Jump to content

Octane Booster


elikratos
 Share

Aditivii de benzina Octane Booster - aduc beneficii ?  

23 voturi

  1. 1. Aditivii de benzina Octane Booster - aduc beneficii ?

    • Super!
      3
    • Mai deloc... eventual efect placebo.
      24
    • Sunt daunatori - evitati !
      5


Postare recomandată

Sper sa nu gresesc, dar nu am gasit vreun post similar, ci doar ptr. ulei sau motorina :)

Asadar, ce opinii aveti vizavi de aditivii ptr. benzina - si ma refer in special la cei de "optimizare" a cifrei octanice (in contextul in care benzinele de la noi dezamagesc) ???

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Cum aditivii de benzina sunt de multe feluri (cu multe functiuni - cel putin declarate) iar tu te referi in special la aditivii de tip octane booster, am editat titlul - poate vom face poll-uri mai generale si e bine sa nu cream confuzie.

Despre octane booster - de fapt sunt doua aspecte implicate:

1. Chiar este nevoie de benzina cu CO mare? Cu alte cuvinte, daca un anumit motor, in anumite conditii, poate beneficia sau nu de marirea cifrei octanice. Functie de compresie, de presenta sau absenta supraalimentarii, de conditiile meteorologice (aer de admisie cald - vara), de cantitatea de depuneri de carbon din cilindri (care pot deveni "focare de auto-aprindere" si cresc compresia) un motor poate avea nevoie de o benzina cu cifra octanica mai mare pentru a se evita aparitia auto-aprinderii. Altfel fie apar detonatii (pinging) cu efecte distructive asupra motorului, fie knock-sensor-ul va detecta detonatiile si va intarzia aprinderea, rezultand performante mai scazute, consum mai mare de benzina si cresterea temperaturii gazelor de esapament, cu efecte distructive asupra turbinei si/sau a catalizatorului.

Avand in vedere ca octanii suplimentari sunt inhibitori de ardere ideal este sa folosesti benzina cu cifra octanica cea mai scazuta cu putinta dar suficient de mare cat sa se evite aparitia auto-aprinderii.

Cu alte cuvinte, de ex. un A80 cu un motor de 2l cu o rata de compresie <10 si cu un avans de 6 grade BTDC (deci conditii destul de relaxate, dar si performante mediocre - 90CP) va putea functiona bine-mersi cu benzina de 95, ba chiar performantele vor suferi de la o benzina cu CO mai mare deoarece arderea se va face mai incet iar depunerile de carbon vor fi mai mari. In schimb un A4 cu un motor de 1.8T cu o rata de compresie 10+ si un avans de 12 grade BTDC (deci conditii agresive, cu performante pe masura - 180CP) "will ping like crazy" cu benzina de 95 sau in cel mai bun caz va functiona fara incidente dar cu performante diminuate serios de catre interventia knock-sensor-ului; acesta va avea neaparata nevoie de benzina cu CO98 sau chiar mai mare.

2. Daca asa o cantitate mica de aditiv octane booster poate creste semnificativ CO a bezinei cu care este amestecat? nu cred. Stiu ca prin alte parti se obisnuieste amestecarea unor cantitati mari (litri) de toluen cu benzina pt. cresterea semnificativa a CO, drept pt. care nu pot sa cred ca o concentratie atat de mica de aditiv poate avea vreun efect sesizabil. Decat sa dati 100k pe o sticla de octane booster mai bine puneti direct CO98 si gata (mai ales ca benzina de 98 este si de mai buna "calitate" - ce-o mai fi insemnand si asta - decat cea de 95).

Am votat "mai deloc, efect placebo"

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

@s_c: frumos grait si plin de invatzaminte. Multzam!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 5 years later...

Salut

Am auzit de la prieteni care au venit din vacante petrecute in Europa despre benzina de vis...Oare folosirea unui produs gen Octane Boost nu poate fi benefic pt masinile noastre avand in vedere calitatea proasta de la pompele din tara?

Foarte multi se plang de mers neregulat la motor chiar lipsa de putere dupa o alimentare cu benzina proasta.S-ar putea remedia instant cu Octane Booster fara a se astepta o realimentare cu o benzina de calitate?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

personal am simtit benzina de 95 din Romania mai buna decat cea de "afara", exact contrariul insa cu cea de 98.

cat despre Octane Booster...placebo si atata.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Cifra octanica din benzinele super-mega-ultra-plus nu e obtinuta tot din aditivi? Deci, dca masina cere si iti permiti "go for it"

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 weeks later...

de ce nu vand si separat aditivii care ii pun in benzinele de 98?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 5 years later...

La un tsi de 1.2 de 85cp, merita pus un octane booster in benzina de 95? Personal vad ca, cu 95 de lukoil merge rau, cu rompetrol mai bine, dar tot rau, ci petrom odata asa o data altfel.. Cu omv de 95 merge ok, adica nu am trepidatii la relanti si se simte ca trage bine, cu rompetrol nu am trepidatii dar nu fuge bine masina, ma gandeam sa pun un aditiv de marire a cifrei octanice, ca benzina de 98 mi se pare scumpa, si se consuma si mai repede, intradevar masina trage ok. Dar este scumpa!

Modificat de Mumus.
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!