Jump to content

Budva, Muntenegru


ShMan
 Share

Postare recomandată

Numai ce m-am intors ieri din concediu din Muntenegru. Locatia aleasa a fost Budva.

Intrucat am ramas placut impresionat de statiune am decis sa fac un mic sumar care ar putea fi util cuiva care alege ca destinatie de vacanta aceasta statiune.

In primul rand drumul.

Desi nu am mers cu masina proprie, am fost pe post de copilot :(. Ruta aleasa a fost Timisoara-Moravita-Vrsac-Pancevo-Beograd-Uzice-Podgorica-Budva, la intoarcere am facut un mic ocol intre Beograd si Uzice prin Cacak din motive de probleme GPS. Intre Podgorica si Budva sunt doua drumuri la fel de frumoase, si anume cel de coasta prin Petrovac, si cel direct, mai scurt. Drumul e destul de lung , aprox 650km, 15 ore cu opriri atat programate, cat si neprogramate si cu timpul petrecut pe la vama. De plecat am plecat noaptea si la intoarcere am venit pe zi. Drumul poate fi parcurs si mai repede daca se trage putin de masina.

De mare utilitate ar fi un GPS pentru navigatie in orasele mari, Beograd mai ales, in rest te poti orienta si dupa indicatoare. Combinate cele doua , GPS si orientare dupa indicatoare, nu dau gres, spun asta pt ca GPS-ul nostru mai dadea in nas din cand in cand si ne cam punea sa facem manevre nu chiar legale. Drumul e bun cu mici portiuni mai rele, dar f mici si nesemnificative pt tot drumul. Recomandat impatimitilor, drumul mai ales cel prin muntii din Muntenegru e foarte frumos.

MARE ATENTIE! La intoarcere, era plin de politie cu radarul. Radarul e de tip pistol si il tin in mana, cand vad ca ceva nu e inregula cu cineva, imediat il "impusca" :lol:. Detectorul care il aveam nu vedea absolut nimic, e drept ca era un model entry, dar oricum nimic. Nu sunt sigur daca era voie cu el sau nu, oricum din fericire nu ne-a oprit niciun echipaj. Singura interactiune cu politia a fost cand intrebam de directii, la capitolul asta stau f prost. Ori sunt ei indiferenti cu strainii, ori sunt putin mai scazuti in IQ, unora din noi li s-a dat de trei ori directii gresite. Cel mai bine era cu localnicii care daca te chinui putin intelegi cate ceva din ce spun.

Statiunea.

Locatia e foarte frumoasa, mare curata cu faleza. La capitolul plaje stau mai prost din cauza reliefului care nu permite plaje mari cu nisip, cu toate astea totusi unele plaje aveau nisip, grosier ce-i drept dar totusi nisip, pus artificial. La aceste plaje se platea intrare, cea care am preferat-o era Mogren I si II. Orasul e destul de mare, si se poate observa usor ca statiunea e la inceput de drum, mai au multe de rezolvat, dar sunt pe calea cea buna.

Cat despre costuri statiunea e relativ ieftina fata de ce se poate gasi in tara. Cazarea e abundenta si se poate gasi usor si acolo la fata locului, nu este neaparat nevoie sa se rezerve prin internet. In functie de dorinte si de conditii preturile variaza intre 12 euro si 50 euro de persoana. Personal am stat la niste apartamente putin mai departe de plaja, aici a nu se intelege foarte departe ceva in genul a 10-15 minute de mers pana la cea mai apropiata plaja, la un pret de 15 euro/noapte/persoana. Ca inca o remarca la cazare, desi am fost un grup destul de mare, 16 persoane, am gasit cu totii cazare in locuri sau apartamente invecinate. Nu a fost nici o problema in a gasi locuri cu toate ca am ajuns in Budva in apropierea a Live Festival Budva, unde din cauza concertelor ne asteptam sa fie destul de multi oamnei si deci ceva probleme cu locurile de cazare.

Preturile in rest sunt ok, ca sa fiu obiectiv :) am ales ca unitate de masura o bere (pivo in limba lor) :). Astfel la minimarket-uri o bere era in jurul unui euro, pe plaja era in jurul a doi-trei euro si pe terasele din cetatea veche in jurul a trei-patru euro, uneori peste patru euro. Cetatea veche a orasului, Starigrad, este foarte frumoasa si pitoreasca. Recomand calduros o plimbare prin cetate, precum si o plimbare pe langa plaja si pe faleza care desi e mai mica e foarte frumoasa.

Odata ajuns in statiune, se pot face multe lucruri, ziua se pot face tot felul de sporturi acvatice: scuba diving, parasailing, ..., si bineinteles lenevit la soare pe plaja :). Inca o optiune pentru petrecerea timpului ziua este plecarea in croaziera pe mare, destinatiile sunt diverse si pot ocupa pana la o intreaga zi ca durata. Pretul lor la fel variaza dupa ce se doreste a se vizita. La croaziere se pot rezerva bilete de la persoanele de pe plaja, acestia de obicei vorbesc si engleza. Acum ca am facut referire la limba, nu toata lumea vorbeste engleza acolo, as putea spune chiar ca destul de putini vorbesc engleza, dar te poti intelege cu ei fara prea mari probleme :). Noaptea statiunea prinde o nuanta mai aparte, in cetatea veche poti sta si si bea ceva la una din terasele de acolo, si asculti muzica buna, sau daca preferi putin mai multa agitatie poti merge la unul din multele cluburi de acolo. Majoritatea cluburilor sunt pe plaja si in majoritatea se asculta muzica sarbeasca. Mai sunt si cluburi prin oras si putin mai departe de plaja.

Ca o concluzie la toata perioada petrecuta acolo, Budva e o destinatie de vacanta foarte frumoasa si o recomand cu caldura. Toti cei cu care am fost au fost incantati de statiune atat ca locatie, cat si ca si costuri a concediului acolo.

Deci, eu personal o recomand calduros celor ce doresc o perioada placuta.

Modificat de ShMan
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

anul trecut am fost la budva si la mamaia. Prin comparatie la budva cazarea e mai ieftina, mancarea si bautura cam la fel, marea e mult mai curata, drumul mai bun, radarele mai ieftine... am fost prins cu 93km/h in loc de 50 si am scapat cu 20 euro. Atentie pe serpentine, unde nu sunt parcari si unde nu pot sta "pistolarii" am fost filmat din spate de politie dintr-un pasat fara inscriptionari si aveau camera legata la bordul masinii. Detectorul de radar pe care il aveam nu a reactionat deloc la aparatura de filmare, prin comparatie cu pistolul laser la care facea ca nebunul! Anul acesta am fost deja la mamaia (pentru fetita e mai placuta plaja ) astept sa merg din nou la budva peste 2 saptamani

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 years later...

Scuze ca reinviu un topic mult mai vechi, dar ma pregatesc sa plec si eu la inceputul lui august in Budva, si m-ar interesa niste informatii mai actualizate referitor la starea drumului, preturi, cazare, etc ... Daca a mai fost cineva acolo anul asta, sau daca mai pleaca cineva si este mai bine informat ...

Orice sugestie este bine venita ... multumesc :Driver:

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

pe un alt site pomenea cineva de o ruta pe romania ungaria croatia

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

ca si traseu pana la budva, drumul e bun, nu e lung, dar ca sa mergi legal sunt necesare 11-12 ore.

chiar daca sunt mai putin de 700km, ai multe locuri cu 50km/h.

am mers de 3 ori cu masina si trebuie avut grija cu politia ca sta la panda cu radarul de tip pistoale laser , sau merg dupa tine cu masina "obisnuita" si te filmeaza cum depasesti limita de viteza, apoi te opreste si...te arde.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

adifox si pe ce ruta ai mers ? eu ma gandeam sa merg pe cea prezentata la inceputul topicului ... pe google maps am gasit 2, dar parca prin Beograd e mai ok ...

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 1 year later...

Salutare,

 

Vara asta am si o programata o vacanta in Budva, Muntenegru, dar inca nu am stabilit un traseu. Dupa zecile de pareri citite, am ramas si mai nedumerit decat la inceput :)

 

As prefera varianta cu autostrada.

- cea mai lunga ar fi varianta Ungaria - Croatia - Muntenegru: Timisoara-Szeged-Budapesta-Zagreb-Split-Budva 1369 km.

 

Ar mai fi variante si prin Bosnia. A fost cineva pe aici? Ce ruta ati recomanda? 

 

Cateva pareri ar fi de mare ajutor. Va multumesc!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Varianta din Arad prin Budapesta - Zagreb catre Budva este enorm de lunga .

Cea mai buna varianta ar fi : Arad - Beograd ( SRB ) - Podgorica ( MNE )  - Budva , dar dupa tragedia care s-a intamplat duminica , e greu de recomandat ceva . Drumul nu e lung dar e greu , cu munti , serpentine , vreme schimbatoare , ... .

Mai e si var prin Bosna dar stiu ca pe acolo drumurile nu sant chiar bune dpdv al calitatii soselei .

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Da, intr-adevar varianta Arad -> Budapesta->Zagreb -> Budva este lunga, dar macar mergi pe autostrada. Ca si timp s-ar putea sa iesi cam tot acolo. Prin zona montana oricum nu poti merge cu mai mult de 50-60, chiar mai putin daca e plin de serpentine. Poate ca si consum sa iesi ceva mai rau, dar fiind 4 persoane in masina nu se simte atat de tare.

 

Intr-adevar m-am uitat si la varianta Timisoara->Belgrad->Sarajevo->Budva. Insa nu am gasit pe nimeni pana acum care sa fi fost pe traseul asta. Daca sunt cunoscatori...

 

@sarbul: Multumesc de parere!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 4 years later...

salutare. a mai fost cineva prin Budva de curand? recomandari de traseu ?

multumesc

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

De la Dvs , din Tg Jiu , eu as merge catre Severin - Portile de Fier / Gura Vaii si apoi  Beograd ( SRB ) - Podgorica ( MNE )  - Budva .

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

nu as avea motiv sa ajung pana la Belgrad.

Ma gandeam de la Smedarovo sa ma.indrept spre Novi Pazar si de acolo la Podgorica. 

Eram.curios de starea drumurilor pe acest traseu.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Drumurile intre orase , prin sate , sant ca pe la noi ; nici mai bune , nici mai rele . Poti sa mergi linistit . Grija la restrictiile de viteza 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Dupa drumul pana acolo nu o sa mai ai chef de concediu...

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 4 weeks later...

Detalii despre drum?

Eu ma gandeam sa merg doar prin Serbia (Romania - Serbia - Muntenegru) - Bucuresti Craiova - Calafat - Vidin - Bah - Ulcinjskih.

Am zis sa fie cat mai putine granite de trecut. (teoretic prin Bulgaria ar fi cel mai rapid ca timp)

14H - 1005 km

Exista o varianta mai buna?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Vidin ; in ce tara e Vidin ? Daca o iei prin Vidin , nu ai cum sa merg doar prin Serbia Romania - Serbia - Muntenegru

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Am uitat de colțul ala mic de Bulgarie. Oricum cu Bulgarii am interacționat mult si des așa că le știu obiceiurile. E la fel de safe ca in România. 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Trebuie platita taxa de pod - parca 6 eur iar in Bulgaria - taxa de drum , 5 eur .

Dupa parerea mea ( si nu numai ) : drumul de la Bucuresti pana la Budva - Muntenegru este extrem de lung si obositor . Daca ai noroc , treci relativ usor prin vami pana sa ajungi in Serbia . In schimb la trecerea Serbia - Muntenegru sigur in perioada asta gasesti aglomeratie . In plus , drumul prin Muntenegru e f anevoios ( munte cu serpentine ) .

Trebuie calculat cu multa atentie tot traseul .

Modificat de sarbul
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Drumurile prin Serbia si  Muntenegru sunt in general bune daca urmati DN-uri si E-uri. Atentie sa nu mergeti pe diverse "scurtaturi" prin munti,  puteti prinde drumuri foarte abrupte si foarte inguste. 

Eu am mers pe traseul : Sibiu , Hateg, Caransebes, iesire din RO pe la Naidas,Smederevo, Kragujevac, Cacak, Uzice, Priejpolje, Brodarevo, Mojokvac, Kolasin,Podogtica, Budva.

Cam asa ceva:

https://goo.gl/maps/ZrW85gEeZ8L2

La dus: 16 ore 

 - am plecat la 23 din SB si am ajuns in jur de ora 15 in Budva

 - am prins aglomeratie mare intre Serbia si Muntenegru: toti mergeau la mare,  se mergea in coloana , coborare intre viteza a 2-a si a 3a, prea repede pt a doua, prea incet

pentru a 3 in frana de motor, intr-un cuvant... nasol.

- cam o ora pierduta in vama intre Serbia si MNE, deosebit de aglomerata in week-end de  august .

La intors 18 ore :

- am prins accident si am stat cam 2 ore in muntenegru prin munti pana s-a eliberat

- cam o ora coada la vama MNE-Serbia

- am plecat la 11 dimineata din MNE si am ajuns a doua zi la 5 dimineata in SB

La prima vedere , drumul nu pare atat de lung  - doar vreo 910 km.  (comparabil cu Grecia 950 km - aprox 13 ore, sau Croatia 1100 km - aprox  13-14 ore)

Dar...exista mai multe probleme: 

1) autostrada destul de putina : 100 km in Ro , si poate  vreo 50 in Serbia

2) in Serbia sunt limitari de viteza de  te scot din sarite  50, 30 prin orase,  in afara orasului ... 80 ! La un moment dat devine f. greu sa iti dai seama daca esti in oras sau nu si care e limita si foarte greu (imposibil?) sa mergi legal. Uneori pare ca mergi tot prin localitate zeci de km.

3) marea majoritate a drumului, cam de dupa Cacak, in Serbia, pana aproape de Podgorica, in MNE, e o combinatie de Valea Oltului si Transfagarasan

4)  drumul nu e dificil in sine, nu va ganditi ca sunt NUMAI serpentine si urcari.... (dar sunt suficiente ca sa va saturati de ele :D)  problema apare cand e foarte aglomerat, nu prea poti depasi sau sunt unii care se baga orbeste si trebuie sa fii foarte atent , apoi sunt turisti(mai ales italieni) care conduc ca o cizma, camioane obosite, tot felul de masini "de epoca" in Serbia care cand dau de o urcare se potnicesc, etc.

5) "Teoretic" dumul s-ar face in 14-15 ore... dar daca apare ceva neprevazut, accident, aglomeratie...poti pierde 1-2 ore lejer.

Mergeti dintr-o bucata doar daca veti masina buna si sunteti "antrenati" la din astea.

Chiar si asa, nu poti face "performante" extraordinare nici cu masini f. puternice pt ca e foarte aglomerat si nu poti merge doar "la atac"  900 de km pe DN stil Valea Oltului.

Eu daca as mai merge odata cred ca as face o oprire undeva la jumatatea drumului pt ca a fost foarte obositor  la intoarcere m-a prins rasaritul, dupa ce am mers  o zi si o noapte !!  :huh:

Atentie prin Serbia ,  nu se prea vorbeste engleza si sunt unele benzinarii la care nu se poate nici plati cu cardul.

Modificat de mihai_tmn
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Foarte interesante detaliile si corecte. EU am plecat de langa Calafat-Vidin si navigatia imi spunea ca in 636 km si in 11h ajung la destinatie Muntenegru - Ulcinj. AM PLECAT LA 5.30 DIM SI AM ajuns la 19.00 ora Romaniei. Deci 13h 30 minute. Drumul e exact ca o vale a Oltului care nu se mai termina. Dacă te duci pe drumuri judetene (galbene) dealu negru pare joaca de copii. Chiar si Transfagaraseanul :)) Drumul e ingust, portiuni de macadam, asfalt rupt - dar pustiu. Pe cel national e mai drept, asfalt comparabil cu Romania (o idee mai prost) dar aglomerat. F. Multi respecta viteza legala si fiind coloana si linii continue mai tot timpul trebuie rabdare. Nu am prins aglomerat in nicio vama, nu ne-au controlat la bagaje, nu ne-am lungit in pauze. Drumul e obositor.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Cine consideră ca poate parcurge 600 km in 4-5 ore ca in germania să se uite in imaginile de mai jos. Poliția e la tot pasul pentru a descuraja orice tendință a vitezomanilor.

IMG-20180715-WA0020.jpg

IMG-20180715-WA0015.jpg

IMG-20180715-WA0013.jpg

IMG-20180715-WA0017.jpg

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Sa nu imi zici ca ai fost in MN si nu ai vizitat Đurđevića Tara Bridge ? Eu si acum regret ca nu m-am dat cu tiroliana la Đurđevića Tara Bridge ?

Modificat de DomaniG
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Timpul nu ar fi pierdut ca as putea opri la intoarcere. Doar ca nu este in drum (si abaterea este destul de mare si pe drumuri galbene- deja sunt pățit de la dus cu vreo 2 portiuni galbene care pe harta pareau prietenoase :))) si intr-unul din filmuletele de pe youtube se vede o coada de 2h lejer.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 years later...

Salut, tuturor.

 

Are cineva ceva informatii mai noi ? Ca vineri vrem sa mergem in concediu.

Daca poate sa ma indrume/ajute cineva cu informatii recente  pentru traseul Cluj - Budva

 

Multumesc.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!