Jump to content

Diy: Cablu Direct Wire Pentru Detectoarele Beltronics


C o s m i n
 Share

Postare recomandată

Cum, de cateva zile mi-am pus si eu un RX65, nu mi-a convenit deloc ideea de a atarna cabluri pe bord, dar nici nu voiam sa renunt la butonul de pe fir. Asa ca mi-am facut singur un cablu din acela Direct Wire pentru a-l putea alimenta direct din bord, si nu din priza de bricheta.

Problema care a aparut era ca, oriunde te conectezi pe + la contact, in momentul in care pornesti motorul, taia alimentarea detectorului, si nu-i face bine deloc, ca de fiecare data cand pornesti motorul, el sa faca doua porniri.

Asa ca am desfacut blocul de sigurante, am gasit un + pe contact care nu se intrerupe la pornirea motorului, am alimentat din el o noua siguranta (nr.8), la care i-am montat 2 papuci ca si cei originali, si astfel am o siguranta dedicata detectorului si GPS-ului, fiind alimentate ambele din acelasi loc (nu am nici un fir atarnat pe bord). Acea siguranta trebuia sa fie pentru carkit, probabil, daca il aveam. La majoritatea, cred ca e neocupata.

Butonul de mute/volum l-am confectionat dintr-o tasta de telefon fix, in care am montat un intrerupator de tact, dinacela mic, de 5x5mm, si l-am lipit cu banda dublu adeziva pe dosul manetei de semnalizare. Firul de la acest buton l-am tras pe langa maneta pana in bord, si l-am prins cu o brida de plastic la baza manetei(se vede daca te uiti atent), ca sa nu stea aiurea.Cutia ce se vede in poza e o doza telefonica, din care se ramifica firele spre alimentare si spre comanda. LED-urile le-am eliminat din schema, fiindca nu am nevoie de ele. Pe mine ma interesa doar sa am un buton cat mai mic si insesizabil. Cine doreste, le poate monta.

Am atasat si schema originala a smartcord-ului si cea simplificata.

Asta a fost deja din dupa-masa zilei in care am primit detectorul :rolleyes:.

In momentul de fata l-am mutat langa oglinda interioara, in primul rand pentru a-l proteja de caldura soarelui.

PS: Evident, aceste componente mi-au convenit mie. Cine are alte preferinte, il poate face in N+1 variante si culori.

Se putea la fel de bine, baga in maneta, dar n-am vrut s-o gauresc pentru atata.

post-8441-1213254909_thumb.jpg

post-8441-1213254918_thumb.jpg

post-8441-1213254927_thumb.jpg

post-8441-1213254955_thumb.jpg

post-8441-1213254975_thumb.jpg

post-8441-1213261625_thumb.png

post-8441-1213261629_thumb.png

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Ce tare!!!! Mersi!!! Fix asta vroiam sa intreb cum pot sa imi pun si eu direct wire ca am si eu un STI si o venit cu cablu.

Cine mai are STI cand porneste ii se interupe detectorul? La 995 nu pateam asa ceva la asta se opreste cand pornesc motoru! :lol: stie cineva de ce? Mentionez ca atunci cand sta masina merge perfect. Cand pornesc motoru numai ii taie alimentarea! Are nevoie de tensiune mai mare STI-ul decat 995-ul?

Revin cu poze si eu dupa ce fac instalatia!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Are vreun modul de protectie, vreun stabilizator mai mofturos, sau orice altceva, pot fi o groaza de motive.

Cel mai simplu, pentru a preveni problemele, folositi un releu comandat de o siguranta pe contact care intrerupe/cupleaza + de pe o siguranta permanenta. Asta n-are sa pice decat atunci cand tensiunea in baterie e fleasca (descarcata, electromotor in scurt, etc) si aia chiar e necesar.

edit: Foarte ingenioasa metoda cu pushul in maneta de semnalizare. Pentru plus de efect poate se poate muta firul si butonul in interiorul manetei daca e goala, cu firul scos printr-o mica gaura in maneta acolo unde ea deja e in corpul cochiliei volan.

Modificat de fx_
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

M-am referit ca se oprste cand folosesc cablu de alimentare pentru priza masina (cel spiralat) . 995 nu face asa ceva. Urmeaza sa il pun pe direct wire sapt viitoare cand o sa am umpic de timp.

La altii le face asa? O sa incerc cu cablu spiralat de la 995 sa vad daca face la fel sa nu cumva sa fie din cablu.

Mersi oricum si astept in continuare pareri.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Cine mai are STI cand porneste ii se interupe detectorul? La 995 nu pateam asa ceva la asta se opreste cand pornesc motoru! :icon_thumright: stie cineva de ce? Mentionez ca atunci cand sta masina merge perfect. Cand pornesc motoru numai ii taie alimentarea! Are nevoie de tensiune mai mare STI-ul decat 995-ul?

RX-ul e mult mai sensibil la tensiunea de alimentare. Cel putin asta am observat eu. Inainte de RX am incercat cateva zile un 995. Ala nu avea astfel de probleme.

Am observat ca tensiunea in bricheta scade mai mult decat in alte parti, in momentul in care dai la automat. De-aia ti se opreste detectorul. Asta m-a deranjat si pe mine. Locul din care am alimentat acum, pare a fi mai stabil, si nu se intrerupe. Face doar un mic semn. Oricum, din ce am citit eu pe diverse forumuri, Beltronics-ul pare a fi un aparat sensibil la astfel de scaderi sau intreruperi de tensiune la fiecare pornire. Si precis nu e singurul.

Exista 2 solutii:

1. Montarea unui condensator de 1000-4000 de microfarazi pe alimentare, in priza telefonica. Insa inca n-am avut vreme sa experimentez.

2. Montarea unui circuit de intarziere al alimentarii, la punerea contactului. Asta da rezultate 100%. Dar e mai complicat putin si mai mult de lucru.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Dap ai fff mare dreptate. Am incercat si alt cablu la fel face. Clar cand scade tensiunea cand dai la automat la Bel 995 apare Low Power. Am pus si STI-ul pe voltmetru si scade mult tensiunea cand dai la automat si il opreste.

Faza cu condensator ii o idee buna ca nu apuca sa se descarce condensatorul pana dai la automat. Faza cu circuit de intarziere ma documentez :D.

Oricum cat de curand montez cablu direct si ala o sa il leg dupa indicatii si atunci nu or sa mai fie problme. Chiar mersi mult de tot!!! :D

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Am incercat si alt cablu la fel face.

Pai normal ca face la fel :Driver:. Doar ai vazut ce contine mufa respectiva. Doar niste componente pentru comenzi. Pe alimenteare nu intervine nimic.

Azi o sa incerc cu un condensator si o sa postez rezultatele.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Nu te mai complica cu cablul ala spiralat. Foloseste-l pe cel venit cu STi-ul pentru conectare directa. Eu stiu ca bag cheia in contact, pornesc masina si porneste si detectorul. Tu de ce spui ca se intrerupe? Tii tot timpul detectorul deschis la priza in masina si cand pornesti se intrerupe? Pai in primul rand nu-i normal sa il tii alimentat asa non stop... Iar daca ii dai drumul DUPA ce pornesti motorul...deja nu mai ai problema. Nu inteleg este ce anume exact te deranjeaza.

La pornirea masinii, se taie multi consumatori majori (Xenoane, Proiectoare ceata, bricheta, etc) pentriu a asigura curent maxim pentru asta.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Cosmin doreste sa se faca o exceptie de la regula pentru a proteja detectorul de la punerea si scoaterea de sub tensiune in moduri repetate ce s-ar produce la fiecare pornire a motorului...ceva de genul pui contactul si astepti sa se stinga bujia...detectorul porneste.invarti cheia sa porneasca..detectorul se inchide iar cand revine cheia pe pozitia D detectorul este pornit din nou.

Modificat de dukku
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

@c o s m i n: Ca sa mearga chestia cu condensatorul pe alimentare trebuie sa fie unul, cum ai precizat si tu, de capacitate destul de mare. In plus trebuie sa pui si o dioda inaintea condensatorului, pt ca acesta sa nu se descarce pe circuitul extern. Ar putea fi nevoie si de o limitare a curentului de incarcare al condensatorului. :)

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Cu dioda ai perfecta dreptate. De-aia am spus ca trebuie experimentat. Iar la un consum de vreo 200mA cat are detectorul, nu cred sa trebuiasca un condensator chiar asa mare, pe o perioada scurta. De o limitare a curentului nu cred ca e cazul. Dar deja iar intram in avioane. :D

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

La partea cu opritul ma deranjeaza mai mult in orash cand tzin motoru oprit umpic si apoi iara il pornesc...si tot asa. Is si umpic paranoic poate dar cred ca si prin casa mi l-as pune detectorul sa mearga :rolleyes: sa nu ma prinda radaru. Ce vreau sa zic e ca nu ma simt confortabil sa nu il stiu acolo ca e si daca e radar fie in orash fie in afara sa fie acolo pentru mine. O sa montez cat de curand cablul numai sa se termine sesiunea. Deja mi-am si facut planuri cum si pe unde sa il duc. Cand am timp desfac bordu si il montez :P. In maxim o saptamana, saptamana jumate.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Incercat cu filtrare de 1500 microfarazi. Degeaba.

Eu zic sa-i dam pace asa cum e. Vorba lui Rapier: e gandit el sa nu se strice de la atata.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 1 month later...

Pe unde ai dus cablul de la mijlocul parbrizului la cutia de sigurante. Banuiesc ca l-ai ascuns pe undeva nu e la vedere.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 months later...

De plictiseala in w-end, am facut niste calcule referitor la modului lui c o s m i n, cu condensatori. :icon_thumright:

Astfel pentru a putea debita un curent de 200mA timp de aprox. 1 secunda, este necesara o valoare de capacitate de aprox. 16666uF, dar cum nu se gasesc decat valori standard de 10000uF, se pot conecta doi condensatori de 10000uF in paralel ceea ce ar duce rezerva de timp la aprox. 1.2s.

Dupa cum am spus mai sus mai este nevoie de o dioda ca ei sa nu se descarce pe circuitul extern, si o limitare de curent la incarcare, deoarece cand acestia se incarca "sug" un curent mare care trebuie limitat (cu niste rezistori de putere care de altfel protejeaza si dioda la distrugere din cauza supracurentului).

Verificarea calculelor nu am facut-o practic, deoarece nu am avut componentele necesare si nici cele necesare pt test.

Dupa cum am spus daca e cineva interesat, putem dezvolta calculele.

Numai bine si drive safe!

Modificat de ShMan
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pe unde ai dus cablul de la mijlocul parbrizului la cutia de sigurante.
Scuze de intarziere. E bagat pe sub tapiteria de pe stalp si cea de deasupra parasolarului (acum detectorul e in partea de sus a parbrizului langa oglinda).

Revin cu o noutate: am montat un buton mic, discret, in maneta de semnalizare. Pentru cei interesati, partea din spate a manetei e demontabila (are doar cleme), si se poate monta in ea ce doriti. Eu am pus 2 microintrerupatoare (ca sa nu se balanseze butonul), iar la buton i-am facut loc cu pistolul de lipit (e foarte greu de slefuit materialul) si l-am finisat cu o pila mica.

Rezultatul:dsc00039xq2.th.jpgthpix.gif dsc00035pp5.th.jpgthpix.gif dsc00033ln3.th.jpgthpix.gif

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 weeks later...

Pentru cine era interesat de un circuit de intarziere al alimentarii detectorului, revin cu un montaj facut de mine pentru alimentarea GPS-ului si al detectorului.

E o un circuit extrem de simplu.

Din semireglabilul P cu valoarea de 1Kohm se poate regla timpul de intarziere. Cu valorile date in schema si cu o impedanta de 1000 de ohmi a releului (am folosit un releu trestie - cu bimetal pentru ca e foarte silentios), a reiesit o intarziere ajustabila intre 0 - 10 secunde.

Circuitul functioneaza perfect, este montat la mine pe masina.

post-8441-1224100745_thumb.png

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!