Jump to content

Jante Seat Ibiza

Toma Aurelian
 Share

Postare recomandată

Sal ... am o mica intrebare... sper ca eu sa nu ma grabesc ... si voi sa nu ma puneti pe ganduri :D ... Vi se pare mult pt o ibiza 17"? ce parere aveti de MAK RACING - Matrix5 (Mirror) - 8J17??

Masina trebuie sa-mi vina in 2-3 saptamani este Noua ibiza de culoare argintie varianta all inclusiv...este a doua masina personala ...si vreau sa o fac frumoasa... :lol:

mi se pare ca se potrivesc super bine jantele fiind pe interior cu negru si putin lucioase... iar culoarea masinii argintie... dar nu stiu cum vin jantele de 17" pt o caroserie relativ mica.

voi ce parere aveti de marca jantelor si de design?(mie jantele imi plac dar nu ma pricep prea bine-so..help ).

-nu ma intereseaza partea cu sensibilitatea jantelor de 17" in comparatie cu cele de 16"

-ma intereseaza calitatea marci pt ca nu imi doresc sa fie din material prost si la prima groapa sa se strice

-masina o iau cu jante din tabla am ce sa folosesc cand afara o sa fie zapada....(jantele noi le iau cu tot cu cauciucuri)

-acest model, din pacate, se face numai pe 17" si 18"...

-credeti ca o sa am probleme cu politia pt marimea jantelor(masina va avea motor mic :D pe talon o sa am 16" maxim -stiu ca inaltimea cauciucului scade... raza ramanand aceeasi dar... oare...este ilegal ceea ce fac? nu-mi sariti in cap... dar chiar nu stiu)??

multumesc... (sorry pt ordinea intrebarilor..sper sa ma intelegeti...este o nebuloasa in capu' meu :D )

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

• Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Toma Aurelian

10

• gigi72

7

• Akebono

6

• o3_cep

5

Top Posters In This Topic

Posted Images

1,4 75 cai

de aseara pana astazi m-am mai uitat pe site-ul mak...si am gasit si varianta asta de 16" ...o punem si pe ea in discutii pt ca arata bine...

voi ce parere aveti?

Modificat de Toma Aurelian
Link către comentariu

O sa tragi cam greu de ele cu 1.4. Ma refer la 17". Cat despre drumuri nu cred ca au viatza lunga. 16" max.

Link către comentariu

Salut toma!

Intrebarile tale mi-au trecut si mie prin cap la un moment dat (exceptand marca de la jantele alese).

Ce am aflat:

1. Pe ibiza cu motorul si caroseria ta se poate pune maxim jante de 16" fara nici o modificare. Si fara sa ai probleme cu politia. Raspuns care l-am primit de la reprezentanta seat.

2. Nu pierzi garantia la masina daca pui de 16".

Daca vrei 17 trebuie facute ceva modificari neinteresante din cauza costurilor.

Numai Ibiza Cupra vine cu jante de 17" si cu suspensie si frane adecvate acestei marimi.

3. Am cunoscut alti posesori de ibize care au insistat si au pus de 17". De cele mai multe ori erau f "zdruncinati" :D dar aveau niste jante superbe.

La randu-mi sunt foarte aproape de a cumpara niste jante de 16" pentru ibiza mea si stau in cumpana daca sa pun de 16" sau 15". Este foarte important pentru mine intrucat eu consum un rezervor de benzina pe saptamana numai in Bucuresti. Cu cat ma plimb mai mult cu atat o sa conteze, mai ales pt confort ce jante o sa-mi pun!

4. In ceea ce priveste marca jantelor si frumusetea lor: un go for it din partea mea!

Link către comentariu

de ce modificari e nevoie? Daca foloseste anvelope cu talon mai mic nu e suficient? Si de ce credeti ca trage "mai greu" cu jantele pe 17" daca inaltimea totala a rotii e in fond aceeasi, din cauza greutatii crescute sau de ce?

Link către comentariu

Pai din experienta mea cu rotile de 17" pentru vara si cu de 15" pentru iarna, diferenta de greutate nu e semnificativa.

In cazul de fata, cred ca e vorba despre faptul ca pata de frecare e mai mare, pentru ca nu prea poti sa pui anvelope inguste pe jante de 17". Crescand pata de contact creste si forta de frecare "de agatare", ceea ce duce la o adererenta mai buna dar si la un efort suplimentar din partea motorului.

Link către comentariu

Va trage mai greu pentru ca in general o roata de 17" va fi mai lata decat una de 15 sau 16", nu este obligatoriu, dar in general cam asa e. Mai ales la roti aftermarket care la 17" sunt majoritatea 7.5 sau 8J iar la 15"16" 7J.

In urma latirii rotilor rezulta greutate si rezistenta la inaintare mai mare.

Eu simt diferenta intre roata de tabla cu cauciucuri de iarna 175/65/14" si janta de aliaj si cauciucuri de vara 195/50/15". Masina trage mai greu cu cele de vara, de cele mai multe ori neglijabil insa se simte. Dpdv greutate comparata sunt asemanatoare.

In plus rotile de vara sunt cu 1.2% mai mici ca diametru decat iernile.

Inca ceva: la 17" ti-ar trebui un cauciuc 215/35 adica cam 75mm talon fatza de 111mm la 185/60-14 cat probabil ai standard. Diferenta este enorma dpdv confort si probabil vei fi nevoit sa circuli cu un 2.6 presiune in rotile de 17" sa poti proteja cat de cat janta => si mai drastica scaderea confortului iar suspensia ta va prelua socuri f dure.

Modificat de Akebono
Link către comentariu

Ai gtija ca sunt cam grele. Mak Matrix pe 17" au 12 Kg. Eu am gasit ceva interesant la Rial : Giro pe 16" au 7,9 Kg.

Link către comentariu

pe 17" se gasesc jante 7j , cat despre cauciucuri exista latimea 205, astfel suprafata de contact este aceeasi, iar greutatea difera cu MAX 20 kg (poate fi si mai mica, evident) . Nu cred ca masina trage mai greu din cauza asta.

Eu am pe masina din semnatura jante pe 17", am avut talon de 40, acum e de 45, nu simt ca masina trage mai greu, insa, intr-adevar, confortul s-a dus daca vrei sa protejezi jantele. Eu am mers cu presiune 2.0-2.2 si am taiat un cam un cauciuc pe luna in Bucuresti.

Cat despre partea legala, poti merge la RAR sa le "omologhezi", oricum, nu cred ca iti da nimeni amenda pentru asta, e ca folia, centura, etc.. le da un motiv sa te opreasca.

Link către comentariu

Intr-adevar latimea de 205 este cea recomandata la Ibiza, atat la varianta Sport (205/45 R16) cat si la variantele Cupra si FR (205/40 R17).

Dupa cum se poate vedea cu ajutorul unui site ca Miata Tire Size Calculator, inaltimea talonului scade insa de la 107,3 mm la dimensiunea standard de 195/55 R15 pana la 82 mm la dimensiunea de 205/40 R17.

Pentru minim de confort poate ar fi mai bine roti de 16", pentru ca inaltimea talonului scade in acest caz numai pana la 92,2 mm (la rotile 205/45 R16).

Eu iti pot spune ca la un talon de 101,2 mm cat am eu la golf la rotile 225/45 R17 senzatia este destul de neconfortabila, si nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi cu un talon de 82 mm ... ar fi aproape la fel cu rotile 225/35 R19 pe golf ...

Modificat de razdan
Link către comentariu

asta clar e asa ... pe mine ma interesa daca faptul ca masina "trage mai greu" pe masura ce maresti dimensiunea jantelor e un mit urban sau nu. M-ar interesa niste jante pe 18" pentru urmatoarea mea masina ... dar deja devin oof-topic, scuze Aurelian, mai bine incep alt topic.

Link către comentariu

E simplu daca poti cantari comparativ niste roti, sau macar jante separat si anvelope separat.

Daca reusesti astfel sa obtii greutatile diverselor roti de 16", 17" si de 18" poti sa iti dai seama daca, la o aceeasi latime a anvelopei apar diferente de greutate semnificative.

Daca nu apar, si din cate am observat eu nu apar pentru ca masa jantelor creste iar masa anvelopelor scade, inseamna ca dapdv masina nu are motiv sa traga mai greu.

Mase (suspendate) egale si diametre totale egale iti permit performante similare.

Numai daca odata cu cresterea diametrului jantei cresti si latimea anvelopei, atunci va creste evident si masa totala a rotilor si motorul va trebui sa faca fata la forte de inertie mai mare in faza de accelerare, deci va lucra mai greu. Si sistemul de franare va fi solicitat mai mult in acest caz.

In plus, cresterea latimii unei anvelope duce si la cresterea petei de contact dintre anvelopa si drum si deci, asa cum am mai spus, la cresterea fortei de frecare de agatare, deci rezultanta va fi tot cresterea lucrului mecanic pe care trebuie sa-l efectueze motorul.

Din punct de vedere estetic jantele mari sunt OK si daca se pastreaza o latime a anvelopei adecvata motorului, performantele nu vor scade.

A propos de raportul latime anvelope / putere motor, vedem multe masini care la ~ 200 CP sunt dotate de fabricant cu anvelope late de 195 mm - 215 mm, iar rotile de 225 mm sunt chiar mai rare ...

Asta ne da de gandit daca la 100 - 140 CP ne trebuie chiar 225 ... e cert ca la puteri mai mici masinile vor fi mai zvelte cu anvelope mai inguste, chiar daca senzatia de stabilitate pe viraje va fi putin diminuata ... dar asta e deja o discutie de pe alt topic ... :)

Link către comentariu

O roata mai lata influenteaza semnficiativ si cx-ul masinii care trebuie sa infrunte forte mai mari de inaintare. Jantele mele de 15" au 9kg, informatie neoficiala. Caucicul nu stiu exact cat are insa cantarite in mana sunt comparabile cu rotile de tabla 175/65/14. Rotile de aliaj sunt: 15" 7j 195/50/15. Diferenta insa se simte, la fel cum se simte de exemplu diferenta de presiune intre 2.0 si 2.2. La un motor sub 100cp se simte aceasta diferenta, nefiind suparatoare desigur, insa de simtit se simte. Sunt convins ca la 17" as simti-o fantastic.

Oricum, depinde ce vrei pana la urma. Daca tii mai mult la aspect atunci ia o dimensiune mai mare, insa nu uita si de suspensie. O roata mare, talon mic pe suspensie standard va arata rau.

PS: @manusake, unde ai gasit greutatile jantelor.

Modificat de Akebono
Link către comentariu

Inca ceva: la 17" ti-ar trebui un cauciuc 215/35 adica cam 75mm talon fatza de 111mm la 185/60-14 cat probabil ai standard.

Pe ibiza comandata de el (de 2006) are 185 /195 cu 60 R15 sigur.

Link către comentariu

195/55 R15, cum spuneam in postul #11 conform site-ului seat.ro.

Deci o roata mai mica in diametru decat a golfului ... de aici si remarcile mele, vis a vis de talon, din acelasi post.

Link către comentariu

am inteles o sa imi cumpar un model pe 16" ... vedem ce gasesc. o sa fac niste poze cand imi vin ...cu ele pe masina bineinteles :(.

Link către comentariu

195/55 R15, cum spuneam in postul #11 conform site-ului seat.ro.

Interesant. Au crescut o dimensiune, nu stiam. Vad ca fabia si polo le-au lasat la 14" 5J cu 165/70, 185/60 sau 195/50 la 15". Intrucat nu au umblat la trenul de rulare ma intreb oare daca i-au adaptat si vitezometrul?

Modificat de Akebono
Link către comentariu

Intrucat nu au umblat la trenul de rulare ma intreb oare daca i-au adaptat si vitezometrul?

Vitezometrul arata altfel, sau cel putin au schimbat fonturile la el. Cat priveste trenul de rulare eu inclin sa zic ca l-au schimbat si pe ala. Si suspensia e diferita un pic: mai inalta si mai moale. Asta am observat conducand aproape un an de zile 3 ibize diferite: 2004-2005-2006.

Link către comentariu

...De unde iei jantele?...pot sa iti fac si eu o oferta.Cea mai buna cred...

da... poti... am voie sa las e-mail-ul aici? :emthdown: (nu stiu regulile)

Modificat de R_a_z_v_a_n
Editat la cerere.
Link către comentariu

revin cu o intrebare... masina are 195-55 r15 ... as dorii sa-mi cumpar jante pe 205-16"...ce marimi de cauciuc pot pune...fara sa-mi atinga roata??... eu as dori sa-mi pun 205-55 oare-mi intra fara probleme?? ... o sa arate bine? :unsure:

Link către comentariu

Uite aici certificatul de TUV pentru o janta de 16". Am ales una la intamplare.

http://www.reifen.com/images/alufelgenbera...00-5-57-35-.pdf

Pe site-ul acela ai un configurator si poti sa vezi cam cum ar arata jante de diferite marimi, modele pe masina ta.

www.reifen.com / felgen / alufelgen / seat / cordoba-ibiza etc ...

ai si preturi si tot ce vrei.

Te sfatuiesc sa alegi dimensiunea minima de cauciuc ce se poate monta pe janta pe care o alegi. Daca janta e 7+ J chiar si un 195 va arata lat.

Modificat de Akebono
Link către comentariu

Ai aici un calculator pt anvelope.

In pricipiu cred ca poti pune oricare dintre urmatoarele:

6,5 x 16 cu 205/45 R16

7 x 17 cu 205/40 R17

Chiar si 8 x 18 cu 215/35 R18 cu unele modificari, poza de mai jos confirma ca se poate, cu conditia sa nu circuli pe drumurile din Ro si sa ai ceva mai multi cai:

Modificat de vincentsv
Link către comentariu

k..asta am inteles dar daca totusi vreau sa pun 205x55-r16... ce probleme as avea?(in afara de eroarea la vitezometru)

Modificat de Toma Aurelian
Link către comentariu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

• Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Create New...

Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!