Jump to content

Spalare catalizator cu soda caustica.


misu tdi
 Share

Postare recomandată

A mai incercat cineva? Daca scoti de tot fagurele ala de ceramica, poate sa afecteze functionarea motorului?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Eu l-am scos de mai bine de jumatate de an si nu am absolut nici o problema. Am taiat catalizatorul , am scos tot ce este in el si l-am sudat la loc . Merge fara nici o problema.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

@ Osama: Scuze de off-topic, dar nu ma pot abtine : Acum,( fara fagurele dinauntru) inseamna ca ai o masina cu norma de poluare Euro 5 :blah_: :)

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Si eu ma scuz pentru Off topic. :blah: Osama, ai facut vreun ITP? Sunt curios daca poti trece de noxe.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

bai frate, imagineaza-ti ca ai sa arunci apa pe niste pietre fierbinti ori peste cuburi de gheata pui apa de la robinet, crezi ca nu se aude nici macar un sunet de la o fisura aparuta in catalizator?ala in functionare sa face ca o caramida inrosita si se raceste in multe minute. parca " aud" ca o sa strige cineva ca aude un sunet la esapament dupa un timp ori nu-i mai trage masina ... asta ca sa nu mai zic ca nu mai ia si I.T.P.-ul.....nu era macar de preferat sa il scoate-ti in loc sa il " spala-ti " cu sucuri de prin bucatarie?

Modificat de C o s m i n
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

carceacristian

Salut,

wolfvw eu zic ca decat sa ramana inbacsit,cu uleiu ala ars de la motor,si cu funinginea aia,am facut mult mai bine ca l-am spalat cu vapu(parerea mea),in plus chiar trage masina umpic mai bine(nu exagerat dar se simte).Intradevar poate so fi si degradat umpic(am vazut ca ramaneau cateva sarumulite mici cand spalam cu vapu catalizatoru si niste bobite mici de funingine...dar cateva mi-au iesit).Eu zic ca spalatu catalizatorului cu vapul merita,acu` fiecare cu parerile lui.Eu chiar cred,ca o sa imi iasa mai putine noxe,cu el avand invedere ca oricat o turez vad ca nu imi mai iese fum negru aproape deoc.Nu sunt specialist,imi dau si eu cu parerea,ca tot omu.Numai bine,va salut.

Modificat de carceacristian
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Salut,

Orice actiune mecanica nu este recomandata la un catalizator din ceramica.Am avut 2 pe mina.este fragil, casant, se rupe in bucati mici si daca stringi de el in mina.Este ca un fagure dar cu gauri foarte mici si pereti subtiri.

Pe forum pe undeva, nu mai gasesc unde, am citit ca cel mai sigur si eficient mod de curatare este folosirea motorului in sarcina maxima de cite ori se poate.Nu este ca o reteta, de 3 ori pe zi, dar din cind in cind.La temperaturi mari, calamina, funinginea si tot ce este de granulatie mai mare se arde si se desprinde de peretii fagure.Sant de acord cu reteta asta.

Ce poate duce la distrugerea lui completa si iremediabila este prezenta uleiului in compartimentu unde este fixat.Solutia cu care este fixat, un fel de silicon, intra in reactie cu uleiul si se arde efectiv.Ramine partea ceramica care nefiind fixa, se plimba din cauza vibratiilor si se toaca marunt, in unele cazuri se *slefuieste* si ramine ca o minge in compartimentu de dupa turbina.

La ITP nu sant probleme daca nu ai catalizatorul, ptr ca se masoara opacitatea gazelor( densitatea fumului) nu continutul de CO sau NO2.S-a mai spus pe undeva.

Catalizatoarele pe baza de metale nobile( platina, rodiu, paladiu) sant foarte scumpe.In industria chimica 30gr( ounce ) de rodiu ajunge pina la 9000$.Rar se folosesc in auto.Probabil in combinatii.

Dani ab

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

marius1982.11

Probabil te gandesti la catalizatorii aia din chimie, Ni-Pd, Rhodiu, Ni-raney, , Platina + Paladiu la la reducerea legaturilor duble si triple de carbon, crezi ca asa ceva se folosete si aici? pt a oxida carnonul de la +2(CO) la +4(CO2) maxim.

Ceramica e doar substratul, cea pe care vine pus un strat de oxid de siliciu si aluminiu metalic, care este poros si astfel are o suprafata utila mai mare. Peste acesta se pune apoi stratul de catalizator in sine care poate sa fie una din cele enumerate mai sus, depinde de cat de scump este designul. Oricum, Ni este interzis in UE.

Pt eliminarea carbonului(fum megru) se foloseste filtru activ de particule, FAP, DFP.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

http://facultate.regielive.ro/proiecte/chi...uto-108733.html

Principiul de aici l-am inteles mai bine.Nu este la fel ca in chimia industriala?

Acum cit de mult contine metale nobile un catalizator daca nou costa cca 300 eu(depinde de motor)???? Nu am fost inspirat sa topesc o bucata din partea ceramica pe care am avut-o in mina.Am verificat numai daca contine metale feroase, cu un magnet.

Da, carbonul este vinovat de obturarea orificilor, dar se elimina la caldura si presiunea de lucru a unui motor in sarcina. Binenteles, neschimbat din punc de vedere chimic. Cum spui, numai cu particule active retii carbonul.Mai este si sulfu, dar combustibilii actuali au procente mici de sulf.Uni deloc.

Mai da detalii despre fenomen si cum putem intretine un catalizator. Vad ca esti in domeniu, cu eprubete si pompite mici in buzunar la halatu ala alb. :Driver:

Dani ab

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

marius1982.11

:blah_: Am terinat chimie industriala, dar sa nu crezi ca am invatat ceva strict de un catalizator de masina. A da, pompite mici nu am.

Soda caustica nu ataca nici una din aceste componente, doar teava in sine :D

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

carceacristian

Salutare,

Bai baieti,acu chiar ca ne-ati inebunit cu chimia :ceuameni: ,mai bine ma uitam la luna decat sa citesc reactiile astea :biggrin: .Nu stiu ce sa mai zic,fiecare il curata cum doreste...

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Asta ca sa numai scriu de 2 ori acelasi lucru.Adica tot termic se va curata si catalizatorul.Cum sa va explic mergi cu ea un pic mai turata pe distante mai lungi,poti folosi chiar si treapta 4 in 3000-3200 de ture constant mai fa cate un drum mai lung asa chiar fara temei.Sa vezi ca la intoarcere trage masina altfel

{ Vb cu cineva de la ITP si imi spunea ca inainte sa o duc la verificare sa-i pun o motorina buna,efix, sau mai buna sa-i dau o jomba cam 10-15 km sa arunce toata cenusa de pe toba si sa vedem cum iese la gaze.Si cu ce masini am fost pe acolo pe la itp,diselari,asa le-am facut.

Am inteles ca ptr benzina se duce motorul la temp de functionare(80-90)se infunda esapentul cu o carpa care se tine acolo si se tureaza la 2500,cam cate 1,5-2 min in cateva reprize si sigur nu o sa mai ai probleme la gaze.Se incing sitele alea arunca de pe ele toate depunerile. smile.gif }.ATENTIE : Motorul trebuie adus la temperatura optima de functionare in tote cazurile .Chiar daca temperatura lui de functionare a fost atinsa temperatura uleiului nu se ridica asa de usor.Va spun din experienta.Spre ex in cazul benzinei de mai sus cand am bagat carpa in esapament temp. uleiului ajunsese la 100'C.Sunt cateva lucruri care fac diferenta.

Eu nu cred in curatare chimica sau asa ceva ,ptr ca pana acum fabrica deja scotea asa ceva pe piata.

Cine d-zeu ne pune sa ne luam masini la mana a 2-a?Offf vai de noi!Ce credeati ca am scapat de reparatul in drum sau in fata blocului.? Dar asa suntem noi romanii,inventivi nastrusnici. :)

Vaya con dios :icon_thumright:

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

P.S. - Si daca nu vreti fum fiti atenti si la combustibil.Daca te apuci si bagi cine stie de unde normal ca o cocsezi.Nu cedeaza una,cade cealalta,normal,nu cade pompa cade injectorul si ala e rezistent,cade catalizatorul si tot asa,lantul slabiciunilor.Daca vrei sa iei ia si tu de la cineva care sa o traga dupa retur,intelegi,adica o trece o data si prin bateria lui de filtre,evita no name la statiile de alimentare ma refer.

Vaya con dios. :10[1]:

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 years later...

Stiu de la un prieten care a avut un Bmw 530 Diesel, ca pe la 180.000 km i se infunda filtrul de particule si se desfunda apoi in mers, la turatie, foarte greu, trebuia schimbat !

Rezolvarea : L-a dat jos, l-a lasat 24 ore in solutie de soda caustica si s-a curatat !

Bafta !

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Daca tot se demonteaza catalizatorul, decat citronada, sau soda, mai bine il incingi bine cu un pistol cu aer cald cu o temp mai mare, direct pe teava. Sau mai bine introduci in teava un arzator (sau o duza) si conectata la o butelie si ii dai gaz. Daca butelia e cu metan atunci dupa ardere se formeaza CO2 si apa, si care nici una nu fac depuneri.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Sa raspund si eu dupa 2 ani :) , da trecusem de itp fara probleme(pe vremea cand aveam skoda) , motoru cald ... absolut nici o problema

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 1 month later...

Vin si eu cu o idee, legat de asa ceva. Incercati sa lasati catalizatorul in solutie de soda caustica(apa calda si soda caustica )24 de ore, si apoi si in sulutie de acid citric, sa vedeti daca aveti rezultate.ca si soda caustica daca gasiti folositi sub forma de solzi.Am folosit soda caustica la curate de diferite substante si rezultatul fiind curat ca lacrima.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 7 years later...

Am curatat eu catalizatorul cu soda caustica... concentratie foarte mare...gen 500g la vreo 2l de apa poate si mai multa soda.

Eu l-am lasat cam o ora...2 ore, l-am spalat bine, l-am mai bagat o tura tit asa si l-am spalat. Rezultatul e ca se vede prin fagure, deci s-a curatat acuma intrebarea e...nu s-a curatat oare si platina de pe fagure? ?

la aluminiu sa aveti grija ca eu mi-am bagat admisia (de aluminiu) tot asa lasata vreo 2 ore dar la admisie s-a schimbat culoarea ?

Masina trage mai bine dupa o curatare de asta.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!