Jump to content

Senzorul De Lumini


ionutctn
 Share

Postare recomandată

Dat fiind ca am fost atentionat de moderatori meritat, pentru postare intr-o zona gresita, ma voi referi la o problema ce priveste strict modelul Superb. Poate ma pot si eu lamuri pana la urma. Problema de fata: se da una Skoda Superb 2003 cu senzor ploaie si senzor lumini. Senzorul ploaie am observat ca isi face treaba iar acum cu senzorul lumini de la oglinda: am observat ca noaptea oglinda retrovizoare "se inchide". Acum, cum fac sa se aprinda si stinga farurile/luminile masinii in functie de luminozitatea de afara. Masina are Xenon pe ambele faze si senzor lumini dar la comutatorul de lumini nu am pozitie de AUTO. Am pus mana pasager pentru putin timp pe un manual de utilizare pentru Superb dar acolo era explicat cu poza frumos numai pentru comutator de lumini fara buton de AUTO (asa cum am si eu). In incercarea de a ma lamuri am gasit pe net:

http://www.briskoda.net/forums/diagnostics...function/98987/

dar totusi nu scrie nimeni aici ce comutator de lumini are si pe ce pozitie il lasa pus. Daca e nevoie, vin si la intalnirile din Bucuresti, poate ma lamureste cineva.

Va multumesc.

Modificat de ionutctn
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 weeks later...

Din ce stiu eu nu exista nici o varianta de Skoda Superb din modelul 1 cu aprindere automata faruri. De fapt nu stiu sa fi existata accesoriul acesta OEM pe vreo Skoda ever. Senzorul la care te referi tu este cel pentru oglinda heliomata, compus din doi senzoride iluminare (cu aspect de LED incolor) amplasati catre directia de mers si catre spate. Cand sunt aprinse farurile (sau luminile de pozitie ajung?) ei masoara cantitatea de lumina din fata masinii si cea care vine prin luneta. Daca exista o diferenta semnificativa in favoarea celei din urma se comanda "intunecarea" oglinzii pentru a preveni orbirea soferului. Se poate testa usor si ziua prin acoperirea cu degetul a senzorului dinspre parbriz. Functia este utila dar eu am tot fost orbit de masini deoarece umbra tetierei centrale cade exact pe senzor in timp ce oglinda e scaldata de farurile prost reglate ale unuia!

Senzor de aprins farurile nu exista, desisunt sigur ca s-ar putea folosi acesta existent sa comande si aprinderea farurilor daca ar exista portiunea de soft necesar in ECU.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 1 month later...

Salut,

Un pic offtopic, dar atingand inca subiectul: daca vrei neaparat senzori de lumina care sa-ti aprinda farurile automat, exista senzori de lumini (si chiar de ploaie) aftermarket care ocolesc computerul de bord, practic nu umbli decat la comutator.

Nu mai stiu unde i-am vazut, pt. ca pe mine ma interesa acest lucru cand am avut vechiul Audi, deci acum vreo doi ani, dar daca te intereseaza, pot sa incerc sa aflu.

Iar Rodeo are dreptate... senzorii pe care ii ai tu sunt pentru oglinzile heliomate, nu pentru aprinderea automata a farurilor in tunel sau pe timp de noapte.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Nu vreau neaparat senzori de lumina dar nefiind prea tehnic si fiind la prima masina de genul acesta, am inceput sa ma documentez mai mult. Asa am aflat ca senzorul de ploaie este la pachet cu senzorul de lumini inpreuna cu oglinda care se inchide. Acum am observat la masina mea ca senzorul de ploaie functioneaza excelent iar despre senzorul de lumini am inceput sa ma documentez in continuare. In acest sens am gasit cautand pe internet:

http://briskoda.net/diagnostics-vag-com/he...function/98987/

Aici baietii astia (e vorba de Skoda) spun foarte clar ca trebuie sa ai senzor de lumini si senzor ploaie ca sa iti porneasca luminile de drum in functie de luminzitatea de afara. Tot ei spun ca trebuie sa iti activezi coming/leaving home intr-un anumit fel. Intrebarea mea este daca a mai facut cineva ce spun baietii aia acolo? Stiu ca exista comutator de lumini cu pozitie de AUTO si comutator fara aceasta pozitie. Ce nu inteleg din acel link este ce fel de comutator de lumini au ei si pe ce pozitie trebuie lasat.

Modificat de ionutctn
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 1 month later...

nu te supara ai gasit cumva senzori de lumina???? ca daca gasesti spunemi si mie cum sunt d unde iai luat ca vreau si eu :icon_thumright: ms

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 4 years later...

Salutare! Senzorul din fata oglinzii retrovizoare comanda fuctia follow me home. Adica daca spui ca ai xenoane OEM opreste motorul cand afara este intuneric si da un flash(faza lunga scurt) dupa care deschide portiera de la sofer si vei vedea ca se aprin luminile de intalnire(faza scurta) timp de aprox. 30 sec. Deci senzorul din fata nu este pentru oglinda heliomata. Pentru oglinda heliomata sunt doi senzori plus un buton de activare sub oglinda gen on/off prin apasare. Cand senzorul este on se aprinde un led verde si daca lumina din habitaclu este redusa (noapte) si din spate vine o lumina puternica oglinda "se inchide" are efect antiorbire. Ea se dezactiveaza daca apesi pe buton pentru off sau cuplezi marsarier, efectua antiorbire se opreste oglinda se "deschide" Sper ca am fost de folos.

Modelul Skoda superb I (fara facelift) nu are senzor de lumini. Ar trebui sa ai pe comutatorul de lumini in afara de pozitiile (pozitie, faza scurta, faza lunga) si notatia AUTO. Pentru ca poti sa fii in situatia in care esti pe autostrada (drum european) afara e lumina si nu ti se aprind luminile ca ai senzor de lumini activat dar nu pornesc luminile de intalnire pt. ca afara e lumina, insa esti obligat sa folosesti lumini de intalnire. Cert e ca trebuie sa ai posibilitatea sa decuplezi senzorul de lumini si sa aprinzi faza scurta desi afara e lumina. Bafta!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Nu am oglinda retrovizoare modelul descris de tine. Oglinda mea are un senzor pentru oglinda heliomata si nu am buton de on/off la oglinda dar am prezent si un senzor in fata oglinzii. Am si functia follow me home, intr-adevar functioneaza asa cum bine ai descris. La Skoda Superb 1 cu facelift (2006-2008, cele cu oglinzile cu semnalizare) exista la comutatorul de lumini pozitia de AUTO>?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 weeks later...

senzorul de lumina are mai multe roluri. ajuta la :

1. functionarea oglinzii heliomate (practic sunt 2 senzori care lucreaza in tandem : cel din fata - parbriz si un led micut de sub oglinda, orientat spre spatele masinii) . cei 2 senzori masoara intensitatea luminii in fata masinii si in spatele masinii. Cand vine o masina din spate, cu faza lunga aprinsa, calculatorul vede diferenta mare de intensitate luminoasa intre fata si spate si comanda innegrirea oglinzii sa nu fie deranjat soferul.

2. functionarea Light Assistant - Coming Home, tunnel light, etc - doar la modelele ce au functie AUTO. Superb-ul nu are aceasta functie.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 years later...

Pentru cine vrea senzor lumini pentru Skoda cu tot cu comutator cu funcție Auto,  am găsit o soluție aici. Singura problema sunt ledurile care sunt roșii.. Comutator pe verde nu am găsit din păcate..  Sunt tot în căutare.. 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Daca te gandesti la Skoda Superb 1 sau Octavia 1 - nu merge acesta. Acesta este pentru Golf 5, Golf 6, Superb 2, Octavia 2....

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

3 hours ago, F l o r i n said:

Daca te gandesti la Skoda Superb 1 sau Octavia 1 - nu merge acesta. Acesta este pentru Golf 5, Golf 6, Superb 2, Octavia 2....

My bad! :D Nu linkul ala vroiam sa il postez. Era defapt vorba de asta . 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Exact - acesta merge - am montat cateva bucati pana acum, merg ok.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!