Jump to content

Fum alb pe la esapament


ioco
 Share

Postare recomandată

Am o nedumerire!

Am vazut ca la jumatate din masini iese fum alb(sau abur, nu stiu exact ce este) pe teava de

esapament(inclusiv al meu) si la restul de jumatate nu se vede nimic, de ce?

Care ar fi cauza acestui fenomen?

Mentionez ca nu ma refer la acel fum negru provenit de la rateuri motor sau ardere incompleta.

Astept opinii si lamuriri. Multumesc anticipat.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

de obicei fumul alb iese la pornire datorita condensului din toba care este evacuat.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Daca e alb si se disipa repede, e abur. El iese condensat (deci vizibil) pe teava de esapamant atat timp cat tubulatura evacuarii e rece. Dupa un timp de mers, toata evacuarea e incalzita, si aburul iese necondensat, deci invizibil.

La toate masinile, aburul va fi vizibil pe timp rece timp de cca 10-15 minute de la pornire. Desigur acest timp variaza mult cu temperatura de afara (mai rece inseamna mai multa condensare), umiditatea aerului (umiditate ridicata duce la disiparea mai lenta a condensarii) si cu traficul (cat de repede se incalzeste motorul).

Un efect legat de acesta e apa care se scurge pe teava de esapamant la unele masini. Daca faci multe drumuri scurte, condensul se acumuleaza in continuu in tevi, pana ajunge sa curga afara. La un drum mai lung, cu incalzirea indelungata a tevii, apa se evapora.

P.S. Daca te intrebi de unde vine apa: e unul din 2 produse principale ale arderii carburantului (celalalt e CO2). Doar ca deobicei nu se vede, iesind sub forma de abur necondensat.

Modificat de wolfskin
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Foarte buna explicatia data de colegu' pentru tine. Mai incearca sa iti aduci aminte daca poti si ca vara vezi mai multe masini fara "fum" din asta decat iarna, exact pentru ca 99.99% din el e abur. Diferenta dintre fum si abur e foarte mare, fumul persista in aer(din pacate ) , iar aburul dispare.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 1 year later...

Vad ca vechi topicul. Poate il readuc in atentie un pic.

1. Am observat aseara (cam 8 grade C, vreme inchisa si ploioasa) ca masina mea scoate fum alb (sau abur) la relanti si are un miros intepator (tata zicea ca miroase a metanol). Daca ambalam mai tare parca nu mai scotea la fel. Asta dupa ce mersesem cu ea in oras vreo 5km si tocmai am pornit-o dupa 3 ore de staionare.

De dimineatza am urmarit si am vazut acelasi feneomen. Am pornit si am oprit dupa 700m sa iau ceva din portbagaj si am vazut un fel de abur alb, fum sau nu stiu... Parca se dispersa si disparea cum zice cineva mai sus, dar tot avea mirousl ala intepator. Dupa ce am mai mers inca 5km pana la birou, am verificat iar si nu mai iesea nimic pe esapament.

Acum, ulei nu mi-a consumat nicodata si nici acum nu cred ca e cazul. De tras trage bine, consumul e de 4.6 mediu extern (cu forja) si ceva mai mare in oras pe dumuri scurte. Motorina pe care o am acum in rezervor e de la Rompetrol cu aditiv Keropur (sau cam asa ceva, ce au ei acum la statii).

2. In plus am mai vazut noaptea in farurile masinilor cand o calc mai tare de la 2000 spre 3000 las un nor de ceva in urma (poate fum dar nu stiu ce ucloare) si dispare pe masura ce urca turele, si pe masura ce urc in trepetele de viteza e tot mai slab.

Sa imi fac griji? :blink: Au legatura 1 si 2 ? Sa fie de la motorina? sa fie ceva probelem la motor? Sau e ceva normal? Help ca tocami vreau sa plec in DE cu ea si vreau sa stiu daca pot mereg cu ea linistit sau nu. In service am fost destul de des pt partea de roti si mecanicii mi-au mai facut si alte verificari, inclsuiv o scanre si nu mi-au gasit nimic (doar ca intra un pic greu a 2-a, si un rulment de sarcina pe fata).

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Nu ... e normal tot ce ai observat.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!