Jump to content

Cat de important este schimbul lichidului de frana?


toni
 Share

Postare recomandată

Am schimbat lichidul la mine la 1M si am pus ATE Blue Racing. Este albastru la culoare, cel vechi fiind galben (la origine). Bidonul are 1L si mi-a mai ramas din el dupa schimbare cam 300 ml sau ceva mai mult, bidonul fiind metalic - nu am cum sa vad in el. Am aerisit destul pana s-a schimbat culoarea la fiecare roata. Deci nu stiu cum de iti intra tie 2 L de lichid.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

vezi ca scrie pe cutia unde il introduci ce DOT e.....

eu am avut scurgeri si am bagat odata vreo 600 mililitri completare:D....si am mai completat pana am terminat sticla de 1L si mi'am mai luat una ca nu am avut vreme de service inseamna ca nu am probleme cu lichidu ca e proaspat:D

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

SEAT; TOLEDO II (1M2); 1.6 16V,Lichid de fr

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 8 months later...

trebuie sa schimb in curand lichidul de frana la seat leon 1.4tsi model 2010 si nu stiu ce trebuie sa cumpar. va rog spuneti-mi cateva detalii pe care trebuie sa le indeplineasca lichidul..dot?/?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 years later...
superpiranha69

Am citit cu interes acest topic si as dori sa sa fac o singura observatie fata de cele expuse. Lichidul de frina cum este cunoscut ca denumire sofereasca este de fapt un lichid de actionare hidraulica,oarecum asemanator ca scop uleiurilor hidraulice si este necesar sa indeplineasca cerintele de lucru pentru o anumita unitate de timp specificata de producatorul lui cit si de cel al autovehicolului pe care il deserveste . Controlulul calitatii sale se face numai prin testare de laborator,dar se poate verifica ,, la modul general " cu ajutorul testerelor electronice dedicate . Utilizatorul poate face inspectia vizuala a lichidului -functie de gradul de colorare, incercind sa -si formeze o idee de cantitatea de cauciuc dispus in masa lui de pe urma uzurilor mecanice si a altor particule aparute in sistem ( rugina,apa,uleiuri,etc.) Orice intruziune in masa sa schimba automat calitatile sale. Concluzia? Verificarea cu testere dedicate si remediarea cauzelor generatoare , altfel se numeste ...... Frectie la picior de lemn !

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

cred ca ideal e dot 5.1 schimbat cu instalatie de-aia de umbla doar la o roata parca si scoate tot lichidul vechi. si la final aerisire abs cu vcsd.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 6 months later...

Tocmai m-am intors de la service inde am schimbat discuri si placute fata spate,etrieri spate, si lichidul de frana.Problema este ca am verificat lichidul acum in parcare si la cat de curat era inainte de schimb atat de negru este acum.Care ar putea fi cauza?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

sigur ti-au schimbat lichidul de frana? Ce metoda au folosit ? ce aparate ?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Conform cartii mele de service lichidul de frana al masinii mele a fost schimbat in august 2003 si apare ca fiind schimbat in fiecare an. Eu stiam ca se schimba la 2 ani. Este neaparat necesar sa il schimb ? si daca da la ce interval? 2ani sau 1an?

Daca cunoasteti cam la ce pret ajunge manopera pentru asa ceva nu va sfiiti :scratch:

Schimbatul lichidului e important dar…

Scria cineva mai sus ca bla,bla e un lichid hidraulic sa ca bla, bla, teste electronice… Revenind cu picioarele pe pamant, si apa e un lichid hydraulic, in fapt orice lichid este “hidra” (lichid)- ulic J

Teste electronice? Zau? Nici un service din lume nu face teste electronice de compozitie chimica pentru a determina gradul de depreciere. Schimbarea la dealer se face dupa cartea de service la X # de km sau mile, punkt!

Cine nu a tinut cont de manualul de service si recomandarile destul de stricte (care aduc un profit considerabil), e bine sa se intrebe daca e nevoide de schimb, exact cum a facut initiatorul acestui topic.

Lichidul de frana il schimbam in doua situatii “dupa ureche” – deci cand nu stim istoricul lui sau o luam dupa carte.

  1. Frana este mai putin eficienta; aici sunt mai multe cause, uzura de placute/discuri, pierderi de lichid, deteriorarea furtunelor (ca si elasticitate), aerisire necorespunzatoare si desigur lichid depreciat.
  2. Colorarea lichidului, de regula acesta se inchide la culoare; poate prezenta si impuritati provenite din sistem (bavura, particule de cauciuc rezultate din !!!ATENTIE!!! nu uzura garniturilor, ci bavurilor acestora care tinde sa se detaseze dupa ce instalatia este rodata. Cauciucul folosit in instalatiile de franare nu se “topeste”!!! El este rezistiv la lichidul pentru care este destinat.

De ce eu personal NU recomand ca aceasta operatie sa fie efectuata la service:

  1. Din cauza ca mecanicii aplica trucuri cum ar fi golirea borcanului de lichid si umplerea de lichid curat pentru a satisfice vizual clientul.
  2. Pentru ca eu personal nu as da instalatia de franare pe mana altcuiva.
  3. Pentru ca nu poti fi in control asupra fiecarui pas al operatiunii (modul in care s-a facut si ce lichid s-a folosit).

In concluzie si pentru ca e ceva simplu daca este efectuat corect, schimbul lichidului se poate face bine merci acasa.

Sunt mai multe metode, dar am sa descriu numai cele care se preteaza DIY:

  1. Metoda ideala DIY este cu ajutorul unei pompe de vid speciale care costa in jur de $30. Pompa arata asa:

 https://1stwebsales.com/2-in-1-brake-bleeder-bleeding-vacuum-pump-tester-kit.html?gclid=CP7-4IPo6cMCFYVrfgodVAcA8A

 

Metoda de lucru:

Se prinde furtunul de cauciuc al instalatiei de franare cu un dispozitiv special care arata asa (exista si alte tipuri):

http://www.harborfreight.com/4-piece-fluid-line-clamp-set-65116.html

Se previne in acest fel scurgerea necontrolata a lichidului.

Se desurubeaza aerisitorul si i se pune Teflon ca cel folosit in instalatii pe filet; re pune la loc aerisitorul. Se extrage cu o pompa (ca cea de friptura sau cu o siringa, lichidul din borcan lasand numai un pic pe fund, atat cat sa nu traga aer instalatia. Se umple borcanul cu lichid proaspat. Se atasaza furtunul pompei la aerisitor si se desurubeaza acesta ¼ - ½ ganguri. Se incepe pomparea; lichidul se va duce in borcanul pompei si va trebui golit intr-un vas deindata ce se va umple. Borcanul pompei are volum mai mic decat borcanul instalatiei de franare in mod intentionat; la fiecare golire a borcanului pompei trebuie umplut cu lichid proaspat borcanul instalatiei. Se repeata operatiunea pana ce observam lichid curat la intrarea in borcanul pompei. Inchidem aerisitorul.

!!! Nota (valabila si pentru metoda #2): Se recomanda demontarea etrierului si inlocuirea garniturilor, ghidajelor si a burdufului de protectie. Acest lucru va permite si extragerea de lichid din etrier. Pentru cine opteaza sa faca si aceasta operatie, aceasta se incepe de la momentul in care a fost izolata instalatia cu dispozitivul de starngulare a furtunului. Totodata demontarea si reconditionarea etrierului care include si lubrifierea acestuia cu lubrifiant dedicat, va asigura o durata de viata sporita si o franare precisa.

Metoda #2 DIY: Aceasta metoda este mult mai simpla dar consuma mult timp. Se va proceda ca mai sus numai ca in locul pompei de vid se va folosi “caderea libera”. Atasam un furtun de recuperare la aerisitor (si de aceasta data il vom infasura cu Teflon pe filet) si vom introduce furtunul intr-un recipient. Vom avea grija sa umplem borcanul de lichid al instalatiei ca nu cumva sa ramana gol in timpul lucrului.

Ambele metode daca efectuate conform descrierii nu necesita aerisire suplimentara.

Ordinea rotilor nu este importanta la masinile cu circuit independent pe fiecare roata, dar este obligatoriu ca operatiunea sa se efectueze la ambe le roti ale aceeasi axe.

Sper ca am ajutat un pic si ca pomelnicul meu nu a fost prea plictisitor.

Multa bafta si rulaj fara evenimente J

 

P.S. Scuze daca exista greseli de exprimare pe care nu le pot gasi; nu am mai fost de peste 20 de ani in tara (decat sporadic)

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

@Al Bundy sunt sigur ca l-au schimbat ca am fost acolo.Prima data a slabit aerisitoarele la toate roatile deodata si a lasat sa curga liber,completand in borcan, apoi a strans aerisitoarele,a mai completat lichid si a inceput aerisirea clasica pe fiecare roata.Dupa toate aceste operatiuni nu am simtit nici o imbunatatire a franei.Frana este elastica si tine undeva pe la jumatate.Astept sa fac ceva km sa se mai rodeze si revin cu impresii.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

@Al Bundy sunt sigur ca l-au schimbat ca am fost acolo.Prima data a slabit aerisitoarele la toate roatile deodata si a lasat sa curga liber,completand in borcan, apoi a strans aerisitoarele,a mai completat lichid si a inceput aerisirea clasica pe fiecare roata.Dupa toate aceste operatiuni nu am simtit nici o imbunatatire a franei.Frana este elastica si tine undeva pe la jumatate.Astept sa fac ceva km sa se mai rodeze si revin cu impresii.

Scuze, dar ce descrii tu aici e foarte gresit.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Schimbarea lichidului se poate face clasic, ca la dacie, facand folosind pedala de frana. Am facut de multe ori asta, mai ales dupa schimbarea pompei de abs. Necesita 2 persoane.

Se poate face si cu un device care face presiune in vasul de lichid de frana si sub presiune iese lichid pe la aerisitoare. Dar, ambele metode trebuie precedate de bleeding brakes facuta cu VCDS.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Am facut astazi aerisirea pompei de abs cu vcds de 2 ori pe canalul 001.Pedala tot pe la jumatate tine dar se pare ca tine mai bine.Probabil ca s-au mai rodat si placutele si discurile putin.Am coborat o panta de vreo 3 km cu masina pe liber si cu piciorul pe frana si acum parca franele au inceput sa tina din ce in ce mai bine.Cu toate ca tot nu e ce vroiam eu :( .Am mers recent cu octavia 2 a unui prieten si avea super frane in sensul ca pedala tinea destul de sus si in momentul cand treceai de asa zisa cursa moarta a pedalei franele inghetau si pedala ramanea acolo.Pe cand la mine daca franez mai violent ma duc cu piciorul aproape pana in podea.Prcizez ca prietenul meu are masina de 9 ani su nu a schimbat niciodata lichidul de frana si nici nu a aerisit vreodata, a schimbat doar discuri si placute cand a fost nevoie.

Modificat de silau_2003
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Am facut astazi aerisirea pompei de abs cu vcds de 2 ori pe canalul 001.Pedala tot pe la jumatate tine dar se pare ca tine mai bine.Probabil ca s-au mai rodat si placutele si discurile putin.Am coborat o panta de vreo 3 km cu masina pe liber si cu piciorul pe frana si acum parca franele au inceput sa tina din ce in ce mai bine.Cu toate ca tot nu e ce vroiam eu :( .Am mers recent cu octavia 2 a unui prieten si avea super frane in sensul ca pedala tinea destul de sus si in momentul cand treceai de asa zisa cursa moarta a pedalei franele inghetau si pedala ramanea acolo.Pe cand la mine daca franez mai violent ma duc cu piciorul aproape pana in podea.Prcizez ca prietenul meu are masina de 9 ani su nu a schimbat niciodata lichidul de frana si nici nu a aerisit vreodata, a schimbat doar discuri si placute cand a fost nevoie.

Mai conteaza si ce placute ai pus, chiar si discurile conteaza. Ai folosit placute ceramice? Discurile sunt ventilate? Sunt perforate? Pentru o comparatie pertinenta trebuie sa compari mere cu mere, adica intreaba amicul de materialel foloseste si apoi compara-le cu ale tale. Schimbarea lichidului "se recomanda", nu inseamna ca "pierzi" frana daca nu schimbi lichidul. In orice caz daca ai frana elastica, ai aer in instalatie. Daca nu e elastica dar nu simti franare puternica la apasare mai dura sunt doua posibilitati:

1.) Nu s-au "asezat" inca

2.) NU ai placute corespunzatoare

Trebuie stiut ca exista diferite calitati de placute, cele aparent extrem de bune (racing) nu sunt deloc bune in trafic caci ele sunt mai eficiente la temperaturi foarte ridicate pe care nu le intalnim in trafic. Reversul este si el valabil; nu mergi sa te dai pe circuit cu placute de strada. Temparatura este un factor foarte important cand vine vorba de franare. Cautati, pe cat posibil, sa "imperecheati" discurile cu placutele.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Am facut astazi aerisirea pompei de abs cu vcds de 2 ori pe canalul 001.Pedala tot pe la jumatate tine dar se pare ca tine mai bine.Probabil ca s-au mai rodat si placutele si discurile putin.Am coborat o panta de vreo 3 km cu masina pe liber si cu piciorul pe frana si acum parca franele au inceput sa tina din ce in ce mai bine.Cu toate ca tot nu e ce vroiam eu :( .Am mers recent cu octavia 2 a unui prieten si avea super frane in sensul ca pedala tinea destul de sus si in momentul cand treceai de asa zisa cursa moarta a pedalei franele inghetau si pedala ramanea acolo.Pe cand la mine daca franez mai violent ma duc cu piciorul aproape pana in podea.Prcizez ca prietenul meu are masina de 9 ani su nu a schimbat niciodata lichidul de frana si nici nu a aerisit vreodata, a schimbat doar discuri si placute cand a fost nevoie.

Dupa asta ai facut aerisirea clasica sa scoti aerul din conducte afara ?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Am pus discuri Brembo Max fata ventilate,spate pline imperecheate cu placute Ate normale si lichid de frana Textar.Frana incepe sa tina undeva pe la jumatate si este cam moale pedala, daca franez brusc ma duc cu piciorul aproape in podea si nu e placuta senzatia.As fi vrut sa tina ceva mai sus si sa am pedala mai tare.Mai astept sa se aseze placutele si daca nu simt vreo schimbare voi face inca o aerisire.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Am pus discuri Brembo Max fata ventilate,spate pline imperecheate cu placute Ate normale si lichid de frana Textar.Frana incepe sa tina undeva pe la jumatate si este cam moale pedala, daca franez brusc ma duc cu piciorul aproape in podea si nu e placuta senzatia.As fi vrut sa tina ceva mai sus si sa am pedala mai tare.Mai astept sa se aseze placutele si daca nu simt vreo schimbare voi face inca o aerisire.

 

Nu am sa ma pronunt cum ca placutele sunt de vina, dar ATE "normale" sunt din categoria "SEMIMETALILIC". Aceste placute nu "se descurca" la fel de bine la temperaturi foarte joase. Cred ca vremea in tara e cam racoroasa acu. Asta poate fi o cauza. Pedala elastica ma duce cu gandul la o aerisire defectuasa sau la uzura in pompa centrala.

Pentru a intelege mai bine felul placutelor si caracteristicile acestora postez aici o descriere scurta:

"

Semi Metallic Brake Pads

These types of brake pads are made from about 30% to 65% metal, and are commonly made out of steel wool, wire, copper or other metal materials. These types of brake pads are considered to be very durable, but also may wear brake rotors faster. Also, semi-metallic brake pads may not function well in very low temperatures.

Non-Asbestos Organic

This type of brake pad, commonly referred to as NAO, is made from organic materials such as fiber, glass, rubber and even Kevlar. These types of t pads are usually softer and don't create much noise, but they tend to wear faster and create a lot of dust.

Low-Metallic NAO

These are made primarily from an organic formula mixture with small amounts of copper or steel added to help with heat transfer and provide better braking. Because of the added metal, there is usually a considerable amount of brake dust and these pads are often noisy.

Ceramic Brake Pads

Ceramic brake pads are composed primarily of ceramic fibers and other filler materials. While ceramic brake pads are usually more expensive than other types of pads, they are cleaner and produce much lower noise levels. Also, they provide for excellent braking and don't cause a lot of wear on the brake rotors."

 

P.S, Discurile tale se imperecheaza cu placutele dar eficienta maxima o vei avea pe timp de vara.

Bafta!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Multumesc de raspuns.Saptamana viitoare voi merge sa-i fac inca o aerisire voi la un service care are acea pompa pentru schimb lichid de frana si aerisire.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Multumesc de raspuns.Saptamana viitoare voi merge sa-i fac inca o aerisire voi la un service care are acea pompa pentru schimb lichid de frana si aerisire.

Daca nu tei-e greu sa ajungi in BUcuresti pe langa aewroportul baneasa, te-as trimite la singurul loc care facea arta din mecanica auta inca de acum 25 de ani... Patronul mi-e prieten de 40 de ani...

Are o instalatie exceptionala pentru improspatat lichidul si e ca la farmacie la el. Daca vrei sa te pun in legatura da un PM.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Tocmai am fost la un service unde am facut inca un schimb de lichid de frana cu tot cu aerisire cu acel aparat sub presiune si un stand de frane unde totul a iesit ok.Frana a devenit putin mai ferma, iar pedala parca nu mai e asa elastica.La franare brusca(violenta) pedala nu se mai duce pana la capatul cursei si Abs-ul parca intra putin mai repede.Mentionez ca de la schimbul placutelor si a discurilor abia au trecut cca 100km facuti mai mult in oras.Astept sa fac un drum mai lung pt a se mai "roda" placutele.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 months later...

Salut,

 

La schimbarea lichidului de frana se efectueaza si aerisirea ambreajului? 

 

merci frumos. 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Asa este recomandat sa dea drumul si la lichidul din pompa de ambreiaj, dar multi nu fac daca nu le-o ceri, eu am aerisit si se simte diferenta la calcarea ambreiajului, este mai soft.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 weeks later...

Salut.Puteti spune ceva de lichidul de frână de la ravenol o parere sau ce as putea sa pun la o skoda octavia 2.

Va multumesc.

Modificat de darvin
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

orice lichid DOT 4 sau DOT 5.1 este foarte bun. Ravenol sunt produse ok.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 1 year later...

Ce ziceti ca, de 10 ani masina are acelasi lichid de frana. Lichidul cu care am cumparat masina! Frana functioneaza perfect fara probleme. De fapt am iintrat sa verific discutii despre volant ca aia plange si am dat peste altele. Nu pot sa ma abtin sa nu va zic . Auzi 2 ani...

 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!