Jump to content

Cum inlocuiesc un bec frana?

hamann7.0
 Share

Postare recomandată

Salutare,

Mi s-a ars becul de frana stanga spate. Am reusit sa desfac mocheta din portbagaj, am scos tot suportul de plastic cu cele 4 becuri (frana, semnalizare, marsarier, pozitie) insa nu reusesc sa scot becul ars din suportul sau. Am incercat sa trag de el insa mi-e frica sa nu rup ceva. Am vazut ca are doua picioruse metalice insa nu m-am incumetat sa fortez. Cum reusesc sa il scot?

Si de unde as putea sa cumpar alt bec?

Multumesc.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

• Replies 62
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• BLiTZ

11

• stefan_ieu

9

• saboteur

7

• rvacaru

5

Top Posters In This Topic

Posted Images

Nu tragi, apesi putin pe bec si-l rotesti spre stanga; trebuie sa iasa usor.

Te duci cu becul in mana si iei de la magazin altul, vezi cum sunt dispusi pinii aia de ghidaj pe soclu si iei lafel: 12V/21W.

Modificat de BLiTZ
Link către comentariu

bec gasesti la benzinarii/hipermarket-uri fara probleme. are indicativul P21W dc nu ma insel.

Link către comentariu

Multumesc pt. sfat. Am reusit sa-l schimb. Acum mi se pare ca becul asta nou are o lumina mai clara, mai puternica decat celalalt :blush: . Maine cred ca am sa-l inlocuiesc si pe cel din dreapta mai ales ca m-a costat 2RON un bec :)

Link către comentariu

E bine ca macar becurile sunt ieftine la Fabia :blush:

Link către comentariu

Are cineva idee daca se pot schimba ledurile de la stopul central, cel de pe hayon? Mi s-au ars cateva si n-as vrea sa schimb tot stopul.

Link către comentariu

aceeasi problema o am si eu. am intrebat la un dealer si mi-au spus ca trebuie comandata toata piesa. nu am retinut pretul din pacate :blush:

Link către comentariu

Daca esti cat de cat indemanatic, da lampa jos si desfa-o si vezi ce leduri iti trebuie. Un dealer n-are cum sa iti schimbe ledurile pentru ca nu e prevazut in manualul de reparatii de fabia si dac-ar fi sa normeze, te-ar costa vreo 2-2,5 ore de manopera; sigur nu ti-ar conveni. Doar la octavia tour se pot schimba separat ledurile.

Link către comentariu

Cum se da jos ? Ma intereseaza atat la hatchback cat si la combi...

Link către comentariu

Hahaha, beton faza, maine o sa schimbam tot farul pt ca s-a ars becul, si o sa ife vo 200 de euro, o sa circulam numai ziua :))

Link către comentariu

Hahaha, beton faza, maine o sa schimbam tot farul pt ca s-a ars becul, si o sa ife vo 200 de euro, o sa circulam numai ziua :))

Deci chiar m-am simtit la faza asta si m-am suparat! N-are decat sa faca bors cu lampa stop hayon, eu am tacut, nu mai comentez nimic. Si sa stii ca nu e potrivita deloc comparatia.

Byez.

Later: ca sa raspund lui stefan_ieu si tzep (la urma urmei voi n-aveti nici o vina ca saboteur e rautacios): trebuie desfacut capitonajul hayonului. La modelele mai vechi e o bucata de capitonaj chiar deasura, in zona stopului si e usor-se desface doar bucata aia. La modelele mai noi trebuie desfacuta partea de jos ca sa o poti desface pe cea de sus. E mai laborios si trebuie avut grija la clemele de la capitonaj. Lampa se desface relativ usor, cu 1 surubelnita dreapta la indemana si cu ceva superglue (are niste urechiuse de plastic) si cu muuuulta rabdare. Odata ajuns la placa cu ledurile, trebuie vazut ce tip de led etc etc, cred ca cel mai bine se pricepe un electronist.

Modificat de BLiTZ
Link către comentariu

@saboteur: BLiTZ are dreptate, comparatia ta nu e adecvata in acest caz ! Chiar nu am gasit cum se pot inlocui acele leduri arse. Nu te grabi si asteapta sa vezi ce au si altii de spus !

Link către comentariu

Imi pot permite si eu o obs?

Sabo nu e "total" deplasat in comparatie... eu de ce a trebuit sa platesc 200 euro pt tabla COMPLETA din usa soferului, inclusiv toata macaraua geamului, pentru ca s-a rupt o mizerie (jenant plasata acolo) de piesa de plastic din capatul cablului care tine/trage geamul? Dupa asa o surpriza ma pot astepta la multe... nu ? Chiar si la a schimba jumatate de far pt un bec :Driver:

@blitz: nu trebuie sa te superi, mai glumim si noi. Eu apreciez sincer aparitia si prezenta ta pe forum!

Modificat de rvacaru
Link către comentariu

Aia incercam sa zic si eu, nu trebuia sa te superi BLITZ, dar nu e normal sa schimbi un bloc de iluminare pt ca s-a ars un element. Pt Skoda nu ma indoiesc ca renteaza mai mult sa bage pe gatul clientului o lampa noua si care se schimba in 10 minute, decat sa schimbe un led care costa 1-2 lei. Aceeasi faza cu cea patita de mine la broasca usii, lipitura rece la mufa, Skoda nu lipeste mufe, ei iti zic sa iti cumperi o broasca noua, cu tot. Sa fii mecanic inseamana sa repari, nu sa iei din magazie piesa noua si s-o arunci pe cea veche fara sa clipesti. Ca nu e in politica firmei sa se complice cu "gainarii" ca nu iasa banu, asta e. Domnia si prostia se plateste. Simply Clever :Driver:

Link către comentariu

Marog, m-am suparat si eu ca vacaru' pe sat cum se zice; chestia este ca nu e vina dealerului ca fabrica nu prevede inlocuirea unui nenorocit de bec, si dau dreptate si eu utilizatorului; insa utilizatorul trebuie si el sa inteleaga ca nu e vina dealerului. Evident ca se pot face multe (chiar saboteur mi-a aratat o sumedenie de lucruri facute de manuta lui, sunt convins ca au facut si altii) insa intervin aspectele de mai sus. Sincer si eu de multe ori ma intreb care dracu e politica fabricii in sensul asta pentru ca mi se pare ca indeparteaza clientii. Whatever, se pot face variatiuni pe aceasta tema saptamani in sir fara vreun rezultat. Inca odata imi cer scuze de iesire dar mi s-a parut putin deplasata; marog, cateodata nici eu nu prea stiu de gluma :Driver:

Cheers.

P.S.: se pare ca intelesul cuvantului "mecanic" de-alta data s-a modificat, nu mai e ce a fost. Si asta datorita situatiilor impuse.

Modificat de BLiTZ
Link către comentariu

<offtopic>

Ma inscriu si cu instrumentele de bord care au avut coroziune pe placa! Mai este cineva pe skodacomm care are exact aceeasi problema, deci nu sunt doar eu. Am dat 2 beri si l-am reparat...solutia era niste sute la Skoda pe un Tacho nou! Masina de 3-4 ani... slabutz, nu?

Nu acuza nimeni dealerul sau mecanicii, e absurd sa faci asta. E calitatea actuala a produselor numite "autoturisme" probabil...

Ceasuri de bord, masina din 2001

http://skodafabia.info/PA210023_2.JPG

http://skodafabia.info/PA210027.JPG

http://skodafabia.info/PA210026.JPG

</offtopic>

Modificat de rvacaru
Link către comentariu

Da, si mie mi s-a spus la dealer ca trebuie inlocuita toata lampa, de-aia am intrebat si pe aici. Ideea e ca oricum nu dadeam cat cereau ei (nu mi-a spus exact cat costa, ca nu era pe acolo tipul de la piese si n-aveam timp sa stau - da spuneau ca e vreo 150E), ca nu ma deranjaza ca sunt doar 6 beculete aprinse. Faza e ca mi-e sa nu inceapa sa zangane ceva daca nu pun la loc calumea plasticele alea, de-aia nu m-am bagat inca. Probabil o sa imi aloc un weekend cand o sa ma uit sa vad ce pot face (cand o sa incerc sa rezolv si scartaitul din scaun).

Link către comentariu

multumim pt informatii. e bine de stiut ca se pot schimba led-urile alea. poate cand voi avea si eu timp o sa vb cu cineva mai priceput sa mi le inlocuiasca, ca nu cred ca am rabdarea necesara .

la mine initial nu se mai aprindeau vreo 2 leduri, asta in urma cu vreo 1,5-2 ani, si atunci mi-au spus la un dealer ca sigur sunt arse si trebuie schimbata toata lampa... dupa vreo 2 luni au inceput sa mearga din nou :P acum vad ca nu mai dau semne sa isi revina, deci probabil chiar sunt arse. si culmea, tot 6 se mai aprind si la mine - cate 3 pe fiecare parte.

Link către comentariu

Tre'e s

Modificat de BLiTZ
Link către comentariu

Da, pun si eu beri la bataie (si nu numai). Eventual daca ne strangem mai multi intr-un weekend face un workshop (sau o claca, mai pe romaneste:)) )

Link către comentariu

Putin off topic dar trebuie sa va zic si eu ceva legat de modul in care e privita o problema simpla (leduri, becuri) la service Skoda in TM.

La prima revizie m-au intrebat daca am ceva probleme. Singura chestie pe care o aveam era faptul ca un led verde de la butonul de inchidere centralizata (situat la portiera soferului) nu mai facea contact. In sensul ca palpaia o data si se stingea apoi imediat.

Solutia de la service: schimbat tot blocul de comanda al geamurilor electrice pe fata si de la inchiderea centralizata. Cand i-am spus mecanicului ca sigur e un contact imperfect el a zis ca nu au voie sa lucreze pe parte electrica in interiorul piesei. Stia si el ca era un contact prost dar nu avea ce sa faca.

Mie mi s-a parut tare ciudat dar cred ca aceasta e tipul de societate de consum spre care ne indreptam.

Numai bine

Link către comentariu

Stai linistit. Blocul respectiv, bun fiind, se va putea monta pe o alta masina, pe ceva malai care sa intre in buzunarul mecanicului. :)

Link către comentariu

Nu cred ca e cazul sa schimbe piese second pe masina. Eu sunt foarte nemultumit de cei de la Procar Timisoara, dar asta din cauza modului in care lucreaza si mai putin din cauza pieselor sau altor lucruri de acest gen. Majoritatea mecanicilor de acolo mi s-au parut oameni seriosi si foarte dispusi sa te ajute si sa iti explice chiar si in detalu cauza problemelor, etc. Insa ultima data cand am fost la ei, am avut parte de un mecanic "grozav" si de un "receptionist" pe masura...

Iar ca sa nu fiu total off topic, se pare ca intr-adevar daca extrapolam putin schimbatul intregului bloc de lumini de frana pentru cateva LED-uri, in curand ajungem sa schimbam masina, pentru ca s-a stricat ceva la ea, si service-ul nu se ocupa cu schimbatul piselor, ci doar cu schimbatul masinilor.

Pentru un termostat defect, la reprezentanta vor sa iti schimbe tot corpul in care se afla termostatul. Sa dai cateva milioane pe piesa + manopera, in loc sa dai 600 mii pe termostat plus cateva sute de mii max. pe manopera. :rolleyes:

Link către comentariu

Hahaha, da Mihai imi aduc aminte cand am desfacut termostatul tau, solutia gasita de a prinde brida aceea in carcasa de plastic e execrabila, era vizibil cu ochiul liber ca nu avea cum sa tine, bine macar ca modelul nou e cu saiba de blocare. Si da, dupa carte tre' sa pui corp termostat nou cu tot cu sonda!!!, asta dupa ce majoritatea au schimbat deja sonda :rolleyes:. Genial! Faza e ca la modele anterioare termostaul era separat (vezi felicia 1,3) si carcasa de aluminiu. Dar de ce sa lase ei ceva bine facut, cand se poate face mai prost?

Modificat de saboteur
Link către comentariu

Stai linistit. Blocul respectiv, bun fiind, se va putea monta pe o alta masina, pe ceva malai care sa intre in buzunarul mecanicului. :rolleyes:

In caz ca nu stii din alte surse te informez eu acum: TOATE piesele schimbate in garantie in cadrul concernului se pastreaza si la o perioada de timp se caseaza impreuna cu un reprezentant al importatorului. Casarea inseamna verificarea existentei lor si distrugere fizica. Nu ramane nici o piesa la nici un mecanic pentru a schimba ulterior.

Modificat de BLiTZ
Link către comentariu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

• Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Create New...

Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!