Jump to content

Intervalele de service (distributie, ulei) si relatia directa cu orele de functionare motor!


Dolfin

Recommended Posts

Probabil ca multa lume este familiarizata cu teoria potrivit careia distantele parcurse in orasele aglomerate trebuie multiplicate cu un anumit coeficient 2 - 2,5 pentru a obtine uzura adevarata a unui motor.

Iata experienta si concluziile mele bazate pe calcule...

 

Introducere.

Motor CAYC, 2012, 106.000Km, dupa revizie la dealer se recomanda in plus schimb curea accesorii (crapata) si schimb pompa apa (urme antigel, este de notorietate ca prima versiune este cu aceasta problema - piesa a beneficiat de schimbare de cod).

Interesant si neasteptat (distributia la motorul acesta are ca interval de schimb 210.000Km, fara limita de ani) dar consider necesar sa ma aplec asupra subiectului.

Aleg sa fac operatia la @EEXCALADE si nu la dealer dintr-un cumul de motive (unul din ele fiind si faptul ca nu se mai permite stationarea langa masina pe motiv de Covid) iar in Catalin aveam incredere chiar si asa.

 

Kilometraj inainte de schimbare distributie 106.660, unghiul de sincronizare a axelor (intre camshaft si crankshaft, canal 149 pe Engine, -0,750 grade).

Ce se gaseste la demontare:

- o rola de la distributie care deja incepuse sa improaste vaselina (mai rezista poate ceva timp),

- pompa de apa avea o urma pe undeva probabil ca scapase antigel, oricum, nu semnificativ, mai rezista probabil.

- cureaua de accesorii era crapata iar rola de la intinzator facuse deja sant (probabil ca a patinat pe ea cureaua).

 

Avand in vedere observatiile de mai sus, uzura mai mare raportat la kilometrii inregistrati,  din discutia cu Catalin mi-am dat seama ca am toate datele (in spritmonitor.de) pentru a face un calcul cat mai realist in ceea ce priveste uzura reala a unui motor raportat la km parcursi sau orele de funtionare.

 

Ford apreciaza ca fiecare ora de functionare motor in relanti echivaleaza cu 40Km parcursi si ca orice viteza medie sub 40Km/h inseamna trafic ingreunat.

Pentru conditii de trafic greu, timpi mari de functionare in relanti, Ford arata ca uleiul se schimba dupa numarul de ore de functionare, respectiv 200h.

Alti producatori de motoare diesel din USA recomanda ca schimbul uleiului sa se faca la 250h in cazurile unui trafic greu.

De prin SSP-urile VAG tin minte ca recomandarea de schimb de ulei pentru masinile cu interval fix la 15.000km era la 300h de functionare motor daca nu se facea kilometrajul specificat. Nu reusesc sa mai gasesc acum SSP-ul respectiv, va trebuie sa luati informatia ca atare, dar asta inseamna viteza medie 50Km/h.

 

Date

Datele din spritmonitor: 106.660Km parcursi, 26,52Km/h viteza medie (ma incadrez in conditiile de trafic ingreunat), 4.022h functionare motor (valoare calculata, cea inregistrata de mine era putin mai mica pentru ca am ratat cateva intrari).

Procent rulare oras 56%, drumuri obisnuite 25%, autostrazi 19%.

1392307297_Routeprofile.JPG.9f5c92964222453c5c6b4dd13fdafee3.JPG

Calculul

Daca consideram cazul ideal in care masina ar fi circulat cu viteze medii de peste 50Km/h ar rezulta ca motorul deja ar fi parcurs in cele 4.022h echivalentul a 201.100Km.

Asta inseamna ca in cazul de mai sus, pentru a afla uzura reala a unui motor (kit de distributie) trebuie aplicat un plus de 88,5% la kilometrii existenti.

Cu alte cuvinte, se verifica asertiunile populare conform carora kilometrii rulati in oras "fac" cat ~2 kilometri normali, asta in conditiile in care doar 56% din km au fost efectuati in oras!

 

Sper sa va puna pe ganduri calculul de mai sus, sa reconsiderati intervalele de schimb, atat ulei cat si distributie daca va aflati intr-o situatie asemanatoare, adica circulati preponderent in oras cu trafic dificil.

1 (4).jpg

1 (2).jpg

1 (1).jpg

1 (3).jpg

Edited by Dolfin
Link to post
Share on other sites

Ca sa dam putin credit si celor de la VW, in manualele de service oficiale se specifice de faptul ca intervalele de service trebuie reduse daca masina este exploatata intr-un regim sever. Nu se mentionaza cat trebuie reduse, dar e clar ca intervalul corect de service este individual si se poate determina doar cu inspectii periodice ale diferitelor componente. Acum masinile nu sunt avioane, asa ca din ratiuni mai mult economice, avem intervale generice si generoase de service. Ideea care trebuie retinuta este ca in ceea ce priveste intervalele de service, producatorul ofera doar informatii generice despre intervalul de service in asa zise conditii "normale" de exploatare. 

Severe operating conditions 

If the vehicle is used under severe operating conditions some jobs will have to be performed before the next service due or at shorter service intervals. 

Severe operating conditions 

l   Regular short trips or stop and go operation in urban traffic 

l   High percentage of cold starts 

l   Vehicle is used in areas with winter temperatures over a long period 

l   Regular long periods of idling (e.g. taxis) Nu 

l   Vehicle is often driven at full throttle with high payload or whilst towing a trailer 

l   Using diesel with a high sulphur content 

l   Regular operation in areas with high levels of dust 
 

Edited by adrian001
Link to post
Share on other sites
 • lupo_bv pinned this topic
 • 5 months later...

Salut.

Incerc sa iau o decizie pentru a schimba sau nu distributia originala la o Skoda Octavia 2 DSG din 2010/2011, 1.6 TDI, cod CAYC. In carte se precizeaza intervalul de 210 mii km, acum are 140 mii km reali, dar totusi 11 ani, pretul interventiei ar fi 2800 RON. Pe an fac cam 12000 km. Sunt constient ca fiecare persoana/reprezentanta are alta recomandare.
1. As fi curios sa stiu daca exista posesori/mecanici care au intalnit probleme cu distributii originale inainte de 210 mii km.
2. Care ar fi implicatiile in caz ca cedeaza ceva din distributie, nu neaparat tehnice. Ma intereseaza costurile (maxime/medii?) si durata remedierii, sau daca pot apare probleme care nu se pot remedia.
Multumesc

Link to post
Share on other sites
christistanciu

Salut, pentru un motor CAYB, cu care soția face o naveta zilnică de 140 de km, din care 100 sunt pe autostrada cca 130 km/h, 35 pe național(până la autostrada) cca 70 km/h și 5 km in oraș; se aplica regula celor 210000 de km? 

Eu sunt obișnuit cu schimbul Distribuției la fiecare 60000, ca așa era la mașinile mai vechi și 210000 mi se pare enorm. 

Mentionez ca: am cumpărat mașina la 134000 din Belgia și pentru ca nu eram sigur pe numărul de kilometri și pe întreținere/stil de condus, am schimbat la momentul acela și distribuția, contitech+hepu și accesoriile cu tot cu intinzator. Distribuția și pompa de apă, arătau foarte bine. In schimb cureaua de accesorii și intinzatorul erau la limita. Eram tentat sa nu cumpăr întinzătorul de accesorii fiind relativ scump. Apoi când l-am văzut pe cel vechi m-am bucurat ca nu m-am zgârcit.  

Edited by christistanciu
Link to post
Share on other sites
 • 1 month later...

La întinzătorul vechi, nu se putea înlocui doar rola? Foarte pertinenta și la obiect opinia lui DOLFIN. 👍👍

 

 

Edited by lupo_bv
eliminare quote postare anterioară
Link to post
Share on other sites

Chiar asa am facut, am inlocuit doar rola, pentru ca intinzatorul cu tot cu sport are surubul de prindere pe spate si pentru a putea fi desfacut trebuie demontate conductele de AC, ceea ce nu am dorit.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Similar Content

  • smecs
   By smecs
   Salut,
    
   Se da Octavia 3 '13 1.6 TDI. La o prima scanare a masini au fost un calup de erori mai vechi dara fara cea de G40. 
   Am stat putin cu cheia pe on(fara motor pornit) pentru a activa stagging-ul in bord. Toate bune si frumoase, am vrut sa dezactivez si SS iar pe modul de motor am gasit "Activare sistem SS", am intrat pe el si i-am dat dezactivare, dupa care soc, la pornire primesc urmatoarea eroare care nu se lasa stearsa deloc: 
    
   P0016 00 [167] - senzor axa came -G40-/senzor rotaþie -G28- corelaþie incorectã
             MIL aprins - Neconfirmat - Testat de la stergere de memorie
                împrejurari cod:
                       Stare defect: 00000001
                       Prioritate defect: 2
                       Frecventa defect: 1
                       rulaj: 142623 km
                       Data: 2020.05.14
                       timp: 23:36:25
                       Turaþie motor: 770.00 /min
                       Valoare de sarcinã normatã: 42.0 %
                       Viteza vehicul: 0 km/h
                       Temperatura antigel: 79 °C
                       Temperatura aer admisie: 56 °C
                       Presiune aer ambiental: 990 mbar
                       Tensiune terminal 30: 14.400 V
                       Numãrãtor procese de adaptare nereuºite conform OBD: 40
                       Start motor: sincronizare la pornire: EPM_MODE_OK
                       Start motor: sincronizare la pornire-Test_Program_Epm st Op Mode State t UBYTE: 48

   Gata de functie: 0 0 0 0 1 
   Am si martorul galben in bord care pulseaza. 
   Ceva idei? Am dat ceva peste cap cand am activat/dez SS? 
   Acum SS nu mai functioneaza corect, chiar daca e activat, masina nu se mai opreste la semafor chiar daca am toti factorii favorabili.
    
   Va multumesc
  • dadutzu85
   By dadutzu85
   Buna dimineata, 
   La al meu passat cc 2.0 tsi CAWB, tiptronic 2009, de ceva timp incepuse sa se auda acel zgomot din cauza lantului de distributie la pornire. Am schimbat lantul, intinzator, patine si ce mai trebuie pe acolo. Dupa ce am luat masina din servis am observat cateva probleme
   - motorul se aude altfel, mult mai gros, mai sport
   - la viteze de peste 100 km/h urca mai greu in ture
   - in vitezele 3 si 4 dupa 4000 de ture urca sacadat si greu in turatie, parca nu ar avea destula benzina, nu se alimenteaza cum trebuie
   - mi a crescut consumul cu cel putin 2%
   Mentionez ca masina porneste foarte bine, si daca nu o fortez merge perfect.
   Am fost din nou la servis, facut diagnoza si gasit urmatoarea eroare
   000104 - MAF/MAP - Throttle position correlation
   P0068 - 000 - - Intermitent
   Menicul a sters eroare si a facut o adaptare a clapetei de acceleratie, dar problemele tot nu au disparut. El sustine ca ar fi din cauza benzinei petrom foarte proaste in conditiile in care eu de obicei bag benzina de la Mol. 
   Eroarea nu a mai aparut dar masina merge tot prost cand o fortez.
   Eu banuiesc ca distributia nu este pusa cum trebuie
   Voi ce pareri aveti?
   Multumesc
  • achebv
   By achebv
   Salutare,
    
   Subiectul este despre: Audi A4, an 09.2010, versiune 2011, 2.0 TDI, Automat, cod motor CAGA, 225000 km (luata anul trecut la 200 K)
    
   Nu stiu daca e cel mai potrivit loc unde pot sa intreb insa ma confrunt cu o situatie mai "neobisnuita". Iata povestea:
   A doua zi de Craciun ma intorceam de la Onesti spre Brasov cand pe Oituz (la urcare) mi s-a rupt cureaua de accesorii. Am tras pe dreapta am sunat in stanga in dreapta si am decis sa merg asa cu masina "pe baterie" pana pica. Inainte de asta am desfacut capota, am tras afara ce a ramas din curea (miste ate efectiv). La momentul respectiv masina pornea... mergeam cu ea (maxim 70 km/h) si am tot mers pana la Reci (circa 45 km, +/-). Bun... acolo s-a stins tot, am tras pe dreapta si am plecat pe platforma.
   Fiind intre sarbatori am dus masina la AutoNovex (Ford - pe calea Feldioarei) cu cagndul sa schimb cureaua si gata... - eventual sa iau o baterie nou.
   "Meseriasii" de acolo (respectiv un Nea Pandele... - care parea ca a reparat numai combine, tractoare si dacii (no offense)) mi-a schimbat cureaua de accesorii si role si apoi au constatat ca "nu porneste". Au scos senzorul de la axul cu came si au pornit-o... Dupa care mi-au spus "ti-a sarit si distributia de la punct" ca ti-a prins bucati de curea de accesorii pe dintii de la cea de distributie... Am mers pe mana lor si am schimbat si distributia (role + curele). Bun... M-au sunat "e gata". Am fost sa iau masina am dat 2 ture in curte la ei si am aprins "check engine". Dupa reset de cod si alte filozofii mi-au spus "ti s-au strambat supape" (+ 1000 euro pe scurt).
   Am luat masina de acolo si am plecat - masina mergea dar nu tragea motorul. Am mai fost la un alt mecanic care stiind "istoria" fara mari investigatii (doar 50 lei ce am dat) mi-a spus acelasi lucru: desfacem motorul si rectificam chiulasa.
   Am plecat si de acolo la un alt service (locul unde cu un an in urma am schimbat distributie + curele + ulei la cutie... cam tot ce face un om "cu frica de Dumnezeu" cand cumpara o masina SH). Bun... la acest service am aflat ca am motorina pe bujii si ca is "injectoarele" desincronizate sau ma rog, un termen de asta "medical". Bun... am "sincronizat" injectoare - desi dupa ce am mai povestit de asta multa lume a inceput sa rada... ca nu exista asa ceva... Am plecat de acolo cu masina care mergea "un pic mai bine" - gen am mers cu 100+ (cu rugaciuni in gand) dupa care din nou "check engine". M-am intors la ei... "e debitmetru" - daca mai face il schimbam... Din momentul distractiei pana acum aveam deja 15 ani imbatraniti... 
   Am decis sa merg la alt service... Am mers cu un tip (a nice guy) in testing si da... desfacem motorul. Am luat chiulasa de la el si m-am dus la Ozun (renumitul loc de asa ceva...) Bun...
   Aici prima data Nea Laci sau Loti (chiar nu conteaza) imi spune: Axele cu came nu le putem testa - restul facem ! Rezumatul e asa:
   Toate supapele sunt strambe (lovite - sau naiba stie...)
   Test fisura, supape, culbutori... bla bla bla peste 1500 lei (tachetii citez: "mai merg"). Axele cu came (am 2) + 1800 lei. + manopera la mecanic sa puna chiulasa la loc.
    
   Am incercat sa aflu e posibil sa  fie camele deplasate pe de AX dupa o poveste de asta ? Sa schimb si axele sau doar restul ?
    
   As aprecia orice raspuns rapid.
    
    
    
    
    
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...