Jump to content

Pneuri

Vizitator
 Share

Postare recomandată

Am o skoda octavia LK.

Masina are din fabrica jante pe 16`` si pneuri 205/55/16

consider ca directia este greoaie.

Pot monta pe jantele de 16`` 195/55/16 sau 195/65/16?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

De "putut" poti. Dar tine cont de urmatoarele aspecte:

1. Daca montezi 195/55/16, vei avea o diferenta in circumferinta rotii de -34.56 mm (-1.74%) deci in cazul in care rulezi cu 70 mph o sa ai de fapt 68.78 mph

2. Daca montezi 195/65/16, vei avea o diferenta in circumferinta rotii de +87.97 mm (+4.43%) deci in cazul in care rulezi cu 70 mph o sa ai de fapt 73.1 mph

Calculele au fost facute cu ajutorul "calculatorului" de pe Car Bible si pe aceeasi pagina gasesti un articol FOARTE interesant si detaliat despre cauciucuri si jante. Eu l-am citit de 2 ori pana acum :( . Link AICI. (din aceasta cauza viteza era in mph nu in Km/h)

Tot conform acelor informatii, stabilitatea in curbe este mai mare cu cat "balonul" anvelopei este mai mic (citeste ca se dau explicatii de ce, nu sunt doar afirmatii). Adica fortele orizontale ce actioneaza asupra anvelopei sunt mai bine preluate. Tu vei face taman pe dos, adica sa maresti inaltimea (balonul) anvelopei. Poate ca totusi, diferenta de inaltime nu este asa semnificativa, depinde cum si pe unde mergi. In caz ca totusi doresti sa schimbi gumele cu unele mai inguste (pentru a face directia mai usoara), cea mai apropiata dimensiune ar fi 195/60/16. Ar da cea mai mica abatere fata de datele initiale si anume: vei avea o diferenta in circumferinta rotii de +26.7 mm (+1.34%) deci in cazul in care rulezi cu 70 mph o sa ai de fapt 70.94 mph

Citeste si ce mai scrie acolo, te va ajuta in a lua o hotarare

Bafta.

P.S. Si completeaza si tu datele la profil ca lumea...sau de loc. "dgfdgdgfd"..."suna" cam urat si nici nu stim detalii despre masina...

Modificat de Rapier
Link către comentariu

Merci, vroiam sa stiu doar daca pot monta 195/55/16, sa nu cumva sa iau cauciucuri degeaba si sa nu se incadreze bine pe janta.

De "putut" poti. Dar tine cont de urmatoarele aspecte:

1. Daca montezi 195/55/16, vei avea o diferenta in circumferinta rotii de -34.56 mm (-1.74%) deci in cazul in care rulezi cu 70 mph o sa ai de fapt 68.78 mph

2. Daca montezi 195/65/16, vei avea o diferenta in circumferinta rotii de +87.97 mm (+4.43%) deci in cazul in care rulezi cu 70 mph o sa ai de fapt 73.1 mph

Calculele au fost facute cu ajutorul "calculatorului" de pe Car Bible si pe aceeasi pagina gasesti un articol FOARTE interesant si detaliat despre cauciucuri si jante. Eu l-am citit de 2 ori pana acum :( . Link AICI. (din aceasta cauza viteza era in mph nu in Km/h)

Tot conform acelor informatii, stabilitatea in curbe este mai mare cu cat "balonul" anvelopei este mai mic (citeste ca se dau explicatii de ce, nu sunt doar afirmatii). Adica fortele orizontale ce actioneaza asupra anvelopei sunt mai bine preluate. Tu vei face taman pe dos, adica sa maresti inaltimea (balonul) anvelopei. Poate ca totusi, diferenta de inaltime nu este asa semnificativa, depinde cum si pe unde mergi. In caz ca totusi doresti sa schimbi gumele cu unele mai inguste (pentru a face directia mai usoara), cea mai apropiata dimensiune ar fi 195/60/16. Ar da cea mai mica abatere fata de datele initiale si anume: vei avea o diferenta in circumferinta rotii de +26.7 mm (+1.34%) deci in cazul in care rulezi cu 70 mph o sa ai de fapt 70.94 mph

Citeste si ce mai scrie acolo, te va ajuta in a lua o hotarare

Bafta.

P.S. Si completeaza si tu datele la profil ca lumea...sau de loc. "dgfdgdgfd"..."suna" cam urat si nici nu stim detalii despre masina...

Link către comentariu

cum adica consideri ca directia e greoaie. Crezi ca fabricantul a pus aiurea si nu s-a gandit la asta? Eu spun ca directia poate ti se pare greoaie din alte motive, poate are ceva probleme sau poate ti se pare greoaie in comparatie cu alta masina pe care ai condus-o. Si la Octavia 1 a mea directia este mai greoaie ca la fabia ( care e asistata electric...)

Link către comentariu

Rapier a fost mai mult decat clar...

Da, poti monta 195/55/R16, daca esti constient de efectele negative/secundare ale acestei modificari.

In general ideea atunci cand schimb domensiunile la roti este ca diamentrul final sa fie cat mai putin diferit fata de punctul de plecare, in cazul tau 205/55/R16. Personal, nu as monta 195 decat pe R15. Ce nu inteleg este de ce renunti la dimensiunile actuale? Sunt IDEALE pt Octavia 1 din toate pdv!

Link către comentariu

Mi se pare greoaie directia si ma gandeam sa pun asa pentru partea din fata 195/55/16 si pe spate sa las 205/55/16

Greoaie fata de ce am vazut la octavia 1 cu 195/65/15.

si sincer pe zapada am vazut ca mai bine prinde zapada un 195 fara de un 205.

Rapier a fost mai mult decat clar...

Da, poti monta 195/55/R16, daca esti constient de efectele negative/secundare ale acestei modificari.

In general ideea atunci cand schimb domensiunile la roti este ca diamentrul final sa fie cat mai putin diferit fata de punctul de plecare, in cazul tau 205/55/R16. Personal, nu as monta 195 decat pe R15. Ce nu inteleg este de ce renunti la dimensiunile actuale? Sunt IDEALE pt Octavia 1 din toate pdv!

Link către comentariu

Am si eu o dilema. Vreau sa achizitionez jante aliaj dar sa respct dimensiunile din talon. Am gasit Ronal cu dimensiunile 7.0 J x15 , 6.5 j latime nu au, la un pret bun. Intrebarea mea este daca merg anvelope 195/65/15, ma refer la latime. Merci.

Link către comentariu

@ciprian balus

Scuza-mi expresia, dar ar fi o tampenie sa pui dimensiunile de anvelope pe care le-ai precizat. Constructorul ofera niste dimensiuni standard pentru o anumita marime care pastreaza dinamica masinii la nivelul optim. Jantele mai mari implica, in general, numai imbunatatiri pe partea de dinamica, dar si ceva disconfort din punct de vedere al directiei si absorbtiei socurilor. Pe 16 toli marimea corecta este 205/55. Se opteaza in general pentru anvelope ceva mai late, gen 215. Daca nu este multumit de directie, atunci ia jante mai mici. Micsorarea dimensiunilor anvelopelor nu te va ajuta.

Link către comentariu

Multumesc de raspuns PRO

@ciprian balus

Scuza-mi expresia, dar ar fi o tampenie sa pui dimensiunile de anvelope pe care le-ai precizat. Constructorul ofera niste dimensiuni standard pentru o anumita marime care pastreaza dinamica masinii la nivelul optim. Jantele mai mari implica, in general, numai imbunatatiri pe partea de dinamica, dar si ceva disconfort din punct de vedere al directiei si absorbtiei socurilor. Pe 16 toli marimea corecta este 205/55. Se opteaza in general pentru anvelope ceva mai late, gen 215. Daca nu este multumit de directie, atunci ia jante mai mici. Micsorarea dimensiunilor anvelopelor nu te va ajuta.

Link către comentariu

Jasson, anvelopele indicate de tine merg in principiu pe jante de la 5.5J x 15 pana la 7J x 15. In concluzie merg pe jantele gasite de tine.

Link către comentariu

Dar nu o sa fie cam intinse pe latimea de 7J? POt crea ceva probleme ?

Link către comentariu

Daca citeai link-ul pe care il pusesem mai sus, vedeai ca 7 ala reprezinta latimea jantei in inch. asta inseamna 7 x 2.54 = 17.78 cm = 177.8 mm. Iar cauciucul de care spui este de 195 mm. Nu va fi prea intins. Marja pe care ti-am dato de jante (intre 5.5 si 7) este calculata tot cu ajutorul acelei pagini si acolo iti spune ca 7 este maxim de janta pe care se poate pune 195, astfel incat sa fie OK si fara probleme. Probabil poti pune si pe janta mai lata dar atunci apare "intinderea" de care zici tu. Diferenta intre 7 si 6.5 este de 0.5 inch = 1.27 cm = 12.7 mm, nu e asa mult.

Link către comentariu

• 1 year later...

Ma intreb daca pot schimba actualele cauciucuri 205/55R16 cu unele 225/50R16. Imi este teama ca nu cumva la viraje sa atinga. Cu "Tire size calculator" imi ies urmatoarele valori :

-Stock tire

sidewall 112,88mm

radius 316mm

diameter 631,9mm

circumference 1985,2mm

revs/km 504,0

-New tire

sidewall 112,88mm

radius 315,7mm

diameter 631,4mm

circumference 1983,6mm

revs/km 504,0

Astept cu interes sfaturile voastre. 082

Link către comentariu

• 6 years later...

Salut,

Am ocazia sa iau niste anvelope de vara, pentru Octi Tour (1U) de tipul asta:

http://www.emag.ro/anvelopa-vara-michelin-energy-saver-grnx-205-60-r15-91-h-124005/pd/DKNC1BBBM/

Pe goagal unii zic ca se poate: http://www.tyreleader.co.uk/steel-wheels/skoda/octavia-tour/19tdi-11787

A avut vreun coleg de forum astfel de anvelope montate pe masina? Ceva impresii?

Multumesc mult, si drum bun.

P.S. dap stiu ca acum ar trebui sa ma uit dupa anvelope de iarna dar ... iarna - car, vara - sanie  ;)

Link către comentariu

Se poate ,e omologat si ai de castigat la stabilitate si aderenta .Anvelopele s OK dar pretul nu e de Black friday...

Link către comentariu

Multumesc Emil, 

pretul pe saitul mentionat nu este incurajator pentru 4 bucati, asa este.

Astept Black Friday totusi :)

Link către comentariu

Pt anvelope de vara la dimensiunea asta , n o sa regreti schimbarea.

Link către comentariu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

• Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Create New...

Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!