Jump to content

Cumparare masina de la firma din Romania


fchitu
 Share

Postare recomandată

Salut,

Am posibilitatea sa cumpar o masina de la o firma care se ocupa cu vanzare/cumparare de masini sh. Problema sta in felul urmator;

firma A (firma de distributie) vinde o masina firmei B. Se achita masina, se ofera factura (A catre B), dar cartea masinii si talonul raman pe numele firmei A (pe talon a fost scris ca a fost intrainata catre firma B la data de x.08.2019). Firma B a luat-o in evidenta la fisc, dar nu a facut si transcrierea noului proprietar. Eu vreau sa cumpar aceasta masina. Cum se procedeaza? Daca era intre doua persoane fizice era simplu. Dar asa nu stiu cum se procedeaza. Exista riscul ca eu sa ma trezesc cu TVA de plata mai tarziu? Oare daca a trecut mai mult de 3 luni de la vanzare si nu s-a facut transcrierea masina nu este radiata? Pot circula cu masina pana acasa sau trebuie sa o aduc pe platforma? Firma B imi ofera fiscal si contract de vanzare cumparare. E suficient?

Multumesc.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Ai nevoie de actele de provenienta ale masinii Brief-uri mare, mic, factura de cumparare de catre firma A, actul de vanzare catre firma B si fiscalul scos de firma B. actul de vanzare intre tine si firma B. Cu astea faci dosarul pentru numere provizorii, dupa care programare la RAR pentru autentificare, emitere carte de identitate, dupa care mergi la fisc si declari masina care emite fisa de inmatriculare, insotita de toate actele de mai sus faci dosarul de inmatriculare definitiva. Taxa de talon,  numere. RCA.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Ambele firme sunt din Romania. Firma A este din bucuresti. Masina e inmatriculata si circula cu numerele de la firma A. E luata doar in evidenta la fisc de firma B. Eu de la firma B o cumpar. Nu cred ca e cazul de radiere, ci doar de transcriere a proprietarului.

Modificat de fchitu
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Cine a spus de radiere, la vanzare se refac actele total, talonul se schimba, mai putin cartea de identitate, unde sunteti trecut ca nou proprietar. Eu mai sus am presupus ca masina este adusa acum din strainatate, nu spune nicaieri ca e inmatriculata, e mai simplu in acest caz.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pai Firma B  nu trebuie sa isi ia amenda ca nu a inmatriculat-o in termen de 30 zile (adica sa isi scoata talon nou) si apoi sa o inmatriculeze? Apoi sa o vanda mai departe. Eu asa vad treaba. 

Apoi o vinde cu factura mai departe.  

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Acest lucru am intrebat si eu, dar se pare ca nu e valabil si ptr firme. A cumparat-o cu intentia de revanzare. De asta am intrebat; sa nu ma trezesc ca circul cu o masina radiata din circulatie.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

S-a schimbat legea , dupa 90 de zile se aplica amenda.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Vei avea nevoie suplimentar si de actele de legatura dintre A si B (contract/factura,fiscal)

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pune firma B sa faca identificarea la RAR, dupa care faceti actele de vanzare cumparare la o firma de acte auto. Iei fiscalul de la el dupa care mergi si o bagi la fisc pe numele tau si o inmatriculezi. 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Ce identificare la RAR daca masina a fost inmatriculata in Romania ? 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Ai nevoie de ambele contracte de contracte de vanzare cumparare si ( nu stiu sigur daca ) fiscalele ; adica intre firma A si B s`a facut CV si s`a scos fiscal de catre A, iar B, in baza CV si a fiscalului scos de A s`a dus si doar a luat`o in evidenta la fisc, fara sa se treaca proprietar pe carte ; tu ai nevoie de CV intre A si B si intre B si tine, si fiscal scos de B ; cu toate actele te prezinti la financiar si la politie ca sa inscrii masina. 

Identificarea la RAR nu se mai face pt masinile deja inscrise in RO.

Amenda probabil tu o sa o platesti, aici nu stiu sa iti raspund. E posibil ca la financiar inainte sa o scoata firma B sa trebuiasca sa o plateasca el...dar, nu stiu sa iti spun ; timpul de 90 de zile se scurge de la data primului CV incheiat, care din cate deduc din spusele tale, au trecut deja, deci cineva trebuie sa achite amenda. 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Daca au fost 2 persoanej juridice inainte ta o sa iti trebuiasca asa:

- Factura cu care s-a vandut masina de la firma A catre firma B, aceasta factura trebuie sa aiba stampila organului fiscal din raza localitatii firmei A, din aceasta rezulta ca firma A a radiat masina din evidenta. (eventual unele primarii cer/ofera si certificat fiscal).

- Factura (in 3 exemplare) cu care ai cumparat masina de la firma B , factura care trebuie sa aiba stampila organului fiscal din raza localitatii firmei B, din aceasta rezulta ca firma B a radiat masina din evidenta. (eventual unele primarii cer/ofera si certificat fiscal).
ATENTIE !!!! Pe toate cele 3 exemplare trebuie sa fie stampila si scrisul primariei in original (chiar daca exemplarele facturii sunt copii xerox) , nu una originala si 2 copii xerox (la vanzare se face factura in 5 exemplare, una ramane la primaria vanzatorului, una la vanzator si 3 exemplare merg la cumparator, din aceste 3 exemplare una ramane la primaria cumparatorului, una la politie si una la cumparator.) 

Tu nu o sa platesti nici o amenda daca iei masina in evidenta in perioada legala (eu stiu 30 zile, posibil sa se fi facut 90, asta nu stiu). Perioada de 30sau 90de zile incepe la data facturii cu care ai achizitionat tu masina. 

Modificat de c3h2o
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

@c3h2 corect ceea ce ai spus referitor la facturi, eu m-am exprimat cu CV. Cat despre perioada de inmatriculare, da, s`a extins la 90 de zile, si referitor la afirmatia ta de mai jos tin sa te contrazic

"Perioada de 30sau 90de zile incepe la data facturii cu care ai achizitionat tu masina." 

 

Perioada incepe din momentul in care s`a instrainat de catre proprietarul care era pe carte, mai exact, din momentul in care a fost completata pe talon rubrica "instrainat catre" ; iti spun sigur ca asa este, si ca se cumuleaza zilele, pt ca si eu m`am interesat despre acest aspect,  si este normal ; pt ca altfel, am taragani`o toti asa, cu cate un C/V la 3 luni si am scapa de inmatriculare, ceea ce nu se vrea de fapt, dar cel mai bine face o intrebare unui organ abilitat in acest sens. 

 

https://www.gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/modificari-privind-inmatricularea-vehiculelor-utilizate-pe-drumurile-publice

 

Situaţiile în care se propune producerea suspendării de drept a înmatriculării sunt următoarele:

noul proprietar (cumpărător) nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului;

expirarea / anularea inspecției tehnice periodice a vehiculului. " 

 

 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

@bgd_b92 cred ca confunzi lucrurile:

- 30 zile e perioada in care esti obligat sa o iei in evidenta la organul fiscal (PRIMARIE), nu are nici o legatura cu "Instrainat catre....la data de ...." de pe talon.

- 90 zile e perioada in care trebuie sa o inmatriculezi in circulatie (POLITIE DRPCIV).

Iar perioada incepe exact cum ti-am spus si este logic. Gandeste-te ca poate masina a avut 4-5 proprietari/intermediari anteriori, care au luat-o in evidenta in termenul legal de 30 de zile, de ce ar primi ultimul amenda de la organul fiscal (Primarie) daca el o ia in evidenta in termenul legal de 30 zile.

Nu se radiaza din circulatie "din oficiu" daca nu are ITP sau daca nu s-a inmatriculat in termenul de 90 de zile. O masina se radiaza din circulatie de pe numele vanzatorului automat cand este inmatriculata pe numele unui cumparator.

Se pot radia din circulatie vehiculele instrainate la cererea vanzatorului doar prin hotarare judecatoreasca.

Verificarea starii inmatricularii se poate verifica pe siteul DRPCIV. https://www.drpciv.ro/drpciv-forms/vehicle

 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Multumesc ptr ajutor, dar nu mai este cazul. Samsarul a cerut mai multi bani (dupa ce ne-am inteles la un pret).

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!