Jump to content

Tunisia


cristi511
 Share

Postare recomandată

Va salut,

O sa impartasesc impresiile mele din Tunisia, poate vor fi de ajutor si altora.

Spor la citit!

Buna dimineata,

Scriu randurile astea la ora 8 dimineata, pe sezlong la piscina, asa ca fac apel la intelegerea voastra :d O sa incerc sa detaliez pe cat posibil sejurul nostru in Tunisia, in anul de gratie 2019.

Cum am ajuns aici? Simplu, am stabilit un buget care sa contina transport cu avionul (3-4 ore de zbor), cazare cel putin 4 stele ( nu de alta dar stelele astea stralucesc mai mult sau mai putin puternic in functie de destinatie) si  mese incluse. In plus, din small talk-ul de la birou afli o gramada de informatii (care trebuie bineinteles luate cu multa sare) si care functie de verificarile ulterioare au ramas in agenda. Mai adaugi limitarea perioade de CO data prin bunavointa  angajatorului dar si a obligatiilor de tip CAR tiganesc ( aka nunti si botezuri) si uite ne cautand destinatii de plaja, exotice bineinteles caci nisipul de la Mamaia ne e mult prea cunoscut, la inceputul lui August cand, nu-i asa, TOATA lumea pleaca in concediu. Bad move, i know.

Scurt pe 2, aplicand toate filtrele posibile am ramas la 2 destinatii potentiale, Grecia, 3* si mic dejun sau Tunisia, 5* UAI ( ultra all inclusive). Cum Grecia e in plina alerta de calatorie pentru ca tantari turbati, vreme ca-n vestul salbatic, cutremure si alte cele ( vrajeala, mai mersesem de cateva ori ca orice roman care se respecta si am zis sa ne scarpinam cu stanga la urechea dreapta) asa ca uite-ne in avion cu destinatia Tunisia aeroportul din Hammamet. Locatia aleasa a fost hotel LTI Bellevue Park, port El Kantaoui.
Primele impresii: baaaa ce aeroport au astia la dracu-n praznic! Un aerport modern dar gol, inclusiv de angajatii lor. Am plecat la 7 din Bucuresti, am ajuns la 7.30 in Tunisia, mult prea devreme pentru ei se pare. :))
Dupa ce ne-am debarcat a trebuit sa luam in piept niste cozi minunate caci erau doar 5!! vamesi plictisiti la munca. Dupa vreo juma de ora de stat in picioare si analizat arhitectura cladirii, am trecut de vames, am trecut de zona bagajelor si iata-ne cautand persoana de contact. Surprinzator, totul a durat maxim 15 min, de la vames pana cand ne-am luat locul in autocar, cu destinatia mai sus amintita. Transferul a durat cam 45 de minute, noi fiind ultimii pe lista.
Primele impresii: Ba ce cald e la 9 dimimea!

Nota 1: nu am vazut vreun alt hotel de 5 stele, in Romania sau in alta parte asa ca nu am cu ce sa compar.

Hotelul: foarte ok, dispus in forma de U, spre mare. 4-5 etaje, cam 250 de camere daca nu m-a parasit matematica (am verificat si m a parasit), vopsit cu alb si albastru, are un hol impozant cu marmura si alte elemente scumpe, cum s-ar spune"pă bogatie". Check-inul se face la 14.00, check-outul la 12.00. Cum am ajuns ne au trecut printr-un scanner cu raze, ne-au legat brataricile pe mana, ne au dat ceva racoritoare si niste prosoape umede sa ne curatam si ne au invitat sa servim masa caci nu aveam sa primim camera inainte de 12. Ca sa fie treaba treaba, o colega fusese cu 2 luni inainte la acelasi hotel si ne-a invatat mersul trenurilor asa ca dupa niste conversatii placute purtate de sotie cu recepionera, am primit o camera "din alea bune".

Camera: mare, cam 35 mp cu totul, cu balcon cu vedere la mare, 2 paturi mari unite, baie in stil frantuzesc cu wc separat de dus. Nimic de reprosat, doar in miros de inchis in dulapuri. Like!

Nota 2: totul e mai usor de obtinut cu bacsis.

Restaurantul: decent, cu suficiente feluri de mancare, fara variatie insa. Bauturile, ok, berea buna dar pusa in pahare mici, vinul, aspru si servit din sticla desi e aceeasi sticla toata ziua, facand ei refill-ul pe parcurs.

Nota 3: foarte multe familii cu copii.

Piscina: pozele de pe internet sunt reale, piscina e mare, potrivita atat pentru adulti cat si pentru copiii. De asemenea exista o alta piscina exterioara mai mica, pt infanti dar si una acoperita.

Plaja: hotelul are plaja proprie, cu sezlonguri. Prosoape se iau de la piscina pe baza unei cartele. Nisipul este genial, aproape de consistenta fainii, apa este extrem de curata, calda iar intrarea in mare se face lin, exact ca la mamaia pe vremuri.

Altele: afara ai beach bar, zona de iarba, zona de volei si alte activitati, toate nationalitatile etc.

Nota 4: prin statiuni veți vedea armata prezenta pentru ca acum 5 ani a fost in mic incident, fix la hotelul de langa, care acum este redenumit in Kantaoui Bay.

Prin statiuni e safe de plimbat, plaja e publica, vanzatorii de la magazine sunt agresivi catodata iar pe strada ti se vind, daca vrei, chiar si droguri usoare.

Excursii: ai cateva optiuni, de la atv, dromader, iesit pe mare cu barca pana la full Sahara experience sau excursie in Tunis si Cartagena.
Noi am ales varianta cu Sahara si o sa detaliez mai jos. Excursia dureaza 2 zile, dupa cum urmeza:

Ziua 1 - plecare la 7.30 catre amfiteatrul El Jem. Este al 4lea ca marime din lumea romana si cel mai bine conservat. Ghidul a zis ca l au demontat localnicii pentru piatra, altfel ar fi fost si mai bine.  10!
- urmatoarea destinatie este Matmata, unde s a filmat in 1977 primul Star Wars, sa vedem peisajul selenar. Exceptand smocurile de vegetatie chiar arata din alta lume.
- pe urma am oprit sa vedem o casa de berber. Astia traiesc si acum in stanca, in niste gauri sapate pe versant.
- prima masa din program (14.00) a fost la hotel Diar Matmata, un hotel caracteristic zonei, cu camere sapate in piatra. O oaza in mijlocul desertului de piatra. Superb!
- mai departe am purces catre Douz, asa zisa Poarta a Saharei, unde ne-am cazat la hotel Sahara. Drumul pana aici a insemnat un traseu absolut superb, prin munti si ulterior prin desert, in sine fiind o atractie pentru mine.
- dupa check, am facut o pauza de 30 de min ( 17-17:30) si apoi am plecat catre plimbarea cu dromaderul prin desert. Chestia asta poate fi vazuta in 2 feluri, fie o dezamagire caci a durat maxim 1h si a insemnat mers 1 km pe un traseu super batatorit sau o realizare caci oricum te durea fundul de mureai iar dupa 10 ore de stat in autocar nu iti ardea decat de o baie in piscina hotelului.
- dupa scurtul safari calare, ne-am intors la hotel unde am servit cina (19.30) urmand ca apoi sa ne oprim direct in piscina. ASTA A FOST CEA MAI TARE EXPERIENTA A ZILEI, sa faci baie in piscina in mijlocul desertului, la 2 m de Sahara, sub clar de luna si cer curat si plin de stele. Ah, sa nu uitam si de briza usoara aka vantul sirocco, care la 30 de grade noaptea era binevenita. De neuitat!

Nota 5: hotelurile de aici sunt ok dar aerul conditionat nu prea merge iar noaptea se opreste apa. Asadar, mare soc cand iti dai seama ca te sufoci in camera si nu poti face un dus sa te racoresti.

Ziua 2: - trezirea la 3.30, mic dejun la 4.15, plecare la 4.45 pentru a vedea rasaritul soarelui la lacul Chott el Jerid, cel mai mare lac sarat din Africa. Cica aici ar fost o mare interioara acum milioane de ani. Sa ne intelegem, nu e urma de apa la suprafata, ci doar mult nisip amestecat cu sare.
In mod normal trebuia sa ajungem la timp pentru rasarit insa din motive independente de noi, n am reusit. Asa ca am vazut rasarirul pe marginea drumului, la 10 min de lac. Aia e.
- urmatorul punct a fost plimbare cu caleasca ( o cazatura ce facea carutele autohtone sa para calesti de lux) printr-o oaza artificiala. In zona sunt cam 5.5 milioane de palmieri plantati, formand adevarate paduri.
- next in line a fost 4x4 safari catre platoul de filmare a Star Wars din 2000. Am fost urcati din carute intr-o suita de Toyote si dupa vreo 5 km pe asfalt am facut dreapta in desert, unde a inceput nebunia. Curse, stanci, dune, pietre, toata la viteze de peste 70kmh. Ce sa mai, am tipat aproape tot drumul de frica si de incantare
- platoul de filmare Star Wars. O dezamagire crunta, 4 colibe si 10 tarabe de vanzatori ambulanti. De vazut si plecat in 10 min. Returul catre Tozeur s a facut prin desert dar pe un drum de un asfalt impecabil. Exceptand cele 2 camile peste care era sa dam si o soparla de 1 m, totul a descurs fara probleme.
- urmatoarea destinatie a fost Gafsa, unde am servit dejunul (12.00) la hotel Jugurtha Palace, un hotel superb decorat.

- urmatoarea destinatie, Kairouan, a fost la vreo 3 ore distanta. Aici am vazut moscheea sfanta, cea mai veche din Africa. Sa ne intelegem, nu am vizitat nimic, ne au dus la un gift shop de stat (astea au preturile fixe) de pe acoperisul caruia am putut vedea turnul moscheii. Un fâs.

- a urmat returul la hotel, dupa inca vreo ora de mers. Am ajuns la 18.30.

Facts: +1100km facuti in 2 zile. Am vazut de la paduri de palmieri la paduri de cactusi, infiniti maslini ( 55 de milioane ), desert de piatra, desert de nisip, lacuri de sare si multe multe alte.

Extrem de obositor dar daca ai de gand sa vii doar o data aici, merita facut efortul. Nisipul din Sahara este ca faina, extrem de fin, iar apusul si rasaritul peste desert sunt absolut halucinante.

Nota 6: excursiile aditionale ne au costat cam 90 de dinari ( camila, 4x4, caleasca, casa berbera), baturile nu sunt incluse dar media e 4 dinari o bere, 2 dinari o sticla de apa de 1l, suvenirurile sunt ieftine.

Nota 7: tara este EXTREM EXTREM DE MURDARA!!! Sunt gunoaie absolut peste tot, cantitati enorme. Pur si simplu, desi se lauda cu cea mai tanara populatie si cu faptul ca sunt educati...nu se vede. Este socant cat de murdara este zona locuita si cat de mult isi pot bate joc de bogatiile naturale.

Cam asta a fost, mai avem 3 zile de stat si avem de gand sa profitam la maxim de hotel, piscina si de soare!

Nu stiu daca voi recomanda cuiva sa vina aici pentru simplu motiv ca fiecare e diferit insa noi ne bucuram de alegerea facuta si in plus mai avem ceva de bifat: Djerba Island.

Va urma...!

Si poze (care nu s au incarcat in ordinea de pe tricou):

IMG_20190806_151929-1587x1190.jpg

IMG_20190806_151913-1587x1190.jpg

IMG_20190806_160037-1587x1190.jpg

IMG_20190806_134411-1587x1190.jpg

IMG_20190807_161405-1587x1190.jpg

IMG_20190806_092439-1587x1190.jpg

IMG_20190806_145428-1587x1190.jpg

IMG_20190806_145112-1587x1190.jpg

IMG_20190806_182748_1-1587x1190.jpg

IMG_20190806_175850-1587x1190.jpg

IMG_20190806_184139-1587x1190.jpg

IMG_20190806_182811-1587x1190.jpg

IMG_20190803_141113-1587x1190.jpg

IMG_20190807_092423-1587x1190.jpg

IMG_20190803_092820-1190x1587.jpg

IMG_20190807_090742-1587x1190.jpg

IMG_20190804_071859-1587x1188.jpg

IMG_20190804_070949-1587x1190.jpg

IMG_20190807_061832-1587x1190.jpg

IMG_20190807_054843-1587x1190.jpg

IMG_20190803_083226-1587x1190.jpg

IMG_20190807_072013-1587x1190.jpg

IMG_20190807_062737-1587x363.jpg

IMG_20190806_084839-1587x1190.jpg

IMG_20190807_093718-1587x1190.jpg

IMG_20190807_093527-1587x1190.jpg

IMG_20190806_091227-1587x2116.jpg

IMG_20190807_095308-1587x1190.jpg

IMG_20190806_090821-1587x1190.jpg

IMG_20190807_094531-1587x1190.jpg

IMG_20190807_093349-1587x1190.jpg

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Jetta20tdiHLDSG6

Foarte frumoase pozele si frumoasa si istorisirea - cat a costat distractia? spre comparatie cu grecia sau turcia ma intereseaza. multumesc (asa, aproximativ)

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Vorba lui Dem Radulescu: maninca si ei o paine :))

 

 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

3 hours ago, Jetta20tdiHLDSG6 said:

Foarte frumoase pozele si frumoasa si istorisirea - cat a costat distractia? spre comparatie cu grecia sau turcia ma intereseaza. multumesc (asa, aproximativ)

Salut,

1280e biletele de avion + cazarea +transferuri si 230e excursiile optionale, la care se adauga cheltuielile de pe traseu. (Preturi pt 2 adulti)

Cursul de schimb e 3.15-3.2 dinari /euro dar se pot folosi ambele monede in zonele mai aglomerate.

Edit: nu stiu cum e la turci sau greci la AI dar din cate au povestit prietenii ce e aici e clar sub. Cu cat sau cat de mult sub nu pot sa cuantific. 

Partea funny e ca tunisienii zic ca ei i au invatat pe turci cum merge treaba. :)

Le: in mai o colega a platit 1200e pentru 2 adulti si un copil, la acelasi hotel.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

în urmă cu 1 oră, cristi511 a scris:

Primele impresii: Ba ce cald e la 9 dimimea!

  • :biggrin: inseamna ca peste zi ati avut sub 40, eu cand am fost, la 9 dimi am zis ba ce fierbinte e dimineata asta, ardem cumva? :)) Cel mai tare a fost ca am dormit cu clima pornita in hotel si dimineata cand m-am trezit am vazut roua pe geam, bucuros nevoie mare ca s-a racorit afara am deschis geamul larg, bum, parca m-a lovit un perete de caldura..... roua era pe exteriorul geamului din cauza ca in camera erau 20 si afara vreo 33.... la 7 dimineata :blink:

Deci zona Star Wars nu e chiar cine stie ce, cladiri din piatra facute acum 40 de ani cu niste tevi bagate in ele. Nici macar ceva zona cu behind stage sau ceva de genu nu au fost in stare sa faca, totusi sunt mii de oameni ce zboara pana la ei si multi special sa vada numai asta....
Si da, tara e incredibil de murdara, peste tot gunoi. Asta nu numai in Tunisia, si in Maroc e la fel.
Merci de impresii :D distractie placuta in continuare si relaxare usoara.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

33-38 in zona tarmului, 40-46 in zona interioara + desert, 30 noaptea in desert. Nimic de nesuportat ?

Best time to visit este mai sau septembrie. 

Da, aiurea zona aia, foarte slab gestionata/pusa in valoare. Defapt, cred ca asta e caracteristica tarii, totul e ft slab pus in valoare sau foarte prost.

In schimb au niste drumuri...aproape noi. Fmm de natie de guvernanti...

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri


Cazarea e 5 zile?

Modificat de deenman
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Nu, 7 nopți 8 zile. Dar o noapte si 2 zile le.am petrecut in excursie.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

.....credeam că "cu mașina". Mă pregăteam să citesc ?

Modificat de yanq
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pai, ca pentru tine asa, se poate veni cu masina aici, am vazut ft multe masini de Italia si Franta. Drumurile sunt bune spre foarte bune, se conduce ok, doar in sensurile giratorii e loterie.

Exista politie relativ peste tot, care opreste functie de cum bate vantul la momentul respectiv.

De asemenea, pentru doritorii de excursii cu masina, singurele daune la masinile de aici le-am vazut pe lateral deci deduc ca ar fi receptionate prin sensurile alea giratorii :))

De asemenea, nu se claxoneaza, se semnalizeaza relativ ok, se respecta intre ei in trafic. In prima faza ti se pare un haos total dar dupa cateva ore te obisnuiesti si totul devine "normal".

O sa incerc sa fac un mash-up a ceea ce am filmat, dar doar cand ajung acasa, maine.

edit: nu ai caini, pisici, vaci sau cai pe strazi in schimb ai dromaderi de unde si semnul de mai jos:

Le: exista la intrarea in localitati si prin localitati niste speed-bumpere de iti rupi masina in ele, lungi si inalte, facute in asfalt si ft prost semnalizate. Dupa 1100 de km facuti in scaunul ghidului in autocar ajunsesem la disperare, nu stiu cum soferul avea atat de mult calm si stapanire de sine.

Limitele pe autostrada ( da, au asa ceva si e mai lunga decat a noastra) sunt 90 sau 110. Putini sunt cei care le depasesc.

105799573-attention-camels-crossing-road-sign-in-tunisia-africa.jpg

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Si un scurt colaj video:

 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!