Jump to content

UE versus Taxa de inmatriculare din Romania !

Imparatul
 Share

Postare recomandată

UE asteapta modificarea taxei de prima inmatriculare

10 Ianuarie 2007, Wall-Street.ro

Comisia Europeana nu s-a sesizat inca in cazul taxei de prima inmatriculare din Codul Fiscal, incompatibila cu Tratatul European, dar, daca Romania nu modifica legislatia, CE va incepe "procedura de infringement", a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al comisarului Laszlo Kovacs

UE asteapta modificarea taxei de prima inmatriculare O decizie a UE privind controversata taxa auto de prima inmatriculare ar putea veni peste un an si jumatate, in urma unor proceduri europene indelungate, daca Romania nu ar elimina din legislatia ei aceast taxa, a declarat pentru NewsIn Maria Assimakopoulou, purtatorul de cuvant al comisarului pentru taxe si impozite Laszlo Kovacs.

"Taxa auto este incompatibila cu articolul 90 al Tratatului European, dar Comisia Europeana asteapta ca Romania sa schimbe legislatia in acest sens", a declarat Maria Assimakopoulou, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru taxe si uniune vamala.

Nu a fost insa cazul ca executivul european sa se sesizeze, intrucat Romania de-abia a devenit membru al UE si ii lasa timpul sa mai faca schimbari de legislatie incompatibile cu prevederile europene din domeniu, a precizat Assimakopoulou, adaugand ca executivul european "nu are scop sa pedepseasca" un stat membru, ci sa coopereze cu acesta. Daca insa modificarile nu vor avea loc, atunci va incepe o "procedura de infringement".

Aceasta consta in trimiterea unor scrisori de avertizare Guvernului de la Bucuresti si va astepta doua luni ca acesta sa ia masuri. Daca dupa aceasta perioada de timp taxa nu este scoasa din legislatie, Comisia trimite un alt document - reason of opinion - in care explica de ce prevederea respectiva este in contradictie cu cele stipulate la nivel comunitar si ce anume si cum trebuie schimbat. Autoritatile de la Bucuresti au la dispoziie alte doua luni pentru a se conforma cerintelor europene.

In cazul in care autoritatile romane ar refuza sa anularea taxei auto, Comisia Europeana ar da in judecata statul roman. Dupa o decizie a Curtii Europene de Justitie si in cazul unui verdict nefavorabil Romaniei, statul roman ar trebui sa schimbe legislatia. insa, daca refuza si de aceasta data, Comisia poate face apel si, in urma deciziei Curtii Europene de Justitie, Bucurestiul ar trebui nu numai sa schimbe legislatia, cat si sa suporte penalitati financiare substantiale.

"Este un proces indelungat, ia mult timp, poate un an, un an si jumatate", a spus Maria Assimakopoulou, adaugand ca este o problema pe care executivul european a avut-o si cu Polonia si Ungaria.

In cazul lor, cele doua state au incercat sa faca anumite modificari, care nu au fost cele agreate de Comisie, iar procedura nu este inca finalizata, potrivit purtatorului de cuvant al executivului european.

Assimakopoulou a mai spus ca inca nu au fost trimise scrisorile de avertizare catre autoritatile romane, ca Romania are timp sa faca aceasta modificare legislativa, dar nu a putut preciza cat timp are la dispozitie. "Oricum, Comisia este informata despre aceasta problema, o urmareste si asteapta masuri din partea autoritatilor de la Bucuresti. Nu pot insa sa va spun pentru cat timp", a spus oficialul european.

Raportul Comisiei Europene din septembrie 2006 arata ca taxa de inmatriculare a autoturismelor, care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007, este incompatibila atat cu Tratatul de aderare a Romaniei, cat si cu jurisprudenta Curtii Europene de Justitie. "Singurul neajuns al legislatiei fiscale romanesti este introducerea noii taxe pentru inmatriculare care contravine legilatiei europene", a fost formularea expertilor europeni.

Am considerat ca e interesanta. Daca nu este rog un moderator sa stearga topicul deschis.

Modificat de Imparatul
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Eu gasesc ca-i foarte interesanta. Nu stiu daca mai e deschisa vreo discutie pe tema asta in alta parte, dar e binevenita.

Nu inteleg de ce UE mai asteapta schimbarea legislatiei: onorabilii guvernanti erau in cunostinta de cauza si totusi au comis-o chiar in cinstea aderarii: au scos conditia cu EURO3 si au bagat aceasta taxa.

Pe de alta parte la stiri, alaltaieri seara au anuntat ca o comisie de la Bruxelles va ancheta compatibilitatea legii respective cu legile europene. Mai mult au zis ca statul roman e pasibil deja de amenda si de returnarea banilor catre pagubiti.

Acum citesc ca asteapta. Sunt dezamagit pentru ca speram ca in sfirsit sa fie anulat protectionismul. Asta pentru ca la noi s-a ajuns sa fie protejati niste mafioti de-a dreptul. Ai nostri cind au dat aceasta noua aberatie de taxa au invocat cazul Poloniei unde au fost inundati de tot felul de jafuri. Dar n-au incercat nici o clipa alta cale si anume de-a taia elanul hotilor care umbla la kilometraje, care vind ciori vopsite samd. A fost oare chestia de putinta sau de vointa ?

Ei n-au facut altceva decit au pus sa plateasca tot omul cinstit, naivul care tot spera...

Link către comentariu

Ce acuza Comisia Europeana

Potrivit Lindei Vatenaite, jurist in cadrul Directiei de Control pentru aplicarea legislatiei europene din cadrul Comisiei Europene, "daca legislatia romaneasca nu va fi modificata pana in luna martie, Executivul european va deschide procedura pentru incalcarea Tratatului UE".Comisia Europeana a decis sa acorde un ragaz pana in martie, tinand cont de faptul ca tara noastra abia a devenit membru al Uniunii Europene. "In cazul in care legislatia romaneasca nu va fi modificata, Comisia se va adresa Curtii Europene de Justitie, ceea ce ar fi foarte neplacut pentru Romania", a mai spus reprezentanta Comisiei Europene.

Link către comentariu

Se pare ca mafioti de la noi gen mazare au senzatia ca ei sunt cei mai destepti si fac ce vor.Eu am avut citeva discutii cu diversi oficial in calitate de reprezentanti ai UE in romania, pe linie de protectia mediu, iar punctul lor de vedere oficial era ca se face o discriminare.De fapt neoficial ei nu doresc decit sa ai legislatia similara cu a lor.Ca se vor vinde toate vechiturile lor la noi e o ipoteza dar piata de desfacere in zona balcanilor e mult mai mare si sunt si alte tari spre exemplu Moldova care nu au bariere. Daca sunt atit de bune masinile nostre autohtone sa le vinda in UE, respectiv piata germana, sa vedem cum se vind nu sa ma oblige pa mine sa cumpar. :wub:

Link către comentariu

corect.

ca pasionat pt mk1/mk2, consider aceasta taxa exhorbitant de mare, practic tara asta de rahat iti impune sa cumper cosciugu ala de logan, si inca ceva, legat de asigurari, faza cu motoarele mari mi se pare iar o prostie, la nemtzi platesti asigurarea masinii in functie de puterea motorului si nu de capacitate.

sa se scoata taxa asta o data sa pot si eu sa-mi aduc masina visurilor mele (G60).

sanatate tuturor forumistilor

Link către comentariu

In Polonia s-a intamplat exact acelasi lucru in momentul integrarii: au pus taxe f mari pentru masinile second cu care UE nu a fost de acord si i-a dat in judecata. In final Polonia a pierdut procesul si a fost obligata sa dea banii inapoi celor care platisera, intre timp, taxa. La stiri ziceau ca si Romania va fi data in judecata - sansele de castig pt UE cred ca sunt cu atat mai mari cu cat s-a creat deja un precedent.

;)

Link către comentariu

La stiri ziceau ca si Romania va fi data in judecata - sansele de castig pt UE cred ca sunt cu atat mai mari cu cat s-a creat deja un precedent.

:lol:

Da in strainatate un precedent poate avea importanta.In romnia nu e luat in calcul.Asvrea sa va informez ca exista o posibilitate sa-mi aduc un golf II sau III (din 90-94 cu circa 1000de euro/masina in germania).La momentul actual vreau sa stiu exact care sunt costurile totale .Adica cit ma costa efectiv. In citeva saptamini voi afla care sunt costuri si voi face public.Precizez ca am studiat toate legile posibile si imposibile pentru a putea baga in tara un amarat de Golf.Nu cred ca unul sau mai multi cu patru clase primare care ne conduc ne-a prostit pe toti.

:lol:

Link către comentariu

o sa mai dureze cativa ani... si la unguri e asa... s-a zis de cand au intrat ca o sa se scoata, dar inca o mai au

oricum o sa scoata taxa asta, dar o sa le faca pe celalalte ca dincolo si o sa platesti taxe in functie de poluare, capacitatea motorului, non-euro ,etc. de tot acolo ajungi...

la noi inca e ok cu itp si astea. in germania daca ai un puncticel de rugina de ex, nu-ti da TUV-ul orice-ai face...

oricum o sa fie tot mai nasol de noi, astia cu masini non-euro...

totusi eu zic ca e ok cu taxa asta, nu as vrea sa vad toate rablele din west la noi in tara, merge tot romanu si isi aduce vreo 2-3 masini sa aiba si de piese, dupaia mai apar si jmecherii care conduc imprevizibil ca " la 200 de euro cat a dat pe ea i se rupe daca o buseste.." etc etc

Link către comentariu

He, he ... copii, nu ati auzit?

UE discuta la Bruxelles introducerea unei taxe de prima inmatriculare unica in toate tarile membre .... conform modelului din RO.

So ... Romania si-a dovedit utilitatea cand a aderat .... o noua taxa la UE :Driver: :Driver:

Link către comentariu

ma gandesc ca va avea un cunatum mai putin...agresiv.

Link către comentariu

Nu as avea nimica impotriva taxei de inmatriculare daca ar fi chiar o taxa de poluare.Din pacate e tot o taxa de genul:"dati-ne,vreti nu vreti,ca avem de tzinut o droaie de incapabili pe scaune caldicele".Daca erau destepti,stiam sa o camumfleze.Ca nemtii.Dar nu sint.Poti pune o taxa pe nivelul euro.Suportabila.Nu si pe nivelul euro + (PLUS) capacitate cilindrica.Euro 3 e Euro 3.Indiferent daca e pe Lupo sau Lamborghini.Daca vrei sa faci bani,o faci fara scandal,introducind impozite sau asigurari mai mai pe cilindree.Tot ca nemtii.Aia stiu bine o chestie:Vrei lux,platesti.Cacanarii nostrii de contabili-de-2-lei-care-nu-au-gasit-job-decit-pe-pile-la-minister-pe motiv-de-incapacitate au incercat sa mai dea o palma amaritului care viseaza la un VW 1.9 tdi second-hand,cei din categoria celor suficient de inteligentzi sa nu se arunce la Logan.Si acuma is si suparati ca nu le-a iesit tzeapa.Vorba aia,ei ar vrea sa-i prinzi cu mina in buzunar la tine si sa nu chemi politzia,ci sa dai la ziar osanale ca ce bine ti-a scarpinat Ministerul de finantze buzunarul pe interior.

In schimb,eu as introduce niste verificari tehnice la "singe".Nu e drept sa ne transformam in cimitir de masini doar pentru-ca e pe visul romanului ("MAI IEFTIN").Si n-as crutza nici parcul auto al firmelor,inclusiv al transportatorilor.Sa dispara dreq Raba,TV-urile,etc ,iar la "autohtone" sa le diagnosticheze corect norma de poluare.

Pina nu se intimpla asta,va fi doar un bir tipic evului mediu romanesc!

Link către comentariu

Poti sa scoti din circulatie o masina non euro si sa te lase sa inscri una euro 1.2 sau 3 si atunci ar fi ok si sa platesti o taxa modica. Atunci parcul sar tot inoi. si va garantez ca intr-un an nu ar mai fi nici o Dacie. 1300.

Link către comentariu

Ma tem ca pentru respectarea regulilor nu ai sa primesti in tara asta nici macar o stringere de mina ,doar un chicotit mic pe la spate("ia uite si la fraierul asta...").Sint prea multi paduchi in asteptarea pensiei de hranit..... :)

Modificat de homeboy
Link către comentariu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

• Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Create New...

Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!