Jump to content

Masini electrice - solutia schimbarilor climatice sau marketing?!


Rave
 Share

Postare recomandată

Nu prea se vede în cifre influența:

Tesla e pe locul 8 cu o valoare de piață de 641B $

Exxon e pe locul 35 cu 236B $ 

Chevron locul 50 cu 202B $

Shell locul 81 cu 168B $

Tesla are o valoare mai mare decât cele trei companii petroliere la un loc (606B $). A cam apus puterea companiilor petroliere, fiind preluată de cele din domeniul Tech. Puterea și influența informației e mult mai mare decât cea a petrolului.

Unde mai punem că mașinile electrice depind mai mult de domeniul Tech. decât cel al industriei clasice bazat pe motoarele cu combustie.

Iar industria auto americană era la pământ înainte să apară Tesla.

Modificat de DiLivio
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Asa o fi

In conditiile in care Libanul a ramas fara curent electric ptr ca ... centralele electrice nu mai au combustibil - solid , lichid , gaz de care o fi el

De unde se vede ca electricitatea nu creste in pom si doar un mic procent din planeta e pregatita de solutii alternative ptr producerea curentului electric

Asa cum zicea cineva undeva candva , mai e mult pana departe , important e ca s-a inceput

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pe langa Liban, care este posibil sa stea fara energie 2 saptamani, India intra si ea in probleme "Blackout warning for Delhi (19 million population) if coal supply is not restored in 2 days, said the energy minister of the national capital, Satyendra".

 

China are deja probleme extreme, si pentru ca sunt in semi-razboi cu Australia nu le mai vine carbunele esential de acolo.

 

Germania, pentru ca a sustinut in mod iresponsabil "green deal" tocmai ce si-a inchis Bergkamen-A, o centrala pe carbune din lipsa de carbune, pentru ca prostia se plateste...

Citat:

The plant was halted four times in September for as long as six days due to shortages; other plants are experiencing similar shortages as well. And when there are shortages for a product in high demand, the result is much higher prices. In fact, prices for German energy have not been this high since the collapse days following the end of the country’s World War I loss.

 

Va recomand sa cititi România poate fi salvată. Încă nu este prea târziu, referitor la capacitatile de productie energie in RO si cum/daca ne vom descurca.

 

Au mai aparut pe net foto de la cimitire de turbine eoliene, parti care nu se pot recicla, asta daca tot vorbim de industrie verde.

s4.jpg

s3.jpg

s2.jpg

s1.jpg

 

 

Intre timp, in ciuda cenzurii si a opiniei general impuse, se mareste numarul celor care sustin ca in 3-5 ani intram intr-o noua era glaciara.

Un exemplu de astfel de studiu, Modern Grand Solar Minimum will lead to terrestrial cooling.

Un nou ICE Age inseamna multe regiuni de pe planeta devin de nelocuit, creste foametea, vor creste revoltele in lupta pentru teritorii care sa asigure necesarul de hrana, energia devine ... mai scumpa.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Macar bucatile alea sunt relativ inerte.

Dar daca "cimitirul cu eoliene" ti se pare impresionant....

Sa vezi cum arata un "cimitir" de steril si cenusa rezultata in urma arderii carbunelui...si aia nu sta locului...se si imprastie in mediul inconjurator...

 

Dintre carbune si eoliene, eolienele sunt net mai curate, chiar daca nu-s perfecte.

 

Decat sa se investeasca in carbune, mai bine sa investeasca in eoliene si eventual gasirea unor materiale care sa fie mai usor reciclabile.

 

Modificat de kolfleading
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Parca era imposibil sa preconizam clima. Sau se poate doar cand modelul climatic se potriveste prejudecatilor noastre?

Va incurajez sa cautam si pareri contrare:

 

Destul de relevant este faptul ca articolul a fost retras

Quote

Retraction Note: Oscillations of the baseline of solar magnetic field and solar irradiance on a millennial timescale

V. V. Zharkova, S. J. Shepherd, S. I. Zharkov & E. Popova 

 

https://www.nature.com/articles/s41598-020-61020-3:

Quote

However, in the case of the Zharkova et al. paper, the error is completely elementary. It’s something we teach our first-year students. 

 

https://skepticalscience.com/print.php?r=447:

Quote

What The Science Says:
Peer-reviewed research, physics, and math all tell us that a grand solar minimum would have no more than a 0.3°C cooling effect, barely enough to put a dent in human-caused global warming.

 

Peer-Reviewed Research Says Global Warming will Continue

Feulner & Rahmstorf (2010) estimated that another solar minimum equivalent to the Dalton and Maunder minima would cause 0.09°C and 0.26°C cooling, respectively. 

 

image.thumb.png.37e1db23644a11fefad95e8e6eceff31.png[

 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

4 hours ago, Dolfin said:

Va recomand sa cititi România poate fi salvată. Încă nu este prea târziu, referitor la capacitatile de productie energie in RO si cum/daca ne vom descurca.

Referitor la articolul acesta, am urmatoarele comentarii:

 

1. Articolul tot insista pe aceasta "descoperire revolutionara" ca desi avem 19 GW capacitate de productie, in realitate nu putem produce mai mult de 8 GW.

Aici sunt 2 capcane:

Capcana 1: problema capacitatilor de productie care nu mai sunt utilizabile este de mult cunoscuta si recunoscuta inclusiv de autoritati.

https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-24390485-anre-romania-are-oficial-capacitati-producere-energiei-electrice-putere-totala-20-579.htm

 

Capcana 2: este evident pentru oricine are mai mult de 2 neuroni ca suma aia totala include capacitatea maxima a unor surse care sunt afectate de conditiile de la un moment dat (Hidrocentrale - afectate de disponibilul de apa, Fotovoltaic si Eolian - afectate de conditiile meteo).

 

Deci autorul articolului se bate cu caramida-n piept ca a facut o mare descoperire, dar de fapt n-a descoperit nimic nou.

 

2. Articolul face lobby pentru GAZPROM si anti - OMV.

 

3. Articolul face lobby anti-UE: "[...] sa ne mai uităm pe planetă și dincolo de granițele acestei Uniuni."

 

Modificat de kolfleading
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

2021 va fi cel mai rece an din ultimii 7-10 ani. Foarte interesant va fi de urmarit evolutia termica din 2022.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Cauta pe meteoromania.ro, la caracterizarile climatologice lunare. Vei vedea acolo ca 2021 este primul, dupa multi ani, cu atat de multe medii lunare sub mediile multianuale de referinta. Dar pentru comparatiile cu anii anteriori trebuie sa stii cum a fost vremea atunci, cam ce abateri au fost, ceva mai complicat. 2021 este un an cum nu am mai avut de ceva vreme, ceea ce e foarte interesant si asta in conditiile unei ierni calde, cu o iarna normala am fi avut un an sub mediile de referinta. Oricum e o schimbare binevenita.

TMP_P_lunara_2021_03.jpg

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Articolul referitor la Grand Solar Minimum n-a fost retras, link-ul postat de mine este de la o publicare a lui din August 2020, link-ul de "retragere" este din 2019, de asemenea si "hit piece"-ul din Nature, tot din 2019.

Este corect studiul acesta sau cele contrare, nu stim, timpul urmator, 3-5 ani, ne va arata.

 

Poate realizati mai usor in ziua de azi ce instrument puternic (cine mai crede) este un "fact check", desfiintezi orice nu convine propagandei.

 

 

 

@kolfleading, observatiile tale privind articolul din spotmedia.ro sunt pertinente si pot surprinde chiar adevarul, dar "basic truth" este acolo, avem capacitati de productie pana la 8.000MW, nu putem importa mai mult de 2.500MW (daca vor fi disponibili, pentru ca stim in ce situatie este Germania si o sa fie toata Europa) , deci Romania nu poate consuma mai mult de 10.000MW in varf...daca.

Intr-un caz de criza energetica, iarna grea, pentru a nu scadea frecventa in retea se deconecteaza consumatorii pur si simplu, prima data industria mare consumatoare (daca se poate si nu reprezinta pericol strategic si de mediu), apoi consumatorii ne-esentiali, ultimii pe lista consumatorii casnici si serviciile care le asigura supravietuirea.

 

Pana la urma carbunele nu este cel mai poluabil.

UK's biggest source of greenhouse gas? This 'eco' power station! Drax in Yorkshire burns wood pellets that are treated as a 'renewable' fuel but emit more carbon dioxide than coal

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Uite povestea cu articolul acela aici: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23328940.2020.1818914?src=recsys.

Apare pe site-ul cu articolul respectiv, in partea dreaptea, la "Related Research".

De mentionat ca articolul respectiv este "editorial", nu "studiu", in care doamna se explica in termeni simpli:

 

Quote

After the article passed peer review and was published, it received critical comments on the journal’s website (the so-called post-publication peer review), and the Editors retracted the paper. In the retraction notice, the Editors explained that the retraction was based on a scientific error [6], and the retraction was accepted by one of the four authors of the retracted work. 

 

I invited her to write an editorial and to explain, in layman’s terms, to us – biologists and physicians – what her work says about the thermal future of our planet.

 

"Renewable" (reinnoibil) nu este acelasi lucru cu nepoluant, verde.

Doar ca lemnul, exploatat corespunzator, nu se termina. Acelasi lucru si cu bio-diesel.

 

Am mai vazut teoria asta ca soarele influenteaza temperatura pe pamant, dar sunt multe lucruri care nu se leaga:

  1. stim ca panouri solare cu eficienta de 22% (foarte bune) produc cam ~270 W/m2, deci ajunge pe pamant, daca ar fi sa extrapolam la eficienta 100%, 1200 W/m2 (vezi in poza de mai jos ca numarul nu e foarte departe); toate studiile astea vorbesc despre o diferenta de 1w-8w/m2, adica pana in 0.8%
  2. exista teoria ca incalzirea globala a fost produsa de soare, dar vezi mai sus, plus, vezi mai jos; conform teoriei asteia nu avem ce sa facem, asteptam sa disparem
  3. exista si teoria ca urmeaza o era glaciara produsa de acelasi soare, ca de fapt suntem intr-un minim solar si ca temperaturile scad; conform teoriei asteia ori asteptam sa disparem, ori poluam de rupem ca sa incalzim planeta; dar parca poluarea nu incalzea planeta

 

Las niste date istorice aici:

 

image.thumb.png.0dc9c0624c9ed320d08bd779dc4b21a6.png

 

@dercos Tu vorbesti despre medii lunare pentru Romania, pe ultimele, noi vorbim despre medii anuale globale

Alegand date de pe grafic poti sa faci sa arate orice. Alegi o perioada si o regiune si arata cum vrei tu.

 

Modificat de Sparkyson
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

5 hours ago, Dolfin said:

1. Dpdv al emisiilor CO2, lemnul este o resursa neutra.

Prin arderea lemnului se elibereaza in atmosfera CO2 care era deja in atmosfera si a fost temporar captat in lemn. Net, rezultatul este neutru sau negativ (in urma arderii, o parte din carbon ramane sub forma de cenusa).

 

La polul opus, prin arderea carbunelui se aduc in atmosfera cantitati noi de CO2 care altfel ar fi ramas depozitate in pamant.

 

2. Daily Mail este un tabloid cu un renume foarte prost. Titlurile sunt in general de tipul "click bait" cu interesul de a atrage o anumita categorie de cititori prin prezentarea denaturata si exagerata a unor stiri. Articolul citat mai sus chiar este un exemplu perfect.

Modificat de kolfleading
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Mi se pare OK. Nu este perfect, dar binele nu trebuie sa fie opusul lui perfect.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Cum se spune, "how the table have turned".

China a renuntat la obiectivele de mediu, India nici nu le avea, dar creste productia de carbune; doar EU a ramas "de caruta" cu "green deal".

 

Citat:

Beijing's National Energy Commission said late Tuesday it is important 'to build advanced coal-fired power plants' and intensify domestic oil and gas exploration after the country was hit by blackouts last week.

...
Amidst a global energy crisis caused as economies reopen post-Covid, China has also ordered its 682 coal mines to raise their annual output capacity to 55.3 million tonnes while imports soared by 76% last month.
...
China is already the world's largest polluter, with more than 50% of its energy coming from coal, which is considered the most-polluting source.
...
Domestic oil and gas exploration will be intensified.

 

 

China thumbs nose at climate targets as it plans to build more coal power stations and ramp up oil and gas exploration to solve its energy crisis just weeks ahead of COP26 summit

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Toate tarile ar fi reactionat la fel, decat sa stea fara curent. Daca e groasa, o sa vedem masuri similare peste tot. Si este OK pe termen scurt. 

Tot timpul exista solutia pe termen lung si solutia de moment.

 

Dar cum a ajuns China la nevoia de a trece inapoi pe carbune? Din cauza politicilor de mediu? Sau datorita implementarii lor grabite si autoritare?

Quote

Following the Covid-19 lockdowns, China’s coal consumption has skyrocketed. This is partly due to the government launching a large number of construction projects to stimulate the economy, Lauri Myllyvirta, an analyst at the Centre for Research on Energy and Clean Air, told Climate Home News. This has not increased electricity prices, which are regulated, but has led to surging coal prices and forced many power plants to cut back on purchasing coal to avoid running a loss, he said.

 

China gets 60% of its electricity from burning coal.

 

The Chinese government announced earlier this month that it will introduce tougher punishments for regions that fail to meet targets aimed at cutting energy intensity

“Statements by China’s grid operators have clearly attributed the cuts to high coal prices and low availability, but a lot of media stories have sought to link the [power cuts] to energy consumption control targets that a lot of provinces have struggled to meet this year,” Myllyvirta said. “This looks a lot like an attempt by the opponents of China’s climate policies and targets to make hay out of the situation.” 

 

Aflam ceva interesant: China inca folosea 60% carbune, deci nu vorbim de energie curata.

Iar politicile de mediu au fost facute cu mana de fier. Iar politicile alea nu aveau sens economic.

 

image.thumb.png.352154c6e379cada8a572ccabba456c2.png

 

Dar, totusi, ce a determinat China sa actioneze pentru reducerea poluarii?

 

Quote

China is suffering from the negative effects of global warming in agriculture, forestry and water resources, and is expected to continue to see increased impacts. 

 

Deci nu din marinimie face China asta, ci pentru ca treaba e serioasa.

 

In ultimul rand, intelegem de ce cresc preturile la enegie?

Quote

There is a global shortage of gas that has increased prices around the world. Demand has increased as economies emerge from the pandemic. The last winter was long and cold in Europe and Asia, increasing demand for heating and leaving gas storage sites unusually empty for this time of year. Gas use for power generation has also been stronger than usual, especially in Europe, because of low wind speeds.

 

On the supply side, gas production in parts of the world, including in the British sections of the North Sea, has fallen, in part because of disruption caused by the pandemic. Russia has been sending less gas to Europe than expected [...]

 

Este prea usor sa gasim solutii albe sau negre intr-o realitate complexa. Doar pentru ca planul Chinei nu a functionat, nu inseamna ca nu functioneaza niciun plan de reducere a poluarii. Cum zicea Thomas Edison: ”Nu am dat greş, ci pur şi simplu am găsit 10.000 de idei care nu funcţionează”.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Din ciclul "daca nu putem prevedea vremea peste o luna, nu putem prevedea clima peste 10 ani".

Va supun atentiei evolutia emisiilor CO2 pentru productia de energie din Germania.

 

S-a spus in multe locuri, inclusiv pe acest topic, ca ce mare gresala au facut nemtii ca si-au inchis reactoarele nucleare si ca in ultimul an a crescut consumul de carbune. Da, dar uitati-va la linia rosie, la trendul complet dintre 2011 si 2020.

 

https://www.cleanenergywire.org/factsheets/germanys-greenhouse-gas-emissions-and-climate-targets

ghg-emissions-sector-1990-2020-budgets2020-2030.png

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Important e ca din acest "experiment" sa fii invatat ce anume nu a functionat si sa revina cu un plan functional. Sunt convins ca de-a lungul istoriei nu e prima data cand s-a incercart schimbarea unei solutii functionale si s-a lasat cu "deranj" pt domeniul respectiv/industria etc. Ulterior revenindu-se cu un plan mai bun descoperindu-se in final ca solutia noua e mult mai buna....e un fel de beta testing la un alt nivel. Greu de estimat la scara larga si in orice situatie. 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

S-a ajuns la propuneri de masuri la care probabil ca nu va asteptati chiar acum cateva luni.

 

Noii neesentiali din UK sunt statiile de incarcare casnice si de birou pentru EV.

Stirea este de pe site-ul preferat al celor care cred in Green Deal si EV.

 

UK Proposes Law To Switch Off EV Home Chargers During Peak Hours

 

Citat:

The UK plans to pass legislation that will see EV

home and workplace chargers being switched off at peak times to avoid blackouts.

...the proposed law stipulates that electric car chargers installed at home or at the workplace may not function for up to nine hours a day to avoid overloading the national electricity grid.

As of May 30, 2022, new home and workplace chargers being installed must be “smart” chargers connected to the internet and able to employ pre-sets limiting their ability to function from 8 am to 11 am and 4 pm to 10 pm. However, users of home chargers will be able to override the pre-sets should they need to, although it’s not clear how often they will be able to do that.

In addition to the nine hours a day of downtime, authorities will be able to impose a “randomized delay” of 30 minutes on individual chargers in certain areas to prevent grid spikes at other times.

 

Imi mentin parerea ca EU a ramas "de caruta" in Green Deal, si inca n-a venit iarna...

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Hai sa ne uitam si la alte alte exemple din lumea acesta complexa:

 

https://www.vox.com/recode/22543678/smart-thermostat-air-conditioner-texas-heatwave:

 

Quote

How your power company can remotely control your smart thermostat

 

The idea of a power company turning up your thermostat like a stereotypical electricity-bill-conscious dad might seem dystopian, but it’s also fairly common. There are programs like Smart Savers Texas all over the country, from California to New England. The idea behind them is to decrease power consumption to alleviate stress on the electrical grid and avoid brownouts.

 

https://www.statista.com/chart/24202/texas-energy-mix-by-fuel-type/:

 

image.thumb.png.a3cdf974fe2a21d6defa102425a7c7fb.png

 

Si in Texas, care isi produce majoritatea curentului murdar, din gaz, carbune, centrale nucleare si 25% soare si vant, se opresc aparatele de AC ale oamenilor ca sa nu suprasolicite reteaua.

 

Din articolul tau: 

 

Quote

[...] 14 million electric cars will be on the road by 2030. When so many EVs will be plugged at home after owners will arrive from work between 5 pm and 7 pm, the grid will be placed under excessive strain.

[...] the new legislation could also help drivers of electric vehicles save money by pushing them to charge their EVs during off-peak night hours [...].

 

In the future, Vehicle-to-Grid (V2G) technology is also expected to mitigate strains on the grid in combination with V2G-compatible smart chargers. Bi-directional charging will enable EVs to fill gaps in power when demand is high and then draw power back when demand is extremely low.

 

Sa vedem ce zice mai jos in articol, pentru cei care citesc si articolul, nu doar titlul:

  1. Daca toata lumea incarca masina intre 5 si 7 seara, se genereaza o "cocoasa" de consum; ideea e sa incarci noaptea, cand nu e atata cerere. Asta e ca si cum toata lumea s-ar duce la benzinarie in acelasi interval in fiecare zi.
  2. Daca incarci noaptea, e mai ieftin (in Romania am gasit doar un furnizor — Electrica Furnizare — care are tarif diferentiat si incerc sa ma mut la ei fix din acest motiv), deci e mai avantajos pentru posesorii de masini electrice
  3. Masinile electrice, odata ce implementeaza V2G, vor ajuta reteaua prin inmagazinarea curentului cand nu e cerere si injectarea in retea cand e prea multa cerere
Modificat de Sparkyson
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

11 hours ago, Dolfin said:

S-a ajuns la propuneri de masuri la care probabil ca nu va asteptati chiar acum cateva luni.

Eu chiar am propus si am promovat ideea cu comanda de la distanta a statiilor de incarcare rezidentiale.

Si nici macar nu e o idee noua. Astfel de masuri se aplica deja de multi, multi ani in multe tari in alte domenii (ex. echipamente electrice de incalzire: calorifere electrice, pompe de caldura etc).

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Foarte bune ideile, oamenii oricum nu ar trebui să circule noaptea, că doar lucruri rele se întâmplă pe timp de noapte, așa că să stea să doarmă și să-și încarce mașina.

Probabil în viitorul apropiat se va restrictiona și consumul alimentar, iar toate frigiderele vor trebui să aibă cântare smart care să decidă dacă îți deschid sau nu frigiderul în functie de BMI și de numărul de calorii consumat în acea zi, bazat pe scanarea într-o aplicație a codului QR de pe ambalaje. Iar mișcarea fizică excesiva, detectată de brățările smart, va fi pedepsită prin interzicerea accesului în supermarket, pentru că se consumă prea multe calorii și se poluează inutil. Ce se considera înainte o lume distopică, va fi normalitatea în viitorul apropiat.

Cu scuza salvării climatice, se vor introduce controale tot mai stricte ale vieții private, sub aplauzele entuziasmate ale propovăduitorilor apocalipsei climatice.

Cred că aș' putea să trimit scenariul ăsta producătorilor "Black Mirror".🙂

Modificat de DiLivio
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Acesta este un argument infantil si eronat dpdv logic (STRAW MAN)

Person 1 asserts proposition X.

Person 2 argues against a superficially similar proposition Y, falsely, as if an argument against Y were an argument against X.

 

Dar daca tot o dam in "diverse", te intreb ceva: sa zicem ca mergi cu masina pe un drum cu dublu sens cu linie continua intre cele doua sensuri. Pe sensul tau traficul este foarte aglomerat si se circula foarte incet. Pe celalalt sens nu circula aproape nici o masina. Ce faci, te bagi pe celalalt sens? Ca doara e asfalt liber, nu incurci pe nimeni...

Modificat de kolfleading
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Daca drumul este blocat, rolul autorităților este acela de a găsi soluții să fluidizeze traficul, mai ales că ei trimit toate mașinile pe un sens. Dar nu mă miră gândirea lipsită de viziune a birocraților, vedem pe zi ce trece urmările inteligenței lor. Germania tocmai s-a șocat de diferența uriașă dintre previziunile economice și performanța reală. "Winter Is Coming"

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

@DiLivio dar tu ce solutie vezi? Lasand ecologia la o parte, ai o resursa limitata (productia de curent) si o cerinta in crestere.

Ti-am aratat ca se intampla si in alte locuri, ultra conservatoare, unde energia verde este minoritara si nu este vorba de limitarea masinilor electrice, ci a aparatelor de aer conditionat. Orice ne-am dori, nu putem sa consumam mai mult decat avem. Desi, dand-o inapoi pe ecologism, asta facem cu padurile, apele, etc.

 

Dar gazele de ce se scumpesc? Este tot vina ecologistilor?

 

Quote

[...] rolul autorităților este acela de a găsi soluții să fluidizeze traficul [...]

 

Dar solutiile gasite nu ne vor conveni. Trebuie sa gaseasca doar solutii convenabile pentru toata lumea, care sa rezolve problema, dar sa nu schimbe nimic ca sa nu supere pe nimeni:

 

Quote

[...] gândirea lipsită de viziune a birocraților, vedem pe zi ce trece urmările inteligenței lor [...]

Modificat de Sparkyson
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!