Jump to content

Folie geamuri pt protectie solara


cristip
 Share

Postare recomandată

eu am impresia ca tu nu prea vrei sa te duci la rar deoarece ai folii ilegale pe masina,speri sa castigi procesul si sa ramaii cu foliile pe masina ca nu inteleg?certificatul oricum nu il vezi inapoi pana nu ajungi la rar sa iti puna aia stampila pe dovada de circulatie si debea dupaia te duci la politie sa iei certificatu inapoi,cel putin asa era cand am fost eu,luni am sa sun la rar sa vad daca asa este cum zici tu ca nu trebuie programare pentru folii,bafta cu procesul dar te agiti degeaba parerea mea,dovada ca politistu a facut abuz ti-o poate zice doar cei de la rar dupa ce vad geamurile masinii,daca ti-a fost luat certificau pe drept sau nu!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

@nemtzalau Cred ca nu intelegi o chestiune: sunt 2 momente diferite de timp: 1- cel cand s-a facut constatarea; 2-cand merg la RAR.

Politistul a constatat la momentul 1, la RAR merg la momentul 2.

Intre cele doua episoade, pot sa dau jos/pun folii din nou de 1000 de ori- legale sau ilegale. Ce relevanta are asta?

Eu cand merg la RAR, am spus si mai sus, vor iesi toate ok. Ca doar nu e nimeni retardat sa mearga la RAR cu folii neomologate si sa constate si aia- de data asta cu toate aparatele autorizate ca e cum a zis nenea politistul. Insa cu ce se deosebeste situatia mea cu cea a unuia caruia i s-a retinut talonul pt ca "i s-a parut" politistului ca are folii neomologate? Toti care merg la RAR sunt cu masina ok-cu mici exceptii ,dar nu e cazul sa dezvoltam acum. Tocmai de-aia te trimite politia la RAR ca sa constate ca esti ok- adica ti-ai remediat "defectiunea". La RAR nu va spune nimeni ca politistul a facut abuz, ci ca ai remediat tu ce a constatat politistul. De-aia si primesti dovada 15 zile, ca sa ai timp sa remediezi defectiunea.

Crezi ca daca ar fi fost o constatare corecta a faptului ca foliile sunt neomologate cand m-a oprit politistul, fara sa o tot coteasca de 100 de ori cu altele pana sa gaseasca ceva, crezi ca nu le dadeam jos? Sau daca ma oprea si vedea pe bune ca am folii, crezi ca nu le dadeam pe loc jos ca sa scap de amenda? Nu cred ca dau banii afara din casa pe cineva..

Dar cand vezi ca e pornit sa te amendeze, actionezi in cum poti.. Sincer, chiar n-aveam nevoie de atata bataie de cap, dar nici nu le fac planul de amenzi la unii care doar asta urmaresc.

 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

deci recunosti ca ai folii ilegale pe fata nu?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

On 11 March 2016 at 1:06 AM, Flaviu said:

Salutare,

Poate s-a mai discutat, insa din ce-am cautat nu am gasit cu exactitate raspunsul la chestiunea care ma framanta.

Evident(din moment ce scriu aici), auto pe care il conduc are folii pe toate geamurile. Azi m-a oprit politia, talon luat, povestea clasica.

Bun, aici intervine intrebarea mea. Din cate stiu, orice contraventie trebuie probata. Geamurile mele nu sunt 100% opace ci maxim 50% (din cate retin, poate mai putin- deci minim 50% transparente). Trebuie sa mentionez ca asa a venit masina din Germania, deci nu i-am montat eu nimic suplimentar-pe fata si la RAR nu au spus nimic domnii de acolo- evident, nu sare in ochi. Dar astazi fiind mai innorat, a parut ca este mai putin transparenta decat este de fapt.

Bun. Urmeaza sa contest procesul verbal in instanta, fiindca nu mi se pare corecta abordarea politistului. Adica, in felul asta, poate sa retina orice talon, pentru ca i s-a parut lui ca nu sunt geamurile ok. Pai daca transparenta trebuie sa fie minim 75% pe fata, de ce nu o verifica inainte sa ia talonul? Ca pana la urma, aia ar fi proba indubitabila ca are dreptate. La fel cum la radar are dovada video, la alcool are alcool-testul, etc...

Aici ce dovada poate sa aduca in sprijinul lui? Da, stiu, fiind organ constatator se presupune ca faptele mentionate in pv sunt reale si contravenientul trebuie sa-si dovedeasca nevinovatia, dar asa oricand te poti trezi cu sanctiune fara temei legal.

Deci, revin, cum se face dovada in instanta a faptului ca geamurile laterale fata nu au avut o transparenta de minim 75% (cat e limita legala)? Adica poate au fost 73 sau 76 sau 30... cum poate politistul sa constate fara mijloace adecvate (in afara de organul vizual propriu- care sincer, nu stiu cata acuratete poate avea in cazuri de acest gen) daca este sau nu legal sa circul cu geamurile infoliate si in special daca transparenta lor este mai mica sau mai mare de 75, astfel incat sa poata retine talonul?

Multumesc,

 

 

@nemtzalau asta a fost primul meu post in secțiunea aceasta. Tu ce zici? M-am ascuns cumva?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Se face contestatie, se castiga, se innapoiaza talonul. Caz inchis!

Avand in vedere polemica si faptul ca nu duce nici unde, il rog pe flaviu sa mai intervina, daca are bunavointa, doar atunci cand totul se termina si are hotararea judecatoreasca! 

Multumesc. 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

@D@ny am continuat discuția doar în speranța ca printre noi a fost cineva care s-a mai lovit de asemenea situații și va share-ui experiența personală. 

Voi posta la momentul în care am decizia. Mulțumesc 

Modificat de Flaviu
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Nu cred ca ai mari sanse.

In PV politistul nu a mentionat ca nu ai transparenta legala, ci doar ca nu ai folii omologate. Omologate nu inseamna doar ca au o anumita transparenta, ci si ca ai actele (omologarea) pentru ele. Este nevoie sa ai omologarea inclusiv pentru geamurile din spate si luneta, dar nu sunt mentionate in PV, deci trecem peste :) .

In cazul concret, daca ati fost doar tu si politistul, este imposibil de dovedit in instanta daca ai avut sau nu folii in acel moment, in absenta unei inregistrari. Este doar cuvantul lui si cuvantul tau. In conditiile in care legea spune ca el are atributii de constatare, iar tu esti cel sanctionat, pe cine te astepti sa creada judecatorul?

Exista intradevar unele cazuri cand judecatorii aleg sa il creada pe cel sanctionat, in conditiile in care nu exista nici o alta dovada in afara de cuvantul celor 2, dar ele sunt extrem de rare. De obicei trebuie sa  existe macar o dovada circumstantiala pentru a determina judecatorul sa dea credit celui sanctionat, ceva care sa puna o cat de mica indoiala asupra celor notate de politist in PV.

Stiu ca suna descurajant, dar asta este realitatea. Ai sanse sa anulezi PV-ul, dar trebuie sa fii constient ca sunt extrem de mici si te poti considera f norocos daca se intampla asta. Eu nu m-as deranja sa platesc un avocat pentru asta, caci consider ca ar fi bani practic aruncati, sansele prea mici. Am avut in trecut o amenda contraventionala care nu era legata de domeniul auto, si cand politistul efectiv a scris chestii complet false in PV. Am avut si niste dovezi circumstantiale in favoarea mea, am avut si avocat si am pierdut cu brio :) . A fost singura data cand am contestat o amenda, si doar pentru faptul ca era complet o minciuna acel PV. In rest, eu merg pe principiul am gresit, platesc.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 weeks later...

Urmeaza sa imi montez si eu folie pe geamurile din spate + luneta, si am de ales intre llumar si 3M. 

Care dintre ele e  mai buna?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 10 months later...

Salutare.

Desi s-a rezolvat dupa prima infatisare la instanta, pe principiul "operatia a reusit => pacientul este mort" problema dezbatuta anul trecut, in legatura cu un proces verbal pentru folii, s-a "rezolvat" printr-o gaura in buget de aprox 2000 de lei, intrucat avocatul specialist a pierdut cu brio procesul la instanta de judecata, avand o prestatie "profesionista". Dupa iesirea de la infatisare m-a sunat sa-mi spuna ca el considera procesul castigat. Ceea ce nu s-a intamplat, din contra. Iar ulterior, desi dpmdv era normal sa faca recurs, n-a mai facut, intrucat ar fi fost plecat din tara (dupa spusele lui).

Mai bine ma reprezentam singur si aveam sanse mai mari de reusita. Oricum, am trecut peste, am invatat ce trebuia din treaba asta.

ps: parca foliile de pe masina sunt llumar, am mai avut si sunt foarte ok. Despre 3m nu ma pronunt fiindca nu am avut.

Modificat de Flaviu
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 5 months later...

Salutare!

Am tot citit threaduld e prin 2010 incoace si din postul lui xsebastian inteleg ca nu ar fi legale montatul foliei pe parbriz?

M-am uitat si pe ofertele celor de la aviamotors-detailing dar si recomandari mai vechi precum foliiautoprofesionale. sau expertdetailing si nici ei nu fac referire la parbriz.

Ca sa intelegeti contextul,; o sa cumpar masina noua si as vrea sa o protejez. Ma intereseaza sa pun folie 100% transparenta pe parbriz si pe faruri, doar pentru protectie de nisip+stergatoare uscate si micile pietre care ti-l zgaraie. 

Optional ma gandesc sa pun si pe luneta si pe plafon si dupaia ma opresc.

Ideea e ca folia pe care doresc eu sa o pun, pe langa ca sa fie 100% transparenta, ma intereseaza sa fie pusa pe afara ca deh, asta e rolul de protectie.

Este fezabil sau mai degraba cumpar parbriz nou cand se intampla minunea?

LE: Doar autorizat/certificat pentru ca nu vreau probleme.

Multumesc!

Modificat de duculetu
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 weeks later...

Daca cumpar o folie omologata si certificata rar pot sa o montez eu acasa sau trebuie neaparat in service autorizat rar? Folie 5% transparenta pe geamuri spate si luneta

Modificat de cristi16v
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

@cristi16v, din cate stiu trebuie montata intr-un service specializat RAR.. (sa ma corecteze cineva daca gresesc)

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Si eu zic ca trebuie montata in atelier agreat, pentru ca altfel nu ai de unde sa primesti hartia ca folia este omologata si nici "sticker"-ul care se lipeste sub folie pe fiecare geam, cu numele atelierului si autorizatia lor.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Poate ajuta: Autorizare ateliere modificări constructive inclusiv aplicare folie

Quote

Autorizarea este necesară operatorilor economici ce desfăşoară activităţi de completare a vehiculelor rutiere prin amenajare interioară, conversie, carosare, tuning sau montaj componente.

 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 months later...

Salutare tuturor. Am cumparat din Germania un Golf 6 hatchback pe care l-am inmatriculat. Are montata folie pe geamurile spate si luneta. Pe folia de pe fiecare geam scrie "midnight super dark FT173 5568" si "foliatec.com". Am la ea 2 hartii, una este ABG (Allgemeine bauartgenehmigung)si alta este Prufzeugnis cu nr de inregistrare (probabil autorizatia firmei foliatec). Intrebarea mea este urmatoarea: daca ma opreste politia si ii arat aceste 2 acte este suficient? Nu as vrea sa dau folia jos si sa pun alta deoarece este de calitate, arata bine si nu doresc sa cheltuiesc bani in plus. Am vorbit cu cei de la foliatec germanua si am primit raspunsul de mai jos : "We are not sure what you mean. Our films are registered and approved by the german Kraftfahrt-Bundesamt. Normally, it is enough to take the ABG (general type certification) with you."

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Scurt si la obiect, folia de pe masina ta nu este omologata in Romania si la un eventual control, ti se retine talonul.. Din pacate in Romania nu este recunoscuta nicio modificare facuta afara, chiar daca are TUV.

Ca folia sa fie omologata in Romania, ai nevoie de niste timbre specifice aplicate pe fiecare geam infoliat, cu tipul de folie + atelierul autorizat RAR care a facut montajul si un certificat.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

pe geamurile laterale spate si pe luneta poti sa pui si tabla, nu se ia nimeni de tine.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Exact cum spune @Al Bundy. Pentru geamurile laterale si luneta nu exista grad minim de transparenta. In plus legislatia este armonizata cu cea din UE, prin urmare ce-i legal in Germania trebuie sa fie legal si in Romania. Eu as face o traducere legalizata pentru documentele foliei. Totusi asata nu insemna ca nu poti avea probleme cu idioti spagari. Insa in cazul acesta discutam de un abuz. Faci contestatie si castigi.

Modificat de Andrei_72
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

"Elementele sau procedeele de diminuare a transparenţei geamurilor trebuie să fie certificate în conformitate cu legislaţia în vigoare." - extras din ordinul ministrului transportului legat de omolgarea individuala.

Intradevar, in spate poti pune folie 100% sau table, dar la un control RAR, daca modificarile nu sunt conforme cu legea, iti vor retine certificatul de inmatriculare. De asemenea la ITP,  TEORETIC nu primesti ok-ul cu folii neomologate montate, chiar si pe spate. Daca nu se ia nimeni de tine, ai noroc.

Modificarile facute in strainate, folii, evacuare, etc. chiar si cu TUV, NU sunt recunoscute in Romania. Decat sa dai bani pe traduceri, procese, mai bine le dai jos si montezi alte folii omologate in Romania.. Sau circuli pur si simplu asa si daca o sa ai probleme, "ghinion".

Ma mir ca in momentul cand ai facut CIV-ul la RAR nimeni, nu a spus nimic :)

 

 

 

Modificat de Bebeee
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Nu a spus nimeni nimic la RAR pentru ca nu aveau ce sa comenteze. Demonatarea si inlocuirea foliei pe langa faptul ca e o cheltuiala inutila este si de cel putin 10 ori mai mare decat o copie legalizata. Asta pe langa faptul ca demontarea foliei de pe luneta implica riscul deteriorarii rezistentelor de dezaburire.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Ceva nu este in regula. Conform legii, Romania a trecut la legislatia unionala (UE) insa nu recunoaste tuv-ul si la noi? Stiu despre stickerele romanesti cu sigla RAR sub folie insa e ilogic si anormal sa nu recunosti alte folii omologate in Germania dupa standardul UE, standard dupa care de altfel ne raportam si noi. Am certificatul de conformitate pt folie, autorizatia obtinuta de firma, foliile sunt marcate iar la noi sunt zero?? 

De ex masina avea jante pe 18 omologate la ei cu tuv cu tot. La noi mi-au zis ca nu le pot trece pe carte decat daca am tuv la ele. Ii arat hartiile si tot nu mi le-a trecut in carte pe motiv ca nu sunt montate pe masina. 

Cand am vorbit in Germania la Foliatec mi-au spus ca sunt in regula, doar sa am la mine acel ABG.

Nu stiu ce sa zic dar e cam dubios.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Din experienta cu folii pe laterale si luneta cumparate din germania...  mergeti si luati autorizare ca o sa se ia vreun capsuna la un moment dat si apoi e complicat. Se face iar identificare rar si apoi 2 sapt pana vine talonul. Am patit-o luna trecuta. O autorizare e 50 lei la folia deja existenta! Altfel, o sa aveti costuri mai mari

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Stai omule chill cu autorizarea foliei pe spate. Posibilitatea sa se intample ce au zis colegii este ffff mica. Parerea mea e ca te complici aiurea. Atata timp cat nu ai pe fata, nu intereseaza pe nimeni de folia ta.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Am fost eu vineri la RAR Alba si cu folie . Nu am avut autorizatie si ma pus sa o dau jos folia. Asa a venit masina . Am contactat o firma din alba sa imi dea o autorizație si au vrut 500 roni. Am decis sa o dau jos. A durat 15 min. Apoi am primit cartea mașini. 

Modificat de lucaflo26
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

In urma discutiilor si cu baietii de la rutiera am trecut la varianta romaneasca. Stickere cu rar, hartii etc romanesti...

Asta e, o legislatie prost facuta de oameni incompetenti. Mai trist este ca multii o aplica fara sa gandeasca.

Vrem sa aplicam legile din UE, vrem sa ne fie respectate actele din Romania in afara tarii insa invers nu se poate.

O sa mai treaca cativa ani pana o sa fim ca in afara.

Multumesc tuturor pt sfaturi.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!