Jump to content

Iesire din tara minori cetateni straini


Ebi
 Share

Postare recomandată

   Stie cineva daca la vama politia de frontiera cere procuri, cazier, etc. insotitorilor de minori dar care nu au pasaport romanesc ( adica minorii au pasaport strain)? Ar fi bine sa raspunda cei care au fost in situatia asta.

   Stiu legea cu privire la parasirea tarii de minorii neinsotiti de ambii parinti, dar acolo se face tot timpul referire la " minorii cetateni romani".

   Au venit in vacanta niste nepoate (de sora) minore singure din SUA. Vrem sa mergem in Grecia cu ele, ele avand pasaport american si nu as vrea ca la granita sa ne intoarca. ( mergem cu avionul, deci nu ne intereseaza legislatia Macedoniei sau Serbiei care ar putea sa prevada procuri, apostile, traduceri, cazier, etc).).

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Minorii de orice fel au nevoie de acordul scris al ambilor parinti cand ies din tara. Ele nefiind din Europa s-ar putea sa aiva nevoie si de viza pentru a intra in Grecia.

De ce nu suni la consulat si intrebi direct acolo?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Geisterfahrer

Da, minorii de orice fel au nevoie de acordul scris al AMBILOR parinti. Doar daca parintii sunt divortati e suficient numai semnatura parinetelui care joaca rolul de tutor. Din cate stiu eu, trebuie un fel de procura autentificata de un notar. Cum banuiesc ca parintii sunt in SUA, trebuie intrebat la vama exact ce fel de documente au nevoie del a notarul american. Daca vor vrea documentul supra-apostilat (cum cred ca va fi cazul), trebuie vazut ce apostila se poate aplica din SUA ca sa fie recunoscuta in Romania. Daca ar fi fost intr-o tara europeana, atunci se putea pune apostila de la Haga, dar asa din SUA nu stiu...

 

Oricum, cred ca trebuie un document in care sa se specifice cine le va insoti, si traseul excursiei (ex. Romania - Grecia si Grecia - Romania). Trebuie de asemenea verificat si la greci (consulatul Greciei?) ce hartii se asteapta sa vada cand parasiti grecia cu fetitele.

Modificat de dinu_s
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Minorii de orice fel au nevoie de acordul scris al ambilor parinti cand ies din tara. Ele nefiind din Europa s-ar putea sa aiva nevoie si de viza pentru a intra in Grecia.

De ce nu suni la consulat si intrebi direct acolo?

 

Cel mai bun sfat e cel de la Rave.

 

Altfel, o sa intervina multe elemente de confuzie, cum ar fi procura facuta la notar care defapt e declaratie, supra-apostila? care probabil e supralegalizare..

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

   Am sunat la politia de frontiera si au zis ca legea se refera doar la cetatenii ROMANI minori, si nu se aplica daca minorii nu sunt cetateni romani. De altfel, nepoatele vor pleca singure inapoi in SUA, asa cum au si venit de altfel.-neinsotite.  Am sunat la numarul 021 9590 cred ca Politia de Frontiera, si la Politia de Frontiera al Aeroportului Timisoara la 0256  491 637 si am primit acelasi raspuns. Legea este nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate art. 30-32 . Nu are treaba cu cetatenii straini. In Grecia nu trebuie viza pentru cetatenii americani.

   Romania isi protejeaza proprii cetateni. Nu-i intereseaza daca minorul nu este roman. De altfel si insotitorii de minori romani nu mai au treaba cu procuri la alte vami.

   O sa va zic cum am trecut/ nu am trecut granita peste 2 saptamani.

Modificat de Ebi
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pai pe tine nu te intereseaza legea romana, pentru ca fetitele nu sunt romane.

Trebuie sa te interesezi la consulatul Americii care e legea lor, si in ce conditii pot cele doua sa treaca granita ne-insotite.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

   Asa este, politia de frontiera  romana nu poate impiedica un cetatean strain sa paraseasca Romania legal. Il sechestreaza?

   Dar legea americana s-a aplicat deja in momentul in care au parasit SUA. In Romania nu mai au ei treaba.  Le-a dus mama la avion, le-a dat in grija companiei aviatice care nu le-a bagat in seama dar nici nu era nevoie. Au schimbat 2 avioane de capul lor fara sa-i intrebe nimeni nimic, au intrat in Romania fara sa intrebe nimeni nimic, cine va asteapta, etc. Acum adevarul ca nu par neajutorate. Probabil credeau ca sunt mama si fiica pentru ca una are 17 ani si 1,8m si cealalta 10 ani.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Tot nu strica sa intrebi. Telefoanele de la ambasada Americii si a Greciei le gasesti la o simpla cautare si nu costa nimic sa intrebi...

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

   O sa dau maine telefon, dar in legatura cu Grecia nu am absolut nici o teama, iar in legatura cu SUA chiar deloc ca doar nu au reprezentant la frontiera. Am mai sunat inca odata la Politia de frontiera dar de data asta am inregistrat convorbirea in cazul in care gasesc pe vreunul cu exces de zel. Mi-au spus clar ca nu am nevoie de nici o procura sau cazier, apoi mi-au dat legatura pe "sens" (nu stiu ce este aia, probabil sensul de iesire), unde am primit acelasi raspuns si omul la telefon chiar s-a prezentat. Singurul lucru necesar sunt biletele de avion si pasaportul care sa nu fie romanesc al minorelor.

   In Grecia de cate ori am intrat sau iesit nu a fost necesar absolut nici un act. Rumunia, bine ati venit, Rumunia liber. Asta daca vede numarul romanesc la masina sau avionul charter din Romania cu grupul de romani. O tara simpatica.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Raspunsul corect este cel primit la primul post unde ai sunat la politia de frontiera , #5 parca.Lucrez in domeniu si stiu ce zic.Concediu placut.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Lucrez in domeniu si confirm cele spuse in postul #5 pentru minorii straini.

Pentru minorii cu cetatenie romana la iesirea din tara:

- parintii casatoriti si unul dintre ei pleaca din tara cu minorul - procura de la celalalt parinte; (atentie in loc de parinte poate fi un tutore legal)

- parintii casatoriti iar minorul iese din tara insotit de altcineva (major) - procura de la ambii parinti

- minorul roman nu poate parasi singur statul Roman

- parintii divortati aici e mai complicat deoarece depinde cui i se da in grija copilul iar situatiile pot fi: parintii divortati iar copilul dat in grija unuia dintre ei (prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si IREVOCABILA), minorul poate parasi tara impreuna cu parintele in a cui grija e sau o poate parasi insotit de cineva (major) care detine procura de la parintele in a cui grija e minorul. Atentie mare: daca hotararea instantei nu este DEFINITIVA si IREVOCABILA parintele insotitor va avea nevoie de procura de la celalalt sau daca minorul este insotit de altcineva (major) va fi necesar sa aiba procura de la ambii parinti. 

 

Minorul cu cetatenie romana la intrare in tara:

- in orice situatie indiferent daca e minor sau major, cetateanul roman este lasat sa intre in Romania daca face dovada ca este cetatean roman sau dupa ce i se verifica si stabileste identitatea.

 

In speranta ca va va ajuta am spus sa scriu si cum sta treaba cu minorii romani ca sa le aveti la indemana in cazul in care doriti sa va urcati in masina impreuna cu un copil minor (roman) si sa calatoriti prin lume.

 

Ebi, ca sa te linistesti in legatura cu speta ta, citeste OUG 194/2002 (se refera la regimul strainilor in Romania).

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Geisterfahrer

Si cum e cu copiii care au dubla cetatenie? Sau din punctul de verdere al Romaniei numai cetatenia romana conteaza cea de-a doua fiind indiferenta (caz in care se aplica probabil ce-ai scris mai sus)?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

    Multumesc pentru sfaturi.  Acum sunt sigur 100% ca nu pot intampina nici o problema la iesirea din tara daca minorii au pasaport  american unde scrie cetatenie americana.  Cat priveste minorii cetateni romani, ai uitat sa zici ca daca sunt insotiti de o persoana care nu este parinte, aceasta trebuie sa aibe pe langa declaratia de la ambii parinti, si cazier. Cazierul este baza pentru insotitori. Cica 4% din copii romani care vor sa treaca granita au probleme si sunt intorsi. Multe concedii ratate, bilete de avion pierdute, poate chiar slujbe pierdute, bani, timp, nervi.

   Cat priveste dubla cetatenie, daca copilul minor are pasaport german sa zicem si are si Carte de Identitate romaneasca ca are peste 14 ani (sa zicem) si la vama face greseala sa scoata cartea de Identitate, va avea necazuri daca nu are teancul de acte sau nu este insotit de ambii parinti.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 weeks later...

   M-am intors azi din Creta unde am fost cu avionul eu, sotia, fata noastra si insotiti de 2 nepoate minore cetatene americane care au intrat in tara cu pasaportul american si aveau nume de familie diferit de al nostru.  Nimeni, dar absolut nimeni de la vama, politie frontiera, companie aviatica, nu au intrebat sau ezitat sa le permita intrarea sau iesirea din Romania sau Grecia. Absolut fara nici o problema, atata doar ca la ele au trebuit sa stampileze pasaportul la iesire si intrare din Grecia sau Romania pe cand la noi nu.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 years later...

Nu va îngrijorați dacă minorii au cetățenie sau cetățenii străine. Legea 248/2005 nu face referență la minori străini și nici nu regulează condițiile acestora de călătorie ( Nu va trebuie niciun fel de acord de la celălat părinte) . Interesantă devine problema dacă copiii au ȘI cetățenie romană. Dar dacă minorul a intrat in Romania cu pașaport străin, indiferent ca e și cetățean român, și nu depășește perioada pe care statul român o conferă ca drept de ședere pe teritoriul RO cetățenilor respectivului stat străin, atunci PF TREBUIE sa aplice art.29  din 248/2005 aliniatul 3 și 4 care conferă calitatea de străin respectivului minor. Statut care expira odată cu depășirea dreptului de ședere a respectivului minor străin (după 90 zile in general) acesta “redevenind” cetățean român după aceea. ȘI SA VEZI BELEA ATUNCI!

Modificat de justin1968
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!