cu cat apare mai des sunetul cu atat uzura este mai mare.

Link către comentariu

Nu are nimic frana, si eu am patit acelasi lucru, m-am pus, am dat jos tamburii, am verificat sabotii, totul e perfect, e o problema de material saboti/tambure, se pare ca freaca cu zgomot. Nu e nici o problema dpdv tehnic, mie si acuma imi fashaie la franare, dar frana prinde beton. Sa zicem ca zgomotul e un "feature" al franei de fabia.

Link către comentariu

Si eu m-am plans de scartait la revizia de 2 ani. Mecanicul mi-a spus ca era mizeri pe tambure si i-a curatat cu un smirghel. Dar dupa cca o saptamana a reaparut. Nu e deranjant, ca nu se aude mereu, asa ca nu ma stereaza.

Link către comentariu

da si la mine scartaie in fiecare dimineata si ma enerveaza. o sa trec la discuri pe spate

Link către comentariu

• 7 years later...

cum pot curata rugina de pe discurile frana spate , ca sa nu mai scartaie

Link către comentariu

Degaba le cureti ca o sa rugineasca iarasi.

Link către comentariu

La rugina te referi la acea rugina de pe suprafata discului? Ea in mod normal nu se formeaza din cauza unor probleme placuta/etrier? intrebare pt cei care au discuri pe spate.

Link către comentariu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

• Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Create New...

Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!