Jump to content

Q & A Sistemele de asistenta sofer


mike.
 Share

Postare recomandată

La mine am observat functionarea exact cum o descrie @vdragos

Adica asa:

1. Intai avertizare in locul ODO (semn de exclamare si masina);

2. Daca nu pricepi, avertizare rosie pe display si tiuit in boxe - avertizarea rosie e cea din poza postata de @The_Ego

3. Apoi frana.

Referitor la ACC, @The_Ego spune ca lui ii franeaza brusc daca se apropie de o masina cu viteza mult mai mica decat a lui. La mine nu e asa, chiar daca am distanta minima setata, vede ca ala merge mult mai incet si incepe sa franeze lin de cand imi apare pe bord ca am o masina in fata pana ajunge la distanta setata. Brusc mi s-a intamplat sa franeze doar cand cineva din banda de langa a schimbat brusc banda in fata mea si avea o viteza mult mai mica, moment in care aia era singura solutie ca sa mentina distanta fata de cel nou intrat pe banda.

Din ce spune fiecare mai sus eu trag o concluzie...sau poate doua:

1. Sistemele sunt adaptate permanent din soft si probabil actioneaza diferit in functie de versiunea existenta la momentul fabricarii masinii.

2. Cei care le folosesc le inteleg diferit si probabil nu realizeaza ca situatia respectiva chiar e un pericol, fiind invatati sa conduca mai agresiv - pe cei care circula des prin Bucuresti ii inteleg perfect, cea mai mare parte a soferilor de aici circula agresiv, foarte aproape de masina din fata si se apropie ostentativ cu viteza mare desi cel din fata merge mult mai incet. Asta intr-un trafic normal nu ar avea voie sa se intample, iar in tarile mai civilizate legea pedepseste astfel de comportamente in orase, deci as zice mai degraba ca sistemul e gandit bine, dar oamenii trebuie sa-i inteleaga functionarea si/sau sa il dezactiveze daca nu se pot adapta.

La urma urmei, un sistem bun, dar prost folosit e mai periculos decat daca el nu exista deloc. In schimb, pentru cine il intelege si se poate mula dupa el, este foarte util si poate fi salvator in situatii critice in care apare neatentia - asta i se poate intampla oricui, fie si o data in viata - iti poate salva viata.

 

L.E. Cred ca topicul ar fi trebuit facut pentru fiecare model de masina in parte - ele cu siguranta actioneaza diferit, sunt implementari diferite, chiar daca principiul e acelasi.

Modificat de RzzV
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

5 minutes ago, zorro00 said:

Din manualul meu:

Frânarea de urgenţă la viteză redusă
În cazul în care există pericolul de coliziune în plaja de viteze de la aprox.
5 km/h până la 30 km/h, sistemul va iniţia o frânare automată.

Preavertizarea
Dacă sistemul recunoaşte un pericol de coliziune, se aprinde pe afişaj lampa de
control  » fig. 164 şi se emite un semnal acustic.
Afişarea de preavertizare poate avea loc în următoarele situaţii.
▶ În cazul unei coliziuni cu un obstacol aflat în mişcare, într-o plajă de viteze de
la aproximativ 30 km/h, până la 210 km/h.
▶ În caz de pericol de coliziune cu un obstacol fix, într-o plajă de viteze de deplasare
de la aproximativ 30 km/h, până la 85 km/h.
În cazul afişării unei preavertizări se va acţiona pedala de frână, fără a evita
obstacolul!

 

Ok, deci Preavertizarea functioneaza numai de la 30km/h in sus, dar franarea automata se face de la viteze de 5km/h in sus ? 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Eu v-am povestit ce am patit, si nu conduc deloc agresiv, asa incat sistemul intervine foarte rar...dar vezi, suntem oameni si mai facem greseli...cine in viata asta nu s-a aplecat dupa ceva sau nu a intors privirea in timpul mersului, pentru doua - trei secunde? sa fim seriosi, se mai intampla, si asta e rolul sistemelor moderne, sa actioneze atunci cand un cumul de factori ( inclusiv neatentia noastra ) creeaza o situatie periculoasa ...din partea mea, un Big like pt sistem, la mine si-a scos banii ...

Modificat de bfor
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

24 minutes ago, 75NOR said:

Alt aspect interesant: aprind frana, dar nu aprind si avaria. "Pe vremuri", cand franai de urgenta, masina aprindea luminile de avarie. Mai nou a disparut feater-ul asta ? 

Cu Superbul 2 desi consider ca am avut situatii de franare agresiva, de urgenta, niciodata nu mi-a aprins avariile singura, le aprind eu ca parte din conducerea preventiva, dar e enervant ca trebuie sa iau o mana de pe volan in timpul franarii ca sa le aprind, as fi preferat sa faca masina singura lucrul asta pentru mine.

 

La franare de urgenta, led-urile/becurile pt frana dau flashuri. Acum dupa oprire, nu stiu daca se mai aprinde avaria pe MQB. Pe vechea platforma PQ35, am patit sa se aprinda singure avariile dupa franare brusca (probabil codare VCDS).

L.E.: Vad ca si pe MQB

 

Modificat de The_Ego
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

da, se codeaza cu VCDS si se aprind si avariile la franarea de urgenta.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

franarea automata intervine sub 30 km/h, este de fapt " notbremsassistent "  = asistent pentru franarea de urgenta...

Modificat de bfor
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Deja devine prea complicat :) mai repede ma incred in mine si in stilul meu preventiv de condus.
Mai putin si o sa apara ca la Windows: are you sure you want to press the brake pedal? press yes, press no.
In carte e descris idealul, adica ne apropiem de ceva si masina daca nu vede ca franezi se pune si te avertizeaza, te scutura, iti da o palma si daca nu faci nimic se pune ea si franeaza.  Nu dati cu pietre, e doar o gluma. Sunt un fan al condusului clasic cu amestecatul in rezervor si cu cat mai multe de facut in masina, nu dat cheie si in rest las masina pe pilot automat ca la avioane. De aceea poate-s si mai greu de cap cu sistemele astea. Am fost cu una din asta la drum lung si mi s-a parut distractiv sa o las sa franeze, sa-mi stea volanul tare in mana (line assist) daca nu semnalizam, parca dorea sa ma opreasca sau sa-mi spuna "semnalizeaza baaa cand schimbi banda!!!". Insa tot ma simt mai bine la volan daca fac eu mai multe si nu las masina de capul ei.

Sa revenim: cum ramane cu intra unul in fata mea? eu merg cu 50, ala cu 53 si trage brusc de volan in fata mea la un metru, diferenta e de 3 km la ora ca sa se deplaseze in fata mea 1 metru are nevoie de 1 secunda. Masina vede un obstacol brusc in fata la 1 metru insa nu detecteaza asa repede ca ala merge cu 53 la ora, pune frana masina brusc sau nu? Daca pune brusc sunt sanse sa ma izbeasca ailalti din spate (ca presupun ca si aia merg tot cam la 1-2 metrii in spatele meu). Aici voiam sa ajung si de aia ziceam ca pentru motivul asta nu le-as folosi in oras. Din descrierea lui 75NOR, el intra sau trecea printr-un sens giratoriu unde unul i-a taiat calea, masina a detectat un pericol si a franat brusc.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

@Aerofan: Vad ca nu sunt singurul care incearca sa isi faca "educatie" pe tema sistemelor de asistenta :) Dar, daca parintii nostri au reusit sa se acomodeze cu Internetul si FB-ul, ar trebui si noi sa reusim sa ne acomodam cu "asistentii". Pentru ca sunt abia la jumatatea decadei 3 de viata, nutresc speranta ca nu voi ramane "illiterate" pe subiect :P  

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pai daca iti intra in fata ta cu 53, fata de 50 ai tai, sistemul nu detecteaza pericol, si nu franeaza aiurea...si asa cum s-a mai zis, toate aceste sisteme sunt gandite pentru deplasarea in siguranta in tari civilizate, care au legaturi intre orase prin autostrazi, nu drumuri " expres " sau " europene " sau " nationale " ca in Romanica...si credeti-ma, sa mergi pe autostrada cu toate sistemele astea activate, este foarte relaxant...nu stai stresat ca iti franeaza unul si tu nu il vezi, ca ai pe cineva in unghi mort cand schimbi banda, ca ai calcat fara sa vrei linia si il sperii pe cel de langa tine.....ce sa mai vb, la mine la Passat, cand intru in tara, imi spune ca nu mai poate vedea semnele de circulatie, e ceva legat de navigatie...asta e...Si apropo de intratul pe banda in fata cuiva la distanta mica, agresiv :  in Germania si Austria te arde politia de nu te vezi, daca te susprinde pe camerele lor sau in trafic, in masini civile, ca ai facut asa ceva...totul tine decivilizatie..........

Modificat de bfor
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

3 minutes ago, 75NOR said:

ar trebui si noi sa reusim sa ne acomodam cu "asistentii". Pentru ca sunt abia la jumatatea decadei 3 de viata, nutresc speranta ca nu voi ramane "illiterate" pe subiect :P  

Daca-i musai asta e :)) . Eu sunt dupa a doua jumatate a decadei 3 de viata insa in ultimii 15 ani tehnologia asta parca a luat-o razna :) . Nu apuci sa te obisnuiesti cu ceva ca deja apare altceva.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

@Aerofan Ai inteles partial gresit functionarea FA-ului. Daca iti intra pe banda unul care merge cu 3km/h mai putin ca tine dar e f aproape, nu iti va frana sistemul, ci doar te va avertiza ca esti f aproape de cel din fata pentru ca el calculeaza diferenta dintre viteza ta si viteza celui din fata.

In cazul lui @75NOR a fost o alta situatie, si anume masina se deplasa aproape perpendicular pe masina lui, in fata, deci nu avea o viteza in aceeasi directie de mers.

Sper ca m-am facut inteles.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Sa va mai povestesc din experiente...provocate de mine. Intr-o zi am intrat in voia si in mintea baietelului meu de 10 ani ( de altfel foarte pasionat de tehnica si nou ) si am simulat undeva, in afara orasului si intr-un loc mai  ferit ( deja cei care treceau pe acolo se uitau nedumeriri la mine, neintelegand ce fac eu acolo :banghead::biggrin:) urmatoarea situatie : am construit un obstacol din patru baxuri de banane, pe care am lipit cu banda  scoci doua parasolare din aluminiu, de pus vara pe bord, ca sa simulez un autoturism in fata ...am facut diverse incercari sa vad cum reactioneaza masina in functie de viteza, si am constatat ca la apropiere cu viteza f f mica, sistemul a intervenit foarte/prea tarziu, in doua din cinci cazuri lovind/atingand obstacolul si franand violent chiar in momentul impactului, iar la apropierea cu viteza ceva mai mare, a sesizat din timp si a intervenit prompt. Bine, eu am justificat faptul ca a franat foarte tarziu si ca a  lovit si pe seama dimensiunii mici a obstacolului construit de mine, ceea ce a facut ca unda radio sau ultrasunetele  sau ce o fi emitand sistemul radar, sa se intoarca prea tarziu in receptor...  De aceea, in toate materialele de prezentare, VW spune ca sistemul reduce pe cat posibil eventualele accidente si daune la masina, si nu ca este un sistem infailibil, garantat 100% . 

Modificat de bfor
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

@bfor foarte buna observatia ta. FA din cate stiu nu e acelasi lucru cu Emergency City Brake sau cum se numeste sistemul care franeaza la viteze mici ca sa nu il atingi pe cel din fata. FA-ul actioneaza asa doar la viteze mari, iar la viteze mici doar atenueaza impactul, atat.

Eu am observat la masina mea ca la viteze sub 30km/h rar ajunge sa tipe si sa vrea sa puna frana - doar cand masina din fata e oprita de tot iar eu nu schitez nimic pana aproape de ea. In schimb, la viteze de 50-60km/h orice franare mai violenta a celui din fata sau la orice masina care circula cu viteza mult mai mica, FA-ul reactioneaza extrem de prompt si avertizeaza vizual si acustic imediat, probabil urmatorul pas fiind frana - dar deocamdata am franat eu de fiecare data inaintea lui, nu am curaj sa-l las pe el sa faca asta cand e vorba de masina in fata pe care o vad dinainte :)

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Da, imi aduc aminte ca am vazut odata un filmulet, un test facut parca de ADAC cu diverse masini / marci si se vedea clar ca la unele sistemul poate evita in totalitate obstacolul, la altele doar franeaza si atenueaza impactul,,,il caut pe youtube, poate il mai gasesc. 

cred ca l-am gasit, asta e ...

 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

scuze daca sunt off topic, dar am gasit pe youtube prezentarea inventiei volvo, sistemul City safety si testul epic, cand nu a functionat sistemul din nu stiu ce motiv...am ras atunci, si inca mai rad si acum...:biggrin::biggrin:

Bine, intre timp l-au pus la punct, si acum cred ca e printre cele mai bune din lume.....

Modificat de bfor
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Revin cu alte impresii:

Setarea de "Afisare distanta" - ON e ok, am testat ieri si se aprinde pictograma in locul odometrului (2 masini cu sageti intre ele)

Preavertizare "Devreme", se pare ca e varianta ok de setare, am reusit sa o vad in actiune, intr-adevar a dat semnal acustic concomitent cu pictograma rosie de FA afisata pe tot Maxi-Dot-ul, masina nu a franat singura, mi-a dat timp sa aplic singur franele.

Ca si alte note:

Am observat ca daca te apropii lent de cel din fata sistemul nu intervine (sau poate intervine dar la o distanta foarte foarte mica intre masini). 

In schimb daca te apropii cu o diferenta de viteza mai mare fata de cel din fata, atunci sistemul reactioneaza prompt, mai intai pictograma in locul odometrului si apoi semnal acustic si vizual.

Ma simt mai confortabil acum cu sistemul...

 

 

Modificat de 75NOR
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

da, da, asa se comporta, dupa cum v-am zis si despre simularile mele, uneori chiar te lasa sa lovesti usor masina din fata, daca ai viteza f f  mica si obstacolul este stationar  sau in trafic lent, daca masinile se deplaseaza cu diferente de viteze f f mici intre ele... 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Din ciclul "in fiecare zi invatam ceva", gasesc foarte ok ca am primit preavertizare de la FA pentru un sens giratoriu de care ma apropiam undeva la 45km/h fara sa schitez nicio comanda.

Eram reticent fata de sistem, dar acum il gasesc util.

Evident, asta nu inseamna ca ne bazam 100% pe sistemele de asistenta, dar faptul ca te notifica e binevenit.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Eu am primit dimineata avertizare FA cand m-am apropiat cu ceva diferenta marisoara de viteza de un nene care dormea cocotat pe volan, pe banda a doua de mers, la urcare, desi banda 1 era libera:251: devansase de mult un camion si inca se simtea bine pe banda a doua ...aveam in jur de 90 - 95, si el in jur de 70 - 75 ...deci, inca o data BRAVO, daca sesizeaza iminenta unui impact, sistemul se trezeste....

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Mda, la mers in conditii de ninsoare puternica (genul ala cand numarul de inmatriculare fata e total acoperit) am primit mesaj de indisponibilitate FA.

Cand am oprit, am verificat calandrul - aveam 5mm de zapada ce tapeta zona aia. Curatat si astept sa vad daca pe drumul de retur isi revine.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

On 07.04.2017 at 10:25 AM, bfor said:

 uneori chiar te lasa sa lovesti usor masina din fata, daca ai viteza f f  mica 

   Desigur ca daca ai sub 5Km/h sistemul este total dezactivat. Scrie si in carte. De ce? Daca nu ar fi dezactivat total la viteze mici, cum ai mai putea baga masina in garaj sau parca? Te-ar tot frana la infinit.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

1 hour ago, 75NOR said:

Mda, la mers in conditii de ninsoare puternica (genul ala cand numarul de inmatriculare fata e total acoperit) am primit mesaj de indisponibilitate FA.

Cand am oprit, am verificat calandrul - aveam 5mm de zapada ce tapeta zona aia. Curatat si astept sa vad daca pe drumul de retur isi revine.

Da, am patit si eu, nu -i nimic , isi revine dupa ce indepartezi zapada si eventual se usuca ..

 

1 hour ago, Ebi said:

   Desigur ca daca ai sub 5Km/h sistemul este total dezactivat. Scrie si in carte. De ce? Daca nu ar fi dezactivat total la viteze mici, cum ai mai putea baga masina in garaj sau parca? Te-ar tot frana la infinit.

Nu cred ca inteleg ce spui, faza cu garajul sau parcarea...cum adica te-ar frana la infinit ? Ar frana doar in momentul in care ai parca/ gara si te-ai apropia mult de masina sau de peretele din fata, nu ? 

Modificat de bfor
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

In mod sigur sub 5 Km/h nu ai Front Assist. Daca nu ar fi asa si daca eu vreau sa intru in garaj si sa ma apropii la limita de peretele din fata (sau parcare subterana sau pe marginea strazii de masina din fata), FA ar frana, dar eu vreau sa ma apropii mai mult, iarasi ar frana si nu m-ar lasa sa ma apropii la 1 cm sa zicem ca tot ar frana.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

On 4/6/2017 at 11:39, RzzV a scris:

Referitor la ACC, @The_Ego spune ca lui ii franeaza brusc daca se apropie de o masina cu viteza mult mai mica decat a lui. La mine nu e asa, chiar daca am distanta minima setata, vede ca ala merge mult mai incet si incepe sa franeze lin de cand imi apare pe bord ca am o masina in fata pana ajunge la distanta setata. Brusc mi s-a intamplat sa franeze doar cand cineva din banda de langa a schimbat brusc banda in fata mea si avea o viteza mult mai mica, moment in care aia era singura solutie ca sa mentina distanta fata de cel nou intrat pe banda.

 

Am testat mai mult cum e cu ACC-ul si am observat ca pe langa acceleratie si frana difera in functie de modul selectat. Setat pe sport e ceva mai agresiva in aceste privinte. Pe normal franeaza usor si cu ceva timp inainte.

Legat de acoperirea cu zapada, n-am avut probleme cu zapada si am mers vreo 500km pe viscol (zapada apoasa), ACC mereu on, fara problema.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 1 month later...

FA: dupa doua atentionari doar cu ! jos, pe maxidot, pe DN1 si A3, azi, in Bucuresti, a tipat si s-a aprins semnul cel mare si rosu in momentul in care acceleram, iar cel din fata a franat si a virat la dreapta. Am pus frana inainte sa fie nevoie de interventia sistemului.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!