Jump to content

Bujii arse, schimbate si tot pornire grea am pe frig


IdaMK1
 Share

Postare recomandată

Gata, am pus incalzitorul si dimineata tot asa a pornit insa spre surprinderea mea masina nu mai vibreaza in halu ala ca si cum ar fi fara incalzitor. Acuma urmatoarea intrebare e cum maresc un pic timpu la bujii din releu?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Las asta aici :

 

 

Thermostart:

http://www.hoyetractor.com/thermostart.htm

http://www.hoyetractor.com/storeimages/TS-KIT.jpg

http://i30.servimg.com/u/f30/11/00/20/55/rta_4010.jpg

http://images.photomania.com/154854/1/rad65655.jpg

http://www.importtractorparts.net/thermostartsystem.jpg

 

 

Pe scrut - un sistem inventat de Lucas prin anii 30 si folosit la multe tractoare, motoare industriale, generatoare ( Perkins, Yanmar, Cummins ) etc. La motoare ce nu au bujii incandescente in chiulasa. S-au pus si pe unele tractoare romanesti.

 

Sistemul consta dintr-o bujie incandescenta montata in galeria de admisie (intr-o zona metalica) conectata printr-un releu (unul normal de 30A ajunge) la un plus de putere.

In capul bujiei se afla un stut cu furtun/teava ce duce la un rezervor mic care este fie de sine statator fie aflat pe returul pompei de injectie. In momentul in care bujia primeste + , filamentul incepe sa se inroseasca, iar concomitent, o supapa din thermostart se deschide, lasand motorina sa atinga filamentul (alimentarea se face prin cadere - din cauza asta thermostartul trebuie sa fie amplasat mai jos decat rezervorul )  producand o flacara ce incalzeste galeria si aerul din ea.  Cantitatea de motorina (L/ora ) consumata este foarte mica. Cand se opreste alimentarea cu + la thermostart se opreste si supapa de combustibil.

 

Avantajul este ca incalzeste aerul din galerie si filtru, precum si galeria, iar deoarece incalzirea se face prin arderea motorinei consuma mai putin curent decat 4x bujii incandescente.

 

Si un link

 

Thermostarturi se gasesc pe ebay ieftin:   http://www.ebay.com/itm/JCB-PARTS-3CX-GLOW-PLUG-THERMOSTART-ALL-PERKINS-/251384458407?pt=UK_BOI_Industrial_Tools_Construction_Tools_ET&hash=item3a87ae6ca7

Modificat de Komissar
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

da, dar din cate stiu eu sistemul asta se foloseste la motoarele cu injectie directa,colegul care a deschis topicul se pare ca are nevoie de un mecanic adevarat ,motorul vw 1.6 d,nu are nevoie de preincalzitoare sau alte minuni sa porneasca corect.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Din pct de vedere al "la ce se foloseste" va imbunatati pornirea la rece in orice motor diesel fie el DI sau IDI, deoarece oricum admisia de aer cald ajuta la pornire in cazul oricarui motor diesel, la fel si o preincalzire a galeriei. Am vorbit si cu un inginer de la Sinterom (se pare ca si ei fabrica asa ceva ) si mi-a zis ca de asemenea, nu strica nici rularea in primele 20-30 secunde dupa ce motorul a pornit cu termoStartul inca activ.  In fine, e un sistem de care am aflat si eu relativ recent, as fi tentat sa-l incerc deoarece ii vad cateva avantaje in anumite situatii.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

doar ca acel termoinjector,nu incalzeste aerul din galeria de admisie,doar transforma motorina care vine la el in vapori calzi  de motorina si usureaza pornirea la rece,dar asta nu inseamna rezolvarea tuturor problemelor,grija mare cu aceste termoinjectoare sa aiba in permanenta motorina se blocheaza foarte usor.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Komissar multumesc pentru sugestie... nu cred ca e nevoie sa incerc aceasta metoda... sunt 70 % sigur ca daca voi rezolva releul acela sa tina 17 19 sec pe bujii voi rezolva pornirea pe timp de iarna... deci inca o data cum as putea mari timpul in care releul sta pornit?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

N-ai putea sa incerci sa le pui pe comanda directa ? ... Adica cu o comanda de la buton, in bord, si cu un releu fara temporizare de 50A sau ceva de genul. In felul asta ai avea control total asupra lor.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Interesante si ideile lui Komissar,poate fi o solutie ieftina,cit despre pompa de injectie corpul ei este plin cu motorina tot timpul numai daca toate garniturile sint bune,in caz contrar se dezamorseaza si asta poate fi  o cauza pentru care motorul porneste greu.Releul de bujii are un montaj electronic cu un temporizator care fixeaza timpul de cuplare al bujiilor in functie de semnalul care-l da un senzor infiletat pe chiulasa undeva in zona pompei de injectie,acest senzor este un termorezistor care-si modifica valoarea in functie de cit de rece sau cald e motorul.daca vrei sa ai tu controlul asupra temporizarii,timpului de cuplare a bujiilor trebuie sa  faci modificari modificari in montaj,cel mai simplu este cum a spus si Komissar un buton cu revenire montat in bord,cu un  -12v te legi la un pin al butonului iar la celalalt pin un fir care va pleca la releu pe unul din pini care alimenteaza cu -12v bobina releului,deci bobina releului are un +12v permanent iar tu prin cuplarea butonului(atentie cu revenire ca sa nu uiti bujiile cuplate sa le arzi si sa descarci bateria) o sa-i dai un -12v atit cit doresti tu si in felul asta nu mai ai nevoie de alte relee.Asta ar fi o solutie dar o improvizatie,si nu uita sa verifici care este timpul maxim la care rezista sub tensiune  bujiile care le folosesti tu.Cit despre releu cam asa functioneaza la motoarele clasice dar nu stiu daca la toate,spor la treaba si sa ne spui si noua daca a functionat.


Am uitat,daca-mi spui ce releu de bujii folosesti poate-ti spun la ce pin sa cuplezi firul de la buton,curentul ce alimenteaza bobina din releu este mic,n-ai nevoie de un fir foarte gros.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Daca vrei ca bujiile sa aiba mai mult timp tensiune pe ele,incearca asa:

 

Dimineata la prima ora pune un fir de pe +  baterie pe buji si il ti cat vrei ( 20 secunde,cazul tau) si dupa dai la automat.

 

Asa macar scoti din ecuatie temporizarea releului.......de aici mai departe: alimentare,dezamorsare pompa,baterie slaba,filtru alimentare imbacsit,uzura motor etc.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

E cam riscant cu firul ...  pt ca trebuie sa fie de putere si sa aiba grija sa faca contact bine la capete... bujiile alea incandescente consuma cam 40A insumat.  Este enorm.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Nu ar fi mai simplu sa scoata firul care vine de la releu la sonda de temperatura ?
La mine sonda este cea infiletata direct in chiulasa , in partea dreapta cum stai in fata masinii .
La unele am inteles ca sunt amandoua pe gatul pe care intra furtunul gros de sus  , cel care intra in chiulasa , depinde de model , eu am codul motor JP .
Si eu aveam inainte probleme cu timpul de lucru al releului , mie imi tinea 35 de secunde indiferent de temperatura motorului , pornea bine asa , dar si parleam cate doua seturi de buji pe iarna , si nu-i tocmai placut sa faci mecanica pe afara la minus 10 grade ...
Problema la mine a fost din soclul in care vine releul , a fost un contact imperfect , mi-am cumparat toamna trecuta 4 bujii BERU ,  si Doamne mutamu-s sau terminat problemele .
Eu zic ca pornirea mai grea poate fi mai degraba din dezamorsare , mie mi-a facut probleme mai demult furtunasul care inchide circuitul pe ultimul injector , ala blindat  , nu mai tinea presiunea  si imi pornea destul de  greu .
Si atunci nu trebuie uitata si uzura motorului ....de fapt a subliniat foarte bine Cristi_XXZ si alte cauze posibile pentru o pornire grea la rece .

Modificat de cris1981
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 weeks later...

Salut, eu zic ca,in prima faza, este mai bine sa verifici intai compresia motorului,te va scuti de mult timp pierdut si de multe alte improvizatii inutile.

Eu as miza pe lipsa compresiei.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Scz,inca ceva ,daca maresti timpul tensiunii in bujii ,nu faci altceva decat ca le vei incinge pana se vor prajii.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

A propos de anularea firului de la sonda de temp pt bujii - da, daca scoti firul o sa se aprinda bujiile de fiecare data cand pui contactul, chiar daca teoretic e motorul cald.  In prima-vara anului ce tocmai trece aveam pe dubita (vw t3, motor 1.6 clasic) un motor cu probleme, pe care ulterior l-am schimbat (compresie, chiulasa, supape) si care avea nevoie de ajutor pt. a porni.  Aveam un set de bujii incandescente NOI (nu mai stiu de unde si cum le aveam, nu erau originale, dar erau noi).  Am decuplat firul de la sonda si porneam intotdeauna pe bujii, de multe ori si la cald.  Inutil sa zic ca treaba a tinut cam 2 saptamani, de condus zi de zi.  Dup-aia s-au ars/distrus bujiile  => pornea f greu.  Dupa o luna de la montarea bujiilor le-am scos :  erau toate tocite/rupte/arse.  Chestia asta s-a intamplat in 2 saptamani de porniri cu firul anulat.  Treaba ce m-a facut sa ma potolesc :)  Concluzionez ca o utilizare continua a bujiilor incandescente le dauneaza f mult ... poate ca nu erau ele originale, dar erau totusi noi :)

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

In piata circula pana si buji beru contrafacute -sau de foarta proasta calitate , aveti grija ce cumparati, daca se sparg varfurile incandescente si ajung in cilindru bucati,  se compromite de tot motoru.

Am vazut asa ceva ,deci e posibil.

Modificat de sorin1988
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!