Jump to content

Legaturi termocupla 2 trepte


faty
 Share

Postare recomandată

In weekend mi-am schimbat radiatorul.. Aveam modelul cel mai mic si am pus medelul mare (nu de clima ).

Problema mea este ca inainte am avut termocupla cu 2 picioare si ventilator cu 3. Legatura era facuta la ventilator intre primul si ultimul piciorush. Acum am si la termocupla 3 picioruse. Legatura am facut-o in acelasi fel, cum erau cele vechi, dar am un piciorus ramas nelegat acum.

Stiti cumva ce anume trebuie sa fac sa mearga in 2 trepte ? E suficient daca trag un fir de la piciorusul gol de pe termocupla la ventilator ? Stiu ca termocupla e doar un contact.. dar nu m-as risca sa o bulesc. In plus.. cum stiu pe termocupla care e turatia mica si care e turatia mare a ventilatorului pe pini ? Cel de mijloc e alimentarea ?

M-ar ajuta foarte mult o schema electrica

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

la termocupla cu 3 picioruse ( 1 picior e + , al 2-lea e pt prima treapta, si al 3-lea e pt treapta 2), deci piciorusul dinspre baterie e +( firul alb/rosu), apoi legi prima treapta (firul rosu/negru), apoi treapta a 2-a (firul maro)

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

tot timpu' aceasta e pozitia lui ? pentru ca e ciudat, eu am legat ultimii doi pini.. deci 2 si 3 care ar fi treptele.. si totusi ventilatorul porneste...

Si as mai vrea sa stiu daca e ok sa trag firul direct.. sau are nevoie de ceva relee etc..

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

nu stiu daca are relee in plus, eu ti-am zis ordinea firelor, leaga asa cum ti-am zis si o sa ai functionale cele 2 trepte ale termocuplei.

eu am trecut de la termocupla cu 2 pozitii la una cu o singura pozitie :angry:

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

O sa le leg pe direct atunci sa vedem ce iasa :angry:.. faza e ca nu cred ca mai am eu culorile la fire asa cum zici..

Trebuie sa ma uit sa vad care fir unde duce.. la ventilator care ar fi masa ? si la termocupla oare care ar fi alimentarea ?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Daca legi un al treilea fir intre termocupla si ventilator (pinii liberi) prin adaugare fata de ce-ai avut, ar trebui sa mearga. Altfel nu trebuie nimic in plus fata de schema veche. Totusi grija sa nu inversezi treptele de viteza (temperatura mica = viteza mare si temperatura mai mare = viteza mica).

+12V vine la termocupla pe un pin lateral - nu m-a preocupat sa retin care este pinul pentru ca cupla ce venea in termocupla avea cheie, nu puteam sa o bag invers. Poti verifica usor functionarea sistemului simulind cu un intrerupator functionarea termocuplei. Si mai simplu poti face chiar strap intre pini. Asta dupa ce verifici cu un mavo pe care fir ai 12V. Intre el si oricare din celelalte doua fire ai o treapta de viteza.

Daca zici ca a mers cind ai legat 2 si 3 inseamna ca 3 este 12V. Dar ti-am zis verifica cu un mavo - e cel mai simplu.

Poza este elocventa:

- La termocupla cei trei pini sint 12V, viteza x, viteza y

- La ventilator ai masa, viteza x, viteza y

Trebuie urmarit doar concordanta treapta temperatura -> treapta viteza ventilator.

Bafta

Modificat de Viorel C
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Multumesc pentru raspuns..

(temperatura mica = viteza mare si temperatura mai mare = viteza mica) - care ar fi logica la asta ? eu credeam ca e invers..

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Asa-i e invers. Dar se poate intimpla sa ajungi in situatia aia daca nu le legi cum trebuie.

Temocupla comanda astfel:

pentru T > 95C sau 97C (nu mai sint sigur care era temperatura) porneste ventilatorul pe viteza mica.

pentru T > 102C porneste ventilatorul pe viteza mare.

Cind 95C/97C < T < 102C am zis eu ca temperatura e cea mica si pentru T > 102C ca-i cea mare. Scuze de confuzia creata.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

viorel! prima dragostea nu se uita niciodata.Iar la tine termocupla, a fost long story. ma bucur ca nu ai uitat si inca ajuti colegii in suferinta.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Mersi Cristi. Daca pot, ajut cu mare placere pe toti cei ce au nevoie.

Faty incearca o cautare pe forum dupa termocupla si racire in sectiunea tehnic de la golf1 si 2. Au fost mai multe discutii pe tema termocuplei, poate gasesti ceva bun si pentru tine.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

le-am legat pana la urma doua cate doua pana cred ca am reusit.. se pare ca si ventilatorul si termocupla au exact invers contactele fata de schema pe care am pus-o :).. ieri am legat-o gresit si am prins coloana.. si mie imi sufla aeru inspre radiator nu inspre motor.. mergea invers ventilatorul :)).

Sper ca acuma l-am nimerit.. mersi mult Viorel ;)

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

aerul trebui suflat catre ventilator sau catre motor?

Modificat de danmoise
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Catre motor.. principiul oricarui ventilator (si al coolerele de la calculator) e sa absoarba mai repede aerul prin radiator, in special cand masina e stationara.. pentru a permite racirea mai rapida a lui. ( Deci mareste vitaza cu care aerul trece prin radiator.. exact cum ar fi in mers.. pentru ca in general in mers oricum nu ai nevoie de ventilator ).

Daca ar sufla aerul dinspre motor inspre inafara ar fi haos mai ales daca masina ar fi in mers.. iti imaginezi ca ventilatorul al lucra impotriva presiunii aerului ce intra in motor. Si in plus nu are rost sa sufli aer care e deja fierbinte in zona motorului :)

Modificat de faty
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Dinspre fata inspre spatele masinii e sensul de circulatie al aerului in cazul in care e pornit ventilatorul, ca si in cazul racirii datorita vitezei de deplasare a masinii. Daca ar fi invers, efectul ventilatorului ar fi diminuat de viteza aerului datorata deplasarii si la un moment dat ar fi chiar anulat, aceste sensuri fiind de fapt niste vectori care au sensuri opuse, lucru, zic eu, total neeficient.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

MK16V - that's what i said :)

Ca idee pentru cine va mai avea nevoie sa fac un rezumat :

1. In momentul instalarii radiatorului sa se verifice ca sensul aerului suflat de ventilator sa fie inspre motor.

2. Daca vrei ca ventilatorul sa functioneze in 2 trepte si ai la termocupla si la ventilator cate 3 picioruse, acestea trebuie legate ca si in imaginea ce am pus-o mai sus. Pe ventilator vine legata direct masa pe pinul 3. Pe pinul 3 de la termocupla vine firul de + sau eventual firul de pe instalatie de la panoul de sigurante pentru "after-run" ( pornirea ventilatorului dupa ce motorul se opreste daca termperatura apei este mare ). Celelalte doua pozitii ramase pe termocupla si ventilator vor fi facute direct, pe centru fiind viteza mare a ventilatorului iar pentru pinul ramas viteza mica.

Modificat de faty
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Am scris amandoi in acelasi timp....doar ca la mine a durat mai mult pana sa dau reply.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 10 years later...
Cristi Coțovanu

Bună ziua, am și eu nevoie de o informație. Pe radiator am acum o termocupla cu 3 fire, de curând am cumpărat una noua pe original și a venit cu 2 fire. Este ok dacă o pun pe asta? Cea nouă? Și cum sa fac legăturile? Pentru ca nu mai am firul de +. Mulțumesc anticipat pentru răspuns 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!