Jump to content

Tableta pe post de sistem multimedia


kye04
 Share

Postare recomandată

Salut. La ideea unui coleg de pe forum am gasit pe net asta :

sau

http://dev.mittelmedia.it/?p=10

Este o ideea noua prin care cu totii putem renunta la sistemul multimedia pe care il avem pentru..... o tableta .

Avantaje ? Multiple: internet in masina, tone de aplicatii de pe android , etc.

Pret ? Teoretic ar trebui sa iasa undeva in jurul unei navigatii chinezesti noi....

Ajutorul si ideile voastre in acest proiect sunt binevenite .

Prima problema: sa gasesc o rama in care se integrez tableta.

Imi puteti indica pe cineva care m-ar putea ajuta cu creearea /modificarea uneia pentru un astfel de tableta in bord ?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

E putin mai complicat decat integrarea in bord. Asa cum ti-am scris in topicul celalalt, trebuie sa elimini bateria tabletei, pentru ca se poate supraincalzi si exploda. In al doilea rand, rama adaptoare se face custom, sunt destui oameni priceputi care stiu sa faca asta. Daca vrei sa si scoti tableta cand ai ajuns acasa e mai complicat, daca vrei s-o lasi in masina integrata e mai simplu. In principiu, tableta cu Android poate face cam orice face un sistem audio dedicat pentru masina. Trebuie sa vezi daca ai semnal 3G si GPS cu tableta integrata in bord. Alimentarea se poate face cu un releu, cand pornesti motorul sa porneasca si tableta, sau sa mearga tot timpul, insa asta inseamna un consum de curent care poate deveni o problema pentru bateria masinii, chiar daca tableta e in stand by.

Sistemul de scoatere/introducere al tabletei din filmul de mai sus mi se pare putin cam prost facut si nu va rezista prea mult timp. Eu as opta pentru pastrarea tabletei in masina.

Modificat de cristian
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Avantaje ? Multiple: internet in masina, tone de aplicatii de pe android , etc.

Toate astea cand stai pe loc. In mers este aproape egala cu 0 utilitatea unei tablete. Nu poti sa faci mai nimic pe ea(si ar fi o iresponsabilitate sa faci ceva pe ea in timpul mersului).

Si odata oprit poti sa iei iPhone-ul, Galaxy-ul etc sa stai pe net + tone de aplicatii etc. Sau de ce nu chiar o tableta, pe care oricum o tii mult mai bine in mana decat in bord, unde e mai greu de vazut, manevrat etc.

Plus ca exista si dezavantaje:

- pierzi controlul de pe volan - pentru cine are

- pierzi afisajul pe ceasuri - pentru cine are

- pierzi afisajul senzorilor - masinile de generatie noua

- pierzi afisajul climei - masinile de generatie noua

- trebuie sa iei o magazie de cd-uri (preferabil mp3) - ca sa poti sa mai asculti un cd din cand in cand

- trebuie sa gasesti o modalitate de a lega magazia la output-ul tau - tableta trebuie legata la player-ul masinii pentru output audio

Pe scurt ar trebui sa muti player-ul in alta parte, sa iesi cu semnal audio (jack) din tableta in player (aux) si din player sa urmeze traseul OEM.

Asta pe langa probleme de mai sus (baterie, semnal etc.) Eu unul nu cred ca merita, sincer!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

+1 pt ce zice Rave.

Mi se pare exagerat sa iti pui tableta pe post de sistem multimedia. Stie sa faca foarte multe lucruri, dar cate din ele chiar ii trebuie masinii si soferului in mers?

Jocuri, navigat pe internet, stat pe mail merg doar cand stai, daca incerci sa le folosesti in mers este reteta pentru facut accidente.

Daca masina ar fi de taxi ar merita.

Modificat de The_Ego
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

@ Rave

Nu esti optimist deloc .

Deja am un parrot de ultima generatie integrat pe masina cu care bag muzica din telefon (prin bluetooth) Se aude MULT mai frumos decit cu navigatia RNS 510 pe care o am pe masina .

Hai sa le luam pe rind :

- pierzi controlul de pe volan - pentru cine are E CORECT. Am insa integrat pe masina un kit parrot cu telecomanda. Tableta se va conecta la acest kit deci elimin si conexiunea cu jack....

-- pierzi afisajul pe ceasuri - pentru cine are Nu am asa ceva. DAR , odata cu acest sistem intentionez sa integrez si un OBD reader care sa imi arate pe tableta mult mai multe decit poti afla tu de pe orice ceas al oricarei masini.

- pierzi afisajul senzorilor - masinile de generatie noua CORECT ! Dar senzorii mei sunt OEM insa doar auditivi, nu am PDC pe navigatie....

-- pierzi afisajul climei - masinile de generatie noua CORECT !! Nu am asa ceva insa pe masina mea....

Faza cu magazia de cd-uri si cd-urile in sine mi se pare putin negindita. De ce? Nici acum nu folosesc cd-ul, si nici magazia pe care le am pe masina, caci am un card de 32 gb plin cu o tona de muzica. Iar partea astea se anuleaza total pe tableta unde poti sa asculti direct online cintecul sau sa il si descarci direct in tableta. Lucru mult mai simplu decit sa caut melodia acasa, sa o trag pe cd etc....

Dar ai tone de avantaje : google maps live, softuri de navigatie care mai de care mai variante , vremea , radio online ,muzica online, email , skype si multe altele pe care le faci doar cu telefonul sau tableta .

Uite une exemplu f reusit

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Nu e vorba de optimism. Cred ca e o investitie foarte mare pentru ceva ce nu merita atat de mult.

google maps live, softuri de navigatie care mai de care mai variante , vremea , radio online ,muzica online, email , skype

Toate astea le am pe iPhone si stau cu el in mana mereu. M-am obisnuit sa-mi verific mail-ul, stau pe facebook la semafor. Si imi e mult mai lejer sa fac asta pe telefon decat pe tableta.

Spun asta pentru ca m-am gandit la varianta asta cu tableta. Si incercam sa-mi imaginez cum ar fi sa stau cu degetul in bord sa ma uit dupa una alta. Eu unul prefer telefonul.

Modificarea unei tablete costa ceva banuti. Ma astept undeva la 500-700 de euro(4-500 ar fi tableta). In banii astia poti sa iei altceva!

Din punctul meu de vedere un RNS 510(500-550 de euro) + bluetooth OEM(200 euro) e tot ce are cineva nevoie intr-o masina.

Pentru ca asta iti ofera:

- dvd player

- card

- hdd

- navigatie

- bluetooth audio streaming

- aux

- telefon

- voice control

Si asta in timp ce pastrezi tot ce inseamna OEM(aspect, senzori, clima, comenzi pe volan - eu ma refeream in general, pentru altii care vor sa faca modificarea asta)

Pentru cei cu iPod/iPhone mai pot adauga un MDI (tot OEM, cu cablul de iPod) cu care poti controla iPod-ul direct de pe volan (apare titlul meldieipe ecran, poti sa derulezi, mai multe etc) cu doar 100 de euro!

Dar, daca esti hotarat sa te apuci de modificarea asta o sa te ajut cum pot daca ai nevoie! :)

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Publicat (modificat)

Bun.

AStept sfaturi in legatura cu :

1- tipul tabletei ( neaparat android si sa fie ceva pe care sa o pot moda , pentru a avea acces root)

2- tipul ramei.

Am gasit aici inca ceva http://www.mp3car.co...g-pictures.html

Din alte surse am aflat k se poate folosi o aplicatie numita TASKER care poate programa tableta cind sa porneasca incarcarea si cind sa opreasca acest lucru.

de asemenea exista programe care legate printr-un OBD cu bluetooth la masina pot afisa si senzorii PDC ....lucru care nu imi trebuie caci nu am dar....pentru cine doreste :D

Modificat de kye04
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Arata bine write-up-ul ala! Go for it!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Un mic bump la thread pentru ca sunt curios ce ai mai facut.

Si in al doilea rand sa-ti prezint alta varianta, simtitor mai ieftina si mai usor de pus in practica! Am stat ceva timp in dubii, daca sa-l iau sau nu, si inca stau.

Nu stiu inca, daca sa merg pe carianta OEM sau pe asta...

heroshot_sph-da100_main_large.jpg

E de la Pioneer, se numeste AppRadio (2) - detalii aici (click) - si este practic o extensie a telefonului (iPhone sau Android) si ofera aproape tot ce ofera si tableta.

Aplicatiile pentru el sunt oarecum limitate, dar are acces (vb de iPhone acum) la Google Maps, Pictures, Videos, Music si pe toate le controlezi de pe ecran.

Asta inseamna ca poti sa te uiti la poze, video-uri si sa asculti muzica plus bluetooth si nu pierzi comenzile de pe volan. Telefonul meu e de 32 GB asa ca am spati suficient pentru Car Entertainment!

Video-ul este despre prima varianta dar explica binisor ce si cum face! Plus ca mai sunt zeci pe YouTube despre AppRadio2

Singurul lucru care lipseste este browser-ul de internet. :( Dar ai telefonul pentru asta...

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Momentan astept tableta, o voi conecta la sistem provizoriu (prin bluetooth ) sa vad ce imi convine si ce nu.... dupa hotarasc daca o si integrez in bord sau nu....

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

z e n i t h

skoda a venit cu ideea asta acum un an. vedeti la secunda 53

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Ceva de genul vrea si colegul! :)

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 weeks later...

Sunt cateva aspecte pe care le-ai neglijat si care-ti vor da mari batai de cap.

Sa pornim de la ce ofera sistemele multimedia clasice, mai mult sau mai putin, in functie de complexitatea lor: radio, player audio/video, navigatie, carkit bluetooth, intrare pentru camera marsarier, amplificare audio, interfata de comanda facila.

Sa vedem in ce masura tableta le satisface pe acestea, inainte de a trece la "tonele" de aplicatii pentru android:

--radio: prin internet, in conditiile in care operatorii nostrii de telefonie mobila ofera 3g doar in buricul targului, nu este nici o afacere

--player audio/video, castigator detasat tableta, va sti mult mai multe formate

--navigatie: google maps nu este program de navigatie! Programele de navigatie sunt dependente de sistemul de operare si din pacate androidul nu sta exceptional la capitolul softuri de navigatie. Si dintre cele care merg, unele sunt cu rezolutii fortate pentru a umple displayul.

--carkit bluetooth nu cred ca ofera tableta; nu are de ce sa faca asta. Este o diferenta mare intre transfer de date pe bluetooth si car-kit pe bluetooth

--camera de marsarier: chiar daca convingi tableta sa accepte semnal video (pe ce mufa nu stiu, ca la cele pe care le-am vazut eu pana acum nu era decat usb) nu va comuta automat

--amplificare audio: pe langa faptul ca este necesar un amplificator audio separat, se pierde reglajul de fader; posibil si alte reglaje.

--interfata de comanda: asta este poate cea mai importanta lipsa a unui sistem care nu-i facut pentru asa ceva. Este foarte dificila reglarea volumului si a diverselor alte functii doar din touchscreen. Eu la navigatie folosesc touchscreenul in mers doar in cazuri exceptionale. In rest folosesc butoanele hardware si comenzile de pe volan.

Apare, suplimentar necesitatea unor softuri front-end si a unor playere speciale care sa aiba butoare de comanda mari, pe care sa le si poti nimeri in timpul mersului.

Si nu stiu cum vei rezolva asa numitul "dual-zone" de la navigatii. Adica sa-ti apara harta pe display dar sa-ti mearga muzica; si sa se intrerupa doar pentru anunturile navigatiei.

Daca rezolvi toate astea, in rest, eu zic ca-i minunata tableta pe post de unitate multimedia in masina :icon_cheesygrin:

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Sunt cateva aspecte pe care le-ai neglijat si care-ti vor da mari batai de cap.

Sa pornim de la ce ofera sistemele multimedia clasice, mai mult sau mai putin, in functie de complexitatea lor: radio, player audio/video, navigatie, carkit bluetooth, intrare pentru camera marsarier, amplificare audio, interfata de comanda facila.

Sa vedem in ce masura tableta le satisface pe acestea, inainte de a trece la "tonele" de aplicatii pentru android:

--radio: prin internet, in conditiile in care operatorii nostrii de telefonie mobila ofera 3g doar in buricul targului, nu este nici o afacere Corect, dar 90% stau in oras.In plus mai am o solutie pe care o vei citi la sfirsitul acestui reply.

--player audio/video, castigator detasat tableta, va sti mult mai multe formate

--navigatie: google maps nu este program de navigatie! Programele de navigatie sunt dependente de sistemul de operare si din pacate androidul nu sta exceptional la capitolul softuri de navigatie. Si dintre cele care merg, unele sunt cu rezolutii fortate pentru a umple displayul. Exista Igo pe tableta si are fix aceleasi harti ca cele clasice.

--carkit bluetooth nu cred ca ofera tableta; nu are de ce sa faca asta. Este o diferenta mare intre transfer de date pe bluetooth si car-kit pe bluetoot Nu am incercat dar sunt nu ma intereseazae.In plus, tableta are suport Sim nativ.. Mai mult, s-a reusit suport SIm Remote. Mai mult, nu ma intereseaza deloc acest aspect intrucit deja am ultima generatie de parrot pe masina. Suporta 2 dispozitive bluetooth , unul telefonul si altul tableta. CInd suna telefonul da pe mute tableta.

--camera de marsarier: chiar daca convingi tableta sa accepte semnal video (pe ce mufa nu stiu, ca la cele pe care le-am vazut eu pana acum nu era decat usb) nu va comuta automat Nu imi trebuie, am senzorii OEM care isi fac treaba perfect. In plus citeste solutia de la sfirsitul acestui post.

--amplificare audio: pe langa faptul ca este necesar un amplificator audio separat, se pierde reglajul de fader; posibil si alte reglaje Am deja pe masina amplificator audio, procesor de sunet etc. Mai mult, am sistem Parrot bluetooth care imi capteaza semnalul de la tableta si il amplifica direct mai departe in sistem.

--interfata de comanda: asta este poate cea mai importanta lipsa a unui sistem care nu-i facut pentru asa ceva. Este foarte dificila reglarea volumului si a diverselor alte functii doar din touchscreen. Eu la navigatie folosesc touchscreenul in mers doar in cazuri exceptionale. In rest folosesc butoanele hardware si comenzile de pe volan.e Dupa cum am zis, din tableta sunetul iese in parrot. Acest parrot are telecomanda si din ea pot da volum mai tare, urmatoarea melodie etc....are egalizator etc.

Apare, suplimentar necesitatea unor softuri front-end si a unor playere speciale care sa aiba butoare de comanda mari, pe care sa le si poti nimeri in timpul mersului.se Am telecomanda parrotului. Exista si softuri de genul celor spuse de tine

Si nu stiu cum vei rezolva asa numitul "dual-zone" de la navigatii. Adica sa-ti apara harta pe display dar sa-ti mearga muzica; si sa se intrerupa doar pentru anunturile navigati Nu am incercat inca asa ceva. E de vazut.

Daca rezolvi toate astea, in rest, eu zic ca-i minunata tableta pe post de unitate multimedia in masina :icon_cheesygrin:

PS

Intrucit seatul meu are bordul f mare, am gasit o solutie mai buna: nu scot RNS-ul dupa masina ci il las acolo. Tableta am gasit loc perfect de integrare sub el.In felul asta am si RNS si tableta.

Mai mult, pentru a avea semnal maxim 3g am gasit o alta solutie: router wireless 3g, cu antena externa. In felul asta tableta va lua internetul din wireless, iar de la wireless plec cu o antena mica 3g sus pe masina. Semnal maxim, zic eu.

Iar daca vrei sa fiu si fantasmagoric, avind routerul wireless pe masina , pot conecta oricite camere ip wireless pe care le pot monta oriunde pe masina. In felul asta, voi putea monta si un dvr linga router, care va si inregistra totul de la camere... :)))

M-am gindit la multe, problema este ca nu am timp sa ma apuc...

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Faptul ca ai raspuns pe hartie la toate problemele, cel putin la cele discutate aici, este mai mult decat imbucurator.

Daca esti si constient ca intre teorie si practica este o distanta, uneori considerabil de mare, este si mai bine. Multe proiecte promitatoare se dovedesc cu totul altfel la punerea in practica. Si nimeni nu vrea sa-ti puna bete in roate ci doar iti expune problemele aparute in proiecte similare. Proiecte personale sau d-ale altora.

Ai mai jos poza unui proiect, dupa o idee preluata de la un maestru in ale mesteritului, madelgado de pe vagclub, inceput acum mult timp si abandonat de mult.

Mie practica mi-a dovedit ca realizarea unui produs complex, in regim artizanal, functional la parametrii impusi initial, fiabil, cu costuri mici, cu timp de executie rezonabil si mai ales FRUMOS este imposibila. Oricum, din punctul meu de vedere, chiar si numai documentarea, in lipsa oricarei actiuni concrete este de departe preferabila discutiilor sterile la o bere sau privitului la tv.

th_DSC00795.jpg

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 weeks later...

1. Integrarea tabletei în bord din punct de vedere mecanic e o chestiune de artizanat. Nu există componente făcute de fabrică pentru aşa ceva.

Un băiat de pe seatcupra.net, cu câţiva ani în urmă, când tableta era un artificiu exotic şi scump, a construit un PC (nu un laptop) integrat 100% în structura şi sistemul electric al maşinii (Seat Leon 1M) cam aşa:

- consola centrală de Leon 1M înlocuită de cea de Leon 1M cu navigaţie de fabrică (navigaţie care, între noi fie vorba, e un rahat scump, prost şi monocrom :lol: );

- touchscreen de 7" în gaura pentru sistemul de navigaţie;

- placă de bază cu componentele necesare şi un cooler mărişor montate în portbagaj, în spaţiul din stânga rezervat pentru triunghi + trusă, cu alimentarea de la fosta priză de brichetă aflată acolo;

- controlul sistemului 100% prin touchscreen;

- integrarea boxelor stock cu placa de sunet on-board din portbagaj;

- navigaţie GPS cu o antenă separată, integrată sistemului.

Tot interiorul maşinii a trebuit demontat pentru asta, iar sistemul consumă curent aidoma unui PC obişnuit, 400-450 W, şi generează la fel de multă căldură.

2. Din punct de vedere electric, tabletele, ca şi GPSurile şi PDAurile, se alimentează prin USB, deci au nevoie de o sursă de 5 V curent continuu. Alimentatoarele de la priza de brichetă conţin un mic transformator de la 12V şi amperaj mic la 5 V şi 1,0 - 1,5 A.

Eliminând alimentatorul de fabrică, pentru integrarea tabletei sau GPSului, de unde poate fi luată o sursă de 5 V / 1,0 A din bord?

~Nautilus

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Majoritatea alimentatoarelor pentru gps-uri scot 5V la minim 1A. Modelele mai rasarite pot livra 1,5-2A. De asemenea, la multe gps-uri mufa de alimentare este de tipul mini-usb.

Inacarcatoarele auto de la diferite telefoane livreaza de asemenea 5V/1A. Am folosit cu succes incarcator auto original de htc la diferite navigatii.

Mai nou exista niste alimentatoare de la bricheta masinii a caror iesire este o mufa usb tip A la care se pot conecta diverse cabluri de date pe usb si cu care se face astfel alimentarea/ incarcarea.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Faptul că alimentatoarele de GPS / PDA / tabletă / cameră digitală furnizează 5 V / 1,0 A e cunoscut, fiindcă la această tensiune şi acest amperaj merge cam tot ce e alimentat printr-un USB pe lumea asta. Inclusiv Evolio-ul meu, care are alimentator pe brichetă şi pe al cărui alimentator scrie clar: intrare 12 V / 0.03 A, ieşire 5 V / 1,0 A.

Însă orice sursă de curent continuu din bord furnizează (în mers, cu alternatorul în funcţiune) 13,5-14,5 V şi 5 A până la 30 A, în funcţie de siguranţa pe care sunt montate.

Ori tableta necesită 5 V / 1-1,5 A.

Fie se montează un alimentator în priza de brichetă (şi astfel ţine priza ocupată şi împiedică închiderea scrumierei şi a unor compartimente de depozitare), fie se montează alimentatorul în serie cu tableta, pentru a transforma 12-14,5 V / 5 A în 5 V / 1-1,5 A.

~Nautilus

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Acel 12V marcat ca tensiune de intrare pe orice incarcator auto este generic pentru a indica tipul de instalatie electrica :12V sau 24V. Si cea mai penibila chinezarire functioneaza fara probleme de la 10V la 16V tensiune de intrare.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Şi dacă tensiunea de intrare a tabletei e de 5 V? Se poate conecta o mufă mini-USB la instalaţia electrică fără alimentator?

~Nautilus

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Doar daca scopul este sa arzi tableta.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Deci mai întâi se integrează în bord alimentatorul, bine camuflat :icon_cheesygrin: aşa cum unele modele au docking-station pentru iPod integrat în bord.

~Nautilus

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 4 months later...
  • 1 year later...

Aşa ceva fac Andrive UK, adică integrează în bord în locul navigaţiei / ICE un sistem touchscreen cu Android conectat la ECU şi la celelalte dispozitive cu ajutorul unei interfeţe ELM 327 cu fir. Momentan lucrează pentru BMWuri şi pentru acele maşini VAG care au avut din fabrică RNS510, dar e foarte posibil de făcut pentru orice maşină cu OBD2.

Modificat de Nautilus
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 months later...

Salutare tuturor!

Am citit postariele anterioare si observ cat de mult evolueaza tehonogia in numai 2 ani. Acum am vazut o serie de filmari pe youtube dintre care asta e prima apoi gasiti acolo partile pana la 5 despre cum isi pune cineva un Ipad mini in bord. Mi s-a parut geniala treaba si la un calcul groso modo ca cum au scazut preturile la tablete acum sau poti lua una SH nu sare totalul peste 300 euro, daca vrei sa pastreezi radioul original in loc de Alpinul folosit in film. 

Daca este cineva care se incumeta sa faca asa ceva chiar as fi interesat. 

 

Si cum se discuta anterior despre + si - la navi OEM fata de tableta, deja multe nu se mai aplica. 

 

Va salut, daca vreti ceveti filmarile si dati-va cu parerea. 

 

O zi faina!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!