Jump to content

Statie Emisie/receptie CB

Ex member
 Share

Postare recomandată

"Masina fiind break m-am gindit si la a o pune in portbagagaj dar numai pentru ascultat nu si pentru emis ceea ce neu e foarte fair-play."

Nu iti recomand acest lucru, o sa-ti iei multe cuvinte grele daca nu raspunzi la intrebarile adresate tie, si asta face ca tot mai multi tir-isti sa nu mai vorbeasca cu turismele, si asa au o oarecare reticienta asta pentru ca cei cu turismele nu prea is atenti la ARR, Control Trafic, Garda Financiara lucruri care sunt foarte importante pentru ei, radarele sunt cele mai putin importante, in schimb pentru turisme sunt cele mai importante :P

Desi am statia de mult timp nu am mers cu ea pe masina. De aceea nu prea stiu cum se desfasoara convorbirile. Imi poti explica si mie cum o sa ma intrebe cineva daca eu nu initiez legatura cu nimeni ?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Daca asculti 20-30 de minute in canalul 22, intelegi tot :icon_thumright:

Reguli sunt destul de putine (respectate)

Daca este o discutie intre alti "colegi" nu este elegant sa te bagi peste ei...

Daca vrei sa vorbesti cu un "coleg" si discutia nu-i priveste si pe ceilalti, va mutati in alt canal...

Daca vezi radar (politie), ARR,RAR, sau orice altceva ii priveste pe ceilalti participanti la trafic,

anunti imediat, locul,sensul,si masina cu care sunt respectivii.

Asa cum tu astepti informatii de la altii, si altii asteapta acelasi lucru de la tine.

Ti-ai luat antena ? Cine ti-o regleaza ? Ti-ar trebui si un reflectometru, e bun la casa omului :icon_thumright:

Succes si mult tupeu :P

Link către comentariu

Simplu,o sa-ti zica "-Colegu[sau numaru masinii] cu Passatu' e ceva pe traseu ?" Si u ii spui daca ai vazut ceva sau daca nu ai fost atent sa urmaresti,cum a spus si Paul_L A.R.R ,R.A.R. ,Cantaru'.... ! "Toata nunta"...

Clar sa raspunzi cand cineva te "striga" ! Si important e sa precizezi daca ai vazut ceva sau nu ! Ca altfel iara iti "incarca frigideru" cum spun tir-istii !

Link către comentariu

Stiti cum e cel mai bine e sa vorbesti cu ei, oricum nu prea o sa intelegi din prima la ce se refera. RAIKKONEN zicea ceva de"toata nunta" adica atunci cand toata lumea( ARR, RAR, Cantar si Politie) e intr-un singur loc, aici in zona asta expresia e "capra cu trei iezi" deci cel mai bine e sa vorbesti normal si cel mai imprtant e sa-i respecti si te vor respecta si ei pe tine in mod cert (asta am mai zis-o :lol:)

DRUMURI BUNE LA TOATA LUMEA!!!!

Link către comentariu

Trebuie invatat un pic jargonul. Se mai pot da niste exemple ? Despre reglajul antenei nu cred sa am probleme, sunt electronist si radioamator de emisie de peste 10 ani. Nu am refectometrul meu dar nu am probleme sa gasesc un Bird Thruline.

Link către comentariu

Eu am o Cobra de 4w.

Pe passat nu prea stiu cum sa o montez, sa fie si la indemana si sa nu distrug permanent bordul sau alte parti...

Propun sa postati cei care aveti statii din astea poze cu modalitatea de montaj pe care ati preferat-o.

http://www.falcon-shop.ro/index.php?pg=det...&id_m=04024

post-8072-1254246684_thumb.jpg

Link către comentariu

Paul_L, poti sta linistit, ca nici macar toti TIR-istii nu vorbesc in jargon. Se spune in clar:

- echipaj - fara radar sau altceva, sta la linie continua sau control documente;

- radar - stiti toti ce este;

- RAR - intereseaza mai mult pe cei cu transport de firma, dar nu intotdeauna doar pe ei;

- ARR - intereseaza mai mult pe cei cu camioane;

- cantar - intereseaza pe cei cu camioane.

In rest vorbesti cu ei, pentru ce ai nevoie: sa te lase sa depasesti (cand stau camioanele aproape si nu poti depasi coloana), le spui daca vezi ceva in neregula la masinile lor (scurgeri sau pierderi de marfa, pana pe unul dintre cauciucuri, etc.) Nu incercati sa vorbiti numai in jargon pentru ca veti avea surpriza sa descoperiti ca nici macar TIR-istii nu il cunosc toti.

Drumuri bune, colegi !

Link către comentariu

Nici la mine nu fluiera Antena, singurul lucru pe care l-am observat e ca atunci cand ploua afara de rupe intra un pic de apa in masina pe laga firul de la altena care iese pe langa cheder, acest lucru impiedicand chederul sa stea culcat/lipit pe marginea pavilionului.

@dan popescu- daca si tu ai montat tot asa antena e posibil ca suieratul sa fie exact din locul in care firul iese pe langa cheder, acolo nu mai sta etans :)

Cand montezi antena ai grija ca firul sa nu faca pe nici unde bucla(incolacit), trebuie sa stea perfect intins, asta pentru a evita efectul de bobina si pentru a beneficia de performanta maxima a antenei.

Alimentarea statiei mele am tras-o de la bricheta, dar nu direct din bricheta, ci de la firele care ajung la bricheta, asta pentru a lasa bricheta libera.

Link către comentariu

Ca sa nu ai probleme cu etansarea trebuie sa faci o bucla de picurare. Firul il cobori pe o balama sau undeva unde sa se scurga apa care se prelinge pe cablu dupa care urci inapoi si treci prin cheder. In felul acesta apa nu se va scurge pe cablu pe linga cheder in interiorul masinii.

Link către comentariu

Eu il bag pe sus pe la coltul usii, apoi coboara de-a lungul chederului (pe exteriorul lui) pana jos la prag.

Abeea acolo "traverseaza" chederul si intra in masina.

Modalitatea asta am gasit-o dupa ce mi-a plouat si mie in masina :D

Link către comentariu

Paul L - din cate am inteles de la tine, firul face o bucla, asta nu vrea(motivele le-am scris mai sus)

SSorin - ce zici tu nu e o idee rea, problema e ca eu am tras firul pe sub plastic, asta sa nu se vada nimic, si e un pic mai dificil de scos, oricum sa stii ca tot la ce zici tu ajung, astazi am maers cu masina la spalat si nu am mai scos talpa magnetica de pe pavilion...surpriza, apa pe bancheta din spate, deci sunt sansele destul de mari sa imi intre si in timpul mersului daca ploua :unsure: si daca mai sta cineva in spate...:offtopic:

Link către comentariu

Exista un mod de a folosi foarte simplu statia,dar pentru montaj necesita oarece munca,indemanare si pricepere.

Statia se monteaza in cotiera:

dscf9359.jpg

butonul 1 este pentru emisie(apasat) sau receptie(lasat liber)

In consola de la sofer,sub tabloul de sigurante se monteaza un difuzor:

dscf9360.jpg

Microfonul il pune fiecare dupa preferinte(de preferat unul mic gen hands-free,la parasolar sau stalpul de la sofer din fata)

Pentru cei ce pricep cat de cat schemele,atasez 2 poze(sunt una in continuarea alteia)

dscf9361q.jpg

dscf9362.jpg

Legenda o pun dupa ce o traduc.

Binenteles,se va tine seama de faptul ca schema are in componenta si o parte pentru alarma si o alta pentru taxare,care vor fi eliminate(schema este luata de pe un taxi)

Modificat de claut07
Link către comentariu

Ce ai prezentat tu, este o montare "definitiva" pe masina respectiva.

Eu nu sunt de acord cu asta din mai multe motive:

- nu vreau sa "agresez" plasticaraia masinii

- nu vreau sa ramana statia permanent pe masina, o folosesc si in casa,sau pe alta masina.

- eu montez statia + antena in 2 minute.

Dar...depinde de preferintele fiecaruia.

Tu ai prezentat o varianta f.eleganta de montaj, dar pt.cineva care foloseste statia doar pe masina respectiva

si petrece f.mult timp in masina respectiva. (ex: masina de serviciu)

Link către comentariu

Da-mi voie sa te contrazic putin.

1.Statia se demonteaza in 2 minute(are mufe de contact si 2 suruburi de prindere)

2.Nu agresezi cu nimic plasticaraia(cu exceptia acelui buton care este vizibil,dar se poate pune unul foarte mic si negru si nici nu-i dai importanta),iar acel difuzor ramane ascuns privirii -am sa fac cand am timp(si imi amintesc - sunt cam uituc :Driver: ), o foto pe masina mea si ai sa vezi

3.Dupa demontare nu ramane pe masina(binenteles cu mufele aferente) decat difuzorul,microfonul si cablul de antena

4.Daca vrei sa montezi statia pe o alta masina,ii pui la loc microfonul original,si gata...

Link către comentariu

Eu nu montez statia pe masina decat atunci cand plec in afara Bucurestiului, iar la intoarcere o demontez imediat,deci in cazul meu, chiar nu se justifica un asemenea montaj.

O sa fac o poza sa vezi ce frumos sta statia sub cotiera prinsa in doar 2 suruburi. :Driver:

Modificat de SSorin
Link către comentariu

Paul L - din cate am inteles de la tine, firul face o bucla, asta nu vrea(motivele le-am scris mai sus)

Nu face o bucla. Coboara si apoi urca putin . Se face o zona de picurare. La orice etansare pentru apa e o regula de aur. "Apa nu urca". In al doilea rind nu te speria foarte tare de bucle. Tine cont ca ai un cablu coaxial si curentul trece prin firul central intr-un sens si pe ecran in celalalt sens in asa fel incit cimpul magnetic se anuleaza deci inductanta unei bucle e nesmnificativa.

O sa fac o poza sa vezi ce frumos statia sub cotiera prinsa in doar 2 suruburi. :Driver:

Nu stiu cum e cotiera la tine . La mine e o cutie mare in care cred ca incape statia dar care are un capac rabatabil pe care pun cotul. Ar trebui sa o las deschisa ca sa poata iesi cablul de la microfon si sa aud statia

Link către comentariu

E diferenta mare intre cotierele noastre.

A mea se ridica sau se coboara si are un spatiu sub ea unde este montata statia.

Promit ca fac poza :Driver:

La tine la Passat nu exista varianta asta, de aceea am zis sa cauti lo cu statia in mana, sa vezi unde ar merge.

Link către comentariu

Fiind vreme frumoasa astazi, m-am hotarat sa schimb locul cablului de la antena, acum cablul "traverseaza" chederul in partea de jos a usii. Sper ca acum respectand indicatiile lui Paul L nu o sa mai intre apa in masina pe langa cablu.

Link către comentariu

Si daca faceti acel montaj in cotiera sau am mai auzit la unii ca o pun in torpedou... cum va descurcati cu receptia?

Am inteles ca e nevoie sa te tot joci la butonul SQL si RF GAIN ca sa elimini zgomotele si sa poti sa receptionezi pe ceilalti.

Cum procedati?

Puneti si niste poze cu montajul... statia , antana, cabluri , microfon...

PS. Ati cumparat vreodata economie de la colegi ? :)

Modificat de piratu
Link către comentariu

Pai tocmai aste e, daca o montezi in torpedou sau in cotiera nu mai poti ajunge in timp util la butoane, si da trebuie sa te mai joci din cand in cand cu SQL-ul, eu de exemplu daca sunt niste colegi mai departe care vorbesc de vrute si nevrute il dau mai spre maxim ca sa nu-i mai receptionez.

In postul meu nr 169 de la pag 9 din acest topic sunt poze cum am montat eu statia si antena, daca te ajuta cu ceva.

De "economie" pot sa-ti zic sa ai mare grija, sunt multi cu o calitate proasta, in general daca vrei neaparat sa faci asta cauta si tu colegi cu masini generatie noua (Euro4,5)

Link către comentariu

Nu toti avem locul ala disponibil,iar in alta parte nu ai unde sa pui ca sa fie usor accesibila si nici sa nu incurce,deci imbina fiecare cum poate practicul cu utilul.

L.E. Si nu vad nici un incovenient sa rabatezi putin cotiera si sa umbli la statie,chiar in timpul mersului.Daca esti obisnuit cu masina,faci asta si cu "ochii inchisi".

Modificat de claut07
Link către comentariu

Asta stiu ca nu toata lumea are locul acela disponibil, oricum un coleg de la servici la o Jetta are montata statia undeva sub torpedou, adica statia normal vine cu un suport care se poate prinde cu doua suruburi de masina, ei bine el l-a prins sub torpedou, totusi acolo e destul de dificil de ajuns la toate butoanele statie, o alta idee ar fi tot cu ajutorul suportului undeva sub volan sau in stanga soferului sub blocul de lumini, sau chiar de scaunul soferului cumva, cea si cea mai buna solutie e sa luati statia in mana si la fata locului sa cercetati posibilitatile de prinderea a acesteia.

Link către comentariu

claut07, din ca spui ma faci sa cred ca nu ai statie instalata pe masina.

In primul rand, umblatul la statie nu e chiar asa de rar cum ai umbla la un RCD. In al doilea rand, cand esti in trafic, concentrat sa conduci, sa lucrezi si cu microfonul (emisia), sa tot ridici putin cotiera ca sa ai acces la statia care face prea mult zgomot, ai multe sanse sa produci vreun incident.

Iar daca te gandesti sa lasi cotiera rabatata tot timpul, ce folos ai ca aceasta exista, dar nu o poti folosi decat ca un capac si nu pentru ce a fost ea proiectata...

Link către comentariu

Ai dreptate forceturbo, nu mai am, deocamdata...insa urmatoare tot acolo o voi instala(am tot cablajul acolo,mai putin statia si antena).

Cu ce e mai gresit ce spun eu decat Sookie cu 2 posturi mai sus? Nu e cam acelasi lucru cu a o monta in torpedo, sub consola pasagerului sau cea a soferului? Gandesc inca, ca ai mai multe sanse sa faci vreo "grozavie" daca montezi statia in locurile enumerate de el si incerci sa umbli la ea in mers...(no offence - e strict parerea mea, corectati-ma daca gresesc). Spui de accidente, dar de statie nu cred ca ai nevoie in orase (in aglomeratie) decat daca esti taximetrist, iar pe multi taximetristi i-am vazut cu statia montata deasupra parasolarului (ceea ce nu recomand daca nu vrei sa ramai fara ea), sau in cotiera(unde este ascunsa privirii).Da, sunt de acord, trebuie sa te mai joci cu SQL din cand in cand, dar nu cred ca trebuie sa stai cu "dejtelele" numai pe butoane. Va rog sa retineti ca sunt utilizator de statie de vreo 12 ani(de la RTP la RTF).

Insa...fiecare cum vrea, aici ne expunem parerea si incercam sa ajutam pe ceilalti cu ceea ce credem noi ca este bine(nu cred ca este cineva de aici rau intentionat).Deci, no offence pentru post, nu obliga pe nimeni la nimic, fiecare cum considera ca este mai bine pentru el.

Link către comentariu

• Ex member pinned this topic

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

• Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Create New...

Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!