Jump to content

Q & A Sistemele de asistenta sofer


mike.
 Share

Postare recomandată

Mda, si eu ma "bucur" ca am (si mi-am) mai spulberat un vis! 

In ritmul asta ne angajam part-time la Skoda!

Deja poze oficiale realizate din pasiune de colegul @75NOR avem, mai ramane sa oferim consultanta online! 

Mai am de elucidat "misterul" daca radarul de ACC e fix acelasi cu cel de FA (si adaptarea vitezei se face prin analiza informatiilor primite de la acest radar) iar in acest caz, daca n-o fi vreun alt "calculator"/circuit responsabil cu analiza acestor date, poate s-ar putea activa ACC doar prin schimbate manetei de control a functiei de pe coloana volanului. 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

10 hours ago, razvan.ac said:

Se pare ca nu se poate TSR decat cu Lane Assist camera, care e diferita de ILA camera. Iar Lane assist camera include si ILA, ca vad ca e doar una in poze :) . 

Si eu multumesc, am mai invatat ceva :cool:

Eu nu am specificat niciunul din sistemele astea, sunt "old school dinosaur" :biggrin:

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Sunt curios daca se mai poate monta LA in service la noi, eu nu am stiut de necesitatea acestuia pentru TJA si tare mi-as dori sa am aceasta optiune.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

De putut se poate face retrofitul dar nu cred ca la reprezentanta.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 4 weeks later...
On 4/6/2017 at 11:29 AM, 75NOR said:

Alt aspect interesant: aprind frana, dar nu aprind si avaria. "Pe vremuri", cand franai de urgenta, masina aprindea luminile de avarie. Mai nou a disparut feater-ul asta ? 

La franari violente iti clipesc stopurile de frana iar avariile pornesc abia la oprirea completa a masinii. Depinde cum vin codate din fabrica. La mine asa a venit, dar comportamentul poate fi schimbat.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 1 month later...

Azi era sa-mi faca FA-ul din dotare o “bucurie” - noroc ca nu aveam trafic in spate. 

Eram pe Chitilei, verde, in fata un camion inscris sa faca stanga, insa stationa. Eu vb la tel - prin BT si eram atent la trafic. Se poate sa ma fi inscris usor cas, spre camion, aveam de traversat niste sine de tramvai. Mergeam constant, nu aveam de ce sa pun frana. Si m-am trezit cu o frana brusca de la FA - si apoi am vazut in bord si pictograma rosie. 

Insa nu am auzit sunetul de avertizare inainte - ori nu se aude cand esti intr-o convorbire, ori nu am fost atent eu. 

Apreciez ca nu aveam de ce sa fi fost nevoie de frana deoarece nu ma buseam cu camionul. Doar evitam gropi la trecerea de tramvai. Si oricum nici n-am trecut razant de camion, chiar n-am inteles ce s-a intamplat. Si de ce n-a “sunat” FA- ul inainte sa se apuce aa puna frana!  

Repet, noroc ca nu aveam masina in spate  ....

In infotainment e pus pe preavertizare devreme. Si n-a umblat nimeni la setari, doar cand au conectat la service calculatorul sa vada cum regleaza farurile - si nu cred ca ar fi putut deregla ceva desi au zabovit cam mult...

Iaca asa scade “increderea” in sistemele astea....

 

 

 

 

 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Daca te uiti in manual o sa vezi ca aceasta este una dintre situatiile descrise si de producator ca fiind "tricky" de calculat pentru computerul masinii. Eu patesc frecvent urmatoarea  faza: masina din fata face dreapta, este la o distanta suficient de mare cat sa imi dau seama ca nu am de ce sa franez pentru ca este timp pentru degajarea traseului din fata mea. Totusi, daca masina  nu virat dreapta suficient de mult, estimez eu vreo 2 metri in afara extremitatilor drumului pe care rulezi (dar totusi suficient pentru tine ca sofer sa apreciezi ca este safe sa continuii sa mergi inainte), ACC-ul imi pune o frana usoara. Eu stiu asta si m-am invatat ca in aceste situatii sa pisc putin frana ca sa scap de cruise pentru cateva secunde si apoi revin din maneta la mersul pe pilot adaptiv.

Am mai condus intre timp si alte masini cu ACC si pot spune ca nu am observat acest comportament. Nici la noul Hyundai I30 nici la Honda Civic X.

Modificat de Doc Morelli
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

@Doc Morelli: sincer pe mine m-a uimit mai tare ca nu a tipat FA-ul la timp.

Si m-am gandit mult si nu, nu a tipat, ca stiu ca atunci cand se intampla, sonorul de la radio/muzica e imediat pe mute ca sa auzi alarma. Oare daca esti in timpul unei convorbiri nu tipa? sau daca sistemul "calculeaza" mai tarziu pericolul intra direct in fata 3 sau 4? 

In fine, nu e vorma ca ne incredem in aceste sisteme, dar iata ca uneori mai dau si gherle care pot avea efecte nedorite... 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Da, asa functioneaza FA-ul la VAG, mai brutal si fara sa te anunte. Am avut situatii in care am primit avertizarile din timp dar in marea majoritate a intrat direct in actiune. Mai este ceva de lucru la finete. La concurenta sistemele astea sunt mai rafinate din acest punct de vedere. Cel putin de Hyundai I30 am fost impresionat. La Civic ma asteptam sa mearga fin pentru ca au deja 10 ani de experienta cu asa ceva.

Astept si eu nu nerabdare ninsorile si inghetul sa me edific cu functionarea ACC-ului si FA-ului pe toata gama de anotimpuri. Pana acum sunt satisfacut de ele, as configura masina identic, daca ar fi sa o iau de la capat.

Modificat de Doc Morelli
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

La mine a fost primul caz in care FA-ul n-a tipat!. Am mai patit la inceput sa ciupeasca frana, insa a fost dupa semnalul sonor! 

 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Eu am intalnit o singura situatie mai delicata unde sistemul a franat masina fara sa fie nevoie, asta pe DN2, drumul acela cu o banda si jumatate, la depasirea unui camion avand din sens opus un alt camion, practic a fost ca un sandwitch eu la mijloc si cele doua camioane pe margine la distanta foarte mica, in momentul respectiv sistemul a ciupit frana fara sa primesc vre-un semnal de avertizare, situatie cam neplacuta daca nu esti stapan pe tine in momentele respective.
Altfel, foarte multumit de FA si ACC, daca stii la ce sa te astepti si actionezi in consecinta, ar trebui sa fie foarte safe.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 months later...

Traffic Jam Assist e activabil cu VCDS daca exista Lane Assist si ACC ?

Constat ca de Lane Assist depind sistemele: TJA, Emergency Assist, TSR. 

EA observ ca depinde si de DSG pe langa LA ?

Modificat de kpk1
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 weeks later...

Cei care aveti Lane Assist de ceva timp il considerati util ?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Iti spun din experienta mea cu LA-ul de pe Octavia (eu am bifat toate sistemele de asistenta). Gasesti mai multe impresii pe topicul masinii mele. Ca si concluzie, DA, este obligatoriu de luat pe o masina moderna, mai ales cand sari de 25k Euro. Dar necesita putina obisnuinta si curaj.

"..este singurul sistem care este mai ciudat in functionare. Odata activ, el scaneaza in permanenta benzile de demarcare si odata gasita o banda, sistemul va directiona volanul pentru a “tine banda”. Asta inseamna ca volanul de LA cu tinta pornita va avea viata lui separata si se va misca in permanenta in mainile tale. Tu tii de volan si il simti cum trage stanga-dreapta singur. Spooky dar nimic brutal. Actiunea este iarasi finuta si nu iti da emotii daca intelegi ca sistemul este atat de bun pe cat sunt si marcajele benzilor. Iarasi, actiunea soferulul este esentiala si pentru acest sistem pentru ca odata ce nu mai recunoaste banda LA-ul se dezactiveaza singur fara sa iti comunice explicit, ma rog ai un indicator de status pe CB."

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Eu am plecat de la neincrederea in sisteme de genu' (auzind povestea cu masina care a pus frana singura si a facu-o acordeon tir-ul din spate). Si am zis nu vreau nimic. Apoi dealerul m-a convins partial si am ales totusi FA - si am regretat si inca regret ca n-am ales si ACC.

Dar dupa aia mi s-a intamplat ce am povesti mai sus pe pagina. Si am ramas asa, cu o usoara indoiala - probabil ca puteam sa mi-o fur daca aveam in spate masina.

A nu se intelege ca nu recomand aceste sisteme, exista un grad de nesiguranta in toate. 

Strict legat de sisteme, cred ca Emergency Assist e legat de DSG si FA - scrie parca in manual ca in caz de cutie manuala nu garanteaza oprirea. Existena in plus a ACC cred ca doar permite mersul in coloana - Traffic Jam Assist.

 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Lane Assist e singurul sistem de siguranta major care nu l-am adaugat; e si scumpicel.

La test-drive l-am simtit si m-a incantat ca idee insa pe termen lung nu stiu sa apreciez utilitatea. Sa zicem ca e un moment de neatentie pe autostrada/DN si nu parasesti banda din eroare.

Mai am un principiu ca pe masura ce adaugi tot mai multa electronica cresc si sansele de probleme diverse.

Senzatia e spookie, dar nu m-a deranjat.

Stiu ca Traffic Sign Recognition depinde de LA. O fi util si TSR ?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

TSR din ce stiu se poate activa ulterior daca exista deja camera de LA.
Dupa parerea mea TSR mi se pare cel mai putin util "driver aid". Cu Waze conectat prin AA ce arata limita de viteza daca nu ai vazut chiar tu, ochii care vad daca e banda continua, mi se pare inutil sa imi spuna si masina unde am voie sa depasesc si viteza maxima. Daca nu vezi semnele, atunci unde e privirea? Este pentru soferii lenesi si cu adevarat neatenti. Semnele daca sunt prin pomi sau ascunse oricum nu le vezi ca sofer, ce sa mai zic de TSR.

TSR e mai degraba util pt masina cand e vorba de adevaratul condus autonom, cu cat mai putina interventie a omului. Nu e cazul momentan la Skoda.

Modificat de The_Ego
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 weeks later...

Cred ca odata cu mutarea radarului de FA/ACC in partea de sus, in mijlocul grilei, au facut o eroare. Am prins in ultima saptamana de 2 ori ninsoare (ultima chiar azi, spre Bucuresti, un fel de ninsoare/lapovita) si toata grila era acoperita de un strat gros de zapada, implicit eroare la radar si nefunctionare. 

In partea de jos, unde era montat in trecut, grila de acolo era si ea cu zapada, insa parea mai putina - nu stiu daca si acolo ar fi fost probleme. 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

:) si eu am avut aceiasi eroare astazi, mergand "la pas" prin bucuresti, FA error.
Fulgi mari, zapada apoasa dar nu am vazut sa se fi depus vre-un strat prea gros pe grila din fata. Destul de sensibil sistemul asta, nu ma asteptam sa-l dea peste cap putina zapada.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Subscriu, zapada apoasa seara prin Bucuresti: eroare FA si nefunctionare; am sters cu mana o pelicula mica de zapada, repornit motorul si am scapat de eroare.

Sensibil...

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Confirm si eu, ieri, radarul sistemelor ACC si FA a fost inutilizabil pe Skoda. Am mai sters plasticul de protectie din bara la cateva semafoare, dar problema se tot repeta. La Civic am impresia ca sistemul este amplasat cumva in oglinda retrovizoare pentru ca este suficient sa dau cu stergatoarele si imi dispare orice eroare de City Brake.

Modificat de Doc Morelli
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Cred ca era mai bine cum era amplasat jos, in grila, unde sunt si proiectoarele - ca la modelul vechi. Am vazut ca in mers acolo se aduna mai putina zapada, curentul de aer "duce" fulgii mai sus. 

Nu inteleg de ce au ales varianta asta, probabil au economisit juma de m de cablu si au standardizat grila de jos

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Risc mai mic de furt si de distrugere accidentala in grila.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

...si risc mai mare ca la orice zloata sa nu functioneze. 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!